keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Plug Power haluaa investoida miljardeja Suomeen

Eilisen päivän jymyuutinen oli amerikkalaisen Plug Power -yhtiön ilmoitus kolmen vetytehtaan mahdollisesta rakentamisesta Suomeen. Kyse olisi 3,9-7,3 miljardin euron investoinnista ja tuhansien uusien työpaikkojen syntymisestä maahamme. Siis erittäin merkittävästä asiasta. 

Helsingin sanomat ehtikin jo kertoa, ettei kyseinen yritys ole tuottanut voittoa yhtenäkään vuonna tällä vuosituhannella. Tarkemmin sanottuna sitten vuoden 1997. 

Sen sijaan investoijakandidaatti on tänä aikana onnistunut tekemään yhteensä 2 920 miljoonan dollarin tappiot, joista 680 miljoonaa dollaria viime vuonna. Siksi minun oli aivan pakko katsoa onko kyseessä täysi vitsi, jossa tarkoituksena on jollain tavalla hyötyä suomalaisten sinisilmäisestä innosta päästä maailman nopeimmaksi vihreäksi siirtyjäksi. 

Hyvää yrityksessä on ensinnäkin se, ettei sitä ole perustettu näitä investointeja varten, vaan se on ollut olemassa edellä mainitut 26 vuotta. Lisäksi Plug Power on ollut kovassa kasvussa ja arvelee liikevaihtonsa kasvavan kuluvana vuonna 1,4 miljardiin euroon.  

Kovin ristiriitaiselta siis näyttää. Ja siksi etsin yrityksen osakekurssin pidemmän ajan kehityksen, joka osoitti, että aikanaan lähes 67 dollarissa käyneen osakkeen nykyarvo on selvästi alle kymmenen dollarin - ja pudonnut äskettäin jopa alle kahdeksaan dollariin. 

Löysin myös tiedon, jonka mukaan yritys on viimeisten vuosineljänneksien aikana alittanut kerta toisensa jälkeen analyytikkojen ennusteet. Toisaalta nämä arvelevat sen tästä huolimatta kääntyvän voitolliseksi vuonna 2025.

Osinkoa yritys ei luonnollisesti ole maksanut ainakaan viime vuodelta, mutta jotain hyvää siinä kuitenkin näyttäisi olevan, koska analyytikkojen keskimääräinen arvio siitä oli kaikesta edelle kirjoittamastani huolimatta varovainen ostokehotus. Eli ainakin heidän mukaansa kyseessä olisi todennäköisesti kannattava sijoituskohde. 

Wikipedia puolestaan tiesi kertoa, että "maaliskuun 2. päivänä 2021 Plug Power ilmoitti... Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle..., ettei se pystynyt toimittamaan ajoissa vuosikertomustaan... Maaliskuun 16. päivänä 2021 yhtiö ilmoitti joutuvansa muuttamaan taloudellisia raporttejaan vuosilta 2018 ja 2019 sekä joitakin viimeaikaisia kvartaaliraportteja". 

Lisäksi saman lähteen mukaan yhtiötä "vastaan on meneillään osakkeenomistajien ryhmäkanne arvopaperihuijauksesta, jossa väitetään, että yhtiö on vääristellyt ja/tai jättänyt ilmoittamatta kyvyttömyytensä toimittaa vuoden 2020 vuosikertomus ajallaan ja että sillä on materiaalivajauksia sisäisissä taloudellisten raporttien valvontajärjestelmissään".

Näillä perusteilla sanoisin, että antaa Plug Powerin tulla Suomeen ja toivottakoon sille parasta, mutta pidättäydyttäköön veronmaksajien varojen käyttämisestä sen tänne saamiseksi. Tai täällä toimimisen tukemiseksi. 21 kommenttia:

 1. Joo, et semmonen firma. Ei sinänsä kait ole huijaus, mutta hyvinkin epävarma..tappioviritys, niin olis tomoset vety tehtaatkin..tappiolla varmaan kävisivät nekin ekat 10 vuot täh?

  se pointti, tärkein kysymys... MISTÄ RAHOITUS tollaseen uuteen harakiri investointiin? Joka lähtee miljardeja tollaseen satsaamaan, niin ei taida olla kaikki intiaanit tai natsit kanootissa täh?

