lauantai 25. tammikuuta 2020

Miksi ruotsalaiset muuttavat Ahvenanmaalle?

Mediassa oli eilisen aikana ainakin kolme uutista, joiden mukaan aiempaa useampia ruotsalaisperheitä on muuttanut Ahvenanmaalle viime vuoden aikana. Kaikkien juttujen mukaan kyse on lasten kotiopetuksesta, joka ei ole sallittua länsinaapurissa. Suomalaismedioiden uutisoinnissa on kuitenkin mielenkiintoisia nyanssieroja, eikä yksikään niistä kerro suoraan Ahvenanmaalle muuttamisen perimmäisistä syistä.

Iltalehden mukaan "Ahvenanmaalla asui 67 kotiopetuksessa olevaa lasta, joista valtaosa oli ruotsalaisia". Viranomaisten mukaan kotiopetus on sujunut hyvin, mikä tiedetään siksi, että "paikalliset opettajat testaavat säännöllisesti kotiopetettavien lasten osaamista kokein".

Iltalehden mukaan Ruotsin opetusministeri oli kertonut, että "koulun tehtävä on opettaa lapsille myös sosiaalisia taitoja ja 'demokraattiseen yhteiskuntaan kasvamista'". Lisäksi uutinen kertoi, että Ruotsin koulupakon taustalla oli kristillinen yhteisö, "joka kielsi evoluutioteorian ja rankaisi lapsia ruumiillisesti oman opetuksensa yhteydessä".

Ylen uutinen oli paljon niukkasanaisempi eikä maininnut kristillistä yhteisöä. Myös ruotsalaisministerin lausunto oli latteampi: "koulu on olemassa sitä varten, että lapset oppivat taitoa, mutta myös siksi, että he oppivat kanssakäyntiä muiden lasten kanssa".

Lopuksi asiasta uutisoi myös MTV3, mutta paljon niukkasanaisemmin. Joka tapauksessa myös se vahvisti kotiopetuksen laadukkuuden kertomalla Maarianhaminan opetuspäällikön suulla, että "edellytykset ovat otolliset, sillä vanhemmat ovat sitoutuneet ja pitävät asiaa tärkeänä".

Edelle linkittämieni uutisten mukaan ainakin itselleni jäi avoimeksi perimmäinen syy sille, miksi ruotsalaiset pakenevat Ahvenanmaalle. Siis se syy, miksi he haluavat lastensa jättävän ruotsalaisen yhteiskunnan järjestämän kouluopetuksen ja olevan sen sijaan kotiopetuksessa vaikka ulkomailla.

Iltalehden uutinen tosin vihjaisi, että kyse olisi jonkinlaisesta kristillisestä fanatismista ja tieteellisen tiedon kieltämisestä, mutta muut median eivät edes mainitse asiaa. Lisäksi fanatismiin perustuvan opetuksen pitäisi näkyä Ahvenanmaan viranomaisten tekemissä testeissä - mutta se ei näy.

Voisiko kyse olla siten esimerkiksi kouluopetuksen laadusta, joka on tunnetusti ollut kelvotonta Ruotsissa? Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi ahvenanmaalaiseen kotiopetukseen lähdetään juuri nyt kun ruotsalaisetkin koulut ovat onnistuneet parantamaan opetustaan. Lisäksi Ruotsissa on paljon laadukkaita - mutta kalliita - yksityiskouluja.

Edellä läpikäymieni vaihtoehtojen jälkeen jäin pohtimaan sitä, että voisiko kyse olla sittenkin aivan jostain muusta. Eli ruotsalaisen yhteiskunnan yleisestä kehitysmaalaistumisesta, jonka yhdestä merkistä on viime päivinä uutisoitu paljon.

Eli ovatko Ahvenanmaalle lähteneet ruotsalaisperheet sittenkin länsinaapurista maahamme saapuneita pakolaisia, jotka eivät halua lastensa kärsivän naapurimaan ja sen koulujen monikulttuurisesta ilmapiiristä? Ja ovat siksi muuttaneet pois kotimaastaan, jonka koulunkäyntipakko ei edistä lasten siirtämistä siltä turvaan.

Lopuksi totean, etten todellakaan tiedä ruotsalaisten muuttohalujen lisääntymisen syitä. En siis myöskään naapurimaan koulujen monikulttuurisuuden merkitystä sen taustalla. Ja juuri siksi kolmen valtamediamme uutisointi jäi ärsyttämään itseäni jättämällä kertomatta asiaan liittyvät todelliset syyt - ärsyttämään siitä huolimatta, ettei uutisoinnin lähde eli SVT kerro asiasta sen enempää.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ruotsalainen lapsiin kohdistuva väkivalta ja sen kieltäminen
Lucia-neito ruotsalaisen kulttuurin muutosuhrina
Kielirasismia Pohjoismaiden neuvostossa

12 kommenttia:

 1. Jos kotiopetuksen taustalla on halu ottaa lapsi pois kunnallisesta koulusta ja asian vuoksi ollaan valmiit muuttamaan toiseen maahan, niin kyllähän se nyt jotain kertoo. Kuten herra professori totesi, ei medialla ole halua nostaa ilmiön juurisyitä julkiseen keskusteluun.

