tiistai 16. toukokuuta 2023

Kovempaa verotusta haluavien suomalaisten määrä on hurjassa kasvussa

Elinkeinoelämän valtuuskunta on teettänyt mielipidekyselyn, jonka mukaan suomalaisista noin puolet pitää maamme verotusta liian kireänä. Sen mukaan erityisesti nyt tekeillä olevan hallituksen pääpuolueiden kannattajat ovat tätä mieltä. 

Niinpä peräti yli 80 prosenttia Perussuomalaisten kannattajista pitää Suomen verotusta liian ankarana ja kokoomuslaisiakin suosivista yli 70 prosenttia. Toisin sanoen näiden puolueiden kannattajista selvä enemmistö haluaisi itse päättää nykyistä enemmän siitä, mihin heidän työnsä tuloksena syntyvä varallisuus käytetään. 

Sen sijaan Ruotsalaisen kansanpuolueen kannattajista puolet ja Kristillisdemokraattien äänestäjistä vain neljä kymmenestä päättäisi itse nykyistä enemmän omista rahoistaan. Tosin kummankaan puolueen kannattajien enemmistö ei kuitenkaan kaipaa poliitikoille ja hallintobyrokraateille nykyistä suurempaakaan valtaa päättää heidän työnsä tulosten käytöstä.

Kuten arvoisa lukijani tietää, on perinteisen oikeisto/vasemmisto-akselin merkittävin indikaattori juuri suhtautuminen verotukseen. Siksi ei ole yllättävää, että yli puolet SDP:n kannattajista ja noin 70 prosenttia Vasemmistoliiton äänestäjistä pitää nykyistä työn tulosten sosialisointitasoa vähintäänkin sopivana.

Sen sijaan on jossain määrin mielenkiintoista, että näidenkin puolueiden kannattajien tulojen sosialisointihimoa suurempi halu päästää julkisen vallan ahnas käsi ihmisten lompakolle löytyi Vihreiden äänestäjistä. Heistä peräti kolme neljästä on vähintäänkin tyytyväinen verotuksen tasoon ja vain 13 prosenttia haluaisi itse päättää tulojensa käytöstä nykyistä enemmän. Toisin sanoen aikanaan suurelta osin liberaalien raunioille syntyneestä puolueesta on syntynyt maamme kiivain sosialisointiliike. 

Muista puolueista Liike Nytin kannattajista vajaa 60 prosenttia haluaisi nykyistä alhaisempaa verotusta ja Keskustankin äänestäjistä lähes puolet. Kaiken kaikkiaan suomalaista 49 prosenttia pitää nykyistä tulojen sosialisointitasoa liian rankkana ja 32 prosenttia liian vähäisenä - lopuilla ei ole asiasta näkemystä. 

Tätä tulosta on mielenkiintoista verrata viime tammikuiseen kyselyyn, jonka mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta tasapainottaisi valtion velkavetoista taloutta leikkaamalla veronkorotusten sijaan julkisia menoja. Toisin sanoen lisää veroruoskaa haluavien kansalaisten määrä näyttäisi kasvaneen peräti viidellätoista prosenttiyksiköllä vain neljässä kuukaudessa. Syitä tälle muutokselle voimme vain arvailla. 

Lopuksi haluan välittää arvoisalle lukijalleni - tai oikeastaan kaikille suomalaisille - Suomen Ekonomien pääekonomistin toteamuksen, jonka mukaan "tuloverotusta on naapurimaassamme kevennetty viime vuosikymmeninä määrätietoisesti ja hyvin tuloksin. Tänä päivänä Ruotsissa palkansaajan tuloveroprosentti on keski- ja hyvätuloisilla merkittävästi Suomea alhaisempi ja toisaalta työllisyysaste on siellä korkeampi. Suomenkin tulisi verottaa jatkossa vähemmän sitä mitä haluamme lisää, eli työtä."

15 kommenttia:

  1. Olisiko Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista 80% töissä julkisella sektorilla. Ja loput enimmäkseen erilaisten tukien varassa. En tiijä, olisiko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko olla. Pelkäävät oksansa katkeavan jos ei himoveroteta.

