tiistai 2. toukokuuta 2023

Spolander ohjeisti, Yle muunteli totuutta, Andersson ei ymmärtänyt ja Halla-aho opetti

Vappu on vappuiltu ja arki koittanut. Sen merkkinä tämän päivän aikana alkavat neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi Kokoomuksen, Perussuomalaisten, RKP:n ja Kristillisdemokraattien kesken. 

Taustalla on Sanna Marinin (sd) vihervasemmistohallituksen tuottama taloudellinen katastrofi, sillä sellaisesta kai voidaan puhua, kun valtiovarainministeriöstä on tehty peräti harvinainen kannanotto. Sen kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander antoi nimittäin julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan "ehdotamme monivaalikautisia toimia, jotta sopeutuksen aiheuttama rasitus ei kohdistu liikaa lyhyelle aikavälille".

Nähtäväksi jää, nouseeko Spolanderin ehdottama seuraavaakin hallitusta sitova rajoite hallitusneuvotteluiden aiheeksi tai tehdäänkö siitä oikein päätös. Syytä kuitenkin olisi, sillä lehdistö - tai ainakaan Yle - ei näytä ottaneen vakavasti Marinin hallituksen suurinta virhettä. 

Tarkoitan sitä, että sen uutisessa väitettiin, että "jokainen hallitus on kautensa alussa määritellyt julkisen talouden kehyksen, joka on vaalikauden aikana käytettävä rahamäärä. Kehys ei ole laillisesti sitova, mutta käytäntönä on ollut se, että sitä noudatetaan... Marinin hallitus teki poikkeuksen vuosi sitten, kun se Ukrainan sodan takia lisäsi valtion menoja 800 miljoonalla eurolla yli kehyksen."

Kertomatta jäi, että Marinin hallitus rikkoi kehyksensä jo aiemmin koronapandemian seurauksena, uudelleen Ylen mainitseman Venäjän hyökkäyksen takia ja lopuksi eli päättäessään kuluvan vuoden budjetista ilman muuta syytä kuin oma kyvyttömyytensä. Näistä kahta ensimmäistä voi ehkä pitää perusteltuina, mutta kolmatta ei mitenkään.

* * *

Lopuksi pari sanaa eilisistä vappupuheista. Tyhmimmän niistä piti Li Andersson (vas), jonka mukaan "jokaiselle työtä tekevälle ihmiselle kuuluu oikeus elämiseen ja riittävään palkkaan. Syy miksi näin ei nyt ole, on liian pienet palkat, liian korkeat vuokrat ja liian kallis ruoka. Samaan aikaan pörssiyrityksistä sataa taas valtavasti osinkoja niiden omistajille."

Ilmeisesti väistymässä oleva ministeri ei ymmärrä yhtään mitään taloudesta. Yritysten osingothan ovat rahaa, joka on syntynyt yritystoiminnan liikevoiton kautta.  

Onkohan Andersson tullut koskaan miettineeksi, että mitä siitä seuraisi, jos yritysten tuottamista voitoista ei maksettaisi Suomessa lainkaan osinkoa eli omistaja ei saisi korkoa sijoitukselleen - tai tuo korko olisi pienempi kuin riskittömässä sijoituksessa? Eli mikähän mahtaisi olla se määrä euroja, jonka ihmiset sijoittaisivat suomalaisiin yrityksiin? 

Jos ja kun vastaus on nolla, niin milläköhän käyttövoimalla Suomen talous pyörisi ja miten maahan saataisiin työpaikkoja? Valtion varoillako, kuten viime vuosisadan Neuvostoliitossa?

Fiksuimman puheenvuoron käytti puolestaan Jussi Halla-aho (ps), joka opetti vasemmistopuolueelle talouspolitiikkaa kertomalla, että "suomalaisia ja varsinkin nuoria haukutaan laiskoiksi, kun työnteko ei kiinnosta, mutta aika harva on niin hullu, että tekee raskasta työtä, jos saman saa tekemättäkin... hyvinvointi, sekä yksilön että yhteiskunnan, syntyy siitä, että työkykyisillä on työtä ja että he saavat työstään palkkaa, jolla tulee toimeen".

Ja totesi, että "perinteinen työväenliike, sekä politiikassa että ay-puolella, on pettänyt työväestön. Ne valvovat omia etujaan, eivät työväestön etuja." 

