torstai 12. maaliskuuta 2020

Pandemia

Koronavirustilanne on viime päivinä ollut runsaasti esillä maailmalla ja suomalaisessa mediassa. Uusimpien uutisten mukaan se on johtanut Schengen-alueella oleskelleiden maahantulokieltoon YhdysvaltoihinKoulujen sulkemiseen Tanskassa, Ruotsissa julkisten kokoontumisten kieltoon ja koronavirustestien lopettamiseen tavalliselta kansalta, monenlaisiin kieltoihin Suomen eduskunnassa sekä festivaalien perumiseen USA:ssa ja Virossa.

Suomessa ei kuitenkaan ole hötkyilty tapahtumien järjestämisessä, vaan meillä aiotaan ainakin vielä tätä kirjoittaessani järjestää ampumahiihdon maailmancupin osakilpailu, muutamien tuhansien terveydenhuoltoalan ihmisten lääkäri- ja sairaanhoitajapäivät. Jos nämä ammattiryhmät jouduttaisiin sen seurauksen asettamaan karanteeniin, lamaantuisi suuri osa maamme terveydenhuoltosektorista.

Totesin helmikuun lopulla omana käsityksenäni, että "virus karkaa torjuntatoimilta ja leviää kaikkiin maihin tartuttaen huomattavan osan väestöstä - myös suomalaisista. Näin ainakin siinä tapauksessa, ettei sen leviäminen pysähdy influenssaviruksen tavoin pohjoisen pallonpuoliskon kevään ja kesän lämpenemiseen".

Tätä käsitystä minun ei tarvitse muuttaa, sillä viime päivien uutiset vain vahvistavat sitä. WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi, Angela Merkel arveli koronaviruksen leviävän noin 60-70 prosenttiin saksalaisista ja jopa Suomessa on sosiaali- ja terveysministeriö on tunnustanut, että koronavirus aiheuttaa epidemian myös meillä.

Tässä vaiheessa lienee selvää, että pandemia tulee aiheuttamaa lyhytaikaisen globaalin talouden sakkaamisen ja sitä seuraavan vahvan nousukauden. Tällä on monenlaisia seurauksia, joista yksi tulee - kaikkien aikaisempien lama-aikojen tavoin - olemaan rahavarojen uusjako. Tämä tarkoittaa sitä, että jotkut nopeat ja röyhkeät tulevat rikastumaan ja toiset menettävät omaisuutensa esimerkiksi omistamansa yrityksen konkurssin myötä.

Nyt nähtävissä oleva pandemia tulee siis aiheuttamaan yhteiskuntaamme peruuttamattomia muutoksia. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka pysyviksi ne jäävät ja miten ne vaikuttavat eurooppalaiseen ja globaaliin politiikkaan.

Eikä pidä unohtaa aiemmin ilmaisemaani näkemystä siitäkään, että pandemia tulee edistämään kansainvaelluksia kehitysmaista kohti vaurasta Eurooppaa. Myös sen voimakkuus ja menestys vaikuttaa vahvasti maanosamme tulevaisuuteen.

Jääkäämme siis seuraamaan suurella mielenkiinnolla sitä, kuinka pandemia etenee ja kuinka meidän päättäjämme siihen reagoivat. Ja pidetään samalla itse kukin huolta siitä, ettemme levitä tarpeettomasti koronavirusta muihin ihmisiin.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Afrikka ja koronavirus
Koronaviruksen tulevaisuus
Tappajavirukset kehittyvät tulevaisuudessa yhä todennäköisemmin Afrikassa


18 kommenttia:

 1. Kvanttikemian tohtori (??), itä-saksalainen AM, on hänkin siis virologian ja epidemiologian erityisasiantuntija aivan kuten eräät US Puheenvuoron blogikommentaattorit.
  Italia konkurssiin, EU euroineen nurin. Aloitetaan puhtaalta pöydältä. Hyvä tästä vielä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkelillä lienee joku asiantunteva lähde. Koronan tavalla tarttuvan viruksen osalta 70 % on se määrä, joka sairastuu, mikäli virus leviää vapaasti. Loput pelastuvat taudin aiheuttaman immuniteetin (vertaa rokotuksten antama laumasuoja) ansiosta. Jos virus tarttuisi yhtä tehokkaasti kuin tuhkarokko olisi sairastuneiden määrä suurempi.

   Poista
 2. Jos maalaataan piruja seinille, niin toistuuko yritysten ja yrittäjien kohdalla 90- luvun laman seuraukset? Korkursseja tulee ja moni menettää kaiken. Vai tuleeko pankit ja valtio vastaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin pankit tulevat käsiojossa viemään hädänalaisten varat ja persaukinen valtio asettuu taas finanssieliitin puolelle.

