lauantai 7. tammikuuta 2023

Pohjoisen merijään pinta-ala ei ole supistunut sitten vuoden 2001, mutta onko nyt alkanut muutos?

Mauna Loan purkaus aiheutti sen, ettei tulivuoren huipulla vuodesta 1959 alkaen jatkunut ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden seuranta saanut jatkoa kuluneena vuonna. Asia on sikäli harmillinen, että olen käyttänyt juuri tuota tietoa seuratessani ilmakehän hiilidioksidin ja arktisen jään välistä riippuvuutta. 

Koska Mauna Loan mittausten mukainen kehitys on kuitenkin ollut erittäin tasainen, päätin vuoden 2022 osalta käyttää sen jatkuvuuteen perustuvaa arviota. Tein sen lisäämällä edellisen vuoden mittaustulokseen (416,45 ppm) sen ja sitä edeltävän vuoden (414,24 ppm) välisen muutoksen suuruisen lisän (2,21 ppm), jolloin vuoden 2022 estimaatiksi muodostui 418,66 ppm. Tämä estimoitu arvo näkyy alla olevassa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kehitystä esittävässä kuvassa punaisena pisteenä.  
Tämän tehtyäni pääsin tekemään samanlaisen regressioanalyysin kuin aiempinakin vuosina. Analyysin yksityiskohdat arvoisa lukijani löytää täältä, joten en kertaa niitä tähän. Totean kuitenkin, että alkuperäisenä tarkoituksenani oli seurata sitä, kuinka ilmastomallien ennustama arktisen merijään sulamisen nopeutuminen ilmenee ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa.

Pohjoisen meri- eli napajään osalta olen analyysissäni käyttänyt sen pinta-alan kunkin vuoden alinta eli syyskuun kuukausikeskiarvoa. Se löytyy täältä klikkaamalla hyperlinkkiä Sea_Ice_Index_Monthly_Data_by_Year_G02135_v3.0.xlsx ja valitsemalla avautuvasta Excel-taulukosta alalehden "NH-area". 

Vuotta 2022 koskevan analyysini tulos on esitetty seuraavassa kuvassa.

 


Kuvassa on sinisillä pylväillä esitetty X-akselille merkityistä vuosista eteenpäin laskettuna niiden vuosien määrä, joiden jälkeen yhteys Mauna Loan hiilidioksidipitoisuuden ja kustakin vuodesta alkavan napajään pinta-alatiedon välillä vallitsee regressioanalyysin mukaan 
syy-seuraussuhde. 

Punaisilla pylväillä on puolestaan merkitty vuodesta 2002 alkaen analyysiin käytettyjen vuosien määrä. Ne on erotettu aiemmista vuosista siksi, ettei näinä vuosina ole havaittu tilastollisesti merkitsevää syy-seuraussuhdetta ilmakehän Mauna Loan hiilidioksidimittausten ja pohjoisen napajään pinta-alan välillä. Käyttämäni tilastollisen merkitsevyyden kriteeri perusteineen löytyy täältä

Kaiken kaikkiaan kuvasta näkee siis sen, ettei ilmakehän hiilidioksidin ja napajään koon välillä ole ollut tilastollisesti merkitsevää syy-seuraussuhdetta vuoden 2001 jälkeen. Eikä analyysini siten tue ilmastomalleista johdettua hypoteesia, jonka mukaan arktinen napajää sulaisi kiihtyvällä vauhdilla ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa - tämä tietenkin olettaen, että jälkimmäisen kehitys on jatkanut kasvuaan vuonna 2022 samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina. 

* * *

Tässä yhteydessä on kuitenkin syytä katsahtaa vielä tämän päivän tietoihin pohjoisen merijään kehityksestä. Viime viikkoina sen laajuus on nimittäin kasvanut hitaammin kuin aiempina vuosina samaan aikaan. 

Niinpä napajään laajuus on tuoreimman mittaustuloksen (5.1.) mukaan ajankohtaan nähden mittaushistorian toiseksi pienin - ainoastaan vuosi 2018 jää sen taakse. Vielä edellisen kerran asiasta kirjoittaessani (marraskuun 22. päivänä) se oli ajankohtaan nähden suurempi kuin vuosina 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009 ja 2006, joten muutos on ollut todella nopea.

