keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Laittomien terveydenhuolto on älyllisesti epärehellistä

Helsingin sanomat julkaisi kirjoituksen, jonka otsikossa vakuuteltiin laittomasta maassa piileskelevien terveydenhuoltopalvelujen kustannuksen olevan "todella pieni" veronmaksajille. Itse tekstissä summaa tarkennettiin kertomalla, että "paperittomien terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet Helsingissä sadoilla tuhansilla euroilla".

Tekstiä eteenpäin lukiessa paljastui myös vuoden 2019 tarkka summa. Se oli 531 528 euroa. 

Samoin selvisi, että palveluja käytti 256 laittomasti maassamme olevaa henkilöä. Siten yhden laittoman terveydenhuollon käyttäjän aiheuttama keskimääräinen kustannus helsinkiläiselle veronmaksajalle oli "todella pieni" 2 076 euroa 28 senttiä.

Laittomasti maassa olevien terveydenhuoltopalvelut eivät kuitenkaan ole ensisijaisesti rahakysymys. Onhan tuo puoli miljoonaa vuodessa vähemmän kuin yksi euroa laillisesti Helsingissä asuvaa kohti. Sitä paitsi HS:n jutun mukaan paperittomien kokonaispalvelupaketti maksoi Helsingille viime vuonna 2,1 miljoonaa euroa, joten tuo puoli miljoonaa on vain pieni osa loppusummasta.

Kysymys onkin enemmän periaatteellinen kuin taloudellinen. Laittomasti maassa olevat olisi loogisesti ajatellen otettava aina tavattaessa kiinni ja järjestettävä heidän poistumisensa maastamme mahdollisimman tehokkaasti, eikä järjestettävä heille minkäänlaisia mukavuuspalveluja. Valitettavasti tämä ei ole kiinnostanut maamme hallitusta eikä edes oppositiopuolueita Perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Toinen terveydenhuollon kustannuksia paljon merkittävämpi näkökulma on se, että terveydenhuolto osana muita ns. paperittomille tarjottavia palveluja toimii vetovoimatekijänä laitonta maahanmuuttoa harkitseville ja elintasopakolaisille. Nämä puolestaan aiheuttavat veronmaksajille valtavia kustannuksia ja pidemmällä aikavälillä aiheuttavat monikulttuurisuutta, jonka on ympäri maailman todettu heikentävän yhteiskunnan toimintaa - lähimpänä esimerkkinä tästä on maahanmuuttajien aiheuttaman rikollisuuden kanssa kamppaileva Ruotsi

Siksi HS:n jutun sävy, jossa laittomasti maassa olevien palveluja kehuttiin edullisiksi ja jopa kannattaviksi oli näennäisestä faktapohjaisuudestaan huolimatta harhaanjohtava. Se johtuu siihen sisältyvästä älyllisestä epärehellisyydestä, jota yritin avata yllä. Toivon asian auenneen myös mahdollisimman monelle jutun lukeneelle henkilölle, vaikka he eivät tätä omaa kirjoitustani löytäisikään.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hämeenlinnan murha on monesta syystä merkittävä
Ruotsalainen esimerkki velvoittaa
Oikeus päätti Kelan Gold-cardista

10 kommenttia:

 1. Älyllinen epärehellisyys ja kognitiiviset dissonanssit mahdollistuvat, kun yhteiskunnallista keskustelua käydään yliyleistävillä yleiskäsitteillä, joiden hämäriin merkityspoimuihin on mahdollista hukuttaa mitä tahansa.

  Eivät vain poliitikot mahdollisimman laajaa kannatusta kahmiakseen harrasta yleiskäsitteiden harhaanjohtavaa käyttöä. Valitettavasti myös niin sanotut "asiantuntijat" ovat liian usein vain hallinnollisen virkakielen tuntijoita, jotka itse uskovat oman skolastiikkansa pätevyyteen.

  Vuodenvaihteessa meillä näyteltiin julkisuusnäytelmää presidentin kysellessä puheessaan omia ympäripyöreitä ja monin tavoin tulkittavia kysymyksiään, ja pääministeri Marinin vastatessa niihin omalla hallintojargonillaan. Tämän vuoropuhelun reaalisisällöllinen anti oli täydellinen pyöreä nolla.

  Luulen, että eurooppalaisten vanhojen valtioiden sosiaalinen, taloudellinen, terveydellinen ja tiedollis-kognitiivinen hajoaminen tulee jatkumaan näissä samoissa merkeissä -- myös valtalehdistö osaa käsitellä kipeitä kysymyksiä vain sementoimalla ymmärrystä noituvien yliyleistävien yleiskäsitteiden muodostamaa pintaa. Sillä on hyvä kävellä kaikkien ajattelun valkoisten tabuaukkojen yli.

