perjantai 3. tammikuuta 2020

Joulukuussa ei lyöty lämpöennätyksiä

Yle kertoi, että vuosi 2019 oli Suomessa 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa lämpimämpi. Se ei ole paljon, mutta joulukuun keskilämpö oli maassamme peräti 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Sellaista meillä ei koeta kuin kerran 10-30 vuodessa, joskin viimeksi sama tapahtui Etelä-Suomessa vuonna 2017 ja Lapissa vuonna 2011.

Mistään ennätyksistä ei kuitenkaan ole kyse, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingin Kaisaniemessä (tilastojen) lämpimin joulukuu koettiin vuonna 2006, jolloin elohopea osoitti keskimäärin 4,0 °C lämpöä (vuonna 2019 "vain" 2,6 °C). Sodankylässä lämpimintä oli vuonna 1929, jolloin keskilämpö oli -2,2 °C, kun viime kuussa se oli -5,6 °C.

Koska Ilmastonmuutos on globaali eikä lokaali ilmiö ja näkyy ilmastotieteilijöiden mukaan parhaiten ja nopeimmin maapallon pohjoisimmissa osissa, tarkasteltakoon tässä samalla lämpötilojen indikaattoriksi hyvin käyvää arktisen merijään pinta-alaa.

Siihen liittyvät tilastot löytyvät täältä, joten piirsin kuvan eri vuosien joulukuisista lukemista.


Kuvassa herättää huomiota selvä epäjatkuvuuskohta tilaston alkupuolella. En tiedä mistä se johtuu, mutta se ei näy yhtä selvästi napajään laajuutta koskevassa tilastossa (paitsi vuoden 1987 puuttuvana lukuna), eikä myöskään muiden kuukausien tilastoissa.

Niin tai näin. Jos unohdamme tuon tilaston epäjatkuvan alkupään, huomaamme, että vuoden 2019 joulukuu ei ollut pohjoisella napa-alueella mitenkään erityisen lämmin. Päin vastoin, jään pinta-ala oli keskimäärin suurempi kuin vuosina 2006, 2007, 2010, 2012, 2016, 2017 ja 2018. Lisäksi se oli tilaston mukaan viime joulukuuta suurempi epäjatkuvuuskohtaa edeltävinä vuosina 1984 ja 1985.

Jos kuitenkin tarkastellaan koko vuoden 2019 napajään keskimääräistä kokoa, voimme todeta pohjoisen merijään koon olleen keskimäärin varsin pieni. Seuraavaan kuvaan on piirretty napajään vuosittaiset keskimääräiset pinta-alat (laskettuna kuukausittaisten pinta-alojen keskiarvona).


Näemme, että napajää on ollut kulunutta vuotta keskimäärin pienempi vain vuosina 2007 ja 2016. Tämä johtui siitä, että jään pinta-ala oli varsin pieni vuoden 2019 huhtikuusta marraskuuhun, vaikka se ei saavuttanutkaan uutta kuukausittaista minimipinta-alaa yhtenäkään kuukautena. Toisaalta jään pinta-ala oli kohtuullisen suuri tammikuusta maaliskuuhun ja jälleen joulukuussa.

Näyttää siis siltä, että huolimatta Suomen lämpimästä joulukuusta, ei globaali ilmasto viime vuonna ottanut jättiharppausta kohti kuumempaa ilmastoa. Tai ainakaan sellainen ei näkynyt arktisella merijäällä.

Jääkäämme siis jännityksellä odottamaan mitä pohjoisen napa-alueen jää kertoo meille ilmastonmuutoksen etenemisestä alkaneena vuotena. Saavutetaanko esimerkiksi ensi syyskuussa jään uusi minimikoko, jotta 10-20 vuoden kuluttua tapahtuvaksi ennustettu napajään täydellinen sulaminen ja jääkarhujen äärimmäinen ahdinko näyttäisivät hiukan todennäköisemmiltä kuin juuri nyt?

Aiempia ajatuksia samasa aihepiiristä:
2010-luku on ollut mittaushistorian lämpimin vuosikymmen
Mainio uutinen jääkarhuille ja muille huolestuneille
Arktisen merijään laajuus ei ole supistunut vuoden 2012 jälkeen

23 kommenttia:

 1. On siinä käppyrää tosiaan. Ootko milloin käynyt itse ulkona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana juttu, kävin itsekin. Ihan en malta olla kysymättä, että oletko itse huomannut vallitsevassa säätilassa mitään sanokaamme erikoista?

