keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Sanna Marin ja kaksipäinen turvallisuuspolitiikka

Yle julkaisi pari päivää sitten uutisen, jonka mukaan pääministerille oltaisiin rekrytoimassa turvallisuuspoliittista neuvonantajaa ja hänelle omaa yksikköä. Taustalla on maamme vasemmistolaisen pääministerin oma esikunta, jonka johdolla valmisteltu ehdotus on tällä hetkellä lausuntokierroksella ministeriöissä, presidentin kansliassa ja pääesikunnassa. 

Asiaa on perusteltu Suomen mahdollisella NATO-jäsenyydellä, joka vaikuttaa pääministerin työtehtäviin. Ylen mukaan "NATO-asiat osuvat Suomessa lähinnä ulkoministerin, puolustusministerin ja osin sisäministerin tontille. NATO-kokouksissa Suomea edustaisi Nato-lakiesityksen mukaan presidentti. Perustuslain mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa presidentti, yhdessä valtioneuvoston kanssa."

Mielenkiintoiseksi tämä asian tekee kaksi seikkaa. Ensimmäinen on se, että ulkopolitiikkaa - ja siten myös NATO-politiikkaa - johtaa Suomessa presidentti eikä pääministeri. Toiseksi on outoa, että asiaa kiirehditään poikkeuksellisella tavalla. Nämä seikat herättävät kysymyksiä pääministeri Sanna Marinin (sd) tarkoitusperistä. 

Ensinnäkin valtava kiire näyttäisi viittaavan siihen, että pääministerin tarkoituksena olisi nimittää oma aatetoverinsa korkeaan virkaan yhtenä viimeisistä tehtävistään pääministerinä. Oman aatteen edistäminen korkeissa viroissahan on Suomessa tavanomaista poliittista korruptiota, joten ei ole syytä epäillä, etteikö se olisi merkittävä valintakriteeri myös nimitettäessä nyt puheena olevaa "maan parasta turvallisuuspolitiikan osaajaa".

Toiseksi ulkopoliittisen asiantuntijuuden kasvattaminen pääministerin avustajakaartissa näyttäisi Marinin ja hänen puolueensa paluulta ajamaan suomalaisen vasemmiston ikiaikaista tavoitetta lisätä pääministerin ja valtioneuvoston valtaa presidentin oikeuksien kustannuksella. Tämä tavoitehan joutui syrjään vuosina 1982 - 2012, jolloin maan korkeinta virkaa hoitivat demaripresidentit. 

Lisäksi on syytä huomata, että pääministerin nyt ilmeisesti tavoittelema kaksipäinen NATO- ja turvallisuuspolitiikka sisältäisi riskin päätöksenteon kankeudesta. Ja voisi pahimmillaan johtaa jopa valtiojohdon päätöskyvyttömyyteen presidentti- ja pääministeri-instituutioiden ajautuessa eri linjoille, mikäli niiden omat neuvonantajaorgaanit suosittelisivat toisistaan poikkeavia ratkaisuja kulloiseenkin tilanteeseen. 

Siksi mahdollinen vahvistus suomalaisen turvallisuuspolitiikan miehitykseen olisi järkevää sijoittaa pääministerin avustajakaartin sijaan pikemminkin presidentin avuksi - sikäli kuin valtionhallinnon kasvattaminen on Suomen valtion nykyisessä taloustilanteessa edes perusteltua. 

17 kommenttia:

 1. Tokko presidentti haluaa ulkopoliittisiksi neuvonantajikseen bile-Ilmaria ja työttömäksi jääviä pääministerin avustaja-neuvonantajia (17) Erkki Tuomiojan johdolla.

  VastaaPoista
 2. Marin on niin punainen sosialisti, että hänelle se on hirvittävä tragedia jos sekä presidentti että pääministeri ovat kokoomuksesta.
  Ja kun vielä saattaapi käydä niin, että perussuomalaisetkin ovat hallituksessa niin siitähän syntyy suorastaan maan suru - "suvaitsevaisten" mielestä.
  Täytyy siis tehdä kaikkensa laittaakseen kapuloita rattaisiin kuten tämäkin yritys osoittaa.
  Ja kauheaahan on myös se ettei ole näköpiirissä, että SDP:ltä löytyisi mitat täyttävää presidenttiehdokasta vähään aikaan.

  VastaaPoista
 3. Eiköhän vasemmiston päämäärä ole kasvattaa julkista sektoria.

  VastaaPoista
 4. Varsinainen tarkoitus on ujuttaa hallintoon NATO kontrolli.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on nämä Pietarin trollit löytäneet näköjään tiensä tännekin. :-)

   Poista
  2. No niinpä siekii olet!

   Poista
 5. Kyllä tähän virkaan ollaan ujuttamassa SDP:n mies- tai naisoletettua. Tai jotain muuta 80 eri sukupuolta olevaa. Tarkoituksena on ainakin 6. vuoden määräaikaisuus, jotta seuraava hallitus ei voi vaihtaa henkilöä haluamakseen ja se jää kuin paska junttilan tuvan seinälle. Näin röyhkeä ujutus hakee vertaistaan Suomen historiassa. Marin luottaa selvästi poskisuudelmiinsa EU:ssa ja Instassa miljoonaan seuraajaan. Mennyt varmaan aika tavalla nuppiin se lehdistössä rummutettu EU:n komission johtopaikka ikään kuin se olisi jo varattu bile-Sannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on varmistunut, sen näkee kyllä siitä miten marsisija vähät välittään mistään vaan antaan mennä täysillä kaikki tuhoten.