Sama kehityssuunta on nähtävissä myös jään kuukausittaisessa pinta-alassa. Se oli nimittäin painunut joulukuun tilastoissa mittaushistorian viidenneksi pienimmäksi marraskuun kuudenneltatoista sijalta. Jääkäämme siis seuraamaan, miten pohjoinen merijää kehittyy alkaneen vuoden aikana. 

Juuri nyt kuuma kysymys kuuluu, että venyykö viime viikkojen ilmastomallien mukainen arktisen merijään pienenemistrendi kuukausiksi tai jopa vuosiksi? Ja ilmaantuuko tässä käsittelemääni analyysisarjaan pitkästä aikaa uusia tilastollisesti merkitseviä ja ilmastomalleista johdettua hypoteesia tukevia tuloksia. Vai onko viime viikkojen kehityksessä sittenkin ollut kyse vain viime viikkojen väliaikaisesta kehityksestä eli arktiksella vallinneesta poikkeuksellisesta sääilmiöstä? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ennusteita ja selityksiä
Onko arktinen alue lämmennyt neljä kertaa nopeammin kuin muu maailma?
Arktiset salamat lisääntyvät, mutta pitäisikö meidän olla huolissamme?

12 kommenttia:

 1. Kuluneen viikon aikana törmäsin vuoden takaiseen juttuun, että (v. 2021 aikana) näitä (pohjoisten) napa-alueiden jääpeittopinta-alojen arvoja on ainakin Tanskan FMI:n sivuilla vähän "adjustoitu". Ja arvannet, että miten... Tuossa linkissä vertailua siitä miten kuvissa oli ennen ja miten "adjustoinnin" jälkeen. Sitä en tiedä onko NASA:kin tehnyt samanlaista "adjustointia" kuten en sitäkään tehdäänkö saman suuntaista "adjustointia" kaiken aikaa vai oliko tuossa kyse vain yhdestä kerrasta?

  Jos aikaa olisi - ja etenkin jos muistaisi - niin pitäisi noista datoista ottaa itselle kuukausittain ainakin kuvakaappaukset. Ja myös tallentaa aina numeerinen data talteen itselle (sieltä missä numeerinen data julkista), jotta voisi tehdä tarkastelua. No, eipä ole moinen tullut edes mieleen, että niin pitäisi tehdä...

  https://greatwhitecon.info/2021/12/sea-ice-data-tampering-at-dmi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä puheena olevaa dataa ole adjustoitu pieniä (eli merkityksettömiä) korjauksia lukuun ottamatta. Minulla ei ole kuvakaappauksia, mutta luvut ovat tallella. Raportoin toki asiasta tässä blogissa, mikäli havaitsen jotain epäilyttävää.

   Poista
  2. Ok. Hyvä näin. Tosiaan välillä tuo säätäminen ja "adjustointi" askarruttaa niin, että alkaa epäilemään josko sitä on kaikkialla...

   Poista
 2. Sitä on hiilidioksidin vaikea noin yleensäkkään lämmittää ilmastoa kun se ei taivaalla pysy vaan liukenee ennen kun edes pääsisi ilmakehään ja sataa alas maaperään missä pitää maapallon elossa, ilman tuota hiilidioksidia maapallolla ei olisi mitään kasvillisuutta vaan kaikki olisi kuollutta aavikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä ilmakehästä joitain satoja miljoonasosia kuten tekstistä ilmenee. Ja ilmastomalleihin on koodattu, että sillä olisi vaikutuksia, mutta tässä esittämäni tulokset eivät siis ole 20 vuoteen tukeneet noita malleja. Saa nähdä miten jatkossa.

   Poista
 3. Voisiko joku ilmastokommari selittää miksi maailma ei tuhoutunut täysin jo dinosaurusten aikaan vaikka sitä oli ilmakehässä enemmän?
  Mikä mahtoi ilmastokommarin mielestä olla syynä?
  Varmaankin allah pelasti maailman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ilmastokommari, mutta olen ymmärtänyt, ettei ongelmana pidetä maailman tuhoutumista, vaan sen muuttumista. Ja sen taas pelätään aiheuttavan monenlaisia muutoksia ympäristöön. Ja niiden seurausten ajatellaan olevan ikäviä.

