keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Iran vastasi Trumpille

Iranilaiset tekivät viime yönä ohjusiskuja Irakissa sijaitseviin tukikohtiin, joissa oli amerikkalaisia joukkoja. Iskujen vaikutukset jäivät ilmeisesti vähäisiksi, ellei sitten ukrainalainen matkustajakone tullut (vahingossa?) ammutuksi alas.

Tässä tilanteessa seuraava kysymys on se, millä tavalla USA vastaa iranilaisten iskuihin. Toteuttaako se presidentti Donald Trumpin lupaaman massiivisen iskun, jossa tuhottaisiin jopa kulttuurikohteita, vai pyrkivätkö amerikkalaiset täsmäiskulla poistamaan jälleen yhden iranilaisista sotilasjohtajista. Tai jopa poliittisista johtajista.

Iranilaisten aggressiot lienevät merkki siitä, ettei maan islamilainen hallinto uskalla näyttäytyä omille kansalaisilleen heikkona, vaan sen on osoitettava maskuliinista voimaa pitääkseen väestön tyytyväisenä taloudellisen ahdingon puserruksessa. Sehän johtuu paitsi hallinnon takaperoisuudesta, myös maahan kohdistuneista talouspakotteista.

On sanomattakin selvää, että tällaisessa tilanteessa kansannousun riski on erittäin suuri, mikäli hallinto näyttää heikolta. Sen sijaan vahvuuden osoittaminen saattaisi kerätä islamilaiseen hallintoon negatiivisestikin suhtautuvat ihmisen yhteisen asian taakse.

Koska Iran on ollut varsin suljettu yhteiskunta, on sen tulevaisuutta tässä tilanteessa vaikea ennakoida ainakaan täältä tietokoneen takaa. Amerikkalaisilla saattaa olla parempaa tietoa tai sitten ei. Jos tuollaista tietoa olisi, saattaisi nyt nähdyn voimankäytön lopullisena tavoitteena olla vallan vaihtaminen islamilaisessa tasavallassa eli maallisen vallan palauttaminen historiallisen Persian ydinalueille.

Jos näin käy, on syytä toivoa amerikkalaisilla olevan suunnitelma myös Iranin asioiden järjestelyistä tulevaisuudessa. Ellei ole - ja tavoite toteutuu - on vaarana samanlaisen sekasorron syntyminen kuin Irakissa, jossa kansainvälisten joukkojen mahdollisen vetäytymisen arvellaan johtavan ISIS-järjestön uuteen aktivoitumiseen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kolme kysymystä USA:n iskuista Irakiin
YK:n ihmisoikeuskomitea tuomitsi naisten oikeuden vapauteen, tasa-arvoon ja menestykseen
Onko lapsimorsian pöyristyttävämpi kuin kulttuurirasisti?

12 kommenttia:

 1. Kun iranin komentaja Soleimaninjoukot ohjasivat mielenosoittajat hajoittamaan USA:n suurlähetystöä, niin Trumpin hallinto syytti suoraan Iranin hallitusta. Iranin hengellinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei twiittasi Trumpille, ettei tämä pysty tekemää yhtään mitään. Tällöin Trump päätti jysättää Iranin vaikutusvaltaisimman sotilaskomentajan sekä hallinnon johtohahmon päiviltään. Ajatollah ei ottanut Trumpin vastausta kevyesti: https://www.youtube.com/watch?v=lqisrZVkJNA

  Voisi olla ihan paikallaan, jos tuo hihhulihallinto kaatuisi. Tulee myös muistaa, ettei suurin osa iranilaisista ole kovinkaan uskonnollisia ja monet jopa vihaavat islamia, joka on heidän silmissään vieras valloittajauskonto.

  VastaaPoista
 2. Äääh, mitä viellä Trumpin ohjusisku oli vaan hyvää bisnestä, saadaan pakkaa sekasin ja öljynhintaa ylös, ja Trumpille luvassa vähänsen rahaa jostain suunalta (öljyyhtiöt), tulee mielen sarja deep state tästä jo, ..

  VastaaPoista
 3. Yhdysvallathan on kuuluisia siitä, kun sekottavat paikat sekasin, niin laittavat myöskin kuntoon. tietenki edellytten että paikkan tulee 1005 kuuliainen hallitus yhdysvalloille ..

