sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Ympäristöahdistus estää elokapinallista erottamasta faktaa fiktiosta

Ilmastoahdistunut elokapinallisnainen - Ida Korhonen - kertoi kokeneensa ensimmäistä kertaa ympäristöahdistusta yksitoistavuotiaana istuttaessaan puiden taimia isoisänsä kanssa. Hän oli nähnyt kaadettujen puiden kannot sekä muokatun maan ja suri itselleen rakkaan metsän kaatamista.

Tämä on tietenkin varsin ymmärrettävää, sillä taimikon kasvu takaisin metsäksi kestää ihmisen mittapuulla kauan. Mutta tuntuu oudolta, ettei ahdistunut elokapinallisnainen tunnu ymmärtäneen sitä, että Suomessa on metsiä ylipäätään vain siksi, että niille on talouskäyttöä. Ilman sitä metsämaalle olisi kyllä keksitty viimeistään 1800-luvun lopulla muuta käyttöä, kuten esimerkiksi silloinen suurmies Johan Vilhelm Snellman vaati

Nyt elämme tietenkin jo 2000-luvun toista vuosikymmentä ja metsien arvo ymmärretään paljon laajemmin kuin puolitoista vuosisataa sitten. Itse asiassa tällä tielle lähdettiin maassamme jo vuonna 1886, jolloin säädettiin ensimmäinen metsälaki, jonka mukaan "metsiä älköön hävitettäkö". Vaatimus esiintyy myös nykyisessä metsälainsäädännössä, joka alkaa seuraavasti.

"Tämän lain tarkoituksena on edistää metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä siten, että metsät antavat kestävästi hyvän tuoton samalla, kun niiden biologinen monimuotoisuus säilytetään". Tosin laissa todetaan myöhemmin, että "tämä laki ei estä metsätalousmaan ottamista muuhun käyttöön".

Ja juuri tämä - metsätalousmaan ottaminen muuhun käyttöön - on Suomessa ainoa tie, jolla metsiä hävitetään tänä päivänä. Näitä muita käyttöjä ovat esimerkiksi rakennusten rakentaminen, liikenneväylien ja kaivosten perustaminen sekä nykyisin valtaviin mittasuhteisiin paisunut vihreään sähköntuotantoon tarvittava sähkölinjojen vetäminen tuulimyllyiltä etelän kasvukeskuksiin. 

Siksi oli outoa nähdä elokapinallisen - jonka voisi kuvitella perehtyneen ajamaansa asiakokonaisuuteen - kirjoittavan, että metsäteollisuus "on suurimpia syitä luontokatoon Suomessa ja hakkuillaan romahduttanut hiilinielut". Siis juuri se teollisuudenala, jonka olemassaolo on mahdollistanut sen Suomen, joka on Euroopan metsäisin maa, ja joka nykyisin vaatii ostamansa puutavaran olevan sertifioitua (esimerkkinä suurimman eli UPM:n kirjaus). 

Sellaisen merkinnän saadakseen on puutavaran oltava peräisin metsästä, jonka hoidon ja käsittelyn on oltava "ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää, eikä tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuuksia heikennetä. Metsäluonnon monimuotoisuus sekä metsien kulttuuri- ja virkistysarvot säilytetään samalla kun harjoitetaan suunnitelmallista metsätaloutta". 

Suomessa on lisäksi hyvin tunnettua, että metsiemme puuston määrä on kasvanut jo vuosikymmenien ajan. Näin on edelleen, sillä puuston vuotuinen poistuma, joka sisältää sekä hakkuut että luontaisen poistuman, oli vuosina 2014-2020 vain 83 prosenttia kasvusta. Lisäksi tutkimus on osoittanut, että metsien kehitys on viime vuosikymmeninä ollut suotuisaa monimuotoisuutta edistävien rakennepiirteiden kannalta, äärimmäisinä esimerkkeinä siitä ovat suojellun metsämaan pinta-alan seitsemäntoistakertaistuminen ja järeän haavan määrän moninkertaistuminen Etelä-Suomessa.

Sitä paitsi metsien monimuotoisuus on Suomessa jo nykyisin paljon paremmalla tolalla kuin suurimmassa osassa muuta maailmaa. Tästä kertoo esimerkiksi tämä karttakuva, jonka on koonnut englantilainen Natural history museum.

Kaiken edelle kirjoittamani perusteella minusta näyttääkin siltä, että median luoma ympäristöahdistuneisuus on saanut tässä kirjoituksessa puheena olevan elokapinallisen niin sekavaan tilaan, ettei hän enää kykene erottamaan toisistaan faktaa ja fiktiota. Eikä siksi suuntaamaan aktivisimiaan luonnon kannalta oikeisiin osoitteisiin.

18 kommenttia:

 1. Onko niin, että Ida ei ole sittemmin käynyt ukkinsa luona Pohjois-Savossa katsomassa, mitä istutusalueelle kuuluu. Yleensä muutamassa vuodessa on jo tuloksia näkyvissä, eli uusi metsä on hyvässä kasvussa.
  Kumma juttu, miten ei edes tällainen maalaisjuuria omaava henkilö näe metsäteollisuuden roolia hyvinvoinnin tuojana, vaan pitää sitä kai jonkinlaisena pahantekijänä.
  Olisiko vihervasemmiston myyräntyö vaikuttamassa asiaan. Nuori naisihminenhän on keskimäärin aika tyhmä, ja hyvin pitkälle tunteiden vietävänä. Siinä ukkikin tulee leimattua kyseenalaiseksi toimijaksi, vaikka tämä kuitenkin harjoittaa metsätaloutta tunnollisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jooh, se kasvava metsähän nimenomaaan sitoo sitä hiiltä ilmasta. Mutta mun mielestä sen takia ei vanhaa metsää ainakaan kokonaan pidä kaataa. ja jättää komeimmat puut ja lahoputtu kolo pesijöille nyh vähintään. se on taidetta...

   mielellään jalopuita kannaattaa havupuien tilalle istuttaa, se nostaa myös tontin arvoa.. siis ainakin etelä suomessa

   Poista
  2. Miten se lahova metsä tuhohyönteisineen vaikuttaa lähiympäristöön?

