tiistai 17. maaliskuuta 2020

Hallituksen päätökset

Suomen hallitus päätti pitkällisen harkinnan jälkeen ryhtyä tiukkoihin toimiin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi maassamme. Näin Suomi hiljenee epämääräiseksi ajaksi ja saa toivottavasti vastineeksi lavennettua epidemian kestoa siten, että terveydenhoitojärjestelmämme pystyy reagoimaan kaikkiin vakaviin sairaustapauksiin.

Tehtyjen päätösten seurauksena syntyy samalla suunnaton taloudellinen ongelma, joka saattaa ajaa etenkin matkailu- ja palveluyrityksiä sekä Finnairin ongelmiin. Samalla julkinen sektori velkaantuu sekä verotulojen pienentymisen että yritysten hengissä pitämiseksi käytettävien tukirahojen seurauksena. Näiden tosiasioiden seuraukset näkyvät yhteiskunnassamme vielä pitkään.

Kaiken kaikkiaan eilisen päivän päätökset kuitenkin loivat uskoa hallituksen kykyyn johtaa maata myös vaikeassa tilanteessa. Tästä kertoi jotain se, että kaikki maamme puolueet - siis myös oppositiossa - ottivat päätökset tyytyväisinä vastaan. Tämä on hyvä.

Tehdyillä päätöksillä lienee positiivinen vaikutus myös hallituksen - tai ainakin jämäkästi esiintyneen pääministeri Sanna Marinin (sd) oman puolueen - alamaissa mataneeseen kannatukseen. Näin ainakin, lyhyellä aikavälillä. Tästä pitää huolen kansan taipumus asettua kriisitilanteissa vallanpitäjien tueksi.

Pidemmän aikavälin veikkaaminen onkin sitten vaikeampaa. Jos yhteiskunnan seisokki kestää kovin kauan - tai odotuksista huolimatta ei tehoa viruksen leviämiseen - saattaa koko tilanne kääntyä maan hallitusta vastaan. Toistaiseksi tällaisesta ei kuitenkaan ole merkkejä.

Toisaalta pidemmällä aikavälillä yhteiskunnan seisahtuminen johtanee - kuten jo aiemminkin olen todennut - jonkinlaiseen vaurauden uusjakoon. Ainahan löytyy ihmisiä, jotka pystyvät hyödyntämään kriisiolojen tarjoamia mahdollisuuksia samalla kun vähemmän nokkelat ajautuvat taloudellisiin vaikeuksiin.

Mikäli näin käy kovin mittavasti, saattaa se pidemmällä aikavälillä johtaa tyytymättömyyteen vallanpitäjiä kohtaan, yhteiskunnan polarisoitumiseen ja pahimmillaan jopa levottomuuksiin. Myös tästä syystä olisi tärkeää, että poliittiset päättäjämme pystyisivät pitämään yhteiskunnan, yritysten ja myös palkansaajien tilanteen vakaana.

Koska en ole oraakkeli enkä selvännäkijä, en lähde spekuloimaan sen enempää. Sen sijaan muistutan vielä siitä, että nyt tehtyjen toimenpiteiden tavoitteena on ennen kaikkea suojella riskiryhmiä. Pyrkimyksenä ei siis varsinaisesti ole viruksen leviämisen pysäyttäminen kokonaan vaan sen aiheuttamien ongelmien kontrollointi, ajan antaminen läkketieteelliselle tutkimukselle sekä tartuntojen suuntaaminen niihin, joille siitä on vähiten haittaa.

Ongelman muuttuminen vähämerkitykselliseksi on edessä kuitenkin vasta sitten, kun virustartunnan saaneiden määrä on noussut erittäin korkeaksi tai saamme käyttöömme rokotteita tai virustartuntaa oleellisesti helpottavia lääkkeitä.

Ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että elämme 21. vuosisadan alkupuolta emmekä esimerkiksi sata vuotta sitten. Tuolloin koronavirus olisi levinnyt koko maapallon väestöön - joskin nykyaikaa hitaammin - eikä sen taltuttamisesta olisi ollut juurikaan toivoa (kuten nähtiin espanjantaudin tapauksessa). Näin etenkin kaikkien maiden vanhusväestöstä olisi huomattava osa kuollut.

