Suurvaltapresidentti Donald Trumpin möläytys suomalaismetsien haravoinnista on nostattanut riemua täällä Pohjantähden alla. Iltalehden mukaan mm. vasemmistoräppäri Paleface ja mediapersoona Aleksi Valavuori ovat ottaneet ilon irti.
Totta onkin, ettei Suomen metsissä juurikaan harrasteta haravointia. Mutta toisaalta on myös niin, etteivät metsämme ole pullollaan kuolevia ja kuolleita puita, vaan ne ovat enimmäkseen äärimmäisen hyvässä kasvukunnossa. Siitä kertoo jotain sekin, että maamme metsävarat ovat kasvaneet 1960-luvulta lähtien.
Ilmastonmuutoksen pelko ja halu suojella metsiemme biodiversiteettiä ovat kuitenkin johtaneet siihen, että myös Suomen metsiin halutaan yhä enemmän kuollutta puutavaraa. Samaan suuntaan vaikuttaa metsänomistajien kaupunkilaistuminen ja vaurastuminen, joiden seurauksena vihreällä kullalla nähdään myös muita käyttötapoja kuin rahanteko.
En tiedä ilmaston lämpenemisen tai metsänhoidon puutteiden tarkasta roolista juuri Kaliformian metsäpalojen taustalla, mutta tosiasia on, että Pohjois-Amerikan mantereen länsiosissa metsänhoidon virheet ovat yhdessä lämpimien talvien kanssa johtaneet käsittämättömän laajoihin metsätuhoihin (alla kuvaa utahilaisesta nykymetsästä). Ja sen seurauksena metsäpaloalttiuteen.
Ilmastonmuutoksen torjunta- ja biodiversiteetti-innossa kannattaisikin ottaa pieni aikalisä, ettemme tule heittäneeksi lasta pesuveden mukana. Enkä tällä tarkoita sitä, etteikö näitä uhkia kannattaisi ottaa tosissaan. Sen sijaan ehdotan, että huolehdimme sekä maallemme nettotuloja tuottavasta hyvästä metsänhoidosta sekä erikseen biodiversiteetistä siten, että metsämme säilyvät hyväkuntoisina myös siinä tapauksessa, että ilmastoskenaarioiden uhkakuvat toteutuvat.
Keskeistä tässä kaikessa on fossiilisten hiilenlähteiden käytön supistaminen ja uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntäminen. Jälkimmäisen osalta Sitran teettämä raportti, josta Yle uutisoi, on lupauksia herättävä. Sen mukaan ei ole tarpeen uhrata sen enempää tuottavaa metsätalouttamme kuin metsiemme ekosysteemipalveluitakaan ilmastomme pelastamiseksi - tai ainakaan Pariisin sopimuksen ehtojen täyttämiseksi.
Metsien hyvälle hoidolle on myös hyvät tieteelliset syyt, sillä pelkän hiilinielun kasvattamisen kokonaisvaikutukset eivät uusimpien tutkimustietojen valossa ole ilmastonmuutoksen kannalta merkittäviä. Paitsi siinä tapauksessa, että metsillemme käy kuten Pohjois-Amerikassa eli ne kohtaavat laajoja tuhoja, joiden seurauksena koko hiilitaseemme kääntyy negatiiviseksi.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hiilinieluun keskittyminen olisi vanhentunutta metsäpolitiikkaa
Todellinen monikäyttöluonnonvara
Donald Trump feministien hampaissa
-
Turha Trumpia on metsäpalolausunnosta pilkata, sillä hän on tällä kertaa oikeilla jäljillä. Katso linkki alla:
VastaaPoistahttps://wattsupwiththat.com/2018/11/12/forest-fires-in-the-golden-state/
Eiköhän tässä taas nähty suomalainen idiotismi ja median taso.
VastaaPoistahttps://tinyurl.com/y9gpfvqy
Metsien parturointihan se on varma keino estää metsäpalot. Mikähän riemu olisikaan syntynyt, jos Niinistö olisi kertonut presidentille tästä.
VastaaPoistaLuontoihmisiähän se Paleface on: menee joka viikko metsään...lausunnoissaan.
VastaaPoistaJos USAn presidentti lausuu jotain myönteistä Suomesta, siitä pitäisi ainakin hyristä tyytyväisinä, vaikka perustelut eivät olisikaan ihan kohdallaan.
Onpa siinä taas perin kummallinen sanonta suomalaisittain - mennä metsään. Sehän viittaa siihen sanontanan, että asia menee ns mönkään tai huonosti.. Mitä ihmettä? Suomia verbi on toinen, eli kritisoida / haukkua. Onpa ihanaa, että suomen kieltä tarkoittava verbi tarkoittaa haukkumista ihan yleiskielessäkin!
PoistaKoskakohan keksitään enemmän positiivisia sanontoja maastamme, kielestämme ja suomalaisista?
Mitähän professori ajattelee tästä kirjoutksesta http://maxjussila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264390-valheiden-seitti-2#comment-4019965
VastaaPoistaJaksaa tuo Max Jussila vääntään tyypiliseen lakimiestyyliin asiat sivuraitelle?
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264972-suomalaisten-trumpille-ja-haravoinnille-naureskelu-sai-nolon-lopun-supervallan?fbclid=IwAR1te1C9HJAs8vi4rjNNstgpIkWljw8ZtbEiGm_xmCiVrzO9UgiI8QSyyOI#.W_KvRZ_Jly0.facebook
VastaaPoistaNo, nyt on jo moneen kertaan ehditty kertoa, että Trumpin lausuma oli itse asiassa aivan normijärkevä. Kyse oli Suomalaisesta metsänhoidosta, latvusten ja risjen korjuusta, metsäautotieverkosta jne. Mutta vasemmistoräppäri Paleface ja mediapersoona Aleksi Valavuori olivat jo ottaneet ilon irti. Ja sehän on niin helppoa niille, jotka eivät asioista tiedä eivät niitä ymmärrä eivätkä välitäkään ymmärtää. Joskus ennen piti edes yrittää vaikuttaa fiksulta saadakseen julkisuutta. Nyt riittää äänekäs pöljyys.
VastaaPoistaPaleface on the virallinen englannin kielen taituri ja syykin on selvä. Vuosi vaihto-oppilaana ja kesken jääneet kielioppinnot korkeakoulussa. Noila meriiteillä minkä tahansa ammattialan erikoissanasto on hallussa.
VastaaPoistaTämän uutisen käsittelyssä näkyi suomalaisen median perisynti; mikä hyvänsä käy kun päästään pilkkaamaan maailman mahtavimman valtion presidenttiä, jota median mukaan ei olisi pitänyt päästää virkaansa ollenkaan. Mutta monesti käy niin kuin tässäkin lopulta eli se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa!
VastaaPoista