keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Terästehdas, hömötiainen ja Rydman

Vihreä siirtymä sai eilen julkisuudessa melkoisen nosteen, kun norjalaisyhtiö ilmoitti aikeestaan perustaa Inkooseen vihreän terästehtaan. Siis sellaisen, joka ei käytä lainkaan fossiilista energiaa, vaan puhtaasti tuotettua vetyä - joka niin ikään tuotettaisiin Suomessa.  

Jos hanke toteutuu, olisi se tietenkin todella iso ja positiivinen asia Suomelle. Vielä ei kuitenkaan kannata nuolaista, sillä mainitulla yhtiöllä ei toistaiseksi ole lainkaan omaa tuotantoa eikä liikevaihtoa - saati rahaa - eikä edes osaamista vety- ja terästehtaiden rakentamiseen.

Nähtäväksi siis jää, onnistuuko norjalaisyhtiö aikomuksessaan vai paljastuuko se aikanaan jonkinlaiseksi vedätykseksi. Tässä vaiheessa kuitenkin vallitsee melkoinen optimismi: poliitikoistamme ainakin Maria Ohisalo (vihr), Annika Saarikkko (kepu), Mika Lintilä (kepu), Timo Harakka (sd), Atte Harjanne (vihr), Anders Adlercreutz (ruots), Arto Satonen (kok), Kai Mykkänen (kok) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok) sekä muista toimijoista Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Penna Urrila ja Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen ovat asiasta innoissaan. 

On siis syytä toivottaa hankkeelle hyvää onnea ja menestystä. Sekä kaiken varalta varoittaa suomalaisia päättäjiä sinisilmäisyydestä hankkeeseen mahdollisesti pyydettävän julkisen tuen suhteen. 

* * *

Meille on jo jokin aika sitten kerrottu tutkimuksen osoittaneen, että suomalainen metsätalous on ajanut aiemmin erittäin yleisen hömötiaisen erittäin uhanalaiseksi. Tänä aamuna saimme sitten harvinaista herkkua mielipidekirjoituksesta, jossa saksalaisnimen omaava dosenttismies kyseenalaisti väitteen tutkimuksesta löytämillään puutteilla. 

Dosentin ala ei kuitenkaan ole lintutiede eikä edes mitään sinne päin viittaavaa. Siksi päätin katsoa Google-haun avulla, minkälaisella taustalla hän otti kantaa hömötiaiseen. 

Selvisi, että samanniminen henkilö on ainakin kirjoittanut kirjan valkoselkätikasta - siis toisesta uhanalaisesta linnusta. Sekä kritisoinut maamme suurta hirvieläinkantaa metsien monimuotoisuuden tuhoamisesta. Kyseessä näyttäisi siten olevan oikea lintumies ja luonnonsuojelija. 

Saapa siis nähdä, minkälaisen vastauksen linnuista ja ympäristön monimuotoisuudesta kiinnostunut dosentti tulee aikanaan saamaan. Ettei vain maamme luonnonsuojelijoiden välille olisi syntymässä eripuraisia kuppikuntia?

* *  *

Lopuksi täysin vihreään siirtymään tai ympäristönsjuolejuun liittymätön tunnustus siitä, että olin väärässä. Ex-kokoomuslainen Wille Rydman ei nimittäin valinnut uudeksi puolueekseen Liike Nytiä, vaan Riikka Purran Perussuomalaiset. 

Rydmanin uuden viiteryhmän puheenjohtaja totesi siirtymisen jälkeen puolueen kannalta oleellisen: se "oli tietenkin muutaman viikon takainen syyttämättäjättämispäätös. On oleellista, että henkilö ei ole syyllistynyt rikokseen."