Tämä tosiasia suunnattakoon erityisesti kaikille niille, joiden mielestä ennen oli kaikki paremmin ja ihmiskunnan teknistaloudellinen kehitys on ollut pelkästään pahasta. Heistä poiketen pidän itse hyvinkin mahdollisena, että lääketiede tarjoaa meille helpotusta koronavirukseen jo kohtuullisen lyhyessä ajassa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Talvisodan henkeä tarvitaan myös nyt
Pandemia
Afrikka ja koronavirus

18 kommenttia:

 1. Luonto kehittää vastaiskun ihmisen viisauden aiheuttamille vahingoille. Ihmisiä on aivan liikaa, heitä syntyy aivan liian paljon ja he elävät liian kauan. Tarvitaan aika ajoin suursiivous elinmahdollisuuksien ja maapallon monipuolisen elämän turvaamiseksi. Espanjantauti, AIDS, ebola eikä sodat ole juurikaan vaikuttaneet väestöräjähdykseen. Ehkä siksi luonto kehitti koronan, joka vaikuttaa tehokkaalta ainakin vanhemman väen vähentämiseksi.

  Kun eläkeikäiset siivotaan pois tarpeettomina, jää Suomeen tilaa tuoda tarpeettomia nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Afrikasta. Suomen tila ei tästä parane, päinvastoin huononee, mutta ehkäpä korona tekee tuhojaan myös maapallon liikaa kansoittuneissa maissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ehkä siksi luonto kehitti koronan"

   Tässä näkyy monen ihmisen usko mietiskelevään luontoon, joka ottaa oppia tapahtuneista ja suunnittelee ja kehittelee uusia ratkaisuja päästäkseen päämääräänsä, jonka on itselleen asettanut.

   Poista
  2. Luonnolla ei toki ole tahtoa, mutta mitä enemmän on ihmisiä, sitä enemmän on resursseja virusten evoluutiolle.

   Poista
 2. Hyvä että saivat päätöksiä aikaan. Huolettaa miten pienyritykset selviävät tästä. Valtiontalous menee kuralle, mutta niin menee monen ihmisen talouskin. Nyt tarvitaan ymmärrystä ja joustoa ihan jokaiselta. Otetaankohan EVM nyt käyttöön? Toivoisin että kriisi kestäisi vain tämän kevään ajan, ja jo kesällä pääsisimme palaamaan normaaliin elämään.

  VastaaPoista
 3. Näyttää siltä, ettei Suomessa ole ollut kunnollista valtiollista tiedusteluorganisaatiota koronaviruksen kaltaisia uhkia varten.

  VastaaPoista
 4. Kriisitilanteesta taloudellisesti hyötyvien ei tarvitse olla erityisen nokkelia, vaan moraalittomuuudella pärjää mukavasti. Näitä hyötyjiä ei haittaa kylkiäisenä tuleva kusipään maine, jota he pitävät vain kateellisten maalittamisena.

  VastaaPoista
 5. Hulluksi tullut maailma. Suojellaan vanhuksia ja terveydenhoidon kapasiteettia niin voimallisesti, että muu yhteiskunta saa kuolemantaudin.
  Täällä Espanjassa on ulkonaliikkumiskielto ja jos ja kun se kestää viikkokausia, ellei kuukausia, niin terveiden kunto ja elämänhalu laskevat tasolle, jossa viruksella kuin kuin viruksella on helppoa temmeltää.

