maanantai 9. marraskuuta 2020

Kuntavaalit ratkaisevat hallituksen kohtalon

Yleisradio julkaisi uusimman puoluekannatusmittauksensa. Gallupin mukaan vihervasemmiston (SDP+Vas+Vihr) kokonaiskannatus laski lähes yhdellä prosenttiyksiköllä. Se on siten tällä hetkellä vain 39,7 prosenttia. 

Tämä tarkoittaa sitä, että Sanna Marinin hallituksen punavihreä politiikka vastaa entistä huonommin Suomen kansan tahtoa. Siitä huolimatta sitä tukeva suomalaispuolueiden hyödyllinen idiootti eli Keskusta nosti kannatustaan saman verran kuin vihervasemmisto menetti. 

Siten hallitus voi huoletta jatkaa valitsemallaan linjalla kuljettamalla veronmaksajien piikkiin 32 Maltalle hankkiutunutta turvapaikanhakijaa maahamme. Tulijat ovat yhtä lukuun ottamatta yksinhuoltajaperheiden jäseniä. Lisäksi Kreikasta tullaan siirtämään 28 henkilöä elätettäväksemme. 

* * *

Puoluekannatuksen pidemmän aikavälin muutoksissa yksi mielenkiintoisimmista seikoista on ollut Vasemmistoliiton vuoden 2019 keväästä alkanut luisu. Silloisesta lähes 10 prosentin suosiosta on kadonnut yli 20 prosenttia ja vain 77 ihmistä tuhannesta antaisi tällä hetkellä maamme puolueen hallittavaksi.

Myös toisen äärivasemmistolaisen puolueen eli Vihreiden kannatus on jo pitkään ollut laskussa. Sen lokakuun 2017 huippukannatuksesta on sulanut peräti 7 prosenttiyksikköä eli 39,3 prosenttia. Siten puoluetta äänestäisi nyt vain 10,8 prosenttia Ylen gallupiin vastanneista.

Vasemmistoliiton osalta on seuraavasta puoluekannatusmittauksesta mielenkiintoista nähdä mikä vaikutus on puolueen nuorisosiiven vaatimuksella yksityisen ihmisen omaisuuden ylärajan rajaamisesta viiteen miljoonaan euroon. Saako se kateellisten armeijan liikkeelle vai ymmärtävätkö suomalaiset ehdotuksen toteuttamisen olevan paitsi mahdotonta niin myös johtavan kaikenkokoisten investointien loppumiseen maastamme?

* * *

Poliittisen kentän keskiviivan oikealla puolella Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan Kokoomuksen puolestaan menettäessä suosiotaan. Puolueiden välillä on jo lähes kolmen prosenttiyksikön ero, eikä ensin mainitulla ole enää kuin 1,7 prosenttiyksikön ero Marinin demareihin. 

Merkittävää Ylen gallupissa oli, että miesten lisäksi myös naiset ovat löytämässä perussuomalaiset. Se on epäilemättä puolueen muutamien erittäin hyvää työtä tehneen naiskansanedustajan ansiota. Tämän trendin jatkuessa saattaa käydä jopa niin, että puolueesta tulee ylivoimaisesti suosituin Suomen poliittisessa kentässä.  
 
Politiikan todellinen kannatusmittaus on edessä ensi huhtikuun kuntavaaleissa. Sen suuriin kysymyksiin kuuluu perussuomalaisten onnistuminen vallan ottamisessa Keskustalta maaseudulla. Siinä ratkaisevia tekijöitä lienevät maaseudun elinvoimaisuuteen vaikuttavat liikenne- ja ympäristökysymykset, jotka ovat korkealla Marinin demareiden, Anderssonin vassujen ja Ohisalon vihreiden prioriteettilistalla.

Ottaen huomioon noiden kolmen puolueen kannatuksen hiipumisen on toivottavaa, että tämä ristipaine hallituksen sisällä johtaisi sen kaatumiseen viimeistään kuntavaalien jälkeen. On kuitenkin selvää, että mikäli maaseutu turvautuu kuntapolitiikassaan kaikesta huolimatta edelleen Keskustaan, voi Marin jatkaa suomalaisten selvän vähemmistön kannattamaa punavihreää politiikkaansa entiseen malliin - maaseudun nykyisen mahtipuolueen tuella.

