maanantai 27. tammikuuta 2020

Taposen ja Turtiaisen Twitter-sanailu on vietävä oikeuteen

Esimerkiksi Iltalehti ja Helsingin Sanomat kertoivat tänään, että poliisin ylikomisario Jari Taponen on tehnyt rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaista (ps) vastaan tämän Twitter-viestistä. Tapaus on mielenkiintoinen sananvapauden kannalta.

Kaikki alkoi Taposen nyky-Suomen vihervasemmistolaisten käytäntöjen mukaisesta opastuksesta.

"#Sananvapaus on keskeinen #perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton. Sanan kohteena olevilla ihmisillä on myös oikeutensa, joita yhteiskunta suojelee... Henkilöitä tai henkilöryhmiä loukkaavat sanat eivät ansaitse sananvapauden suojaa."

Kansanedustaja Turtiainen provosoitui viestistä ja kirjoitti siihen vastineen.

"Sananvapaus on vapaus sanoa mitä tahansa. Se on toinen juttu jos sanoilla syyllistyy johonkin rikokseen, esim uhkailuun tai vaikka rikokseen kehottamiseen. Mutta sinua tai kaltaistesi munatonta nillittäjäryhmää voi sanoin kuvailla ihan miksi vain. Turha uhriutua."

Jälkimmäinen oli se viesti, joka johti rikosilmoitukseen. Erityisesti sen kohta, jonka voi tulkita poliisimiehen nimittelyksi termillä "munaton nillittäjä".

Twitterissä syntyi tästä asiasta tietenkin mielenkiintoinen keskustelu. En ryhdy referoimaan sitä, koska jokainen voi katsoa edellä olevista linkeistä mitä sitten tapahtui. Referoitakoon tässä kuitenkin vielä seuraavat kaksi riitapukareiden Twiiteissä ollutta selventävää lausahdusta.

Taponen: "Sananvapautta ei voi käyttää perusteena muiden perusoikeuksien (esim 6, 7 ja 10§§) loukkaamiseen. Tai voi, mutta siitä voi joutua vastuuseen."

Turtiainen: "Virkamiehenä kyseenalaistat sääntömme, oikeutemme ja vapautemme. Loukkaat sillä koko Suomen kansaa. #Sananvapaus on tai ei ole, ei ole mitään siltä väliltä."

Nähdäkseni nämä kaksi näkemystä ovat asian syvässä ytimessä. Taponen on tulkinnut suhteellisen tavanomaisen, vaikka toki negatiivisen, ilmaisun omien perusoikeuksiensa rikkomiseksi ja perustellut asiaa vielä lakipykälillä. Turtiainen puolestaan on asettunut laveamman sananvapauden kannalle rajaamalla vain suoranaisen uhkailun tai rikokseen kehottamisen pois. Ja kuten alussa totesin, Taponen (tai joku hänen bulvaaninsa) on päättänyt viedä asian oikeuden ratkaistavaksi.

Jos asia etenee oikeuteen ja siellä loppuun asti - kuten itse asiassa toivon - saamme lopultakin linjauksen suomalaisen (hovi- tai korkein oikeus) ja eurooppalaisen (EU:n ihmisoikeustuomioistuin) sananvapauden rajoista. Mikäli näin käy, voimme katsoa Taposen tehneen palveluksen Suomen kansalle.

Jos sitten kuvittelemme, että molemmat oikeudenkäyttölinjaukset ovat Taposen kannalla, on suurena riskinä se, että suomalainen oikeuslaitos täyttyy kunnianloukkausjutuista. Tästä mahdollisuudesta varmistuin tehtyäni Twitterissä haun omasta mielestäni Turtiaisen käyttämää termiä rankemmasta loukkauksesta "kusipää".

Pelkästään kuluvan kuukauden aikana sitä oli käytetty kymmeniä kertoja kuvaamaan toista ihmistä - useimmiten keskustelukumppania. Näiden lisäksi kusipääksi solvattuihin kuuluivat mm. Björn WahlroosJussi Halla-aho, Sanna Marin, Jari Taponen, Jari Tervo, Tanja Vahvelainen ja Junes Lokka.

Itse luonnollisesti sanoudun irti kaikkien mainittujen osalta tästä luonnehdinnasta ja korostan nostaneeni tapaukset esille vain siksi, että voin näin osoittaa halventavien luonnehdintojen kohteita olevan runsaasti Twitterissä, missä Taposen ja Turtiaisen sanailu tapahtui.