  VastaaPoista
 4. Iranilta tuli "raivoisa kosto" USAlle. Se ampui ohjuksia Irakiin, jossa kukaan ei kuollut. USAn tappaman sotilaskomentajan hautajaisissa tallattiin hengiltä yli 50 surijaa. Ja oliko ukrainalaiskoneen maahansyöksyssä syynä alasampuminen vai sabotaashi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CIA ruuvaanut ukrainanlaisen koneen ruuveja löysemmälle vähän ? :) josko sekin saatas Iranin niskoille

   Poista
  2. Volodja, täällä on turha yrittää.

   Poista
 5. Suomenkielinen israelupdate.achlak.net kirjoitti 2019-01-07.

  http://israelupdate.achlak.net/tiistai-07-01-2020/
  "Satelliittikuvien perusteella on havaittu Iranin ottaneen 16 000 ohjusta varastoistaan ja varustavan niitä polttoaineella nopeaa toimintaa varten. Ne on hajautettu 30 kohteeseen, periaatteella 500 + kutakin.

  Tämä matematiikka tarkoittaa sitä, etteivät mitkään torjuntatoimet pysty käsittelemään 500 ohjuksen massaiskua samaan kohteeseen.

  Tämän johdosta USA:n lähetystö Israelissa varoittaa USA:n kansalaisia potentiaalisista, yllättävistä ohjusiskuista, joissa tulee runsaasti uhreja. "

  Acc

  VastaaPoista
 6. Turha toivoa, että amerikkalaisilla olisi suunnitelma pitemmälle. Amerikkalaiset ovat aivan liian omahyväistä sakkia tajutakseen, että se mikä toimii heillä ei toimi muualla. Brittiläisen imperiumin korvaantuminen amerikkalaisella imperiumilla on ollut suunnaton katastrofi ihmiskunnalle. Summaten: amerikkalainen imperiumi on kuin Sanna Marin, tuulentupia pykäävä kiihkoideologi, kun britti-imperiumi oli kuin Jussi Halla-aho, viileä realisti ja rationalisti.

  VastaaPoista
 7. Miksi USA yhä sotii Israelin puolesta?
  Trumphan sanoi että USA irtaantuu turhista sodista toisella puolella maailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitähän Yhdysvaltain veronmaksajat sanoisivat, jos petolliset/rikolliset poliitikot ja niitä tukeva valheellinen valtamedia vaikenemisen sijasta kertoisivat totuuden:

   "Cynthia McKinney Drops Bombshell: Candidates to sign pledges of support for “Israel”,
   https://realisticbird.wordpress.com/2011/05/23/cynthia-mckinney-drops-bombshell-candidates-to-sign-pledges-of-support-for-israel/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Todellista vaihtoehtomediaa seuraavilla on hyvin tiedossa, mikä taho omistaa muutaman prosentin osuutta lukuunottamatta vähintäänkin määräysvallan Yhdysvaltain valtamediassa ja siinä omistus/määräysvalta on viime vuosina siirtynyt yhä pienemmälle joukolle median suuryrityksiä.

   Suurelle tai suurimmalle osalle amerkkalaisia tavallisia tallaajia sitä ei ole olemassa, mistä valtamedia ei kerro - kuten Suomessakaan suurelle tai suurimmalle osalle kansalaisia sitä ei ole olemassa, mistä kaksi johtavaa joukkoharhautusmediaamme Brysselin Pravda tai Puna-Yle (siis edelleenkin suuressa määrin PUNA-Yle) ei ole kertonut.

   Eräs melko tuore esimerkki PUNA-Ylen valheellisuudesta:

   "Ylen TV-uutiset vaikeni Viron sisäministerin kohuhaastattelun ydinviestistä",
   http://ylewatch.blogspot.com/2019/12/ylen-tv-uutiset-vaikeni-viron_78.htm

   Kalergi-suunnitelam

   Poista
 8. Taitaa jäädä siihen uho. Kuolonuhreja ei tullut, koko hommaa vaikuttaa sovitulta. Iran ei menettänyt kasvojaan ja jenkit eivät kärsineet kuolonuhreja. Lentokoneen kohtalokin haudataan salamyhkäisyyteen ja johonkin viralliseen sepitettyyn selitykseen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!