12 kommenttia:

 1. Mitä kuuluu elvytyspaketille? Saadaanko se torpattua? Jos ei, pidän perussuomalaisia valeoppositiona, ja käyn liittämässä kuntavaalilipukkeeseen vittumaiset terveiset EU-maakunnan tuleville kyläpäälliköille.

  VastaaPoista
 2. ja höpö höpö nimettömälle kommentoijalle!
  Et kehtaa edes nimeäsi laittaa tauluun:-(((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä komentissa on höpöä? Sitä paitsi, jos blogin pitäjäkään ei kirjoita omalla nimellä, ei kai sitä voi vaatia kommentoijiltakaan.

   Poista
  2. Nimetön kommentointi on tosiaan sallittu. Sen sijaan en näe millä tavalla halla-aholaiset voisivat kaataa elvytyspaketin tilanteessa, jossa kaikki muut isot ja keskisuuret puolueet haluavat viedä sen läpi.

   Poista
 3. Samaa mieltä nimettömän kanssa. Tässä esim. https://www.partisaani.com/news/opposition/2020/11/06/packalen-jatkaa-kiusallista-valehteluaan/

  VastaaPoista
 4. Nimetön 8.43 voinee esittää sen tempun, jolla Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit voivat estää tukipaketin, jos kaikki muut ovat sen puolesta. (Ilmeisesti aika monet pakettia puolustavat ovat Arhinmäen pölvästin kanssa sitä mieltä, että nyt saadaan rahaa!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Tynkkynen esittänyt, että kansanäänestyksellä tukipaketin voi kaataa. Nyt ei perussuomalaisista kukaan pidä asiaa esillä, joten persut antanevat tässäkin periksi. Jos perussuomalaiset ja kristilliset eivät voi mitään Suomen tuhoamiselle demokraattisin keinoin, niin koitapas sinä puolestasi kertoa, mitä äänestäminen hyödyttää.

   Poista
  2. Perussuomalaisten kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä sai tarvittavat 50000 kannattajaa ja menee siten eduskunnan käsittelyyn. Mitä muuta on tehtävissä ?
   No, demokratia on siitä ikävä laji, että fiksuilla ihmisillä on yksi ääni, mutta valitettavasti myös tyhmillä on yksi ääni. Siksi kannattaa äänestämällä pyrkiä siihen, että tyhmien puoli ei voittaisi.

   Poista
  3. Niin. Veikkaanpa, että perustuslakivaliokunta toteaa taas, ettei kansanäänestyksellä voida näin tärkeää ulkopoliittista asiaa ratkaista. Minä olen menettänyt uskoni, että tyhmien osuus vähenisi riittävästi. Lammaslauma määkii, mitä siat haluavat. Tuskinpa demokraattisin keinoin ehditään tuhoa pysäyttää.

   Poista
  4. PS voi olla joissakin suhteissa puolueista huonoin. Mutta se on ainoa jota äänestämällä voi yrittää murtaa katteettoman optimismin rautakehää eduskunnan ja hallinnon ympärillä. Vaikka mahdollisuudet olisivat minimaalisetkin. Taktinen äänestäminen kunniaan. -jussi n

   Poista
  5. Suomen uutisten mukaan Tavio moittii hallitusta siitä, että elvytyspaketti muuttuukin ilmastopaketiksi ja että itse evytys olikin toissijaista. Paketin elvyttävä vaikutus on jo valmiiksi Suomelle negatiivinen, koska Suomi maksaa 6,6 miljardia ja saa 3,2, Tavio sanoo.

   Kuulostaako Tavion puheet siltä, että persut ovat kaatamassa paketin? Puolue antoi mennä itselleen kuuluvan eduskunnan puhemiehen paikan, alistui naurettavan tuolileikin uhriksi ja tulee näköjään antautumaan tässäkin asiassa. No, EU:ta ei pidä liikaa ärsyttää, ettei oma suuri kuukausipalkkio vaarannu. Voihan isot pojat haastaa käräjille ties mistä syystä.

   Poista
 5. Mitähän hyötyä on pitää asiaa esillä, jos ainoastaan persut ja kristilliset ovat kaatamisen kannalla? Ei mitään. Eli ei kannata narriksi ruveta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!