sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Perussuomalaisten ja Kokoomuksen traumat

Helsingin sanomat julkaisi jutun, jossa se väitti perussuomalaisten potevan traumaa Juha Sipilän (kepu) johtamista vuoden 2015 hallitusneuvotteluista. Ja siksi Petteri Orpo (kok) olisi valmis luopumaan joistakin Kokoomukselle tärkeistä asioista. Samalla HS vihjaili, että Perussuomalaisten eduskuntaryhmä voisi jälleen hajota, mikäli puolueen kannatus laskee hallitusvastuun myötä.

En tietenkään tiedä, kokevatko perussuomalaiset hallitusneuvottelijat traumoja, enkä edes sitä, kuinka yhtenäinen puolue on tänä päivänä. Minun nähdäkseni jutussa ei kuitenkaan tavoitettu keskeistä selitystä siitä, miksi Perussuomalaiset hajosi ja joutui ulos hallituksesta vuonna 2017. 

Puolueen hajoamisen syynä ei nimittäin ollut vuoden 2015 hallitusneuvottelut, vaan se, etteivät Sipilän hallituksen muut puolueet halunneet toteuttaa niissä sovitun hallitusohjelman maahanmuuttopoliittista osiota - mukaan lukien edelleen tekemättä oleva maahanmuuton kustannusten kunnollinen selvittäminen. Kirjoitin asiasta jo pari päivää ennen puolueen hajoamista seuraavin sanoin

"Jussi Halla-aho on ilmoittanut moneen kertaan, ettei hänellä ole vaatimuksia hallitusohjelmaan. Sen sijaan hän on ilmaissut tahtonaan sen nykyistä tarkemman noudattamisen erityisesti Perussuomalaisille tärkeissä asioissa, kuten maahanmuuttopolitiikassa. Ja ne siis on jo nyt kirjattu hallitusohjelmaan sekä kaikkien tavoitteleman työperäisen, että haitallisen humanitaarisen maahanmuuttopolitiikan osalta."

Tämä asia - muiden puolueiden lipsuminen sovitusta hallitusohjelmasta - jäi kokonaan mainitsematta HS:n jutussa. Syitä voidaan vain arvailla, mutta samalla kirjoituksesta vastaava toimittaja tuli johtaneeksi lukijakuntaansa harhaan.

Uskon kuitenkin, että edelle kirjoittamani syy Perussuomalaisten hajoamiseen on hyvin Petteri Orpon tiedossa. Samoin kuin se, että puolueen pettäminen vesittämällä nyt sovittava hallitusohjelma johtaisi varmuudella - ei Riikka Purran johtaman Perussuomalaisten vaan - hallituksen hajoamiseen.

Ja siksi hallitustunnustelijalla saattaa hyvinkin olla trauma vuosien 2015-2017 tapahtumista. Onhan selvää, että maan talouden kuntoon saattaminen edellyttää ns. porvarihallitusta, jonka hintana lienee etupainotteisesti toteutettavat - ja perussuomalaisten hyväksymät - maahanmuuttopoliittiset uudistukset.  

17 kommenttia:

  1. Onhan toi perseily..mamutus..karseeta touhuu..eli Suomen sisäisen mamutuksen hinta kaikkiaan jo noin 3 miljardii per vuosi, johon nyh ei edes ole suomalaisten elämän laadun ja turvattomuuden hintaa laskettu mukaan, ja sitten se kait jo 1,5 miljardii pikipäille kehariapua, siis ruokkimaan näiden väestöräjändystä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuo turvattomuus ei nyt taida olla pelkkä tunne (uutisointi)...
      Omassa elinpiirissäni en ole vielä kokenut turvattomuutta (työn takia tarkoin rajattu piiri), mutta elipiirissäni vaikuttavien tuttavieni kanssa olemme asiasta keskustelleet ja yksi huolestuttava piirre on noussut toistuvasti esiin, nimittäin se, että nykyisin ihmiset omaehtoisesti rajoittavat liikkumistansa ja jopa kieltäytyvät liikkumasta tietyillä alueilla joko kokonaan tai tiettyihin aikoihin... ei se ole vapautta, ettei voi liikkua miettimättä turvallisuutta.
      - pienipiiri

      Poista
  2. On noi suvakit kyllä huvittava sakkii, eli jos mä sanon tai kirjoitan vaikkapa "neekeri" "ählämi" tai keksimäni sanan "pikipää", niin rangaistuksena tästä, heidän olettamastaan "äärikoikeistolaisuudesta" he heti ottavat vaikkapa 20 tuhatta pikipäätä suomeen lisää!

    SIITÄPÄS SAIT, RASSISTI!!!

    VastaaPoista
  3. On siis kirjattu ohjelmaan haitallinen maahanmuutto.
    Siis ihanko totta. Hallitusta yrittää kasata lakimies, joka totesi, että maahantulijoiden motiivien kritisointi on rasismia. Olisoko jäänyt trauma moisesta aivopierusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olet hakoteillä. Ei se että tulija on toimintansa vuoksi haitallinen suomalaiselle yhteiskunnalle ole hänen motiivikysymys, vaan se että hän on haitallinen meille. Motiiveilla ei ole tuon asian kanssa mitään tekemistä.

