lauantai 28. maaliskuuta 2020

Kun suomalaisia kuoli kuin kärpäsiä

Kun koronavirus nyt hallitsee uutisointia, on täällä blogosfäärissä hyvä kääntää katse muihin asioihin, jotta tapahtuneelle saa jonkinlaisen vertailukohdan. Otetaan puheeksi siis Suomea aiemmin kohdanneita ainakin kahta kertaluokkaa nykyistä suurempia vaikeuksia, joista niistäkin olemme - tai siis esivanhempamme ovat - selvinneet kunnialla.

Siis sellaiset kuin isoviha. Eli ruotsalaisen suurvallan sortumiseen johtaneen Suuren Pohjan sodan aika Suomessa.

Maamme väkiluku oli vuonna 1695 noin puoli miljoonaa ihmistä. Ja kaiken mentyä ohi vuonna 1721 vain 391 000. Näin siitä huolimatta, että maahamme syntyi jatkuvasti uusia lapsia.

Samaan aikaan venäläiset - tai ryssät, kuten he itse itseään kutsuvat - ryöstelivät maatamme ja veivät kymmeniä tuhansia ihmisiä orjiksi Venäjälle. Jotain miehitysvallan asenteesta kertoo sekin, että tsaari käski tuhota Pohjois-Pohjanmaata kymmenen peninkulman syvyydeltä puskurivyöhykkeeksi Ruotsia vasten.

Kyrönmaan eli Etelä-Pohjanmaan miehistä peräti 70% kuoli varsinaisissa taisteluissa tai armeijassa liikkuneisiin tauteihin ja loput tapettiin myöhemmin heidän niskuroidessaan ankaran miehitysvallan alla. Ei siis ihme, että suomalainen isänmaallisuus elää edelleen kaikista vahvimmin juuri Pohjanmaan lakeuksilla - siellä ei haluta kokea uudelleen samanlaista kansanmurhaa vieraan vallan kädestä.

Orjiksi viedyistä harvat palasivat kotimaahan, mutta jotkut sen kuitenkin tekivät. Heistä meitä muistuttaa Zachris Topeliuksen kertomus Koivusta ja tähdestä. Tarinan taustalla olivat Topeliuksen isän isoisän Kristoffer Topeliuksen kokemukset. Hän nimittäin pakeni isonvihan aikaan äitinsä kanssa Oulusta Muhokselle piilopirttiin, mistä kasakat kuitenkin ryöstivät pojan ja veivät orjaksi Venäjälle.

Venäläiset eivät olleet tuon ajanjakson ainoita suomalaisten tappajia. Venäläisten miehitysaikaa nimittäin edelsivät suuret kuolonvuodet, joiden aikana suomalaisista kuoli noin kolmannes nälkään ja tauteihin. Myös isonvihan aikana maassa riehui rutto.

Nälän saavuttua ensimmäisten joukoissa menivät Heikki Ylikankaan mukaan ne perheet ja suvut, joiden nokkamiehet katsoivat 1600-luvun nousevan suurvallan ankaran verotuksen paineessa parhaaksi luopua talojensa isännyydestä - koska siihen liittyi koko maatilan väestön puolesta verojen maksaminen - ja siirtyä muiden palkollisiksi eli käytännössä renkimiehiksi. Kuolonvuosien aikana sellaisille ei luonnollisesti riittänyt ravintoa, kun ei sitä tahtonut riittää isäntäväellekään.

Tästä pääsemmekin suurvalta-ajan rasituksiin. 1600-luvun Ruotsihan kävi jatkuvaa sotaa naapureitaan vastaan. Vaikka se olikin Pohjan sotaa lukuun ottamatta enimmäkseen voitokasta, vaati vähäväkisen valtakunnan äärimmilleen viritetty sotakoneisto miehiä syötettäväksi taudeille sekä vihollisen luodeille ja miekoille. Eikä niitä vähäväkisessä pohjolassa löytynyt muualta kuin - ilman väenottoakin ankarien olojen eli pienen jääkauden - rasittamista taloista.