Sekä opasti vihervasemmistoa ymmärtämään, että "työntekijän, oli hän sitten yrittäjä tai palkansaaja, etu ei ole se, että hänen selkänahastaan revittyä rahaa kylvetään politrukkien lempihankkeisiin, hillotolppiin ja maailmanparannukseen. Matalapalkka-alojen työntekijöiden etu ei liioin ole se, että asuinalueet ja lähikoulut gettoutetaan huonolla maahanmuutolla, kuten varsinkin Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla tapahtuu."

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Marinin hallituksen hinta
Onko julkisella taloudella optimaalista kokoa?
Hallituksen verotuskiima nosti kansliapäällikön kapinaan


23 kommenttia:

  1. Velkajarru

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Velkajarru

    Velkajarru on useissa maissa perustuslakiin kirjoitettu sääntö, joka pitkällä tähtäimellä kieltää valtion kuluttamasta tulojaan enemmän.

    Ensimmäisenä velkajarrun kaavan kirjasi perustuslakiinsa Sveitsi vuonna 2001.

    Velkajarru on käytössä myös Saksassa (vuodesta 2009), Itävallassa (vuodesta 2011), Italiassa (vuodesta 2012) ja Espanjassa (vuodesta 2011).
    Puola asetti perustuslakiinsa velkakaton, joka on 60% bruttokansantuotteesta jo vuonna 1997.

    Sveitsin malli, joka toimi mallina usealle maalle näyttää yksinkertaistettuna tältä:

    Menot = Tulot * Suhdannekerroin

    Suhdannekerroin = Bruttokansantuotteen suuntaus (pitkäaikainen trendi) / Käypä (ajankohtainen) bruttokansantuote

    Korkeasuhdanteen aikana suhdannekerroin on siis alle yhden, jolloin menojen on oltava pienempiä kuin tulojen.
    Taantuman aikana taas suhdannekerroin on yli yhden, jolloin menot saavat ylittää tulot. Suhdannekierron kokonaisaikana talous pysyy siten tasapainossa.

    VastaaPoista
  2. Italian ja Espanjan ”velkajarrut”, sallikaa mun nauraa. Kummallakin maalla valtionvelkaa rutkasti yli 100 % BKT:sta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tullaan siihen, että mitä virkaa EU:lla on jos se ei noudata omia sääntöjään?
      Minusta Suomen olisi parempi olla Tanskan ja Ruotsin seurassa tämän velan suhteen kuin seurassa, jossa se nyt on.
      Korkojen noustessa valtion velan korkokulut tulevat syömään miljardeja vuodessa. Se kaikki on pois käyttövaroista.

      Poista
  3. Ei kai se nyt Li Andersonkaan tarkoittanut osinkojen poistamista, en oikein usko..., vaan varmaankin haluaisi niitä osinkoja nykytilanteessa pienentää. Ehkäpä muissakin tilanteissa, siitä en tiedä.

    VastaaPoista
  4. Tarkoittikohan Marin puheessaan, kun sanoi, että ei voida mennä takaisin leikkausten tielle.. Sitä että jatketaan velkaantumisen tietä. Rahaa on. Jotenkin sellaista ponnetonta paasaamista oli Marinin puhe, ikään kuin välttämätön paha. Taitaa olla jo muut asiat mielessä. Hieno oli kuitenkin nahkatakki taas päällä pääministerillä. Toivottavasti Kiuru valitaan SDP:n puheenjohtajaksi, niin useimmat tajuaisivat ettei tätä puoluetta kannata äänestää. Vaalit ovat tosin vasta melkein 4. vuoden päästä.

    VastaaPoista
  5. Hyvä esimerkki punapääomasta ja sen ahneudesta. Talossa, jossa meillä on sijoitusasunto, rajautuu Kojamon ostamaan tyhjään liikekiinteistöön. Liikekiinteistö ollaan purkamassa ja Kojamon edustajat asettivat taloyhtiölle vaatimuksen isosta korvauksesta kun 60-luvun alussa rakennettu talomme on Kojamon mukaan 9 senttiä väärässä paikassa. Kaupungilta tilattiin tarkastus, jossa todettiin että näin ei ole ja 1-3 sentin todettu heitto on luonnollista mittavirhettä ja on rajojen sisällä. Siihen loppui vaatimukset. Riittävän härskillä touhulla mennään, joku vielä olisi maksanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laittakaa lasku Kojamolle turhista/turhasta selvityksestä.. Osoitteeksi Teollisuusliitto, SAK ja mitä näitä onkaan. Kyllä siellä rahaa on. On ne niin kauan asukkaita kupanneet.
      Huru-ukko

