tiistai 31. maaliskuuta 2020

Suomeen tulee uusi moderni jättiläinen

Suomessa on viime vuosina vaadittu kovasti metsien suojelemista tai ainakin avohakkuiden kieltämistä. Samaan aikaan on kuitenkin tehty myös metsäteollisuuden investointipäätöksiä. Viimeisin niistä julkistettiin eilen, kun Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ilmoitti rakentavansa Raumalle modernin suursahan.

Asiasta kertoneen Ylen uutisen mukaan rakennettava saha on teknologialtaan ja tehokkuudeltaan edelläkävijä maailmassa. Jäin uutisen luettuani miettimään mitä tuollainen luonnehdinta mahtaa tarkoittaa sahalla.

Niinpä etsin yrityksen oman tiedotteen ja opin, että sahalla käyttöön otettavan "konenäön hyödyntäminen sahaprosessin eri vaiheissa on merkittävä uudistus, eikä vastaavaa teknologiaa ole vielä käytössä sahateollisuudessa muualla... Uusi teknologia mahdollistaa myös siirtymisen työpisteiltä valvomotyöskentelyyn ja jatkuvaan käyntiin. Rauman sahan tulevassa toimintamallissa keskeistä on henkilöstön moni- ja syväosaaminen sekä käyttäjäkunnossapito."

Luin edelle kirjoittamani siten, että tarkoituksena on vähentää - uusinta teknologiaa hyödyntämällä - merkittävästi sahalla tarvittavan ihmistyövoiman tarvetta suhteessa tuotetun sahatavaran määrään ja samalla nostamaan sen koulutustasoa verrattuna aiempaan. Tätä kutsutaan tehokkuuden nostamiseksi, jolla huolehditaan omasta kilpailuasemasta suhteessa mihin sahoihin.

Metsäteollisuuden kokonaistyövoiman tarve siis vähenee uuden sahan myötä, mikäli investointipäätöksen takia suljetaan vastaava määrä vanhempia sahoja, kuten olettaa saattaa. Sen seurauksena on muiden suomalaisten talouden sektoreiden löydettävä keinoja työllistää vapautuva työvoima - ellei sitten luoteta pelkästään siihen, että väestön ikääntyessä myös työvoiman tarjonta vähenee.

Metsä Groupilla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, koska kaikkia kustannuksia on saatava alas kansainvälisen kilpailun paineessa, sillä kansainvälinenhän se on suomalaisen sahatavarankin markkina. Etua tuo myös se - edelleen tiedotteesta kopioituna - että "sahan ja sellutehtaan muodostaman integraatin synergioita hyödynnetään energiatuotannossa, sivuvirtojen hyödyntämisessä, logistiikassa ja palveluissa". Näin voidaan metsästä hakattu puutavara käyttää hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti, mikä sekin lisää uuden sahan kyvykkyyttä kansainvälisessä kilpailussa.

Kaiken kaikkiaan on ilahduttavaa, että metsäteollisuus investoi edelleen maahamme, vaikka jopa korkein hallinto-oikeus pyrki taannoin tukahduttamaan tällaisen toiminnan. Toivottavasti samoin tekevät myös muut teollisuudenalat, sillä elintasomme tuskin säilyy nykyisellään pelkän palvelu- ja julkisen sektorin sekä sosiaaliturvan varassa.

Suomen hyvän tulevaisuuden varmistamiseksi onkin Sanna Marinin (sd) hallituksella ja muilla päättäjillämme yksi tärkeä tehtävä, kunhan koronaepidemialta ehtivät. Se on teollisuuden toimintaedellytysten varmistaminen maassamme myös tulevaisuudessa. Se tarkoittaa mm. luonnonvarojen käyttömahdollisuuksista sekä tutkimuksen ja koulutuksen korkeatasoisuudesta huolehtimista sekä verotuksen ja muiden yrityksiin ja työntekijöihin liittyvien maksujen kohtuullisena pitämistä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
KHO:n päätöksellä on monia seurauksia
Metsä Group innostaa tutkijoita ja poliitikkoja
Metsä hyötykäytössä

2 kommenttia:

  1. Jostain sivusilmällä luin, että kiinalaiset tekevät hengityssuojia ja muuta maskia Kiinassa saksalaisilla koneilla. Nyt tietysti herää kysymus, että miten automaattisen koneen käyttäminen Kiinassa voi olla halvempaa kuin Saksassa? Ottaen huomioon kuljetuskustannuksen ja laivarahdin hitauden, jolle sillekin pitäisi laskea tuntihinta. Ja sama muitakin automaattivalmistuksia koskien.

    VastaaPoista
  2. Kiinalaisten maskien on todettu olevan kiinalaista laatua, mutta ehkäpä ne toimivat osassa tapauksia, joissa koronavirustartunta on varmistettu kiinalaisella testillä.
    https://www.breitbart.com/europe/2020/03/30/netherlands-recalls-600000-defective-masks-sent-china/
    https://www.breitbart.com/europe/2020/03/27/spain-bought-faulty-coronavirus-tests-china/
    Suomessahan on käytössä testi, jonka käyttöönotto on perusteellisen harkinnan alaisena, ja ilmeisesti jokaisen epäillyn potilaan kohdalla asia alistetaan kaikkien ministeriöiden ja virkamiesten tutkittavaksi ennen lopullisen ratkaisun poliittista päätöstä. Ja pääministeri tekee sitten päätöksen, kunhan saa sen hylättävän ehdotuksen ensin presidentiltä ja kattavan somekeskustelun sekä puoluekannatusgallupin kaikilta asiantuntijatahoilta.
    https://yle.fi/uutiset/3-11284569

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!