Kaiken kaikkiaan 1600-luvulla täysi-ikäiseksi päässeistä suomalaisista miehistä kuoli armeijan palveluksessa noin 30 prosenttia. Kyse oli siis valtavasta tragediasta, joka tuskin on luonut tuolloin pohjolan perukoilla asuville ihmisille kovin auvoisia näköaloja tulevaisuudesta.

Pahimman välttämiseksi toki keksittiin keinoja. Esimerkiksi vauraimpiin taloihin oli tapana ottaa piikojen lehtolapsia, orpoja tai muuten vain kaupan olleita pikkupoikia, jotta nämä voisivat aikanaan astua armeijan rulliin isännän tai hänen poikiensa sijasta.

Toki isännät palkkasivat myös aikuisia miehiä sijaisikseen silloin kun sellaisia oli saatavissa. Koska armeijaan lähtö oli käytännössä kuolemantuomio, olivat luvatut palkkiotkin sen mukaisia.

1600-luvulla tällaisen rekryytin palkka vastasi siten korvaussummaa, joka määrättiin oikeudessa maksettavaksi tapetun miehen omaisille. Joissain tapauksissa myös ihmisen tappaminen kompensoitiin sillä, että syyllinen tai hänen sukulaisensa lähti uhrin talon puolesta sotaan.

Jos talossa ei ollut kasvattipoikia eikä palkkamiehiäkään ollut saatavilla, ei kruunu antanut armoa vaan vei talosta oman pojan tai sellaisen puuttuessa itse isännän. Tämän seurauksena kylmeni maastamme lukematon määrä savuja vain siirtyäkseen toisen perheen asutettavaksi kruunulle maksettavaa veroa - ja sotaväkivelvoitteita - vastaan.

Listaa voisi toki vielä jatkaakin, mutta koska pahimmat tragediat tuli jo mainituksi, niin riittäköön tämä tällä kertaa. Näin siksi, että jo edelle kirjoitettu tehnee selväksi sen, ettei suomalaisten elämässä ole ollut Ruotsin suurvalta-ajan valossa mainittavia vaikeuksia minun elämäni aikana. Eikä edes koronavirus ole sellainen.

Tässä suhteessa on hyvä huomata myös se, ettei nykyisten nuorten elämä ole kaikesta oppineiden valituksesta huolimatta oikeasti näköalatonta. Sen sijaan se on sikäli ongelmallista, ettemme me vanhemmat ole osanneet antaa heille realistisia elämän eväitä - syistä, joita itse kukin voi mielessään pohtia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomen synkkä historia ja vaatimus kehitysapulaista
Ottaisimmeko mallia keskiaikaisesta naisrauhasta?
Afrikkalaisuus Suomen historian valossa14 kommenttia:

 1. Ankara elämä vaati ankaraa ryyppäämistä. Nykyään voitaisiin tyytyä pullakahviin.

  VastaaPoista
 2. Seuraava oivaltava huomio on ollut liikkeellä somessa, eli että meidän vanhemmillemme ja isovanhemmillemme kävi kutsu rintamalle, ja meille käy kutsu sohvalle. Ehkä kestämme sen.

  VastaaPoista
 3. Todella suurten vaikeuksien keskellä ihmiset (tosin eivät kaikki) ovat selvinneet, koska ei ole ollut sosiaaliturvaa. Sosiaaliturva on tuhonnut hyvinvointivaltion ja ihmiset. Suomalaisia ei enää saa marjanpoimintaan, ei sienimetsään, ei postinjakelijoiksi eikä siivoojiksi. Monet eivät osaa tehdä ruokaa, vaan syödään valmiita eineksiä lämmittäen. Kädettömiä ja toistaitoisia ihmisiä ei saa pitämään huolta itsestään kriisitilanteessa. Sen näkee mm. ruokakaupoissa, joissa noin joka kolmas kulkee ilman suojakäsineitä. Maskeja ei ole juuri kellään, tosin ei niitä mistään saakaan. Peruselämäntaidot ovat hukassa.