   Poista
  2. Olihan kulunut joulukuu varsin lämmin, kuten yllä olevassa blogimerkinnässäni jo totesinkin. Melkein yhtä lämmin kuin hyivin vielä muistissani olevat vuosien 2015 tai 2011 joulukuut. Ja jopa aavistuksen lämpimämpi kuin joulukuussa 2007, jota seurasi pääkaupungissa mitatun historiamme toistaiseksi lämpimin talvi, jolloin Ilmatieteen laitos ehti jo julistaa termisen talven jääneen kokonaan väliin (vaikka ei se sitten kuitenkaan jäänyt vaan alkoi maaliskuussa kestääkseen vain hetkisen).

   Huolimatta viime joulukuun tai vaikkapa viime vuosien erikoisista sääilmiöistä on hvä muistaa myös laajempi historiallinen viitekehys, koska olihan täällä nykyisen Suomen alueella paljon lämpimämpää esimerkiksi Atlanttisella lämpökaudella tai edellisen interglasiaalin aikana sekä mahdollisesti myös keskiajan lämpökaudella. Kirjoittelin näistä aikanaan otsikolla 11 300 vuotta ilmastohistoriaa.

   Poista
  3. Mitäs läksin. Sieltä tulee vastaus kuin Proffan hyllyltä kaikkeen. No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle? Leikitään, että se on retorinen kysymys.

   Poista
  4. Professori, lapselle se toki suotakoon.

   Poista
  5. Toivotaan, että lapset saavat leikkiä myös tulevaisuudessa ilman aikuisten omaa agendaansa ajaessaan aiheuttamaa ahdistusta. Ja pidetään samalla mielessä, että meidän aikuisten tehtävänä on huolehtia taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästä yhteiskunnan kehityksestä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

   Poista
  6. Korjaan vähän, että menee oikein: Pidetään mielessä että meidän aikuisten tehtävänä on huolehtia ekologisesti (jne) kestävästä yhteiskunnallisesta kehityksestä erityisesti Suomessa.
   Mukavat illanjatkot sinne.

   Poista
  7. Juuri näin. Eli suomalaiset Suomessa ja muut omissa kotimaissaan.

   Poista
  8. Mita tarkoitat? Puhuin ekologisuudesta ja ajattelen, että siinä suomalaiset hoitavat ensin oman osuutensa Suomessa kestävälle pohjalle tulevia sukupolvia varten ja jos energiaa jää, sitten opastavat toisia energiamalleillaan ja -ratkaisuillaan.

   Poista
  9. Toki voi auttaa muitakin kun omat asiat ovat kunnossa ja halua riittää, mutta vastuu on ensisijaisesti jokaisella kansalla itsellään.

   Poista
  10. Lähtökohtaisesti maailma menee noin. Sitten on kaikenlaista muuttujaa, poikkeusta ym niin paljon mihin mielikuvitus vaan riittää. On hyvä oppia myös näkemään asioita harmaan eri sävyinä eikä vain mustavalkoisena. Sitä opetellessa.

   Poista
 2. Fuusioenergia on aina 50 vuoden päässä ja napajääjikön täydellinen sulaminen 10-20 vuoden päässä. Tosin jossain vaiheessa tätä vuosisataa käännytään taas ennustamaan sitä, milloin koko Pohjois-Europpa on jään peitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki uusi jääkausi on uhka, mutta ei kuitenkaan niin akuutti, että sitä pitäisi pelätä edes vuosisadann lopussa. Eli näen enemmän mielenkiintoa seurata sitä, että kiihtyykö ilmaston lämpeneminen ilmastomallien ennakoimalla tavalla vai alkaako se kenties suorastaan lämpenemään, kuten esimerkiksi suomalaiset vuosilustotutkijat ovat yli 7000 vuoden aikasarjassaan havaitsemiensa syklien perusteella laskeskelleet.

   Katsoin muuten uusimman tiedon napajään laajuudesta. Näytti olevan ajankohtaan nähden laajin sitten vuoden 2015 ja koko tilasto huomioiden kahdeksanneksi pienin.

   Poista
  2. "Fuusioenergia on aina 50 vuoden päässä"

   ja niin taitaa olla pohjan putoaminen pois hiilidioksidin väitettyyn ilmaston (huomattavaan) lämpenemiseen perustuvalta ilmastohuijaukseltakin:

   "Stanley Meyerin tarina - Vedellä kulkeva auto vei keksijän hengen",
   http://nwohavaintoja.blogspot.com/2020/01/stanley-meyerin-tarina-vedella-kulkeva.html

   Tämä on vain yksi esimerkki lukuisten muiden vastaavantyyppisten keksintöjen joukossa.