Tässä todellisuudessa onkin mielenkiintoista nähdä, nostetaanko nyt myös edelle kirjaamistani tapauksista oikeusjuttuja nostettuani ne tässä esille. Itseäni kiinnostaa aivan erityisesti tekeekö ylikomisario Jari Taponen omalta kohdaltaan rikosilmoituksen, vai katsooko hän luonnehdinnan "munaton nillittäjä" olevan vähäisempi loukkaus - ja siksi lakipykälien suojaama - kuin kohteena olevan henkilön virtsan sijaintipaikkaan viittaava "kusipää".

Toisaalta onhan sekin mahdollista, että joko suomalainen esitutkinta, oikeus tai viimeistään EU:n ihmisoikeustuomioistuin toteavat Turtiaisen syyttömäksi. Tämä olisi hyvä siinä mielessä, että näin suomalaisten sananvapauden supistamiseen ei jatkossa voisi käyttää sanavalintoja, vaikka ne joissain tapauksissa olisivatkin huonoa käytöstä - kuten Turtiaisen sanavalinta kiistatta oli.

Lopuksi haluan muistuttaa Jari Taposta ja Ano Turtiaista siitä, että niin kauan kuin yhteiskunnassa on todellinen sananvapaus, se ei voi olla läpeensä mätä. Sen sijaan jokaisesta läpeensä mädästä yhteiskunnasta puuttuu todellinen sananvapaus.

Toivon heidän molempien lukevan kaksi edellistä virkettä vielä toiseenkin kertaan ja ymmärtävän miten niiden sanoma suhtautuu heidän viestintäänsä Twitterissä ja sen ulkopuolella.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Päivi Räsänen, Raamattu ja homoseksuaalisuus
Husu ei kiihottanut
Al-Taeen ja Halla-ahon kirjoitusten "pieni" ero

9 kommenttia:

 1. Taposen käsitys sananvapauden rajauksesta on erikoinen, sillä jokainen voi sanoa loukkaantuneensa mistä tahansa. Näin ollen mitään ei saa Taposen mukaan sanoa. Esimerkiksi poliisille ei saa kertoa, mitä tietää rikoksesta epäillyn tehneen, koska epäilty voi loukkaantua siitä, eivätkä loukkaavat sanat Taposen mukaan ansaitse sananvapauden suojaa.

  VastaaPoista
 2. Polpolla riittää hommia, kun jossakin lehdessä luki, että polpo yllyttää tekemään rikosilmoituksia jjurikin noista somessa ilmenevistä ns. kunnianloukkauksista ja varsinkin pahaa mieltä tuovista puheista.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 3. Taponen suuttui kun siitä sanottiin totuus mikä on :)

  VastaaPoista
 4. Junes Lokan ja Tiina Wiikin videon alkunäytössä oli muutama päivä sitten pysäyttävä sitaattipari, kuin kaksi marjaa:
  "There is freedom of speech, but I cannot guarantee freedom after speech." (Idi Amin) ja
  "Kukaan ei voi tukkia toisen suuta etukäteen. Kyse on sananvastuusta eli siitä, että sanoista voi joutua vastaamaan jälkikäteen." (Jari Taponen).

  Nykyinen herkkähipiäisyys on mennyt naurettavuuksiin, suorastaan parodian asteelle. Voi puhua vihapuhehysteriasta. Valtamedian toimittajat, virkavalta, poliitikot sekä näiden suojissa toimivat painostusryhmät (esim. silakat) ja mielivaltajärjestöt (antifa) suojaavat itseään kritiikiltä. Tilanne on absurdi, kun anarkistit ja poliittinen poliisi nettikeskusteluissa kaulailevat toisiaan ja sopivat lähettelevänsä myös yksityisviestejä asioista, joka eivät päivänvaloa kestä. He ulisevat, että vastapuoli aloitti, kun se löi takaisin. Poliisi kyselee ammattiuhriutujalta oma-alotteisesti, että teenkö puolestasi rikosilmoituksen? Samalla valitetaan resurssipulaa. Jos sellainen vallitsee, kannattaisi jonkun maalaisjärkisen tahon ensiksi karsia häikäilemätön puoluepolitiikka pois poliisista. Sama perkaus pitäisi tehdä politisoituneissa oikeuslaitoksessa ja yliopistolaitoksessa. Politiikka tekee kaikki nuo tahot omiksi irvikuvikseen. Niiden edustajat ovat näköjään viimeisiä, jotka tunnistavat ongelman.

  Keskustelu on kiihtynyt kansalaisten turhautumisen kautta. EU-kiimainen ja "verohallitus", joka on sokea oman kansan hädälle nostattaa tunteita. Vallanpitäjät vaativat kunnioitusta, jota he eivät ole todellakaan ansainneet. Maahanmuuttajilla on diplomaattipassit ja pitkälle menevä syyte- ja tekojen peittelysuoja. Raiskausringit mellastavat vapaasti, eikä pitkäksi venynyt kunniamurhien sarjakaan saa päättäjien suita auki. Asiantilasta turhautuneet kansalaiset joutuvat sanojen takia käräjille.