   Poista
 6. Samariini haluaa vaikuttaa maamme turvallisuuspolitiikkaan vaikka siirtyisikin EU:n palkkiovirkaan. Mikäs sen näppärämpää kuin ujuttaa täysin turhaan tekovirkaan oma sätkynukke joka kuiskuttelee päättäjille kaiken mitä samariini EU:n norsunluutornistaan käskee.
  Härskiä vallantavoittelua, on ottanut oppinsa idän taikakääpiöltä.
  Joppos123

  VastaaPoista
 7. Olen pitänyt vihervasemmiston puheita "äärioikeiston" putinismimyönteisyydestä pelkkänä käänteisenä propagandana (vrt. keskustan suomi-venäjäseura ja muut viritykset, sdp:n kaasuputkimiehet jne), koska tiedän persujen äärimmäisen tiukan kannan asiaan ja sen että ovat potkineet välittömästi paljastuessaan jo parin vuoden ajan kaikki venäjän nuolijat pois puolueesta.

  Mutta muualla asia ei taidakaan olla näin. AfD Saksassa esittää sellaisia kantoja että ovat ihan selvästi Putinin taskussa, Le Pen Ranskassa sama, Italian berlusconilaiset puolueet sama jne. Eli Euroopan oikeistolla on oikeasti kytköksiä Putiniin. Ja nyt sitten vielä tämä koraaninpoltto. Taustalla on kaveri jolla on ainakin ollut jotain yhteyksiä Ruotsidemokraatteihin, joskaan ei media ei ilmaisuista päätellen pysty todistamaan suoraa yhteyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anus putkonen, kiristääkö puristaako tinahattu ohimoita?

   Poista
  2. Asiaton kommentti. Nuo tiedot ovat täysin totta, AfD vastusti viimeiseen saakka Ukrainan tukemista tässä Leopard asiassa ja putin mielisiä kommentteja on tullut noilta muilta aina tähän nykyiseen Ukrainan sotaan saakka ihan oikeasti. Kovimpia putinisteja tuntuvat Euroopassa olevan äärivasemmisto ja äärioikeisto, mutta ei pidä unohtaa sosiaalidemokraattisia puolueitakaan esim. Suomessa ja Saksassa. Saksan nykyinen apua estävä liittokansleri on ollut NATO:n vastustaja ja DDR:n ystävä sekä marksisti koko tähänastisen elämänsä ajan, ja näyttää olevan edelleen. Putin on mitä ilmeisimmin onnistunut soluttautumaan Länsieuroopan poliittiseen elämään ja yhteiskuntiin yllättävän monipuolisesti ja nyt se on pikkuhiljaa paljastumassa. Ei ihme että hän laski ettei länsi puutu vaikka hän valtaisi koko Ukrainan.

   Poista
  3. Kyllä minullakin on sellainen käsitys, että Putinin hallinnolla on vaikutusvaltaa joissain läntisen Euroopan ns. äärioikeistolaisissa puolueissa. Tämä ei kuitenkaan koske missään tapauksessa Perussuomalaisia, kuten edellä jo todettiinkin.

   Poista
 8. Jospa Marinin kabinetti ja hallitus keskittyisivät akuuttien asioiden kuten sisäisen turvallisuuden takaamiseen.
  Myös rahoituksen ohjaaminen olennaiseen olisi tärkeää mutta siihenhän vihervasemmisto aisankannattajien avustamana ei taida pystyä?

  Yle tänään

  Selvittämättömien rikosten määrä on kasvanut niin suureksi, että poliisi joutuu vähentämään valvontaa Itä-Uudellamaalla

  Avoimia juttuja on kasaantunut tutkintaan noin 20 000. Rikosilmoitusten määrä on kasvanut erityisesti viimeisten kolmen vuoden aikana.

  https://yle.fi/a/74-20014616

  Artikkelista poimittua

  – Tarvitsemme tutkintaan käsipareja. Henkilöitä on siirretty muista tehtävistä rikostorjunnan puolelle, kertoo apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala Itä-Uudenmaan poliisista.

  Käytännössä järjestely tarkoittaa sitä, että poliisi joutuu tinkimään muun muassa liikenteen valvonnasta.

  – Hälytysvalmiutta pidetään yllä, että ihmiset saavat avun, kun hätä on, mutta tämä vaikuttaa valvontaan ja jossain määrin poliisin paljastamien rikosten määrään, sanoo apulaispoliisipäällikkö.
  ...
  ...
  – Jos rikosilmoitukset laittaa aikajanaan, se tarkoittaa sitä, että vuoden jokaisena päivänä tulee joka kuudes minuutti Itä-Uudenmaan poliisiin uusi rikosasia.
  Vastaavasti se pitäisi saada selvitettyä samassa ajassa.
  ------------------------

  Eli kuinkahan paljon joudutaan tinkimään muista tehtävistä ja kuinka paljon jää selvittämättä rikoksia?
  Kukahan niitä rikoksia näin paljon oikein aiheuttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Asiaton kommentti. Nuo tiedot ovat täysin totta". Kerroppa mitä pidät äärioikeistona? Jos väität persuja tuoksi, samalla voi kertoa uskovasi putinia joksikin hyväntekijäksi, sillä paljastat olevasi itse valheita levittävä putinisti.

   Poista
  2. Kehottaisin lopettamaan kimpoilemisen ja kommentoimaan asiallisesti. Jos sinä ymmärrät lukemasi jotenkin, se ei välttämättä ole oikea tulkinta siitä mitä on kirjoitettu.

   Poista
  3. Ei sinunkaan tulkintasi ole välttämättä se oikea. Se on vain sinun mielipiteesi ja tulkintasi.
   Sitä paitsi otsikko on virheelinen, pitäisi olla kasinaamainen eli anuskasvoinen, vai oliko se janus??

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!