lauantai 13. toukokuuta 2023

Venäjän erikoisoperaation erikoisin vaihe on alkamassa

Ukrainan puolustustaistelu Venäjän erikoisoperaatiota vastaan näyttäisi siirtyneen uuteen vaiheeseen, sillä ainakin Bahmutin luoteispuolella Venäläisiä on työnnetty takaisin niiden raskain tappioin valtaamilta alueilta. Tosin ukrainalaiset itse sanovat, etteivät he ole vielä aloittaneet paljon puhuttua vastahyökkäystään. 

Nähtäväksi siis jää, onko nyt käynnissä ensinäytös siirtymisestä sodan ratkaisutaisteluihin vai sittenkin vain yksi pieni vaihe sodan kulussa. Selvää kuitenkin on, että ukrainalaisten talven mittaan saama moderni aseistus (esimerkki, toinen ja kolmas) on tehnyt heistä viime kesää selvästi vahvemman sotilaallisen toimijan. Ja samaan aikaan parasta aseistustaan vanhalla raudalla korvannut Venäjä on heikentynyt.

Ukrainan vapauttaminen on lähtökohtaisesti äärimmäisen hankala tehtävä, sillä Putin ei luovu saavutuksistaan helposti. Siihen viittaavat myös mittavat puolustusjärjestelyt, joiden kukistaminen on ainakin periaatteessa lähes mahdotonta. 

Siksi onkin jännittävä nähdä kuinka taistelut edistyvät itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa. Pahimmassa tapauksessa kesän aikana nähdään ensimmäisestä maailmansodasta tuttua kulutustaistelua, jossa sotilaita kuolee kuin kärpäsiä, mutta linjat liikkuvat vain vähän.

Parhaassa tapauksessa taas jo aiemmin motivaatiovaikeuksista kärsineiden venäläisten sotilaiden moraali pettää lopullisesti ja taisteluosastot antautuvat joukoittain tai syöksyvät paniikissa ukrainalaisia karkuun. Jotenkin minusta tuntuu juuri nyt, että tämä on se skenaario, jonka toteutumisen tulemme näkemään alkaneen kesän aikana - ei ehkä heti hyökkäyksen alettua, mutta viimeistään keskikesän helteillä. 

Jos olen oikeassa, olisi kyseessä Venäjän erikoisoperaation erikoisin vaihe. Ja ehdottomasti myös positiivisin.

JK kello 13:03: Näyttää siltä, että erikoisoperaation erikoisvaihe käynnistyi saman tien: Britti­tiedustelu: Venäläiset vetäytyneet seka­sortoisessa tilassa Bahmutissa – pulaa uskottavista taistelu­yksiköistä

9 kommenttia:

  1. Toivon samaa, siis venäläisten joukkopakoja rintamalta. Niitähän on jo tapahtunut.

    VastaaPoista
  2. Mikähän Putinin vähimmäistavoite on tällä hetkellä tässä erityisessä operaatiossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, mutta jos pyydettäisiin arvaamaan sanoisin että saada Länsi pakottamaan Ukraina rauhansopimukseen, jossa Donbas ja Krim tunnustettaisiin kuuluvaksi hyökänneelle roistovaltiolle.
      Mitä tuskin tapahtuu.

      Pidän hyvin todennäköisenä, että Kiina siivoaa Putlerin pois häiriköimästä siinä vaiheessa, kun tuosta ei enää ole enää mitään hyötyä saatavissa.

      Poista
  3. Nythän paljastui myös tällä viikolla, mikä on sodan ja erikoisoperaation ero. Dmitri Sergejevitš Peskov määritteli sen niin, että sodassa pommitetaan myös siviilikohteita, kun taas erikoisoperaatiossa vain sotilaskohteita. Tämän mukaan Venäjä siis toteuttaa erikoisoperaatiota. Hyvä, että asiaan tuli selvyys. Suurin yllätys vastahyökkäyksessä olisi Krimin vapautus. Se olisi sellainen yllätys, johon Venäjäkään ei tässä vaiheessa usko. Ukrainahan on saanut nyt pitkän kantaman (250 km) ohjuksia, joilla voitaisiin pistää Sevastopolin ilma- ja laivastotukikohta täysin sekaisin. Siitä sitten eteenpäin uusilla aseilla ja hyvä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nyt äkkiseltään tule mieleen yhtäkään sotaa missä olisi samalla vimmalla yritetty tappaa siviilejä kuin nykyisessä "erikoisoperaatiossa".
      Ryssä vaan on läpeensä paha.
      Ukrainan vatahyökkäys on aika paljon sen varassa kuinka lännen aseistamat 3 panssariprikaatia pärjää.
      Tiedustelun mukaan ryssällä on laittaa sotaan enää vanhoja T-54 tai 55 vaunuja. Länsimaisia tankkeja vastaan niillä ei ole mitään saumaa. Tulee ankkajahti.
      Toivottavasti Ukraina ajaa örkit pois ja putte putoaa ikkunasta.

      Poista
  4. Ei muuten ole ollenkaan poissuljettua tuo puten lento ikkunasta. Wagnerpsykopaattien pomo on haastanut puten jo kertaalleen. Putella on toki OMON:n 160 000 ukkoa mutta niillä ei ole taistelukokemusta pätkääkään. Ne ovat tottuneet pamputtamaan mummoja ja pappoja mielenosoituksissa.
    Ei Wagner tarvitse kuin 20-30 tuhatta psykoa niin se on siinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Putella taitaa olla ilmavoimat vielä varalla. Ei mahda Wagneri pärjätä?

      Poista
    2. Ei ilmavoimilla voi taistella maajoukkoja vastaan omassa maassa tuhoamatta kaupunkeja ja infraa. Siitä se riemu syntyisi kun Puten ilmavoimat tappaisivat kymmenin tuhansin siviilejä yrittäessään moukaroida wagnereja. Sillä siviilien sekaanhan wagnerit aivan taatusti menisivät edetessään kohti puttea.

      Poista
    3. Kyllä minullakin on se käsitys, että Putin allekirjoitti kuolemantuomionsa aloittaessaan erikoisoperaation. Ainoa epäselvyys koskee sen täytäntöönpanon ajankohtaa.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!