   Poista
  2. Itseasiassa kyllä esim. verorahoillamme kustannettu ylemme suoraan uhkailee että maailma tuhoutuu ja kaikki lajit ihminen mukaan lukien kuolevat jos emme tee täsmälleen kuten vihreät yms. vaativat ja tee sitä nyt aivan HETI.

   Poista
  3. Ratkihauska juttu on, että sata vuotta sitten eräässä englanninkielisessä tiedejulkaisussa julkaistiin aivan samanlaisia hätäkellojen kumistuksia kuin nytkin:

   ilmasto kuumenee aivan kohta käristämään meidät kaikki ellei välittömästi tehdä kuten MINÄ sanon!
   Jääkarhut kuolevat aivan kohta kaikki sukupuutoon ellei välittömästi tehdä kuten MINÄ sanon!

   Tuohon aikaan heille hymähdettiin huvittuneesti tuumaten, että istus ny vaan tasaselle kattoon, mitä oikeesti tulee.
   Eikä mitään tullutkaan.

   Nykyään nämä kylähullut saavat äänensä raikumaan yliopistojen oppituoleista kautta maailman ja hallitukset tottelevat heidän hullua hölynpölyään.

   Sillä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että sata vuotta sitten naiset pidettiin hoitamassa kotia ja lapsia eikä huutamassa kurkku suorana tunteidensa vallassa vallan ja tieteen areenoilla.

   Poista
  4. QK, maailma oli tosiaan parempi tai ainakin vähemmän hysteerinen paikka niin kauan, kun setämiehet hoiti tieteen ja politiikan. Meinaan ei miehetkään ihan nuorena vallan kahvaan päässeet, kun miettii millainen koko elämän kestänyt kompetenssin rakentaminen esim. Mannerheimilla tai Montgomeryllä oli, ennen kuin tuli näytön paikka WWII:ssa...

   Nykyään se, että on Nuori, Nätti ja Nainen riittää kompetenssiksi ihan pääministeriksi saakka. Koska kyllähän 35 vuodessa oppii kaiken sen, minkä oppisi vaikka 50 vuodessakin, vaikka olisikin todistetusti aika hidas oppimaan.

   Ja naisistuminen on tietysti tuonot joka alalle sellaisen tunteissa vellomisen, touchy-feelyn ja tarpeettoman konsensuksen hakemisen silloinkin, kun pitäisi vaan uskaltaa päättää ja toimia.

   Itse olen autistinen nainen ja katselen näitä miesnaisjuttuja ikään kuin ulkopuolelta. Näyttää ilmeiseltä, että paitsi yhteiskunta, myös naiset voisivat paremmin jos naiset olisivat kotona. Enkä oikein usko tämän nykymenon miehiäkään hyödyttävän, koska vapaasta seksistä pääsee käsittääkseni hyötymään vain pienehkö osa miehistä.

   Olen muuten nähnyt jonkun tutkimuksen, jossa todettiin että naiset oli 70-luvulla onnellisempia kuin nykyään, ja onnellisempia kuin miehet. Nykyään naiset ovat vähemmän onnellisia, ja ero miehiin on kaventunut. Kuitenkin onnettomista nykynaisista onnellisimpia ovat konservatiiviset, perinteisessä parisuhteessa olevat naiset. Miesten onnellisuudesta tässäkään ei välitetty.

   Minusta feminismi on kussut meidän naisten muroihin ja pahasti.

   Poista
 4. tollasilla arktisilla jäillä ei oo paljoo merkitystä sen rinnalla, että pikipäät ihan fyysisesti omin käsin tappaa koko luonnon asuttamillaan alueilla. Ihan ilman hiilidioksidiakin. Ihan omin käsin ilman valkoisia rassisteja

  VastaaPoista
 5. Tässä hyvä luento, joka kannattaa katsoa, mikäli hiilidioksidi herättää kiinnostusta.

  https://www.youtube.com/watch?v=CqWv26PXqz0

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!