maanantai 30. maaliskuuta 2020

Miksi sota-aikana tarvittiin tanssikielto?

Yle julkaisi eilen kulttuuriuutisen, jossa kerrottiin Tampereen yliopiston tutkijoiden Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan kirjoittamasta "Kielletyt leikit" -kirjasta. Sitä en ole lukenut, enkä siksi ota kantaa itse kirjaan, vaan Ylen uutiseen.

Uutisessa väitettiin, että toisen maailmansodan aikaisen tanssikiellon syynä olisi ollut "virallisen Suomen mukaan selvä. Kun toiset taistelevat rintamalla hengestään, on väärin hyppiä ja riekkua tanssilavoilla."

Tämä perustelu lienee kyllä ollut se, jolla kieltoa perusteltiin, mutta se tuskin on ollut sen todellinen - tai ainakaan ainoa tai edes tärkein - motiivi. Sen on nimittäin täytynyt olla rintamasotilaiden taistelumoraalin ylläpitäminen.

Sodan aikanahan miehet olivat erityksissä vaimoistaan ja tyttöystävistään, mikä jo itsessään loi heidän mieliinsä pelkoja siitä, mitä kotirintamalla tapahtui. Asiaa ei myöskään helpottanut se, että vihollinen pyrki mahdollisuuksien mukaan lietsomaan näitä epäilyksiä etenkin jatkosodan aikana, kun maassa oli suomalaisten lisäksi myös saksalaisia joukkoja.

Siksi oli tärkeää minimoida niitä tekijöitä, jotka saattoivat vaikuttaa miehistön mielentilaan ja sitä kautta heidän sotilaalliseen kykyynsä vihollista vastaan. Tähän tarkoitukseen tanssikielto sopi erinomaisesti - kunhan sitä vain ei ryhdytty perustelemaan muistuttamalla sotilaita kotiin jääneiden naisten mahdollisesta uskottomuudesta kertomalla kiellon todellinen syy.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Martti Häikiö ja punainen vallankumous
Miksi Yle syyllisti suomalaisia, vaikka olisi pitänyt kehua?
Vanha elokuva HS:n propagandatyökaluna

8 kommenttia:

 1. Niinpä. Kaikki miehet tuskin olisivat suhtautuneet asiaan Tuntemattoman sotilaan Vanhasen huolettomuudella: "Saavatpa nuorimpien äiditkin suureen tarpeeseensa".

  VastaaPoista
 2. Sota-aikaa koskeva historiantulkinta ei voi perustua pelkästään päämäärärationaaliseen, syitä ja seurauksia tapahtumien päälle liimaavaan tulkintaan. Paljon olennaisemmassa roolissa on joukkomittainen sosiopsyykkinen taantuma, regressio, jossa nimenomaan päämäärärationaalinen järki on tuomittu häviämään.

  Kun kriisi kohtaa yhteisön, rivit tiivistyvät ja niin käyttäytyminen kuin järkikin palautuvat kollektiivivoimien huomaan. Militaariaggressio repäisee sukupuolet eroon toisistaan, ja naisista tulee sotasaalista. Kuvaukset siitä miten Berliinin valtaamista tavoittelevat neuvostojoukot raiskasivat matkalla jokaisen saksalaiskylän liki jokaisen naisen ovat karmaisevia.

  Suomalaiset olivat epäkypsiä vähän toisella tavalla. Meillä oltiin vielä impivaaralaisia, pubertaalisia velikultia, jotka joukolla kävivät kosimassa Männistön Venlaa. Tanssi- ja huvikiellossa oli vielä yleistä seurustelukiellon sävyä. Kuri palasi samaan kuriin jota rovasti ja vallesmanni edustivat.

  Mehän olemme edelleen kansallisesti varsin keskenkasvuista väkeä. Niin keskenkasvuista, ettei kulttuurielämämme juuri ole päässyt maailmalla loistamaan. Omille intellektuelleillemme riittää edelleen haasteeksi persujen halveksiminen ja raamatun nakkaaminen lattialle tv:n viihdeohjelmassa. Varsinaisia vertaistason ongelmia, kuten vaikkapa tätä kansallisen psykohistorian pohdiskelua, ei juuri kukaan tohdi harrastaa.

  VastaaPoista
 3. Eipä meillä nytkään pohdita Solzhenitsyn varoituksia, kuinka vankileirien saaristot olivat mahdollisia. Nytkin lähes kaikki ovat hiljaa, vaikka virusjutut antaisivat mahdollsiuuden monenmoisiin ja aivan asiallisiinkin näkemyksiin. Edes se että ammutaanko nyt oravaa elefanttipyssyllä, ei saa älymystöä barrikadeille. Politiikot ja samanmieliset vaativat vielä kovempia latinkeja, koska idea on lanseerattu kaikkein heikoimpien puolustamisella. Kukaan ei uskalla liittyä mummontappajiin. Itse olen 78 v. ja kuulun siis riskiryhmän kärkikaartiin, siitä huolimatta tai sen takia sanonkin, että latinki kyllä voi osua ja upota, mutta missä on saalis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punavihreässä poliisivaltiossa elämme nyt. Se on hyvää harjoitusta Venäjän miehityksen varalle. Olemme nöyriä.