  Tosin, kylhän jooh hyvälle tarinalle aina löytyy helppo-uskoisia osakeanti merkitsijöitä täh?

  VastaaPoista
 2. Pinavihreä valtamedia myi tämänkin jutun toopelle yleisölleen suurena esimerkkinä siitä, että puhdastekniikka on kannattavaa. Vau, 3000 työpaikkaa! Kuinkahan monta työpaikkaa on kadonnut viherhuumassa?

  VastaaPoista
 3. Taitaa olla kyseessä Wittusen 2.0.

  VastaaPoista
 4. Haisee vihersyövälle joten 100% varmuudella tuo tulee pyörimään veromaksajien rahoilla.

  VastaaPoista
 5. Ei paljon luontoarvot paina, kun kaikki laaksot ja kukkulat rakennetaan täyteen vetytehtaita. Veronmaksajien rahaa ei tähän pelleilyyn saa käyttää senttiäkään.

  VastaaPoista
 6. Tässäkö se kauan odotettu uusi Fazer? Ei tulekaan maahanmuuton seurauksena. Näin pienen pätkän asiasta eilen tv-uutisissa ja voi hyvänen aika sitä amerikkalaisen miehen (asema yhtiössä jäi epäselväksi, kun en nähnyt alusta asti) Suomen hehkutusta! Tuli välillä tunne, että puhukohan hän ollenkaan Suomesta. Lisäksi ymmärsin, että tarvitaan tolkuton määrä tuulivoimaa aivan kuten siinä Wittusenkin viritelmässä. Kuka tai mikä taho sen rakentaa ja maksaa? Ja lopuksi, miksi amerikkalainen yritys investoisi Suomeen?

  VastaaPoista
 7. Onko Suomen talous todellakin ajettu viherhuumassa siihen kuntoon, että pelastavaksi oljenkorreksi riittää mikä tahansa Tappio Sampo? Toinen esimerkki on se paljon hehkutettu norjalaisen varattoman miljardisuunnitelma Inkooseen.

  VastaaPoista
 8. Tuo paljastuu aivan taatusti vain valtion tukia hamuavaksi huijaukseksi, kuten se wittusen juttukin. Media haluaa löytää "vihreitä investointeja" ja puffaa siten huijareita jotka ovat vain valtion lompakolla. Valitettavasti nämä huijarit onnistuvatkin riittävän usein, joten kalassa kannattaa käydä kun joskus nappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät onnistuisi, jos vastapuolena olisi talousnero Mäkynen ja Iiris Suomela, joka on lukenut kaikki taloustieteen oppikirjat.

   Poista
 9. Viime vuonna Plug Powerilla ollut liikevaihtoa rapiat 700 miljoonaa. Onko tässä uusi tapaus lordi Moyne? Plug Powerin tytäryhtiötkään eivät vaikuta miltään rahantekokoneilta, enemmän hämäriltä. Koijataanko apinaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MTV3:n Puopolo kertoi haastatellessaan joitakin suomalaisia puuhamiehiä, että ko. yritys on ollut tappiollinen 26 vuotta. Siispä - tervetuloa Suomeen - täällä varsinkin poliittiset päättäjät ovat kunnostautuneet erilaisissa bisneksissä. Valitettavasti kaikki on vaan aina kaatunut veronmaksajien niskaan.

   Poista
  2. Jallitus tekee sellaiset takuutukset että kyllä nyt liikevoittoa alkaa jäädä.

   Toki firman "köpien" bonukset nousevat myös...

   Karuna Pettila

   Poista
 10. Taitaa olla puliveivarifirma. Eikö me saadakaan vihreitä vetypommeja?

  VastaaPoista
 11. Vihreä vety? Vetypommi. Kuopioon katsellaan jo sopivaa paikkaa tälle laitokselle.