      Poista
  6. Yle tänään

    Yhdysvalloilta voivat loppua rahat kesäkuun alussa

    https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-151186

    Artikkelista poimittua

    Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen on kutsunut kongressin molempien puolueiden johtajat neuvottelemaan valtionvelalle asetetun ylärajan nostamisesta.
    ...
    ...
    Jos velanotto joudutaan lopettamaan, maa ei pysty maksamaan luottojaan, valtion työntekijöiden palkkoja tai sosiaaliturva-avustuksia.
    --------------------

    Suomen on syytä toimia paljon ennen, ennen kuin ollaan ym. tilanteessa.
    Talous on saatava kuntoon, jatkuva velaksi eläminen lopetettava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogisti A . Vahtera julkaisi erinomaisen leikkauslistan.

      Poista
  7. Juu, kyllä työtä olisi niin että se tekemällä lopu. Sitä ei minun entinen pomo oikein tajua kun kokeilee houkutella minua takaisin töihin, olen kokeillut selittää että en loju kämpässäni ja elä sosiaalituilla vaan olen jaloistani halvaantunut enkä tule enää toimeen edes yksin, vaan minulla on 3 hoitajaa päivän eri aikoina. Mutta ilmeisesti olisin halal ahon mukaankin velvollinen töitä tekemään.

    VastaaPoista
  8. Hallitusneuvottelujen neuvotteluorganisaatio

    Hallitusneuvottelujen neuvottelijat on jaettu työryhmiin käsiteltävien asiakokonaisuuksien perusteella.
    Ryhmät neuvottelevat asiakokonaisuudesta ja valmistelevat siihen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia.
    Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet päättävät, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

    https://valtioneuvosto.fi/hallitusneuvottelut/neuvotteluorganisaatio

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun otetaan esimerkiksi tanskan malli koskien maahanmuuttoa, mihin neuvottelukuntaan tämä asia kuuluu? Ja keitä siellä on asiaa käsittelemässä? Mikäli luin oikein, Astrid thors on siellä sotkemassa.

      Poista
    2. Eva Biaudet on kaiken järjen vastaisesti mukana neuvotteluissa. Haluaako RKP ajaa neuvottelut väkisin metsään? Varmaankin mukavampi olisi vihervasemmisto voittoisessa hallituksessa. Sieltä voisi löytyä Evalle vaikka sisäministerin paikka. Jälki olisi kylmää kyytiä, kuten nykyisin on muotia sanoa. Montako henkeä muuten oli siinä kommunisti Paavo Arhinmäen masinoimassa kapinamielenosoituksessa?

      Poista
  9. Onko Ukrainaa avustettu mukamas 800 miljoonalla eurolla ?
    Ainakin aseistus pakettien arvo on aivan jotain muuta kuin tuo summa, varastoista on luovutettu tavaraa vanhimmasta päästä, tietenkin toimivaa, ja käytännöllistä.
    Mutta tavara olisi päätynyt hävitettäväksi kun varastointiaika olisi tullut täyteen joka tapauksessa.
    Lehtitietojen mukaan mm Leopard raivauspanssarit olisi todennäköisesti romutettu parin vuoden kuluessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä nyt hölmöile kun kerrankin suomalaiset pitävät puolensa EU:lta tulevien rahojen suhteen. Kyllä se on tuon arvoista tavaraa, koska sen maksaa meille EU:n tarkoitukseen perustettu rahasto. Ja hinnoitteluperusteeksi on siellä yhteisesti sovittu uushankintahinta. Silloin käytetään uushankintahintaa.

      Poista
  10. Joko gettoutetaan myös Helsingin Punavuorta?

    IS tänään

    Aseistautunut joukko riehui Helsingin Punavuoressa – ihmiset piiloutuivat R-Kioskiin: ”Eräs nainen itki, hän oli niin peloissaan”

    Poliisi sai tiistai-iltapäivällä ilmoituksen pahoinpitelytehtävästä.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009557003.html

    Artikkelista poimittua

    Helsingin Punavuoressa koettiin tiistai-iltapäivänä pelottavia hetkiä, kun aseistautunut nuorisojoukko riehui Isolla Roobertinkadulla.