  Nyt jaetaan myös maailman rahoja taas uudelleen ja miettikääpä, mitkä tahot eivät ikinä häviä näissä uusjaoissa. En minäkään usko mihinkään salaliittoteorioihin, mutta maailma johtaa itse itseään enemmän tunteilla kuin järjellä. Nyt olemme joukkohysterian pauloissa. Ja niin kuin jokainen huomaa, ihmiset suorastaan vaativat kovia kieltoja. Me olemme sodassa. Nyt voi projisoida omat ongelmansa olosuhteiden syyksi ja se helpottaa, tai siis helpottaa ja helpottaa. Tässä sodassa ei pommit räjähtele, joten kotiarestin hiljaisuudessa ne projisoidut tunteet räjähtävät silmille, jos ei omille niin sen lähimmäisen. Veikkaan että tällä hommalla säästetyt muutamien huonokutoisten ihmisten elämät kostautuvat kotiväkivallan ja itsemurhien uhreilla. Tietysti myös ankeus lisää muiden sairauksien puhkeamista, joten lopputuulos on kuralla oleva kansantalous ja kuolleita plus miinus nolla, ellei sitten enemmän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos koronavirus leviäisi vapaasti, tulisi kuolleita satoja tai ainakin kymmeniä miljoonia. Mutta toki hintaa tulee yhteiskunnan pysäyttämisestäkin.

   Poista
  2. "Täällä Espanjassa on ulkonaliikkumiskielto ja jos ja kun se kestää viikkokausia, "

   Kiitos Espanjan kuulumisista.

   Ehkä ideana on estää ihmisten liikkumista kaupungeissa. Mutta ei sitten ole tullut mieleen espanjalaisille, että voihan sitä liikkua ulkona ilman, että menee tungokseen. Voi lainelautailla, uida, sukeltaa, samoilla metsissä ja kiipeillä vuorilla.

   Itse olen hypännyt autoon ja ajanut jonnekin luontoon. Ja nyt tuollainen on ilmeisesti paha asia.

   acc

   Poista
 6. ""Maan hallitus, joka tähän saakka on keskittynyt yhtäältä sotansa hävinneen terrorijärjestö ISIS:in suomalaisnaisten tai ainakin lasten noutamiseen vankileiriltä Suomeen, ja toisena vastaavanlaisena humanitaarisena projektina 175 saman kriisialueen pakolaisen haalimiseen tarkoituksena kaiketi EU:n havitteleman "taakanjakosysteemin" vakiinnuttaminen, järjesti eilen tiedotustilaisuuden, jossa se ilmoitti ensimmäisistä toimistaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja tilanteen hallitsemiseksi.

  Edessämme on vaikeita aikoja. Niitä ei tee yhtään helpommiksi se, että naisministerien intressit ovat tähän saakka olleet tyystin toisaalla kuin omien kansalaisten etujen ja suojelun ajamisessa. ""


  VastaaPoista
 7. Taitavat viherkommunistit ja globalistit joutua toistaiseksi keskeyttämään värillisten lemmikkiensä houkuttelun maahamme loisimaan suomalaisten veronmaksajien kustannuksella:

  "KORONAVIRUS VOI OLLA KRIISIYTYVÄLLE LÄNSIMAAILMALLE MYÖS MAHDOLLISUUS
  Vielä alkuviikosta virallinen Suomi piti koronavirusta (covid-19) lähinnä Kiinaa ja Italiaa koskevana terveysongelmana, kunnes keskiviikkona YK:n terveysjärjestö WHO julisti sen leviämisen pandemiaksi. Pikkuhousut kintuissa yllätetty punavihreä feministihallitus yritti seuraavan päivän tiedotustilaisuudessa paikata poliittisen vitkastelunsa antamalla suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Ylen uutisessa Lue lista hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi käy ilmi, että muihin maihin verrattuna toimet ovat liian heppoisia ja tulevat liian myöhään taudin etenemisen hidastamiseksi. Tämä ei ole yllättävää, sillä pääministeri Sanna Marin totesi vielä keskiviikon A-studiossa, ettei jämeriin toimiin ole syytä ryhtyä:..