Nähtäväksi jää, miten Rydmanin siirtyminen vaikuttaa asiaan liittyvien puolueiden kannatukseen - eli kuinka moni äänestäjä siirtää kannatuksensa Kokoomukselta Perussuomalaisille. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka siirtyminen vaikuttaa eräiden muiden kokoomuslaisten tulevaisuuteen: tunteeko esimerkiksi poliittisesti nyt siirtynyttä kansanedustajaa lähellä oleva Atte Kaleva kiinnostusta seurata kollegaansa Riikan siipien suojaan?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

27 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa, että vähään aikaan ei ole saanut ääneen nauraa Hesaria lukiessa niin paljon kuin nyt tälle väärälle päivämäärälle sijoitetulle aprillipilalle. Aivan kaikilla mittareilla aivan hervoton juttu, herranen aika sentään ! Ja meidän "johtavat" poliitikot onnesta sekaisin. Lintilä on kyllä niin vedätettävä tomppeli, että ei mitään rajaa. Kuinkahan paljon Suomen veronmaksajien rahaa nämä Wittusenit saavat lypsettyä taikasanalla vety.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tähtäin onkin etupäässä EU- tukien puolella, sieltäkin irtoaa varmasti taikasanalla isot tuet. Siksi piti tulla Suomeen, kun Norja ei ole hölmöjen kerhon jäsen...

   Poista
  2. Joo o jotenki tulee mieleen vanha Suomalainen elokuva, Kun Hunttalan matti Suomen osti..

   Poista
 2. Tuon terästehtaan suhteen en olisi aivan varma, aikataulu on aika "kunnianhimoinen". Kolmessa vuodessa tuotannolle kun ei ole viranomaislupia jne mitään valmiina.

  VastaaPoista
 3. Onhan niitä "lähi-idän prinssejä kultaisella mersulla" käynyt ennenkin lypsämässä puheillaan ja elkeillään BusinessFinlandia olemattomilla satutarinoilla ja juutuupivideon tekeleillä. Taitaa samainen huijariprinssi olla kiinni ja poliisiin hallinnassa jossain keskisessä Euroopassa....

  Miksei siis joku rakennusluvaton, rahaton ja pääomaton norski komeine vihreine puheineen voisi "kunnianhimoisella aikataululla" tyhjentää pajatson hölmöltä suomalaisilta vihreän unelman tavoittelijoilta?

  Toivottavasti olen väärässä, niin toki minulla on varaa antaa periksi...

  VastaaPoista
 4. Ei taida olla kovin vihreää terästä. Jos tehdas tarvitsee 500MW keskiteholla energiaa, niin tarvitaan 1500MW sähkötehoa tuottamaan tarvittava vety. Tuo sähköteho vaatii minimissään 5000MW tuulivoimaa rakennettavaksi. Sen rakentaminen tuohoaa paljon ympäristöä ja tuottaa päästöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt hyvä ihminen pilaa hyvää uskonnollista hypeä millään insinööritiedolla ja logiikalla, inhottavaa sellainen....

   Poista
 5. Rydmanin jutun yhteydessä on käynyt selväksi, millaisia selkärangattomia lieroja Orpo ja Mykkänen ovat. Ilmeisesti oli vain ajan kysymys, milloin Rydman savustettaisiin ulos Kokoomuksesta, sen verran kovia lausuntoja Rydman antoi esim. Kokoomuksen äänestyssekoilusta EU:n tukipaketin yhteydessä. Ties vaikka olisi Hesarin juttu ollut tilaustyö.
  Ja ainahan Rydmannilla on ollut vähän järkevämmät linjat maahanmuutossa. Orpoltahan on peräisin kuolematon lausunto, että maahanmuuttajien motiivien epäilykin on rasismia, ja Mykkänen olisi halunnut kymmenkertaistaa pakolaiskiintiön. Aika masentava on ajatus Orposta pääministerinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ihmiset todella haluavat muutosta ja järkiintyvät, he äänestävät vaihtoehtoa eli Perussuomalaisia.
   Äänestysaktiivisuuden noustessa on kaikki mahdollisuudet PS:n voittaa vaalit ja siten pääministeri ei ole Orpo.
   Äänestäjien täytyy vaan tehdä päätös ja lähteä äänestämään kevään eduskuntavaaleissa. Siinä se!

