maanantai 11. tammikuuta 2021

Uutta Nokiaa odotellessa

Sanna Marinin (sd) hallitus on ottanut suruttomasti lainaa COVID-19-pandemian aikana. Niinpä Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan Suomi tarvitsisi jonkinlaisen uuden Nokian selvitäkseen koronaviruksen jälkeisestä ajasta. 

Hän lienee tässä näkemyksessään oikeassa sekä siinä, että käytettävissä oleva raha olisi hyvä käyttää uusiin investointeihin, ei vanhan ylläpitoon. Toisaalta mikäli ns. vanha katoaa kokonaan, on varmaa, ettei maasta löydy rahaa minkäänlaisiin investointeihin. 

Suomessa ns. EU:n elvytysrahoilla tuetaan investointeja, jotka edistävät siirtymistä vähemmän hiilipäästöjä tuottavaan yhteiskuntaan. Samoin niillä pyritään parantamaan yhteiskuntamme kilpailukykyä. 

Elvytysrahasto on kuitenkin vain pieni puronen verrattuna siihen velkaantumisen valtavirtaan, jonka Marinin hallitus toteutti viime vuonna. Rahaa roiskittiin sinne sun tänne ja lisäksi harrastettiin kaikenlaista lahjoitustoimintaa. Lisäksi on pyritty aktiivisesti vaikeuttamaan teollisuutemme sopeutumista muuttuviin markkinatilanteisiin. 

Näin osa pelimerkeistämme on joko käytetty tai suorastaan kaadettu maahan ilman, että niillä olisi tuotettu uusia innovaatioita tai investointeja. Jatkossa on siten odotettavissa edelleen vyönkiristyksiä ja suoranainen romahdus, mikäli inflaatio lähtee yllättäen liikkeelle. 

Ongelmaa vaikeuttaa vielä sekin, että tieteellisesti keksinnöstä kestää jopa yli kymmenen vuotta ennen kuin perustuvat tuotteet ovat markkinoilla. Siten sinänsä pitkällä aikavälillä osaamisen kannalta oikeasuuntainen tutkimuksen tukeminen verovaroista ei ole nopea ratkaisu akuuttiin kriisiin, vaan se on ratkaistava käytettävissä olevilla pelimerkeillä. 

Tämä tarkoittaa sijoittajien motivoimista investointeihin, yrittäjien innostamista yrittämiseen ja työntekijöiden aktivointia entistä ahkerampaan työntekoon. Valitettavasti en ole havainnut hallituksen juurikaan edistävän yhtäkään näistä asioista. Siten edessämme saattaa olla pitkä korpivaellus vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. 

Mikäli se jotakuta lohduttaa, saattaa vielä pahempi korpivaellus olla edessä niissä maissa, joiden taloustilanne oli ennen pandemiaa vielä Suomeakin surkeampi. Mutta ainahan voimme toivoa, että jostain - kuin ihmeen kaupalla - ilmaantuisi lippu liehuen uusi Nokia, joka pelastaisi taloutemme.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EU:n jakopolitiikka vs. suomalainen oikeusvaltio
Sanna Marin: luokkataistelija ja harhaanjohtaja
Yhteiskuntavastuu ja verokiila


9 kommenttia:

  1. Vanhaa neuvostovitsiä mukaillen:
    Suomella on kaksi vaihtoehtoa, epärealistinen ja realistinen. Epärealistinen on, että hallitus alkaa tehdä katastrofisen taloustilanteen korjaamiseksi jotain järkevää. Realistinen on se, että tapahtuu Nokia-ihme.
    Tosin ihmekään ei auttaisi, sillä sen tuomat varat siirrettäisiin hallituksen pikapäätöksellä Brysselin hallintaan, jos sieltä saataisiin miljoona euroa takaisin.

    VastaaPoista
  2. Yksi hulluimpia tukikohteita koronapaniikin tuottamassa rahanjaossa oli turkulainen julkkiksen omistama yökerho, jolle luvattiin 100.000 euroa yhteistä rahaa.

    VastaaPoista
  3. Ikävä kyllä mikään ei viittaa uuteen nokiaan ja nokiallakin oli vuosikymmenien kehitystä ja tutkimusta radiopuhelinpuolelta ennen kännyköitä. Tämänpäivän jossakin talouslehdessä asiantuntija ihmetteli miksi uudet kehittyvät innovatiiviset firmat myydään niin nopeasti ulkomaalaisomistukseen. Ko kirjoittaja ihmetteli tämänkin hallituksen passiivisuutta selvittää miksi uusien firmojen omistaminen koetaan suomessa niin epävarmaksi. No hallituksen koostumus kertonee kaiken. Suomi on pullollaan kaikenlaisia kehittämisrahastoja jotka eivät juurikaan saa muuta aikaan kuin suojatyöpaikkoja entisille poliitikoille, vrt Katainen ja hänen metsälausuntonsa. Tuskin se lausunto lisäsi kenenkään halukkuutta innovointiin puunjalostukseen. Harvojen uusien yritysten myynti kiihtyy tämän yrittämisvastaisen hallituksen aikana.