   Poista
  2. Pahaa pelkään minäkin. Valtiolla ei ole rahaa, eivätkä pankit halua ottaa riskejä.

   Poista
 3. Pandemian uhkien torjunnassa ollaan myöhässä yksinkertaisesti siksi, että huulipunamultahallituksen huolenpito on jokseenkin totaalisesti kohdistunut humanitaarisiin hoivatoimiin esimerkiksi ISIS-lasten Suomeen tuomiseksi ja nyt eurooppalaisen taakanjaon nimissä ja systeemin vakiinnuttamiseksi haalittaviin 175 pakolaisleiriläiseen.

  Naisministerit miellyttämistarpeineen osaavat kyllä hymyillä, mutta kielteisten tosiasioiden tunnustamiseen heistä ei edes pandemian edessä ole. Journalistit taas eivät pääse irti narsismistaan, joka vain nousee korkeampaan potenssiin mitä traagisemmista aiheista saadaan uutisoida. Katsokaapa Iltalehdestä esimerkiksi Sanna Ukkolan kolumnia, jossa on kaksikin kuvaa Italian katastrofitilanteista, mutta kooltaan kaksinkertainen kuva toimittaja Sanna Ukkolasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SO
   Sannasta ei saa pienempää kuvaa.
   Toisaalta, Sanna Ukkolan kirjoitus oli ihan o.k.!

   Poista
  2. Sanna vääntelee vain käsiään.

   Poista
  3. Hallituksen kohtalo tässä yhteydessä on mielenkiintoinen. Periaatteessahan uhkatilanteet ajavat kansaa vallanpitäjän taakse, mutta saa nähdä käykö nyt niin.

   Poista
 4. Sannan kuvilla tai lurituksilla ei ole oikein painoarvoa. Ukkola taas puhuu asiat koristelematta halki. Finanssien suojelu ihmisten sijasta tökkii. Ja sehän oli muuten niin, että hallitus on nimenomaan Suomen hallitus, sen pitäisi herätä huumasta ja tajuta se. Ettäs sattuikin samaan aikaan tuo hallitus, pandemia ja ideologiahulluus. Mikä on yhteinen tekijä?

  VastaaPoista
 5. Tulihan hallituksesta yli 500 hengen tilaisuuksien järjestämiskielto. Hätkähdyttävää on HUSin lääkäreiden sairastumiset koronavirukseen.

  Kyllä nyt maailmantalous kyykkää mutta Herlinit tankkaavat Sanomaa ja Konetta. Niin ne rikkaat.

  VastaaPoista
 6. Tällä tampoonihallitukselle tuli nyt se narun pää vetävään käteen ja hyssyttelyn oli loputtava? Enää kun ei voinut piiloutua THL:n virkamiesten ja asiantuntijoiden selän taakse...

  VastaaPoista
 7. Tuota, kumpikohan tulee Suomessa vaikkapa seuraavan 5 vuoden aikana tappamaan enemmän: korona vai alkoholi...Todennäköisyyslaskenta kunniaan vouhotuksen sijasta.

  VastaaPoista
 8. Eikö lääkäripäivien kaltaiset tapahtumat voitaisi järjestää nykyään videoneuvotteluina?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Mutta vain mikäli tietoliikenneverkot eivät ylikuormitu.

   Poista
 9. Eikö pakolaiset voisi nyt pysyä siellä missä ne ovat ja suunnistaa lähimpään muslimivaltioon eli Turkkiin? Punahuulihallituskaan ei menettäisi kasvojaan kun olisi tärkeäpää tekemistä tänän koronan kanssa. Rajat vaan kiinni ja jokainen pysyy suunnilleen siellä missä on, kun ei kuulema saisi matkustakkaan.

  VastaaPoista
 10. Luonto yrittää tehdä, mikä luonnolle kuuluu. Itse kuulun siihen ryhmään jota virus erityisesti jahtaa, siis olen ikivanha kääkkä, joka ei varmaan pääse pukille, kun erityispaikat sairaaloissa alkavat täyttyä. Eikä ole syytäkään, jos en kestä yhtä virusta, niin olen ihan joutava lähtemään, koska olen etupäässä lähtövuoroisten jonoa 78 v.. Uhmaikäisenä panen kuitenkin hanttiin ja terveyshörhönä olen tehnyt sitä jo vuosia, josta tuloksena rautainen kunto ja terveys. Elämä on valintoja ja vanhuus on taitolaji. Tästä on hyvä aloittaa. https://www.youtube.com/watch?v=NSe-q9s0LBI

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!