tiistai 24. maaliskuuta 2020

Kulttuurisia eroja

Koronavirus sai Ylen toimittajan kertomaan afrikkalaisesta kulttuurista. Juttu oli lievästi sanottuna mielenkiintoinen rasisti-, fasisti- ja sovinistisyytösten kohteeksi helposti ja ilman tunnontuskia joutuvan vanhenevan valkoisen heteromiehen näkökulmasta.

Toimittaja oli otsikoinut juttunsa "Eurooppalaiset saavat nyt tuntea, minkälaista on olla kansallisuutensa takia ei-toivottu – voimme ottaa siitä opiksi". Koska olen tutkijankoulutuksen saaneena aina suhtautunut positiivisesti oppimiseen, päätin tutkiskella jutun läpi oikein tarkasti havaitakseni, mitä toimittajan mainitsemat opetukset voisivat olla.

Jutun aluksi meille kerrottiin, että "valkoisten perään on huudeltu kaduilla Afrikassa siitä asti kun valkoiset mantereelle tulivat".  Nyt siellä on kuitenkin uusi universaali nimi ulkomaalaisille: "Corona".

Ensimmäinen opetus meille on siis se, että siinä missä meillä Suomessa on poliittisen korrektiuden nimissä demonisoitu tummaihoisen henkilöön viittaava vielä minun lapsuudessani täysin neutraali sana eli neekeri, ei afrikkalaisille tuota minkäänlaisia vaikeuksia kutsua vaaleaihoisia ihmisiä halventaviksi tarkoitetuilla nimityksillä.

Taustalla uuden nimityksen käyttöönotolle on se, että mustan maanosan ensimmäiset koronavirusten tartuttajat olivat tiettävästi eurooppalaisia. Tosin ensimmäisten joukossa oli myös ulkomailta palaavia afrikkalaisia - ja nykyisin virus leviääkin jo omin avuin afrikkalaisesta toiseen.

Eurooppalaisen ja afrikkalaisen kulttuurin eroista kertoi myös erään terveen kenialaisen tarina. Tämä "oli matkalla illalla kotiin, ja sattui aivastamaan väärän miesporukan edessä. Hänet pahoinpideltiin hengiltä..., koska miehet luulivat hänen sairastavan koronaa."

Näin siitä huolimatta, että Keniassa ei vieläkään ole kuin 15 todennettua koronatartuntaa. Euroopassa niitä on Italiassa 59 138 ja Espanjassa 28 572 kappaletta, mutta näissä maissa ketään ei ole vieläkään tapettu aivastamisen takia. Ei myöskään Suomessa, vaikka meilläkin on jo 626 tapausta.

Jutun toinen opetus onkin, että se väkivaltaisuus, johon afrikkalaiset syyllistyvät kovalla frekvenssillä Euroopassa ei näyttäisi johtuvan meidän rasismistamme. Sen sijaan herkästi syttyvä väkivalta on heidän kulttuurissaan läsnä jo Afrikassa.

Samasta tapauksesta lienee johdettavissa vielä kolmaskin opetus. Näin siksi, että mikäli kuoliaaksi pahoinpidellyllä miehellä olisi ollut koronavirustartunta, olisi koko tappamiseen syyllistynyt miesjoukko altistanut itsensä tartunnalle.

Vaikuttaa siis vahvasti siltä, ettei afrikkalaisen käytöstä ohjaa myöskään rationaalisuus ainakaan samassa mitassa kuin eurooppalaisilla. Tai sitten heiltä puuttuu itsesuojeluvaisto.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onko ihmisissä ja kulttuureissa eroja?
Moniavioinen ja viileä apina
Kolaroiva bussikuski lisäsi rasimia ja vaikeutti kaltaistensa työllistymistä

13 kommenttia:

 1. Olen kulkenut paljon yksin Afrikassa. Minulle huudetaan mzungu kaikkialla, mikä tarkoittaa valkoista eurooppalaista. Joskus huutaminen on ilkeää, joskus se tehdään hymysuin.

  Monta kertaa minulle on huudettu, että mene pois valkoinen mies. Jos et lähde, he tappavat minut. Kun olin paikallisen ystäväni kanssa taksijonossa illalla, olivat kuljettajat pohtineet kuka ottaa tuon valkoisen miehen kyytiin, ryöstää ja tappaa hänet.

  Joskus olen torilla joutunut juoksemaan huutajien muodostamaa kujaa pitkin pakoon.

  Mutta silti hyvät asiat painavat enemmän ja siksi olen sinne mennyt uudestaan ja uudestaan. Sama se on Suomeen tulleilla afrikkalaisillakin. Hekin kokevat saavansa täällä paljon, ja joidenkin neekeri-huutamiset ovat pieni hinta saadusta ilmaisesta elämästä.

  Afrikassa koronan leviämiselle on otolliset olosuhteet. He kokoontuvat suurin joukoin erilaisiin paikkoihin toreille, linja-auto- ja juna-asemille, rajoille. Hygienia on mitä on. Koronatilastoihin en kovinkaan Afrikan osalta luottaisi.