  Kaikesta traagisuudestaan huolimatta Ilmestyskirjan ratsastajaa muistuttava koronavirus voi parhaassa tapauksessa kääntyä vielä eurooppalaisten eduksi. Jopa poliittisen johdon on tunnustettava, että rajat ja niiden ylläpitäminen ei olekaan anteeksiantamaton ihmisoikeusloukkaus, vaan täysin järkevää kansalaisten itsesuojelua. Samalla aletaan ehkä ymmärtää laajaemminkin, että avoin globalistinen järjestelmä on pahimpien katastrofien alkusyy, jota pitäisi sen vuoksi suitsia. Ihanteellisimmassa tapauksessa kansakuntia kahlitseva kansainvälinen järjestelmä puretaan ja vapaan liikkuvuuden sopimukset neuvotellaan uusiksi. Juuri nyt olisikin loistava mahdollisuus purkaa myös ajastaan jälkeen jääneet kansainväliset pakolaissopimukset, joista on tullut käytännössä vain väline Eurooppaan suuntautuvalle elintasosiirtolaisuudelle… ”

  Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.com/2020/03/koronavirus-voi-olla-kriisiytyvalle.html

  "Maahanmuuton hinta 3,2 miljardia euroa" [vuodessa],
  https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2019/03/05/maahanmuuton-hinta-32-miljardia-euroa-1-3-taustaa/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 8. Taisin sittenkin erehtyä, viherkommunisti on viherkommunisti vaikkahan voissa paistaisi:

  "Turvapaikanhakijat ovat edelleen tervetulleita Suomeen",
  https://www.extrauutiset.com/turvapaikanhakijat-ovat-edelleen-tervetulleita-suomeen/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherkommunistit tietävät, että rahaa saa automaatista, sähköä tulee pistorasiasta ja valtionvelkaa ei koskaan tarvitse maksaa takaisin, MUTTA

   ”Korona iskee talouteen – Ekonomisti: Suomi syöksyy lamaan ja suurtyöttömyyteen

   GnS Economicsin pääekonomisti, valtiotieteen tohtori Tuomas Malinen sanoo, että Suomea odottavat hirveät ajat.
   Riippumaton GnS Economics ennustaa, että Suomen talous kutistuu tänä vuonna 5 prosenttia, ensi vuonna 14 prosenttia ja 11 prosenttia vielä 2022, kun koronaviruksen laukaisema lama kurittaa maailmantaloutta ja Suomea sen mukana.
   – Tämä on ihan hirveätä, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi matkalla ollut Malinen kommentoi Iltalehdelle perjantaina…”
   Koko artikkeli: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/3f993086-e576-4079-9364-9dfa4ae4785a

   ”Professori: Suomen taloudessa on tapahtunut äkkipysähdys
   torstai 12.03.2020 klo 12:33
   Professori Puttonen: ”Kysymys on nyt siitä, mitkä yritykset pysyvät pystyssä”…”
   Koko artikkeli: https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/feb09ba8-07a8-4b10-81a0-581987e760d4

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Paljon riippuu siitä kuinka nopeasti löydetään tehokas lääke tai rokote. Mutta parhaassakin tapauksessa kiinalaisen eläintorin bisneksen kuluja maksetaan meilläkin pitkään ja kalliisti.

   Poista
 9. Omahoitoa tarjotaan meille ikäihmisille: älkää tavatko muita ihmisiä mutta muistakaa pestä kätenne ahkerasti. Pysykää kotonanne.

  Tehohoidossa on jo kaksi ihmistä Suomessa.

  VastaaPoista
 10. Sinänsä jännää, että näitä testejä on valmistettu Suomessa miljoonittain ja myyty Kiinaan mutta sitten niitä ei ole täällä käytettävissä ja testaus yskii. Mitäköhän ne puuhaa Huoltovarmuuskeskuksessa tms.

  https://www.epressi.com/tiedotteet/terveys/lehdistokutsu-miljoonia-suomalaistesteja-tilattu-kiinaan-koronaviruksen-esidiagnostiikkaan-2.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös Ruotsissa vienti pelaa.
   https://samnytt.se/svenskt-foretag-tillverkar-ventilatorer-har-skickat-allt-de-kan-pa-export/

   Poista
  2. Maanpetturi-hallitus vallankahvassa, joka on jo vapaalla matuinvaasiolla muutenkin ajanut maan kuilun partaalle.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!