  VastaaPoista
 12. Perussuomalaisten Sheikki Laakso esitti näille viherintoilijoille yksinkertaisen kysymyksen: Montako investointia me olemme saaneet ja siis ohittaneet muut maat sen takia, että meidän on tarkoitus olla hiilineutraali 2035? RKP:n Anders Adlercreutz vastasi innoissaan, että yli 20 miljardin investoinnit ovat tulossa. Hän vaan unohti, että mikään niistä ei ollut toteutunut vaan olivat hienoja ehdotuksia ja toiveita, kuten se Wittusen suunnitelma ja tämäkin Plug Power kehitelmä. Vetyteräs, vaikka on hieno ajatus, on vieläkin koeasteella ja menee varmasti vuosia ennen kuin se on isossa mittakaavassa taloudellisesti toimiva. Mitähän etua ne puristavat Suomen valtiolta, koska päättävät tahot (nykyinen hallitus) suorastaan kuolaavat näiden edessä. On se muuten hieno nimi tuo Wittunen, ihan kateeksi käy.

  VastaaPoista
 13. Amerikkalainen sanonta: Fool and his money soon apart. Useammatkin menestyneet yritykset ovat tehneet vuosikausia tappiota ennen markkinajohtajaksi ja voitolliseksi kääntymistään. Tesla ja Amazon lienevät hyviä esimerkkejä. Toisaalta , vielä useammat suuria suunitelmia esitelleet ovat osoittautuneet pelkiksi Kankkulan kaivoiksi ja osa niistä on ollut alunperinkin huijauksia. Lupaavia yrityksiä ei kannata torjua mutta naiiviksi ei saa heittäytyä eikä vedätettäväksi suostua. Siis tervetuloa mutta hankkikaa rahoitus sieltä suuren maailman suurilta rahoitusmarkkonoilta. Jos joku yksityinen haluaa Suomessa ottaa riskiä, se on hänen asiansa, mutta julkista rahaa noihin hankkeisiin ei saa sitoa.

  VastaaPoista
 14. Näitä rahattomia ja tappiota tekeviä firmoja on nyt jonossa tulossa Suomeen, koska ne ovat haistaneetveren, eli täällä on saatavissa EU:n ja Suomen vihreään siirtymään korvamerkittyä rahaa. Niillä pystyy pari vuotta tekemään esiselvityksiä huuhaa-projekteista, ja toteamaan sitten, että ei tästä takkia tullutkaan, sorry. Siinä vaiheessa rahat on Sveitsin tai Cayman-saarten tileillä. Täällä nämä uskomattoman pöljät Lintilät ja Adlercreuzit puhuvat näistä selvityksistä jo valmiina investointeina. Kyllä tässä nyt apinoita koijataan oikein urakalla.

  VastaaPoista
 15. Päivän tekstistä ja kommenteista paistaa läpi huijauksen epäilys?
  Onkohan meitä suomalaisia huijattu ennen vaaleja kun kovin puhuttiin maankäyttösektorin olevan päästölähde.
  Kuinka ollakkaan, nyt vaalien jälkeen se onkin taas hiilinielu?

  Yle tänään

  Suomen kasvihuonepäästöt pienenivät viime vuonna – maankäyttösektori kääntyi takaisin hiilinieluksi

  https://yle.fi/a/74-20034398

  VastaaPoista
 16. Nyt kyllä proffessori on täysin väärässä jos esim tuo yritys investoisi suomeen tuon summan niin senhän koko tappiot olisi sillä kuitattu koska vihreä investointi tarkoittaa veronmaksajien rahoilla "investointia" omaa rahoitusta ei niin hirveästi tarvitse ja sitten voikin ruveta lypsylle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuollainen investointi johon sitten tulisi tukia vaikka 30% apupaketista josta suomalaiset maksava kolminkertaisen EU:n kauttakulku hinnan niin onhan se aika kova paukku.

   Niissä rahoitusjärjestelmissä se korruption torjunta porras on hyvin väärässä kohdassa. Käytännössä kyllä controlleri katsoo, että menee rahat oikeaan firmaan mutta miksi ja kenen takia onkin toinen juttu...

   Poista
  2. Tosiasiassa siellä pitäisi olla myös alteraattori ja deletaattori jotka katkaisivat kuviot alkuunsa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!