  Kohta aletaan ilmeisesti puuhata poliisillekin turvallisia tiloja, joissa he saavat rauhassa hypistellä pehmoleluja ja jättää esim. tuhansiin kasvaneen lasten hyväksikäyttötapausten pinon tutkimatta.

  VastaaPoista
 5. Turtiainen luuli että kyseessä oli vain miesten välinen sanailu, mutta siinä hän erehtyi. Hän nimittäin tuli tuolla twiitillään paljastaneeksi virkasalaisuuden, ja se on jo vakavampi juttu.

  VastaaPoista
 6. Juoruakkojen kahvi-iltoihin sopiva aihe.
  Äiti! Iso paha mies sanoa mua kikkelipojaks.

  VastaaPoista
 7. Siis Haloo! Joku tekee rikosilmoituksen siitä että hänen on sanottu kuuluvan munattomien nillittäjien ryhmään!
  Kyllä on herkkähipiäinen, poliisimies vielä.
  Mitäs jos hän nyt loukkaantuu tästä herkkähipiäiseksi kutsumisesta?
  Tuleekohan poliisitutkinta?
  Entä jos ihminen onkin käytökseltään sellainen että "munaton nimittäjä" onkin hyvin todenmukainen luonnehdinta?Saako sen kertoa?
  Tietysti tämä "uhri" voi näyttää munansa ja luonnehdinta osoittautuu vääräksi.
  Onko järkeä työllistää oikeuslaitosta tällaisilla loukkaantumisilla?
  Tämä Taponen voisi pienen ivailun kestää kuin mies ja vastata samalla mitalla: Haista sinä Turtiainen VITTU!

  VastaaPoista
 8. Ihan jeesuksen oikeesti. Maailmassa tapetaan ja raiskataan taikauskoisen kultin nimissä päivittäin toisten väärinä pidettyjen kulttien edustajia, ja maailman fiksuimpiin luetun pisakansan korkeaoppineet käyvät henkevää keskustelua siitä, saako kikkelinappulaa kutsua kikkelinappulaksi.

  https://www.jihadwatch.org/2020/01/jordan-muslim-stabs-eight-people-six-tourists-a-guide-and-a-security-officer-at-popular-tourism-site

  https://www.jihadwatch.org/2020/01/sudan-muslims-burn-down-three-churches-then-burn-down-the-temporary-structures-each-congregation-built

  https://www.thereligionofpeace.com/attacks/attacks.aspx?Yr=Last30&fbclid=IwAR2Do9zjM5XEZcFme54-WKl77c4TrCLFlyefMr_BWCmgGcOISSR3IR4Gq84

  How dare you! sanoo autistinen ilmastotuhon jumalattareksi kanonisoitu tyttöriepu, ja maailman älymystö pakahtuu ihastuksissaan analysoidessaan hänen selvänäköisyyttään ja sivistystasoaan, joka hän on absorboinut itseensä tiedemiesten tutkimuksista ilman, että hänen on edes tarvinnut vaivautua lukemaan niitä.

  Korkeimmalla auktoriteettitasolla leijailevat miesenkelit näkevät natsilippujen liehuvan merkkinä nousevasta tuhosta. Natsit leijailevat kuin
  Sauronin sormusaaveet pyrkien tuhoamaan ihmiskunnan, vaikka sormuksen luultiin jo tuhoutuneen.

  Te ylemmän valveutumistason intellektuellit, jalkautukaa kaduille tavallisen kansan keskuuteen ja katsokaa, mitä ihan arkisessa pahassa maailmassa tapahtuu. Paavo Tajukangas voisi lähteä Tukholmaan teille katukielen tulkiksi monikulttuurisille yöseikkailuille.

  VastaaPoista
 9. IL 29.1.2020

  "Saako poliisia kutsua munattomaksi nillittäjäksi? Professori: ”Rajatapaus”
  Rikosoikeuden professorin mukaan haukkujen asiayhteys ratkaisee paljon.

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1f153c63-03bf-436a-88d0-11d93e6098fa

  Artikkelista poimittua:

  Professorin mukaan kyse on korkeintaan rajatapauksesta.
  ...
  – Huoraksi kutsuminen on kunnianloukkaus, eikä se ole missään olosuhteissa hyväksyttävää.
  Miespuolinen raviohjastaja arvosteli kilpailun jälkeen naispuolisen ohjastajan toimintaa ja käytti siinä yhteydessä rumaa nimitystä. Hänet tuomittiin kunnianloukkauksesta.
  Munaton nillittäjä on minusta toisenlainen ilmaus, eikä siihen sisälly samanlaista halventavaa piirrettä, Tolvanen pohtii.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!