maanantai 8. toukokuuta 2023

Venäläisten stressi kasvaa kunnes Ukraina iskee

Ylen mukaan Ukrainan varapuolustusministeri oli sanonut vastahyökkäyksestä, että sitten kun se tapahtuu, on Venäjä paniikissa. Tämä on jatkoa ukrainalaisten aiemmille kommenteille (esimerkki), joissa on vihjailtu hyökkäyksen alkavan pian. Sekä demonstraatiolle, joka osoitti ukrainan pystyvän ylittämään Dnepr-joen, jota venäläiset (ja muutkin) ovat pitäneet lähes mahdottomana tehtävänä. 

Mitään suurhyökkäystä ei kuitenkaan ole tapahtunut, joten mistä on kysymys? Propagandasta tietenkin. Siis toimista, jotka aiheuttavat epätietoisuutta ja levottomuutta niissä venäläisissä sotilaissa, poliitikoissa ja ehkäpä itse Putinissakin, jotka ovat kuulleet näistä viesteistä. 

Epätietoisuuden luominen taas on tärkeää siksi, että sen kautta lisätään jännitystä venäläisten parissa. Eikä pelkästään päiväksi tai kahdeksi, vaan pidemmäksi aikaa, jolloin vihollisen stressi kasvaa lopulta hallitsemattomaksi. Ja sen seurauksena Putinin armeijan kykyä tehokkaaseen puolustukseen saadaan murretuksi.  

Tosiasia kuitenkin on, ettei Ukraina voita pelkästään luomalla stressiä venäläisten keskuuteen. Sen lisäksi stressiä on kyettävä käyttämään hyväksi. 

Eikä siinä tarpeessa mikään auta enempää kuin venäläisiin nähden ylivoimaisen läntisen aseistuksen saapuminen Ukrainaan - sekä siihen liittyvä venäläiset saavuttava epätarkka tieto sen laadusta ja määrästä. Ja kuin taivaan lahjana mahdottomaksi torjuttavaksi mainostetun ohjuksen tuhoaminen.

Tämä taktiikka on myös toiminut. Sen osoittaa esimerkiksi paniikinomainen asutusten evakuoiminen Zaporizzjan ydin­voimalan lähellä. Ja ilmeisesti myös Venäjän sodanjohdon yhä paheneva sekoilu.

Oma tulkintani Ukrainan sodan tämänhetkisestä tilanteesta on siis se, että Ukraina varustautuu ja valmistautuu hyökkäykseensä kuumeisesti ja materiaalisesti samaan aikaan kun se levittää stressaavia, mutta epätarkkoja tietoja venäläisille. 

Tätä ukrainalaiset tulevat tekemään niin kauan, kuin se tuottaa selvää tulosta. Ja sen jälkeen maataan puolustava ja hyvin motivoitunut Zelenskiyn armeija iskee hetkellä ja paikassa, jota venäläiset eivät osaa ennakoida. Ja jonka määrittämisessä ukrainalaisia auttavat läntiset tiedustelupalvelut.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että 
 

5 kommenttia:

  1. Huomenna on Venäjällä voiton päivä, jonka vuoksi joutuvat levittämään margariinia vanikan päälle.

    VastaaPoista
  2. Niin, ja Punaiselle torille tuodaan kumisia tankkeja ja puisia kuorma-autoja. Ehkä ne kuuluisat sotahirvetkin pääsevät paraatiin.

    VastaaPoista
  3. Neuvostoliitto toi 1960-luvulla paraateihin mannertenvälisiä ohjuksia, jotka todellisuudessa olivat puusta, pahvista, muovista tehtyjä. Vaikka luultiin, että niitä ohjuksia olisi ollut Neuvostoliitolla pilvin pimein, niin todellisuudessa niitä oli silloin muutama eli pari kolme kappaletta. Samoin Pohjois-Korealla mannertenvälisten ohjusten kuljetusvaunut ihan kuin mitään ei olisi kyydissä. Olisi kannattanut vaikka näön vuoksi laskea ilmoja kumeista, että olisi näyttänyt raskaalta kuormalta. Saapi nähdä, tuleeko sankari Putin itse seuraamaan voitonpäivän paraatia, vai onko siellä sittenkin kaksoisolento. Kremlin ylle ammutut ilotulitusraketit ja kumilankalennokit aiheuttivat vakavan turvallisuusuhan.

    VastaaPoista
  4. Ettei kysymys kuitenkin olisi ihan puhtaasta propagandasta, joka johtuu Ukrainan omien voimien ehtymisestä lännen aseavun viipymisestä. Enkä usko Venäjän miehistön sen paremmin kuin johdonkaan erityisesti panikoivan asiasta, kyllä hekin osaavat arvioida tämän propagandaksi siinä missä professorikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpa vahva uskossasi. Hail Halonen

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!