   Poista
  3. Jos tuo vedellä kulkeva auto olisi ollut toteutattavvissa, olisvat Kiinalaiset todennäkösesti varastaneet tiedot ja ruvenneet kehittään sitä, Kiinalla on varmastai intressejä päästä öljystä eroon autoissa

   Poista
  4. Rajallinen ja kallis energia on sekä ns. demokratioissa että diktatuureissa vallanpitäjille eräs keino alistaa alamaisiaan kontrollinsa alle ja myös eräs verotuskeino.

   Rahassa rypevillä öljyoligarkeilla sekä öljyntuottajavaltioilla on vahva intressi verikoiraverkostonsa avulla estää öljyyn pohjautuvan energiamonopolinsa murtaminen, jos ei hyvällä niin pahalla kuten murhilla, tässäkin eräs lukemattomista esimerkeistä:

   ""Inventor of ‘Free Energy’ Electrical Generator: “I’ve Been Poisoned Several Times”",
   https://www.collective-evolution.com/2018/07/02/inventor-of-a-closed-path-homopolar-electrical-generator-ive-been-poisoned-several-times/

   https://www.hopegirlblog.com/wp-content/uploads/2016/02/Peoples-Free-Energy-Show-Slide-Ep-One-History-is-Written-By-the-Winners.pptx

   "The 9/11 Truth Movement, Free Energy Suppression and the Global Elite’s Agenda",
   https://www.checktheevidence.com/wordpress/2008/05/30/the-9-11-truth-movement-free-energy-suppression-and-the-global-elites-agenda/

   Viimeksi linkatulla sivustolla mainittuun globaaliin eliittiin - joka haluaa pitää mm. energiantuotannon kontrollisssaan - kuuluu selvästi myös Kiinan kommunistijohto:
   Yhdysvallat, lue Wall Streetin (vapaamuurari/illuminati)banksterit auttoivat vuonna 1949 Kiinan kommunistit valtaan estämällä kriittisellä hetkellä Chiang Kai-shek'n joukkoja saamasta polttoainetta panssareilleen ja lentokoneilleen, jolloin kommunistijoukot pääsivät voitolle.
   Pitkälti Rockefellerin v. 1973 perustaman Trilateraalisen komission tuella Kiinasta on kehittynyt nykyinen tekoälyn ja robotisaation teknokraattinen monsteri, jota erityisesti Patrick Wood on kuvannut monissa artikkeleissa sivustollaan https://www.technocracy.news/

   Wall Streetin banksterit auttoivat rahallisella tuellaan bolsevikit valtaan myös Venäjällä 1917 ja järjestivät massiivisen läntisen teknologian siirron Neuvostoliittoon sekä ennen toista maailmansotaa että sen aikana ja myös kylmän sodan aikana. Sitä on kuvannut prof. Antony Sutton monissa historiallisiin dokumentteihin pohjautuvissa kirjoissaan, joista useimmat löytyvät interneistä vapaasti luettavina pdf-muodossa.

   ""TAKING THE RED PILL" THE REAL MATRIX, PART 1", https://www.newswithviews.com/Yates/steven.htm

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 3. Mitä sellaista kätkeytyy Australian maastopalojen taakse, josta globalistien peukalon alla oleva valheellinen läntinen valtamedia ei kerro?

  "Bushfire Crisis: The De-Kulakization of Australia (1)",
  https://www.henrymakow.com/2020/01/the-de-kulakization-of-australa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan mitään muuta kuin, että monet tahallaan sytytettyjä paljoja, ja esim. 1800-luvun puolessa välissä ollut melkein yhtäsuuret palot pintaalaltaan ..

   Poista
  2. Tuo on globalistien kontrolloimaan valtavirta- eli joukkoharhautusmediaan sokeasti luottavan globalistien hyödyllisen idiootin harhainen käsitys asiasta.

   Poista
 4. Kun on elänyt 70 kertaan neljä vuodenaikaa Suomessa, mikään säätila täällä ei hätkähdytä.

  Jääkauden jämät sulavat tai sitten ei. So what?

  VastaaPoista
 5. Vastataan tähänkin aiheeseen, miksi napajäillä ja ilman lämpötilalla on jonkinlaista korrelaatiota. Merivirtojen nopeus ja veden lämpötila vaikuttavat sekä jään kokoon että ilman lämpötilaan. Tästähän ei puhuta, koska se ei anna tukea ilmastonmuutokselle.
  Ilman energian määrä on noin 1,3 kJ/m³K ja jään sulaminen vaatii 333 kJ/kg (100 m² asunnon ilman lämpötila alenisi yhden asteen sen sulattaessa 1 kg jäätä), joten ilman energia pystyy sulattamaan vain vähän jäätä vaikka olisi kunnon tuulikin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!