   Poista
 6. Joten kyllä, kuten Saarikko sanoisi vastatessaan omiin kysymyksiinsä, Atte Kaleva sopisi paljon paremmin persujen seuraan kuin kokoomuksen. Varmasti paras tietämys terrorismista opintojensa ja omakohtaisten ikävien kokemuksien kautta. Hyvä Wille Rydman, kun teit oikean ratkaisun siirtyessäsi perussuomalaisiin, hyödyttää molempia osapuolia. Orpo ja Mykkänen tekivät pahan arviointivirheen, joka saattaa maksaa Orpolle pääministerin paikan (hieman liioittelen).

  VastaaPoista
 7. Onkohan tuo terästehtaan perustaminen vain norjalaisten juoni sähkömarkkinoiden hallintaan? Ovathan Suomessa tehtaat ennen joustaneet talvipakkasilla ja myyneet sähköänsä talouksille hyvään hintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole edes sitä. Se on vain tukihuijaus. Mitä luulet tilanteesta jossa moisen julkistaa firma joka:
   a) ei ole koskaan rakentanut edes sepän pajaa, saati terästehdasta
   b) jolla ei ole kebab-kuppilaa suurempaa liikevaihtoa (420000€ 2021)
   c) jolla ei ole yhtään asiantuntijaa moisen laitoksen tekemiseksi
   d) ei ole senttiäkään koossa tehtaan vaatimasta 4-5 miljardin euron rahoituksesta
   e) sanoo tehtaassa käytettävän viherteknologiaa joka ei ole vielä edes pilottitasolla, saati että sitä voitaisiin käyttää teollisessa mittakaavassa.
   Tätä sitten meidän nolo polittiinen vihereliitti hypettää maasta taivaaseen. No, muutama professori on sentään kertonut nuo edellä olevat seikat, mutta se ei estä näitä edelleen jatkamasta hoopoa hypeään.

   Poista
  2. Liikevaihto on kai pyöreä nolla, tuo 420000 on vissiinkin osakepääoma ?

   Poista
  3. Voi olla, mutta sitten julkisuudessa oli väärää tietoa. Sitä kutsuttiin kyllä vuoden 2021 liikevaihdoksi.

   Poista
  4. Mutta, voiko futuurit ostaa vaikka tehdasta ei vielä olisikaan?

   Poista
 8. Inkoon unelma on ainakin toistaiseksi ”savolaene rojekti”.

  VastaaPoista
 9. Vähän kuten Ano 11.58

  Aina pitää muistaa, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei tuskin on totta.

  Norjassa on paljon rahaa. Eikö sieltä löydy investointirahaa erinomaiselle investoinnille kuten tj. Wittusen hehkuttaa?
  Yhtiö tarvitsee sähköä esim. tuulisähköä, mitä voisi saada merituulipuistosta. Niitä jotkut suunnittelee Suomen länsipuolelle.
  Norjalla on pitkä rannikko. Eikö sinne kannattaisi rakentaa tehtaan tarvitsemaa merituulivoimaa?

  "Blastrin suunnitelma on, että Inkoon terästehtaan raaka-aineena toimiva rautapelletti valmistetaan Norjassa, mistä se tuodaan meriteitse Inkooseen.
  Tehtaan valmistama teräs lähtee niin ikään markkinoille merikuljetuksina. Päämarkkina-alueet ovat Keski- ja Etelä-Eurooppa."
  https://www.hs.fi/talous/art-2000009302164.html

  Jostain syystä kuljetetaan raaka-ainetta ja tavaraa eestaas?

  "Aiemmin yhtiö suunnitteli terästehtaan rakentamista Pohjois-Norjaan Fauskeen.
  Se kuitenkin luopui tästä suunnitelmasta muun muassa siksi, että paikalliset kuntapäättäjät eivät hyväksyneet tuulivoiman rakentamista alueelle."

  Onko se valtava määrä tuulimyllyjä sitten hyväksi Suomelle?