  Voi olla, että korona on tullut Afrikkaan muualta. Se mikä tiedetään, että afrikkalaisten mukana Suomeenkin on tullut tarttuvia tauteja, joiden hoitaminen on kallista ja osin mahdotontakin.

  VastaaPoista
 2. Aasiassa on myös kriteerit täyttävää, vastaavaa rasistista ja halveksivaa nimittelyä valkoista eurooppalaista kohtaan.

  Thaimaassa valkoihoisena ja ulkomaalaisena olet aina "falang". Usein vielä thaitten kesken puhuessa liitetään perään yksinkertaisesti esim. ding-tong eli tyhmä tai jopa thaiksi sana apinanperse. Korva oppii pian kuulemaan ainakin falang-nimittelyn ihan jokapaikassa; kaupassa, kadulla, busseissa, valtion virastotoissa...

  Naapurimaassa Kambodzhassa olet aina "parang" eli karkeasti käännettynä sellainen "pitkänokkainen ranskalainen" maan siirtomaa-aikakauden peruilta. Yhtäläisyys löytyy, kun khmerien kesken sana "long parang" on rankalaiset perunat. Edes punakhmerit eivät saanet tuota sanaa hävitettyä 1970-luvulla.

  Saarivaltio Filippiineillä olet sitten sivistyneesti "mister" tai "sir" jenkkien aikakauden peruilta. Tämä ei särähdä niinkään pahasti eurooppalaiseen korvaan. Espanjan valtakauden aikaista nimitystä en tiedä..

  heppa

  VastaaPoista
 3. Piti lukea ylen blokistin juttu muutamaan kertaan jotta aukeaiskohan sen syvällisempi tarkoitus. Ei auennut ellei sen tarkoitus ollut kertoa että on ihan oikein että meitä haukutaan maailmalla, Thaimaassakin ministerin suulla, ja että usa ja eurooppalaiset ovat ainoita jotka reissaa ilnan hyvää syytä. Ei ne 10 milj kiinalaista ja noin 4 milj intialaista Thaimaassa olijaa. Heillähän on jokin syvempi tarkoitus matkusteluunsa kuin nähdä Thaimaata. Arendt on kirjoittanut osuvasti, että valtaa pitäviä vihataan ja pelätään mutta kun valta otetaan pois heitä ei enää pelätä, vain vihataan ja rangaistaan, näköjään sitten solvaamalla. Kulttuurista riippumatta ihminen on siinä suhteessa vihansa sokaisema.

  VastaaPoista
 4. N.....i voi lähteä viidakosta, mutta viidakko ei n......stä.

  VastaaPoista
 5. Vähän joskus mietityttää se kuka lukee YLE:n kolumnisteja ja miksi. Kenelle tuon, hmmm, propagandalaitoksen tuuttaama "valistus" on tarkoitettu? -- Kun Sanoma-yhtiö tyrkyttää kaikilta kaupallisilta kanavilta noita mainoksiaan, joissa "kunnon kansalaiset" ovat ammentaneet tietonsa yhtiön välineistä ja "keskustelevat" keskenään kuin mummot kirkonmenojen järkeen saarnan johdosta -- miksi YLE toimii ihan yhtä naiivilta pohjalta tyrkyttäen sosiologiasta täysin piittaamatonta monikulttuurisuuspropagandaansa ja suvaitsevuusoppejaan suorastaan uskonnollisella hartaudella?

  Kuka tuosta suttuhumanismin suosta pystyy kaivamaan yhdenkään syöntikelpoisen kalan. YLE eristää itsensä yhä pienemmälle ja pienenevälle poliittisen korrektiuden saarekkeelleen, eikä sen ohjelmiin enää taida yksikään oikeasti asioita tunteva asiantuntija eksyä. Ne ovat vetäneet mustat säkin päähänsä ja lohduttelevat toisiaan: "Älkää peljätkö, tässä me olemme samassa pimeässä huoneessa kaikki." Ja todellisuus, yhteiskunta ympärillä, saa romahtaa, eikä se romahda kaikessa rauhassa.

  VastaaPoista
 6. "Sen sijaan herkästi syttyvä väkivalta on heidän kulttuurissaan läsnä jo Afrikassa."

  Siltä todella näyttää:

  "VIDEO: Ruotsalainen somali vaatii islamista kääntyneitä tapettavaksi – tilaisuuden tullen tappaa itse",
  https://www.kansalainen.fi/video-ruotsalainen-somali-vaatii-islamista-kaantyneita-tapettavaksi-tilaisuuden-tullen-tappaa-itse/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 7. Suvaitsevaisten monikulturistien suuri erhe on se luulo,että afrikkalaiset ovat periaatteessa eurooppalaisten kaltaisia, mutta vain väriltään mustia. Kyllähän se Afrikka taitaa edelleen olla hyvin primitiivinen paikka, vaikka meille yritetään syöttää mielikuvitustarinaa sieltä tulevista moniosaajista, jotka mm. ratkaisevat kestävyysvajeemme. Siinä porukassa taitaa kaikenlainen rationaalisuus vain olla täysin tuntematon ominaisuus.
  Perinteistä kulttuuria, johon sisältyy taikauskoa, poppamiehiä, lukutaidottomuutta, vielä jokin aika sitten myös kannibalismia. Ruandaa, Ugandaa, Boko Harumia. Ihmiselämällä ei mitään arvoa.
  Kannattaa pitää mielessä Tatu Vanhasen äo-tutkimukset, joista löytyy selitys Afrikan takapajuisuudelle. Zimbabve ja nykyinen Etelä-Afrikka ovat lohduttomia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun valkoiset ajetaan pois tai tapetaan. Asiat ratkaistaan väkivallalla.