      Poista
    2. Luepa kommenttini uudelleen. Ja ehkä lamppu syttyy.

      Poista
    3. Sinun sekavan kirjoituksesi tulkinta siten että "lamppu syttyy" ei ole lukijan tehtävä. Sinä kirjoitit kuten kirjoitit eikä se selittelemällä muuksi muutu 🤣

      Poista
  4. Hesari ilmoitti itse julkisesti ennen eu:hun liittymistä, ettei ole enää puolueeton media.

    VastaaPoista
  5. Sipilän ja Orpon "arvopohja" esti yhteistyön Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kanssa, vaikka Halla-aho vain vaati yhteisesti sovitun hallitusohjelman toteuttamista, kuten professori totesi. Tapahtui Suomen poliittisen historian suurimpiin skandaaleihin kuuluva puliveivaus, kun Soini petturikoplansa kanssa jatkoi hallituksessa Sipilän ja Orpon myötävaikutuksella. Toivottavasti Orpo on nyt löytänyt hukassa olleen selkärankansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johtihan se puiveivaus myös siihen, että kukaan hallitukseen jääneistä ei pystynyt seuraavissa vaaleissa uusimaan valtakirjaansa. Kansa antoi tuomionsa.

      Poista
    2. Petturi Urpon selkärangasta en tiedä, mutta kesä 2017 ja Timo Syöneen uskomaton petos tekivät hyvää Perussuomalaisille:

      tuolloin puolue pääsi eroon vennamolaisista, joita haittamaahanmuutto ei haitannut hiukkastakaan.
      Kuuden seuraavan vuoden kuluessa puolueesta potkittiin pois Ryssänrengit kuten toveri Turtapää nuoleskelemaan Putleria omissa piireissään.

      Puolue on nyt yhtenäinen eikä mikään viittaa hajoamiseen hallitusvastuussa.

      Poista
    3. Soinilta olisi tyylikkäämpää olla julkisesti puuttumatta ja kommentoimatta Perussuomalaisten tekemisiä. Hänhän valitsi Siniset, jonka kanssa on näyttönsä antanut.

      Poista
  6. Eikös edellisissä hallitusneuvotteluissa jämäkästi sovittu, että laittomasti maassaolevat laitetaan jalkapantavalvontaan. Jäiköhän tästä jollekin traumoja.

    VastaaPoista
  7. Seteliselkärankaiset Soini, Lindström ja muut Sipilän hallituksen siniset ministerit ottivat kuitenkin hyvät rahat vielä parin vuoden ministerien pestistä. Soini tosin ajoi itse läpi lain, jolla puoluetuki jäi perussuomalaisille. En muista yhtään Soinin merkittävää tekoa ulkoministerinä, mitä hän olisi saanut aikaiseksi. Rukousaamiaiset kyllä muistan. Valtion rahoilla matkusteltiin oikein rouvan kanssa. Soini syyttää Halla-ahoa jo etukäteen vastuun pakoilijaksi, jos hän ei ota sisäministerin paikkaa. Itse Soini pakoili valtionvarainministerin paikkaa, koska ulkoministerinä oli paljon helpompaa ja sai seurustella mm. Lavrovin kanssa, mitä hän on kehunut moneen kertaan, myös matkustelu tuntui Soinille maistuvan, vaikka sitten jalkapallo-otteluun Englantiin.
    Toivoisin kyllä itsekin, että Halla-aho lähtisi sisäministerin hommiin. Eduskunnan puhemiehen paikka tietysti houkuttelee, onhan se periaatteessa arvojärjestyksessä toinen virka heti presidentin jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Hesari ja Yle näyttävät potevan vaalituloksen aiheuttamaa traumaa. Niinpä ne innolla nostavat otsikoihin hallitusneuvottelijoiden erimielysyyksiä - todellisia tai kuviteltuja - ja innolla niitä jutuissaan suurentelevat, paisuttelevat ja kärjistelevät. Niihin juttuihin lienee järkevintä suhtautua kuten entisaikojen virkamies saadessaan eteensä tyhjänpäiväisiä papereita. Vilkaisu otsikkoon, vilkaisu allekirjoitukseen ja salammopea leimasimen heilautus "Merkitään tiedoksi".

    VastaaPoista
  9. RKP pitää tilsiä ankkalammikon rantasantaan. Röyhistelemään 4 prosentin puolueeksi liikaa.

    VastaaPoista
  10. Mitehän asian voisi esittää selkokielellä, kauniisti niin että sinnikkäinkin sen tajuaisi: Perussuomalaiset rp. ei ole missään vaiheessa hajonnut. Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erosi joukko kansanedustajia, jotka perustivat uuden ryhmän ja sittemmin puolueen. Puolueen jäsenistöstä erosi muutama sata jäsentä, jotka siirtyi ät uuteen puolueeseen. Tätä hajoamisepätotuutta levittävät yleensä elämäänsä kyllästyneet toimitteliat ja näköjään proffakin on tähän poppooseen liitttynyt siinä toivossa, että Perussuomalaiset rp hajoaisi.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!