  "Tehdas on suunnitteilla energiayhtiö Fortumin entisen kivihiilivoimalan maille Inkoon Joddböleen. Viimeiset osat voimalasta purettiin vuonna 2021.
  Fortum omistaa tontin edelleen, ja on etsinyt sille uutta käyttöä pitkään. Alueelle kaavailtiin aikoinaan palvelinkeskusta, mutta suunnitelma kaatui."

  Kuka luottaa Fortumiin?

  Lopuksi

  T&T 20.12.2022

  "Jopa 300 TWh vuodessa: Näin merituulivoima mullistaa Suomen sähköntuotannon – "Kuin öljyä Suomelle"

  Iso raha maailmalla etsii levottomana kotia ja haluaisi rakentaa Suomen merialueille kunnolla uusiutuvaa sähköntuotantoa. Se tulee mullistamaan Suomen sähköntuotannon.

  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/3b9929b7-82be-4d2f-8a1a-94b535fd9529
  ---------------------------

  Onko Suomi tulevaisuudessa Euroopan metsien ja tuulimyllyjen reservaatti? Onko hyväksi Suomelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä sähköstä

   PT-media 3.1.2023

   Pohjois-Euroopan maat tuottavat enemmän sähköä kuin kuluttavat, mutta silti puhutaan sähköpulasta

   https://pt-media.org/2023/01/03/pohjois-euroopan-maat-tuottavat-enemman-sahkoa-kuin-kuluttavat-mutta-silti-puhutaan-sahkopulasta/

   --------------------

   Paavo yrittää sanoa, että jokin ei nyt täsmää. Samaa mieltä.

   Poista
  2. Yle tänään

   Saksa haluaisi, etteivät yksittäiset jäsenmaat voisi estää EU:n päätöksiä

   https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-131307

   Artikkelista poimittua

   Yksimielisestä päätöksenteosta luopuminen vaatisi EU:n perussopimusten uudelleen neuvottelemista.
   --------------------------------

   Mikä oikein on Suomen tulevaisuus?

   Poista
  3. Kysyjälle Vastaaja4. tammikuuta 2023 klo 18.57

   Kun kerran "Anonyymi4. tammikuuta 2023 klo 14.04" kyseli, niin vastataan:

   https://yrjoperskeles.blogspot.com/2016/04/metsanvartijat.html

   Poista
  4. Kiitos tuosta linkistä. Itse en ollut tuolloin Perskellen Yrjön lukija tai tiennyt tuollaista blogia olevenkaan.
   Nuo Ruunaan kosket kuitenkin tuttuja samoin kuin Petäiskylä, paikallisesti Petukka, Mujejärvi ja Valtimonkin puoleisiet alueet. Niillä nurkilla joskus asuneena tulivat tutuiksi. Onneksi eivät ainkaan vielä ole moisiksi kehittyneet, mutta kova hinku tuntuu nykyisellä "viisikolla" olevan moinen kehityskulku tähtäimessään. Kun on se viherhiertymä.
   Huru-ukko

   Poista
 10. Ja kuka tulee ostamaan tätä kallista vihreää terästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös argumentti mene niin, että tuulivoimalla tuotettuna melkein ilmaista :)

   Poista
 11. https://www.affarsvarlden.se/artikel/gront-stal-inte-alls-bra-for-klimatet-enligt-forskar

  VastaaPoista
 12. Ihan täyttä paskaa koko terästehdas.Pitää olla tyhmempi kuin iiris suomela ja emma kari jos aidosti uskoo tuohon hourailuun.

  VastaaPoista
 13. Kannatta huomioda, että _proffessori_ kertoo, että sähköä tehtaalle riittää kunhan vaan rakennetaan lisää myllyjä: https://www.iltalehti.fi/talous/a/9c121e8d-020d-472e-bc7b-9ae7c788f14a

  VastaaPoista
 14. Taitaa koko paskan tarkoitus olla pumpata ex-vake "ilmastorahasto" tyhjäksi, ei mulla riitä enää rahat tuohonkin :( Eiks ne vois itse maksaa noita.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!