   Paitsi että oman onnensa nojaan jätetty pimeä metsä lähes kaljuine puineen ilman minkäänlaista aluskasvillisuutta on paitsi ruma ja kammottava, myös pystyyn kuollut ja vailla linnunlaulua. Kysyisin vaan, mikä siinä on niin hienoa?

   Poista
 2. Eihän fanaatikkoja ole koskaan faktat haitanneet.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisessä kesätyöpaikassani puuntaimitarhalla istuttelimme männyntaimia v. 1965. Mihin päätyivät lopulta kasvamaan mutta melkoisia jötiköitä jo ovat.

  VastaaPoista
 4. Kysyin vuosia sitten yhdeltä vihertäjältä, jotta miksi hän arvelee, että Suomessa on niin paljon enemmän lehmiä kuin susia. Hän arveli tämän johtuvan suden salametsästyksestä.

  VastaaPoista
 5. Paniikki on hyvin primitiivinen tunne. Se on pakoreaktio. Panikoiva ihminen tai eläin ei katso eteenpäin, ei suunnittele, ei arvioi, vaan pyrkii ainoastaan pakenemaan. Kun pakeneminen ei ole mahdollista, paniikki muuttuu ahdistukseksi. Se on passiivinen ja käpertyvä tunne. Ahdistunut ihminen on kuin jäniksenpoika, joka tärisee hiljaa paikallaan toivoen, että sitä ei nähtäisi. Ja juuri tämän primitiivisyyden, reaktiivisuuden ja passivoivuuden takia nämä ympäristöagitaattorit pyrkivät paniikin lietsomiseen, sillä juuri siihen perustuu heidän harjoittamansa anekaupan logiikka.

  VastaaPoista
 6. Kyllä suomen metsiin mahtuuuu paljon porukkaa!!! vaikka 40 miljoonaa kärsivää neekeriä hyvin voisi asuttaa Suomeem!!! Metsät vain tykkäisivät siittä

  VastaaPoista
 7. itse asiassa tai damme elää jo 2000 siis vuosituhannen.. KOLMATTA vuosikymmentä, ainakin ne, ketkä ovat elossa

  VastaaPoista
 8. itse asiassa...kaupunkien lähiömetsät, kuten myös jopa omakotitalojen puutarhat ja pihat, ovat hyvinkin monimuotoisia, paljon lintuja ja perhosia sun muuta, muttä tämähän ei Virheille käy, koska omakotitalo asuminen ei edusta sosialismia.

  Monissa lähiö tai omakotitalojen lähimetsissä on siis vaikka satoja vuosia vanhoja ikihonkia sun muita, mutta nekin Virheä-mielisten pitäisi fasismin nimissä tuhota , kaataa pois ja asuttaa tilalle neekereitä (koska olemme velkaa heille)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ongelmat, eivät ole mitenkään monimutkaisia: ongelmien ratkaisu on hyvinkin yksinkertainen

   Poista
 9. Herra rohvessori on jälleen kerran asian ytimessä. Mutta näitä nuoria sekä naiiveja aktivisteja tulee ymmärtää: ymmärtämättömyys saa vaatimaan nopeita ratkaisuita monimutkaisiin ongelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ymmärtää pitää, mutta näitä ymmärtämättömiä pitää, kuten lasten kasvatuksessa yleensäkin, estää aiheuttamasta muille ja itselleen onelmia sen rajoittuneen käsityskykynsä vuoksi. Siksi on ongelmallista pitää näitä rajoittuneita yhteiskunnan täysivaltaisina jäseninä... heille pitäisi luoda jokin oma oikeudellinen kategoriansa?

   Poista
  2. Nyt meillä on sellainen ongelma, että näitä ymmärtämättömiä rajoittuneita naiiveja aktivisteja on maan hallituksessa tuhoamassa suomalaista yhteiskuntaa.

   Poista
  3. ei tietenkään pidä "ymmärtää" vaan 10 vuot Gulagii, oppi-isensä mukaisteti, voi paranttaa "nuorten" ymmärrystä, Gulag opettaa, ja jos selviävät sieltä pois, eivät olekkaan enää niin nuoria

   Ongelma on ratkaistu!!

   Poista
 10. Onneksi metsänhoitajaisäni ja myös vapaa-ajallaan metsissä viihtynyt mies ei ole enää näkemässä näitä älyttömyyksiä, joissa mitään ymmärtämättömät poliitikot tekevät ja vielä typerämpi porukka ekofasisteja kiljuu kurkku suoran lisää! Media komppaa mukana antamalla palstatilaa ja näkyvyyttä näille idiooteille.

  VastaaPoista
 11. Ponzi-huijaus saattaa iskeä Amerikkaankin: https://www.youtube.com/watch?v=uNdnlrkx-wg

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!