  Toki pakon edessä ihmiset alkavat oppia, kantapään kautta. Pitemmän päälle tilanne ei ole nykyisen lohduton, mm. koska sosiaaliturva tulee romahtamaan ja terveet ihmiset joutuvat ottamaan vastuun omasta elämästään. Toivottavasti rahaa riittää huolehtimaan heistä, jotka eivät omin avuin pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "...mm. koska sosiaaliturva tulee romahtamaan ja terveet ihmiset joutuvat ottamaan vastuun omasta elämästään."

   Jossain vaiheessa - kun ulkomaiset rahahanat ovat sulkeutuneet - se myös koskee Ohisalon ja muiden viherkommunistien rakastamia kehitysmaalaisia käenpoikasia, joita on houkuteltu meille mm. Kelan monikielisellä mainoksealla, ks. https://www.suomenuutiset.fi/kela-maksaa-sen-mainostamisesta-etta-se-voi-tuputtaa-suomeen-tulleille-ilmaista-rahaa/. Käytännössä jo nyt vähintään kolmen miljardin euron vuotuiset matukustannukset rahoitetaan KOROLLISELLA ULKOMAANVELALLA, nykyistä yli 100 miljardin valtion ulkomaanvelkaammme kasvattaen. Esim. avuntekijä Heikki Hurstin kantasuomalaisille leipäjonolaisille ei kuitenkaan rahaa ole enää riittänyt!

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Hatunnosto kreikkalaisille:

   "Kreikan taipumaton puolustus pakotti Turkin luovuttamaan – siirtolaiset on viety pois rajalta",
   https://www.kansalainen.fi/kreikan-taipumaton-puolustus-pakotti-turkin-luovuttamaan-siirtolaiset-on-viety-pois-rajalta/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Historiahan vain toistaa itseään: "Kolme ryntäsi barbaarimiljoonaa; oli Spartan vain nelituhantinen joukko järkkymätön"

   Poista
 4. Mihin prof. tähtäsi tällä blogilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan odotellaan. Pahin voi olla vasta edessä.

   Poista
  2. Veli on velka - vielä tässä vaiheessa...

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Tähtäsin historiallisen tiedon jakamiseen, koska epäilen sen olevan varsinkin nuoremmalle polvelle tuntematonta. Näin siksi, että tieto auttaa suhteuttamaan erilaisia asioita.

   Lisätään tähän vielä, että sata vuotta sitten tämä koronavirus olisi tappanut luultavasti ainakin sadantuhannen ihmisen verran suomalaisia. Kiitos nykyaikaisen tieteen selvinnemme maksimissaan kymmenellä tuhannella, luultavasti vähemmälläkin.

   Poista
  4. Varsinkin nuoremman polven ja vanhempienkin tietämys mm. Suomen historiasta voi olla varsin hataraa useista erilaisista syistä. Yksi syy on se, että entiset siirtomaaherramme ruotsalaiset ja näiden perillisinä tietyt suomenruotsalaiset tahot ovat pyrkineet varhaishistoriaamme pimittämään; mm. Kuusiston linnan tuhopoltolla väitetään hävitetyn ruotsalaisille epämiellyttävää suomalaisia koskevaa historiatietoa.

   Yleisemmällä tasolla varsinkin maailmansotiin liittyvää historiatietoa on massiivisesti väärennetty ja pimitetty, esimerkkeinä Nürbergin näytösoikeudenkäynti, jossa mm. käytettiin kiduttamalla kiristettyjä todistajalausuntoja ja 2. maailmansodan jälkeen kenraali Eisenhowerin toimesta suoritettu vähintään miljoonan saksalaisen sota- ja siviilivangin massamurha avotaivaan alla olevilla vankileireillä nälkään, janoon ja tauteihin.

   Kalergi-suunnitelma

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  5. Tulipahan vahingossa nimimkerkin toisto.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  6. 'Nürbergin' piti olla 'Nürnbergin' ja 'nimimkerkin' piti olla 'nimimerkin', anteeksi huolimattomuuttani.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 5. Prof., kiitos vastauksesta.

  "Kiitos nykyaikaisen tieteen selvinnemme maksimissaan kymmenellä tuhannella, luultavasti vähemmälläkin."

  Tiede on kehittynyt. Poliitikkojen suhteen en olisi niinkään varma. He kuitenkin tekevät päätökset, jotka lisäävät tai vähentävät kuolleisuutta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!