   Poista
 4. Aikoinani kysyin tanssikiellon syytä Suomen armeijassa jatkosodassa palvelleelta. Hän sanoi, että oli niin surullista aikaa, ettei sopinut tanssia. Näin siis eräs aikalainen koki asian.

  Kysyin myös Werhmachtissa itärintamalla etelässä palvelleelta käyttäytyivätkö sotilaat niin kuin elokuvissa esitetään. Tekivätkö "Hei Hitler" ja "Sieg Heil" tervehdyksiä kopsautellen kantapäitään. Eivät tehneet. Ei ainakaan miehistö ja aliupseerit. Loppuaikoina upseerit saattoivat tehdä.

  acc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin sotilaiden haluttiin asian kokevan. Ilmeisen onnistuneesti.

   Poista
 5. "Slovenia mobilisoi armeijan Kroatian rajalle

  Slovenian rajoja valvova poliisi on ylikuormitettu koronapandemian johdosta, joten sisäministeri Hojs haluaa mobilisoida armeijan rajavalvontatehtäviin.
  Slovenian sisäministeri Ales Hojs kertoi viime keskiviikkona, että armeijan mobilisointi Kroatian rajalle on laittoman siirtolaisuuden vuoksi välttämätöntä..."
  https://www.kansalainen.fi/slovenia-mobilisoi-armeijan-kroatian-rajalle/

  Milloin Ohisalo mobilisoi armeijan Suomen rajalle?
  Siis kantamaan suloisten sydänkäpystensä, kehitysmaalaisten partalasten matkalaukkuja edeltäjänsä PettUri Orpon syksyllä 2015 lanseeraaman käytännön mukaisesti, kun seuraava invaasioaalto käynnistyy?

  "Alaikäinen yksintullut turvapaikanhakija osoittautui Ranskassa 47-vuotiaaksi",
  https://www.kansalainen.fi/alaikainen-yksintullut-turvapaikanhakija-osoittautui-ranskassa-47-vuotiaaksi/

  Meillähän taikasana "asylum" takaa turvapaikan saannin iästä riippumatta ja viherkommunisteille kaikki ainakin rauhanajan maahantunkeutuminen on "laillista siirtolaisuutta".

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikki Porkka, la 28.03.2020:

   "Maria Ohisalo on sisäiselle turvallisuudelle vaarallinen henkilö   Ovatko sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja ystävänsä, kansliapäällikkö Kirsi Pimiä edelleen sitä mieltä, että turvapaikanhaku toimii entisellä tavalla eli rajan yli tullaan, että heilahtaa, jos henkilö osaa lausua sanan asylum?

   Marinin hallituksen 17.3.2020 pitämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin toimista, joilla suomalaisten liikkumisoikeuksia rajoitettiin esimerkiksi rajoja sulkemalla.

   Sisäministeri Ohisalo korosti puheenvuorossaan erikseen, että turvapaikanhakijat voivat edelleen esittää turvapaikkahakemuksia, jotka myös tutkitaan.

   Ohisalon lausunto tarkoittaa sitä, että poikkeustila ei koske turvapaikanhakua. Näin ollen mahdolliset hakemukset tutkitaan ja päätöksistä voi valittaa, joka puolestaan tarkoittaa sitä, että asylum-henkilö voi oleskella maassa koko prosessin ajan.

   Eikä tässä vielä kaikki, sillä osa kielteisen päätöksen saaneista voi kieltäytyä poistumasta, jonka jälkeen alkaa pitkällinen veivaus, jossa pohditaan voidaanko henkilö pakkopalauttaa vai jääkö hän suomalaisten riesaksi loppuelämän ajaksi.

   On täysin selvää, että Ohisalon viesti on levinnyt samaan maailmankolkkaan, jonne edellisen kerran levisi pääministerinä istuneen Juha Sipilän (kesk) kutsuhuuto.

   Ohisalon piittaamattomuus ja suomalaisvastaisuus voivat saada aikaan suurta vahinkoa.
   Eikö hän todellakaan ymmärrä mihin viranomaisten kaikki resurssit tulisi koronakriisissä kohdistaa?

   Mikäli hän ymmärtää, eivätkä hänen löperöt puheensa perustu pelkkään tyhmyyteen, pitäisi hänet ehdottomasti erottaa yhteiskunnalle vaarallisena henkilönä. Ja toisaalta, jos kyse on "vain" tyhmyydestä, ei hän siinäkään tapauksessa ole oikea henkilö vastaamaan kriisissä olevan maan sisäisestä turvallisuudesta..."
   Koko artikkeli: https://oikeamedia.com/o1-135600

   Kalergi-sunnitelma

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!