    Poliisi sai kahden jälkeen tiistaina ilmoituksen pahoinpitelytehtävästä, johon liittyi useita nuoria henkilöitä.
    Kukaan ei tämänhetkisen tiedon mukaan loukkaantunut tilanteessa.

    Kadulla sijaitsevan R-Kioskin työntekijät näkivät nopean tilanteen.
    Kioskin työntekijä kertoo, että näki kollegansa kanssa nuorisojoukon riehumassa kadulla.
    Hänen mukaansa joukolla oli mukanaan veitsiä ja kirveitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En uskalla profiloida riehujia ettei tule syytettä syrjinnästä, rasismista ja mitä niitä nyt onkaan.

      Poista
    2. PT-media 2.5.2023

      Uussuomalaiset riehuivat Helsingin keskustassa – ihmiset hakeutuivat liiketiloihin suojaan

      https://pt-media.org/2023/05/02/uussuomalaiset-riehuivat-helsingin-keskustassa-ihmiset-hakeutuivat-liiketiloihin-suojaan/

      Artikkelista poimittua

      Helsingin Iso Roobertinkadulla tapahtui tiistaina iltapäivällä mellakka, jossa iso joukko ulkomaalaisia miehiä hyökkäsi toistensa kimppuun.

      Pt-median tietojen mukaan paikalla oli 5-10 ulkomaalaista miestä, jotka aloittivat aivan yhtäkkiä tappelun. Miehillä oli aseinaan veitsiä, keppejä ja rikottuja pulloja sekä kirveitä.
      ...
      ...
      Poliisi tyhjensi Kaivopuiston vappuaattona ulkomaalaisten miesten ryöstöuhan takia

      Tämä on jo usea tällainen tapahtuma viime aikoina, joissa suomalaiset joutuvat ”antautumaan” ulkomaalaisten häiriköiden takia.
      Poliisi tyhjensi vappuaattona Kaivopuiston kaikista juhlijoista, joka on hyvin epätavallinen toimenpide.

      Poliisi kertoi julkisuuteen, että puisto tyhjennettiin turvallisuuden ja järjestyksen takaamiseksi. Tämä on tavallaan totta, sillä se on osatotuus.
      Poliisi nimittäin tyhjensi puiston nuorista juhlijoista sen takia, että poliisi oli saanut konkreettisia vihjeitä ja näyttöä,
      että useita suuria ulkomaalaisista miehistä koostuneita jengejä oli kokoontunut alueelle tarkoituksenaan ryöstää suomalaisia nuoria juhlijoita.

      Poista
  11. Armas Alviina, (meppi/kansanelostaja/tjsp) on huolissaan.

    Vaan en muista olleen huolissaan maahanmuuttajien joukkoraiskaamista/elävältä polttamista/päättömiksi katkotuista.

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jalleen-yhden-nuoren-naisen-elama-paattyi-traagiseen-paatokseen-astua-junan-raiteille-yksi-on-joukosta-poissa/8686320#gs.wf8ek1

    VastaaPoista
  12. PT-media 2.5.2023

    Video: Uussuomalaiset nuorukaiset pahoinpitelevät suomalaisen tytön

    https://pt-media.org/2023/05/02/video-uussuomalaiset-nuorukaiset-pahoinpitelevat-suomalaisen-tyton/

    Artikkelista poimittua

    Näitä videoita tunkee netistä näytöltä ulos päivittäin. Tässä yksi tavanomainen video, jossa uussuomalaiset, lähinnä afrikaanot kiihottavat itseään suomalaista tyttöä vastaan.

    Teon tausta on suurin piirtein se, että värilliset afrikaanot tekaisivat suomalaisen tytön niskoille rasismia. Jota ei siis oikeasti tapahtunut.
    Sen jälkeen tyttö houkuteltiin paikalle ja pahoinpideltiin.

    Teko on tapahtunut Helsingin Pukinmäessä, jossa värillisten nuorukaisten kerrotaan olleen viime viikkojen aikana erityisen täpinöissään.

    VastaaPoista
  13. Petturi orpon hallitus voisi aloittaa säästökuurin vaikka siten, että asumistuet poistetaan, mutta jokaiselta joka sitä on saanut, vähennetään vuokrasta saamaansa asumistukea vastaava summa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!