perjantai 6. tammikuuta 2023

Astmainen äiti tartuttaa tautiriskin lapseensa kohdussa

Ihmisillä on nykyisin paljon enemmän hengityselinsairauksia kuin aiemmin. Syynä siihen näyttäisi olevan liian korkea hygienia eli turhan vähäinen mikrobialtistus, jolloin immuunijärjestelmä kääntyy omaa elimistöä vastaan. 

Sivumennen sanoen, tämä ns. hygieniahypoteesi on sikälikin mielenkiintoinen, että sitä ovat olleet kehittämässä suomalaistutkijat Tari Haahtela ja Ilkka Hanski ryhmineen. Ja siksi aihetta on tavallistakin mukavampi seurata näin sivullisena. 

Astma ei johdu pelkästään ympäristöaltistuksesta, vaan taipumus siihen on periytyvää. Erityisesti äidin astma näyttää olevan liityksissä lapsuudessa alkavaan astmaan. Ja juuri tästä yhteydestä on nyt saatu uutta tietoa

Amerikkalaistutkimuksessa nimittäin tutkittiin keuhkoputken epiteelisoluissa DNA:n kemiallisia muokkauksia 96 astmaisesta ja 46 terveestä tapauksesta. Ja niissä havaitut muokkaukset onnistuttiin liittämään tiettyihin geenien säätelyreitteihin ja sitä kautta lääketieteellisiin vaikutuksiin eli äidiltä perittyyn astmaan. 

Saaduista tuloksista voitiin päätellä niin ikään, että astmaisen äidin elimistö välittää kohdussa olevalle sikiölle raskauden aikana samanlaisia geenien ilmentymistä sääteleviä DNA:n muokkauksia kuin siinä itsessään on. Ja tämän seurauksena astmaiselle äidille syntyvällä lapsella on kohonnut riski periä sairaus.

Nähtäväksi jää, johtaako edelle lyhyesti kuvaamani tutkimus uudenlaisiin astman hoitokeinoihin. Niitä odotellessa on pienten lasten äitien ja isien kuitenkin joka tapauksessa syytä huolehtia - Haahtelan ja Hanskin aikanaan esittämien - suositusten mukaisesti jälkeläistensä riittävän monipuolisesta mikrobialtistuksesta eli vältettävä ylilyöntejä puhtauden ja siisteyden saralla sekä annettava näiden möyriä metsissä ja multakasoissa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ensimmäinen uusi syötävä antibiootti 20 vuoteen
Miksi media vaikenee tieteen menestyjistä?
Allergia ja astma - uutta tutkimustietoa

8 kommenttia:

  1. jooh...on mullakin jonkinlainen astma, piippuista vetelen hönkää..tosin ilman niitäkin kait eläisin, tupakoinut en ole koskaan

    ylidiagnosointi, lienee ollut suurin ongelma, tosin sihenkin jo nyt on lääkärit ja sairraanhoitulit loppu ja lopussa

    VastaaPoista
  2. Perimätiedon mukaan allergologian professori Haahtela kysyi (kai puoliksi leikillään) luennolla, mitä pitää tehdä lattialle pudonneelle lapsen tutille, johon joku opiskelija vastasi, että se pitää huuhtoa. Haahtela sanoi, että oikeastaan se pitäisi heittää huoneen pölyisimpään nurkkaan ennen lapselle antamista. Siten nimittäin estettäisiin allergioiden syntyä.
    Tähän liittyenhän mm Venäjän puoleisen Karjalan väestön vähäisempien allergioiden sanotaan selittyvän sikäläisellä huonommalla hygieniatasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Venäjän ja Suomen puolen ero alkergioissa on luotettavasti mitattu. Ja juuri kyseisellä tutkimuksella oli iso rooli hygieniahypoteesin synnyssä. Tosin jo sitä ennen oli tehty samantapainen havainto Saksojen yhdistyttyä.

      Poista
  3. Juu, jännä havainto myös on se, että täysin rokottamattomat lapset ovat terveempiä, kuin rokotusohjelman läpikäyneet.
    Ei astmaa, allergioita,autismia, jne...
    Mistähän mahtaisi johtua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omista lapsista voin todeta, että ovat käyneet Suomen rokotusohjelman läpi mutta ovat terveitä.
      Poikkeavat ehkä siinä, että eivät olleet päiväkodissa vaan kotihoidossa esikouluun ja varsinaiseen kouluun asti.
      Välttyivät siis niiltä taudeilta mitä yleensä päiväkodeissa lapset saavat. Ei ole esim. koskaan ollut korviin liittyviä tulehduksia, tarvetta syödä antibiootteja tai putkittaa korvia.
      Käynnit kerhoissa olivat ilmeisesti sen verran harvoin (2x vkossa) etteivät altistuneet liikaa "pöpöille"?

      Poista
  4. Vähän kyllä miettisin tosiaankin mikä vaikutus on näillä nykyisten lapsien sairastamilla tolkuttomilla määrillä hengitystieinfektioita. Ei ollut omilla, nyt jo aikuisilla lapsilla tai itselläni 60-70-luvulla moista määrää tauteja. Ei oikein itsekään viitsisi kovin usein vierailla heillä, kun ovat jatkuvasti jossain räkätaudissa joka on todella tarttuvaa sorttia ja sitten on itsekin siinä. Olen saanut lapsenlapsilta viime vuonna puolenkymmentä flunssaa ja parit päälle muualta. Nuo tarhat ovat nykyisin varsinaisia tautipesäkkeitä, syystä tai toisesta. Ero menneeseen on todella suuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tautipesäkkeitä ovat. Jonkun pitäisi tutkia, onko noilla lapsuuden flunssakierteillä ollut pysyviä seurauksia.

      Poista
    2. Mitä Dr Lawrence Palevsky sanoo rokotteiden turvallisuudesta. Tekstitys suomeksi. Kesto 18 min.
      https://tokentube.net/v/3884760641/Mit%C3%A4-Dr-Lawrence-Palevsky

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!