  VastaaPoista
 2. Sisäministeri Maria Ohisalo suunnittelee palomuuria laittomasti Suomessa oleskelevien ja viranomaisten välille. Valitettavasti vain tavalliset suomalaiset jäävät sinne tulipalon puolelle näiden "pakolaisten" kanssa.

  Koronasta huolimatta Ruotsiin tuli viime vuonna 88.000 turvapaikanhakijaa. Se kun kerrotaan kolmella, niin saadaan tulijoiden kokonaismäärä perheenyhdistämisten jälkeen. Samaan pyrkii myös Ohisalo ja pian niitä partaukkoja voi alkaa tulla kymmeniä tuhansia. Sitten on jo myöhäistä ruveta tekemään lakeihin muutoksia.

  VastaaPoista
 3. Laittomasti maassa olevien terveys-, ym. palvelujen kustantaminen verovaroista on moraaliton ja järjetöntä.

  VastaaPoista
 4. Tässä toistuu näiden tiettyjen ilmiöiden melkeinpä säännönmukainen asioiden esittelyn kulku. Ensin väitetään, että kustannus on todella pieni. Sitten käy ilmi, että ei se niin pieni ollutkaan. Sittn käy ilmi, että oikeastaan henkeä kohti laskettuna se oli jopa suurempi, kuin keskimääräisellä kaupunkilaisella. Sitten käy ilmi, että oikeastaan se oli vain neljännes kokonaissummasta. Ja sitten herää vahva epäilys, että olikohan tuossakaan vielä läheskään kaikki. Niinpä niin, se "älyllinen epärhellisyys" on oikeastaan vain epärehellisyyttä.

  VastaaPoista
 5. Itse tilaan HS kahden viikon, minulle ilmaisen lukijapaketin. Siinä ajassa tulee hyvin selväksi ettei ko aviisiin kannata rahojaan tuhlata. Mutta blogiisi liittyen,,en ole vielä kenenkään nähnyt kertoneen missä kulkee se raja jolloin laittomien palvelut muuttuvat liian kalliiksi veronmaksajille. Ilmeisesti sellaista rajaa ei ole. Vain natiivien kohdalla sote-uudistuksessa se on kerrottu selvästi. Meidän hoitaminen tulee yhteiskunnalle liian kalliiksi. Toinen mielenkiintoinen seikka on, että kehitysavulla hoidetaan ne ulkomaan asukkaat jotka eivat jonkin erityisen syyn takia toistaiseksi ole voineet hakeutua Suomen sosiaaliturvan piiriin. Siis hoidamne jo globaalisti muiden maiden kansalaisia omilla ja lainatuilla rahoilla. Näyttää todella, että tämä hallitus jää historiaan Holkerinki 80-luvun lopun hallituksen ylittävästä rahan lapioimisesta Kankkulan kaivoon.

  VastaaPoista
 6. Elkää narisko, näkeehän sen nyt ettei mene meidän verorahamme hukkaan :P

  VastaaPoista
 7. Uskokaa nyt: me tienataan näillä laillisilla ja laittomilla tunkeilijoilla. Toki laskelmat eivät noudata tavanomaisia matematiikan sääntöjä, mutta tulokset ovat oikeita, ainakin poliittisesti. Sori siitä.

  VastaaPoista
 8. https://www.expressen.se/premium/nyheter/en-vecka-i-sodertaljes-undre-varld-unga-slass-om-makten/

  VastaaPoista
 9. Ei huolta. Vihreiden Sanna Vesikansa, joka toimii Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaispormestarina, on ilmoittanut, että nuo rahat eivät ole keneltäkään pois. Eipä tietenkään, koska vihreillähän on suuren suuri taika-arkku, josta tulee rahat näihin matu-palveluihin.

  VastaaPoista
 10. Tuohon keskusteluun laittomasti maassa oleskelevienterveyspalvelujen kustannuksista ei persujen pitäisi mennä. Runsas 500 000 euroa on pikkuraha Helsingin budjetissa, mutta se hämärtää sitä todellista suuruusluokkaa, joka turvapaikahakijoista koituu kaupungille ja Kelalle. Sehän lienee satoja miljoonia euroja.

  Hesarin uutinen oli sikäli mielenkiintoinen, että kaupungin laskentatoimi osaa selvittää em. menot euron tarkkuudella. Osaisi varmasti laskea myös turvapaikanhakijoiden kokonaiskustannukset, mutta se halutaan salata.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!