perjantai 8. tammikuuta 2021

Kevään vaaleissa äänestäminen on tavallistakin tärkeämpää

Yle julkaisi uuden puoluegallupinsa, jonka perusteella Perussuomalaiset jatkaa Suomen suosituimpana puolueena yhä suuremmalla kannatuksella. Pääministeripuolue Sosialidemokraatit oli kyselyn mukaan myös pienessä nosteessa, mitä todennäköisimmin lähinnä pääministerin henkilökohtaisten ominaisuuksien ansiosta. 

Muista puolueista mielenkiintoisin oli Vihreiden kannatuksen hienoinen lasku, joka oli kyselyn aikana jyrkentynyt hiukkasen puolueen ulkoministerin, Pekka Haaviston, islamismia tukevien toimien tultua todetuksi laittomiksi. Se tarkoittaa, että puolueen kannattajakunnassa on edelleen ollut sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole käsittäneet sen perinpohjaista turmiollisuutta maamme tulevaisuudelle.

Ylellä julkaistiin puoluekannatusmittauksesta myös analyysi, jossa yritettiin rinnastaa perussuomalaiset valtamerentakaisiin trumpilaisiin. Sen mukaan puolueen kannattajat kuuluvat ennen kaikkea "omasta yhteiskunnallisesta asemastaan huolestuneisiin". 

Trumpilaisten kanssa perussuomalaisten kannattajakunnalla tuskin on paljonkaan tekemistä, vaikka poliittisissa tavoitteissa onkin samankaltaisuuksia - esimerkiksi oman kansan edun asettaminen maailmanparantamisen edelle tai talouden kuntoon saattaminen. Sen sijaan toimintatavoissa on suuri ero, sillä toisin kuin presidentti Trump, ovat perussuomalaiset moneen kertaan tähdentäneet demokraattisen prosessin tärkeyttä ja kritisoineet esimerkiksi vallan kolmijaon ongelmia meikäläisessä järjestelmässä. 

Sen sijaan lienee totta, että perussuomalaisia kannattavat ihmiset ovat huolestuneita suomalaisen yhteiskunnan ja siten myös oman asemansa puolesta. Juuri tästä syystähän puolue on suosituin sekä yrittäjien että työntekijöiden parissa - se on niiden, joiden varaan yhteiskunnan tulovirta rakentuu - silloin kun valtionhallinnon taloudenpito on karannut käsistä täydellisesti ja hallitus toimii aktiivisesti tuhotakseen maan talouden perustan. 

Ylen kolumnistin kanssa voi kuitenkin olla samaa mieltä siitä, että "jos perussuomalaiset... saa kannattajansa myös äänestämään kuntavaaleissa, niin ensi keväänä monessa kunnassa ja kaupungissa koetaan isoja mullistuksia".

Samoin siitä, että "hyvä kuntavaalitulos antaisi perussuomalaisille hyvät lähtökohdat myös kevään 2023 eduskuntavaaleihin". Siten kaikkien maamme tulevaisuudesta huolestuneiden on syytä olla hereillä ensi kevään vaaleissa. Silloin suomalaisten puolesta annetulla äänellä on suurempi merkitys kuin aikoihin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Järjen ääni edellyttää Marinin hallituksen eroa
Ohisalon politiikka ei nauti edes vihreiden kannatusta
Kuntavaalit ratkaisevat hallituksen kohtalon

8 kommenttia:

 1. Itse en vertaile kuntavaalien ja eduskuntavaalien menestystä toisiinsa. Toki esimerkiksi Vihreiden linja näkyy selvästi sekä kuntatasolla että valtakunnan tasolla, mutta monessa muussa puolueessa kuntatason päättäjät voivat edustaa erilaista linjaa ”emopuolueeseensa/puoluepomoihinsa” nähden. Itse en siis vetäisi suoria johtopäätöksiä puolueiden kannatuksista kuntavaalien perusteella. Valtakunnalliset ja paikalliset asiat ovat kuitenkin melko erilaisia päätöksen kohteita.

  VastaaPoista
 2. Alfa TV:ssä vihreisiin kriittisesti suhtautuvat ex-vihreä:
  Entä kun ihminen luopuu ”vihreydestä”? Mikä vihreissä on vikana? Onko vihreä maailma tyly? Ovatko he vieraantuneet todellisuudesta? Dosentissa Anni Koponen – ihminen, joka kyllästyi vihreisiin.

  VastaaPoista
 3. Oli muuten hyvä ohjelma, kannattaa katsoa! Harvinaisen aito ja itseään selkeästi ilmaiseva nuori nainen. Ja mikä vielä hyvää hän ei puhunut narisevalla äänellä, kuten niin yleinen tapa on, varsinkin naisilla

  VastaaPoista
 4. Trumpilaisiin voi toimintatapojensa puolesta verrata lähinnä vihreitä ja myös Marinin hallitusta, jotka viis välittävät demokratian pelisäännöistä, mikä on käynyt ilmi esim Haaviston ja EU:n tukipaketin kohdalla. Perustuslakivaliokunnan kannanotolla Haaviston lain rikkomisesta ei ollut mitään arvoa, ja Marin kiirehti vakuuttamaan luottamustaan Haavistoon, kun ensin vihreät yrittivät monilla tavoin juntata Haavistolle myönteistä päätöstä. EU-tukipaketin kohdalla Marin sivuutti perustuslakivaliokunnan lausunnon ja kävi Brysselissä neuvottelemassa sopimuksen, jonka mukaan saamme kolme miljardia maksamalla kuusi. Ja perustelut ovat aivan uskomatonta potaskaa. Ministeri Tuppurainen on kiteyttänyt hallituksen toiminnan lausunnollaan, jonka mukaan "oma kansa ensi- ajattelu" on vahingollista. Puhumattakaan Ohisalon toinen toistaan järjettömämmistä ja vahingollisemmista hankkeista. Kuvaan kuuluu myös ylimielinen ja asiaton käyttäytyminen kyselytunneilla: mihinkään kysymykseen ei saada asiallista vastausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaiset kansanedustajat ja minisrerit luulevat kansamme valinneen itselleen käskynhaltijat eikä edustajat.

   Poista
 5. Onhan näitä parlamenttien miehityksiä nähty monia. Vain nyt tapahtunut on saanut jyrkän tuomion mediassa. Toki syystä.

  Sote-uudistuksen jälkeen kunnissa päätetään vain kouluista, kansanhiihtoladuista ja koirapuistoista. Tärkein osa palveluista ryövätään "hyvinvointialueille". Moni hyvinvoiva kunta ei pärjää hurjasti leikatuilla verotuloilla.

  VastaaPoista
 6. Ylen otsikko kertoo, mitä puolueita heidän mukaansa tulisi kannattaa.
  https://yle.fi/uutiset/3-11727713

  VastaaPoista
 7. Kevään kuntavaalit ovat nyt erityisen tärkeät jo mahdollisen soteuudistuksen ja mahdollisen maakuntahallinnon/edustajien takia. Kuntavaalin tulos vaikuttaa suoraan lautakuntapaikkojen jakautumiseen jolloin paikkajakoa ei voida muuttaa "hallituskoalitioita" tai jonkin tietyn puolueen poissulkemisella lautakunnista. Kuntapolitiikka on myös hyvä paikka harjoitella poliittista toimimista käytännössä, oman kotiseudun hyväksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!