  VastaaPoista
 2. Evoluutioteoria on yksi teoria muiden joukossa.

  VastaaPoista
 3. Ehkä tällaisen paon motiivit selviävät lähitulevaisuudessa sitä kautta että vastaavaa ilmiötä alkaa tapahtua myös omassa kotimaassamme. Tai no, miksi sitä pitäisi siinä vaiheessa nimittää.

  Ruben Östlundin "Play" on elokuva, jota pitäisi kerran viikossa tai miksei joka päivä esittää YLE:n Teema-kanavalla.

  VastaaPoista
 4. Ei kukaan toimittaja uskalla kirjoittaa siitä todellisesta syystä koska siinä menisi oma työpaikka.
  Ennen vanhaan puhuttiin suomettumisesta kun ei Neuvostoliittoa voinut kritisoida. Mikähän olisi oikea termi nyt kun i*****a ei uskalleta kritisoida tai edes totuutta tuoda julki?

  VastaaPoista
 5. Sanotaan suoraan, että jos täällä esim helsingin kaupunki on vaikeuttamassa vanhempien valintaa lastensa kouluksi ( kaikki tiedätte syyn ) , niin mitä se koulumaailma on ruotsissa ns kunnallisella tasolla? Kyllä niitä tarinoita on ns puskaradioiden kautta jne kuultu, että miksi kantaväestö muuttaa tietyiltä alueilta pois jos mahdollista. Mutta tästäkään ei saa puhua.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Ehkä Ahvenanmaa on joskus Suomen väkirikkain maakunta ja kantaruotsalaisten turvapaikka. Suomen kaksikielisyys lujituu, mutta RKP tuskin näiden muuttajien ääniä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahvenanmaa on viranomaiskielten osalta yksikielinen paikka, jonne on hankala muun kuin ruotsinkielisten muuttaa, ellei ole ruotsinkielinen, kun ilman ruotsin kielen taitoa ja sen myötä haettavaa kotipaikkaoikeutta ei käytännössä saa esim. ostaa Ahvenanmaalta kiinteistöjä, eikä asioita viranomaisissakaan. Pakolaisiakaan Ahvenmaalle ei juurikaan ole vastaanotettu. Väkirikkainta maakuntaa siitä tuskin tulee, koska jo fyysinen tuulisuus sekä hitaat yhteydet muualle saa aika monet asumaan muualle kuin saaristoon.

   Poista
 7. Suomessa kun aina välillä puuhataan koulutusvientiä niin nyt olisi kaikilla länsirannikon kunnilla oiva tilaisuus tarjota "koulutusvientiä" kantaruotsalaisille...

  VastaaPoista
 8. Ruotsalaisilla ei ole ollut 200 vuoteen itsepuolustuskykyä. Pako Ahvenanmaalle on pelkuruutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsin monet peräkkäiset maanpetturihallitukset ovat käyttäneet puolustuskyvyn ylläpitoon tarvittavat rahat maahantunkeutuneiden (ja hallitusten toimesta avosylin vastaanotettujen) miehittäjien elättämiseen ja paapomiseen.
   Suurin osa Ruotsin kunnista alkaa olla maksukyvyttömyyden partaalla.
   Suomen viherkommunistiselle feministihallitukselle Ruotsin tie näyttää olevan Suomenkin tie.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 9. Minä opetin kerran tietyistä syistä lasta syyslukukauden kolmannella luokalla. Hän kävi virallisissa kokeissa ja sai kaikista ysejä ja kymppejä. Hyvin helposti oppi. Silloin jäin miettimään syytä sille, onko huonompi oppimistulos opettajan, ylisuuren levottoman luokan vai minkä syytä. Koulussa ei ollut yhtään maahanmuuttajalasta, joten siitäkään ei voinut olla kyse. Mutta en yhtään ihmettele, että jos on mahdollista, lasten tulevaisuuden takia ollaan valmiita muuttamaan sopivampaan ympäristöön. Itsekin olen muuttanut koulujen perässä, vaikka parhaimmat arvosanat opetinkin itse.

  VastaaPoista
 10. "Lopuksi totean, etten todellakaan tiedä ruotsalaisten muuttohalujen lisääntymisen syitä."

  Siihen asti kunnes syyt on selvitetty ja julkaistu, pääsyyksi oletetaan maahanmuuton aiheuttama Ruotsin muuttuminen.

  Tulee mieleen Suomessa aikoinaan käytetty perustelu "yleiset syyt".

  acc

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!