      Poista
  2. Suomessa lienee tällä hetkellä maailman korkein kokonaisveroaste. Innokkaimpia veronkororusten kannattajia taitavat olla ne, jotka eivät juuri veroja maksa, vaan elävät käsi yhteiskunnan taskussa. Onhan se mukavaa aina kun joku toinen maksaa. Jos pian puolet väestöstä elää tulonsiirroilla oli työllinen tai ei ja muu väestö verotetaan henkihieveriin, hyvinvointiyhtyeiskunta alkaa olla tiensä päässä. Kuka kohta viitsii tehdä enää yhtään mitään? Tässä asiassa varallisuuden suhteen Kreikan tai Portugalin tasolla oleva Suomi voisi ottaa oppia Ruotsista eikä kopioida sieltä niitä huonoja asioita.

    VastaaPoista
  3. Vastuuttomille poliitikoille halutaan kylvää lisää "rahaa" eli valuuttaa.

    Maat kilpilevat kyvyttömyydellä pitää huolta valuuttansa arvosta ja järkestä tuotannosta.

    Sosialistien märkä uni sosialismista halutaan toteuttaa hinnalla millä hyvänsä.

    Sosialismia ei tule mutta facismissa joko ollaan tai ollaan kohta.

    Karuna Pettila

    VastaaPoista
  4. Vihervasemmisto koostuu nykyisin harhoissa elävistä nuorista naishenkilöistä, joiden typeryydellä ei ole rajaa. Hyvinä esimerkkeinä Ohisalo ja Andersson.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joukon kruunaamattomana kuningattarena Marin.

      Poista
    2. No, eivät nämä enää nuoria ole, vaikka ovatkin lapsellisia. Jokainen noista on jo lähempänä neljääkymmentä kuin kolmeakymmentä. Keski-ikäisiltä luulisi löytyvän enemmän järkeä kuin tunnetta ja idealismia, mutta ei. Valitettavasti.

      Poista
    3. Ei alle neljänkymmenen iässä mitään keski-ikäisiä olla.

      Poista
    4. Afrikan hyvinvoinnista nykyisin vastaava Jutta Urpilainen todisti lapsellisuutensa kertomalla televisiossa, että kehitysapua pitää maksaa, koska Suomi on vauras maa. Vanha levy on jäänyt päälle. Hän ei ole ilmeisesti perillä Suomen todellisuudesta, jossa tulevan hallituksen suurin huoli on, miten pitää Suomen talouden sieraimet pinnan yläpuolella vihervasemmiston hillittömän törsäyksen jälkeen. Vai pitääkö hän ihmisiä aivan idiootteina.

      Poista
    5. Eiköhän ohisalo tienannut puhdasta paskaa jauhamalla hyvät hillot ukolleen ja itselleen..

      Poista
  5. "elimenliitto" on vihervasemmiton uloteliitto ja sairas on se, joka uskoo sanaankaan mitä tuolta esitetään.

    VastaaPoista
  6. Punavihreät ulosmittaavat kireän verotuksen parempina palveluina erilaisille vähemmistöryhmille. Ja ovat siksi tyytyväisiä.

    VastaaPoista
  7. Toisten rahoja on aina mukava kuluttaa, mutta antaas olla jos joutuisi itse maksamaan enemmän.
    Ammattiliitotkin varmaan saisivat paskahalvauksen, vasemmistolaisuudestaan huolimatta , jos rakas tuleva oikeistohallituksemme ehdottaisi niiden verovähennysoikeuden poistamista ja rupeaisi vähän muutenkin syynäämään että mitä ne rahoillaan tekevät ja mistä ne tulevat. Tuskin löytyisi haluaja laittaa omia hiluja yhteiseen kakkuun.
    Samoin sanomalehdet ja mediat kyllä varmasti mustamaalaavat suomalaisia, jotka eivät halua maksaa itseään köyhäintaloon, mutta antaas olla, jos heidän verotustaan korotettaisiin tai heille maksettavia tukia leikattaisiin, niin sehän olisi suorastaan hyökkäys sananvapautta vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näimme mitä vasemmistoliitto ja vihreät tekivät puoluetoimistollaan, kun tulojen määrä romahti. Kyse oli siis jossain mielessä omista rahoista. Pienensivät toimintansa laajuutta. Eivät suinkaan korottaneet jäsenmaksuja tai ottaneet lainaa.

      Poista
    2. Pienensivät toimintansa laajuutta = Vähensivät väkeä = Säästivät menoissa aivan kuten valtionkin pitää tehdä.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!