    VastaaPoista
  4. Vuosisatojen aikana suomalaisia ovat alistaneet ruotsalaiset, venäläiset ja nyt eurostoliittolaiset. Se on syönyt kansan itsetunnon sukupolvien ajoiksi. Tämä näkyy mm. siinä, että olemme sairaalloisen kiinnostuneita siitä, mitä muualla maailmassa meistä ajatellaan ja tunnemme myötähäpeää, jos joku suomalainen haastateltava puhuu kansainvälisessä haastattelussa rallienglantia. Tämä orjamielisyys saa poliitikkomme mielistelemään muita kuin baariaan kuuluvaa kantaväestöä. Pääministerikin kävi "neuvottelemassa" suomalaisille tuhdit velat, joilla rahoitamme vaikkapa italialaisten eläkeiän alennuksen. Ainoa lääke tähän ylimistön perseennuolentaan olisi rohkea kansallismielisyys, mutta se vaatii kasvatusta ja siksi koululaitoksen ottamista kulttuurikommunististen globalistien käsistä takaisin isänmaallisille.

    VastaaPoista
  5. Jos suomi tulevaisuudessa haluaa nousta globaalissa maailmassa olisi keskityttävä erikoisosaamiseen, erityiseen yleiseen laatuun, innovatiivisuuteen, kehityksen aallonharjalla olemiseen jne. Niinkuin japani teki aikanaan noustessaan teollisuujätiksi.
    Yksi ehdoton myyntivaltti tulevaiusuuden suomelle voisi olla sekin, että maamme toimisi turvasatamana kaikelle white flight-väelle, pitämällä suomi suomalaisena ja kaikkialla tapahtuva kehitysmaalaistuminen mahdollisimman vähissä.

    VastaaPoista
  6. Mutta uusi Nokiahan on jo keksitty. Se on nimeltään Euro.

    Kaikkialle virittyvät sähkömagneettiset kentät mahdollistivat Nokian. Ihan samoin kaikkialle lajenevat taloudellisten varausten voimakentät mahdollistivat Euron.

    Ajatella. Ihmisen korvien välissä syntyy kaikkea. Kaikkiallisia totuuksia. Kun raha on kaikkiallista, sillä ei ole muuta kuin sen kenttävaikutukset mahdollistava numeerinen ominaisuus. Ja numeerinen raha on vain kirjaus mahtimittaisen toimijan talouskoordinaatistossa -- kun sinne kirjataan painava summa, se painaa, ja painollaan se vääristää koordinaatiston niin että realiteetit sijoittuvat rahan mukaan eikä päinvastoin.

    Elämme kaikkivoivan numeerisen rahan maailmassa, jossa reaalitalouteen sijoitettavat summat luodaan tai kootaan puhtaina numeerisina noteerauksina. Yksi illuusioita on kuvutelma, että samat numerot olisivat yhtä päteviä hukutettiinpa ne tai liotettiinpa ne mihin tahansa reaalitalouteen.

    Uusi Nokia on Kansainvaellus, joka panee eurooppalaiset vanhat kielellis-kulttuuriset kansallisvaltiot polvilleen niin että ne tarvitsevat hirvittäviä numeerisia summia selvityäkseen giganttisiksi kasvavista kuluistaan. Siksi euro on tarpeen. Euro päällystää sen tien joka johtaa Välimeren rannalta läpi mantereen pohjoiseen Suomeen, jossa on tarjolla oikea nokialainen sosiaaliturva.

    Ja täällä nokialla me nyt sitten alamme presidentin johdolla diskriminalisoida toisiamme jotta uusi nokiamme, siis Euro, saisi toimintaedellytykset.

    Taitaa olla niin, että me kansalaiset kannamme turhaa huolta reaalitaloudesta ynnä muista vastaavista tosielämän raameista. Niistä ei kannata turhaa huolta kantaa. Ne menevät menojaan ihan siitä riippumatta mitä me omien korviemme välissä pyörittelemme. Nokia on noussut taivaisiin.

    VastaaPoista
  7. Täällä radio Hyrynsalmi. Meiltä kysytään: Mitä eroa on ilmestyksellä ja ihmeellä?

    Me vastaamme: Jos Jeesus tulee valtioneuvoston kokoukseen ratkomaan kansantalouden ongelmia, se on ilmestys.

    Jos Marinin hallitus itse tekee jotain, se on ihme.

    VastaaPoista
  8. Nokioita haikailtaessa kannattaa muistaa, että narulla ei voi työntää. Menestystä voidaan tukea, jos eväät ovat olemassa. Näin tapahtui Nokian nousun tapauksessa. Jos menestystä yritetään luoda politiikkojen päätöksillä, usein vielä ideologisin perustein tehdyillä, tuloksena saadaan Valcoja.

    VastaaPoista
  9. Näin sanoo meillä enemmistön muodostavien selkärangattomien ja vailla omaatuntoa olevien, vain omaa hillotolppaansa tuijottavien Brysselin diktatuurin juoksupoikina ja -tyttöinä toimivien maanpetturipoliitikkojen ("on väärin asettaa oma kansa etusijalle") ja niitä tukevan valtavalemedian suuren inhokin ja sylkykupin Unkarin ulkoministeri:

    ”Koko Euroopan tulisi olla kiitollinen Matteo Salvinille”,
    https://www.kansalainen.fi/unkarin-ulkoministeri-koko-euroopan-tulisi-olla-kiitollinen-matteo-salvinille/

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!