  VastaaPoista
 8. Tärkeää on, että meillä Suomessa jokainen kokee, että saa tarvittaessa oikeutta. Hieman huolestuneena seuraan, ettei näin välttämättä ole. Taannutaanko sen seurauksena oman käden oikeuteen ja pian hyvinkin ala-arvoiselle käyttäytymistasolle?

  VastaaPoista
 9. Tämän toimittajan tekemä juttu sai tekemään huomioita jutun tehneestä toimittajasta. Afrikkalaiset siis solvaavat rasistisesti valkoihoisia ja, epäillessään aivastajaa koronan kantajaksi, pahoinpitelevät hänet. Toimittaja suhtautuu tähän hyväksyvästi, ellei suorastaan ihaillen ja suhtautuminen moisen kohteeksi joutuneita valkoihoisia kohtaan on lähinnä vahingoniloinen. Tämä kuvastaa lähinnä jonkinlaista lakeijamentaliteettia. Toimittaja kokee itsensä näiden afrikkalaisten alamaiseksi ja tässä ominaisuudessa katsoo tehtäväkseen eurooppalaisten panettelun. Miksi vastuullisen journalismin edustajaksi julistautuva Yle tällaisia juttuja julkaisee ja todennäköisesti vieläpä maksaa niiden tekijälle palkkaakin, on minulle kyllä arvoitus (tai sitten ei).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "YLEN VASEMMISTOLIBERALISTINEN AGENDAJOURNALISMI EI HELLITÄ OTETTAAN",
   http://ylewatch.blogspot.com/2020/03/ylen-vasemmistoliberalistinen.html

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 10. "Valkoisten perään on huudeltu kaduilla Afrikassa siitä asti kun valkoiset mantereelle tulivat".
  Huudeltu kaduilla? Afrikassa? Millä kaduilla?

  Ei Afrikassa mitään katuja ollut eurooppalaisten sinne saapuessa. Ei olisi vieläkään, elleivät valkoiset olisi niitä sinne rakentaneet.

  Afrikassa ei olisi yhtään maantietä, rautatietä, voimalaitosta, lentoasemaa, tehdasta eikä öljynporaustornia, elleivät valkoiset olisi niitä neekereille rakentaneet.

  Kaikki Afrikan luonnonvarat makaisivat maaperässä käyttämättöminä, elleivät valkoiset olisi tulleet niitä hyödyntämään.

  Afrikka olisi totaalinen paskastania ilman siirtomaa-aikaa.
  Afrikalla menisi valtavan paljon paremmin, jos valkoiset olisivat kantaneet vastuunsa lapsellisista neekereistä ja jatkaneet Valkoisen Miehen Taakan kantamista.

  Nykyisellään Afrikka on heitteille jätetty lastentarha vailla aikuisten valvontaa.

  VastaaPoista
 11. Aikoinaan telkkarista tuli dokkari missä afrikkalaista kylää oli tarkoitus auttaa rakentamalla perunoille ym viljelystuotteille varasto jotta ruokaa olisi ympäri vuoden.
  Länsimaalaiset toivat kyläläisille lahjoittamansa tiilet, työkalut ja muut tarvikkeet.
  Kyläläisille ilmoitettuna aamuna piti talkoilla ruveta töihin.
  Yksikään kyläläinen ei ilmaantunut paikalle. Joitain haettiin puoliväkisin, vaan ei kiinnostanut lapioon tai kirveeseen tarttua.
  Afrikkalaiset miehethän ovat tottuneet siihen että naisväki noutaa veden, polttopuut, hoitaa pientä viljelyspalstaa, lypsää sen ainoan vuohen, tekee ruoan ja kaitsee lapsikatraan miesten istuskellessa khattia pureksien puun varjossa.
  Jaksavat miehet sitten taas laittaa lisää lapsia alulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jaksavat miehet sitten taas laittaa lisää lapsia alulle."

   Kyllä ihan niin paljon, että niitä riittää Eurooppaankin:

   "Gunnar Heinsohn: 950 miljoonaa afrikkalaista ja arabia tekevät lopun Euroopasta vuosisadan puoliväliin mennessä",
   https://www.kansalainen.fi/950-miljoonaa-afrikkalaista-ja-arabia-tekevat-lopun-euroopasta-vuosisadan-puolivaliin-mennessa/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!