torstai 12. tammikuuta 2023

Maria Ohisalo ja spedepasaslainen logiikka

Ministeri Maria Ohisalo pohdiskeli taannoin, että "entäs jos vaihtoehto olisikin metsänomistajalle se, että saatkin rahaa siitä, että pidätkin puuston kasvatuksessa etkä hakkauta sitä?" Eli, että valtio lähtisi kilpailemaan metsäteollisuuden kanssa siitä, mihin puita käytettäisiin. 

Niinpä VTT laski mitä tapahtuisi, jos metsänomistajille maksettaisiin metsien kasvuun sitoutuvasta hiilestä. Korvauksien suuruusluokan se otti päästöoikeuksien hinnoista ja lopputuloksena metsänomistajan tulot kaksin- tai kolminkertaistuisivat. 

Valtion maksaman ylivertaisen korvauksen seurauksena metsiä hakattaisiin vasta sitten, kun niiden kasvu eli hiilensidonta lakkaisi. Sen seurauksena metsän hiilivarasto saattaisi kasvaa, mutta energia- ja metsäteollisuus kärsisivät ja etenkin jälkimmäistä siirtyisi Suomesta muihin maihin kasvattaen metsänhakkuiden määriä niissä. Siten metsien hiilinielujen nettosaldo ei muuttuisi koko maailman tasolla. 

VTT:n laskelma ei pohdiskellut - ainakaan siitä kertoneen uutisen mukaan - asiaa julkisen talouden kannalta. Vaan minullepa se tuli uutista lukiessani mieleen. 

Eli jos valtio metsäteollisuus maksaa puusta metsänomistajalle x euroa, maksaisi valtio siitä 2-3x euroa ja puut jäisivät kasvamaan nykyistä selvästi pidemmäksi ajaksi. Samalla Suomi säästäisi EU-poliitikkojen säästämissä hiilimaksuissa, mutta puiden jatkojalostusarvo, joka on 9x euroa, jäisi saamatta siltä osin, kuin puiden käyttö siirtyisi tulevaisuuteen. 

Samalla supistuisivat teollisuudelta ja sen työntekijöiltä perittävät verotulot. Toisin sanoen hiilimaksujen maksaminen olisi valtiolta omaan jalkaan ampumista. Eli se maksaisi riihikuivalla rahalla omien tulojensa romahduttamisesta. Tämä jos joku olisi spedepasaslaista naisen logiikkaa.

Niinpä jääkin nähtäväksi, että ottaako seuraava hallitus metsänomistajille tarjottavat hiilimaksut ohjelmaansa. Vai jäävätkö ne sittenkin odottamaan seuraavaa punavihreää hallitusta? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
HS:n poliittinen agenda ja freudilainen lipsahdus
Suojelutoimien kustannuslaskelmista puuttuu 90 prosenttia
Luonnon monimuotoisuuden suojelulle saatiin hintalappu

13 kommenttia:

 1. Näillä laskelmilla ei ole mitään merkitystä ainakaan Ohisalolle, koska hän ei tohtorintutkinnostaan huolimatta ymmärrä, mitä epärealistiset suunnitelmat tai sisäisesti ristiriitaiset ajatukset merkitsevät. Sanna Marinin (hallintotieteiden maisteriksi kymmenessä vuodessa) näitä juttuja on kiva heitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kalkkuna ei osannut edes laskea kaupassa työskennellessään rahasummia oikein vaan tunaroi oikein urakalla, mutta siitähän ei valtamediat kerro, vaan ylsitävät tuota akkaa joka tuskin pääsi edes peruskoulua kerralla läpi.

   Poista
  2. Ei ole mitään mistä poliitikkotädit eivät saisi "ongelmaa". Eikä keinovalikoimassa ole (poliittisen ankkapuheen lisäksi) muuta kuin lainarahan heittäminen kohti sitä "ongelmaa". -jussi n

   Poista
 2. Ja sitten tämän tasoinen tyttölauma päättää meidän rahoista ja tulevaisuudesta! Taitavat silti olla enemmän tai vähemmän pelkkiä WEF:in juoksutyttöjä - ja vielä olevinaan tärkeitä. Varsinaista spedeilyä tämä!

  VastaaPoista
 3. Hyvät hyssykät sentään :) Ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa?

  Taas kerran historia toistaa itseään, Oxenstiernan sanat:

  ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

  ”An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.”

  Arvoisa Professori ja hyvät lukijat, äänestäkäämme, pelastetaan Suomi.

  "Äänestä oikein!"

  VastaaPoista
 4. Onko Orpo heräämässä reaalitodellisuuteen?

  HS eilen

  Kokoomuksen Orpo ihmetteli ”käsittämättömästi” heitteleviä hiilinielu­laskelmia ja niistä tehtyjä johto­päätöksiä

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009304817.html

  Artikkelista poimittua

  Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kyseenalaisti Maaseudun Tulevaisuuden ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) järjestämässä vaalitentissä
  keskiviikkona Luonnonvarakeskuksen (Luke) laskelmat hiilinielujen romahduksesta. Hän ihmetteli, miten laskelmat hiilinieluista voivat heitellä niin paljon.

  ”Minusta on aivan käsittämätöntä, että nämä hiilinielulaskelmat voivat heitellä käsittämättömiä määriä. Ja sitten sen perässä juostaan ja yhtäkkiä tekemään taas johtopäätöksiä.
  Ei tämä voi mennä niin”, Orpo sanoi.

  VastaaPoista
 5. Ministeri-ajokortti?

  Kaikkihan tietävät, että "Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

  Ehkä ym. ei enää riitäkään vaan pitäisi harkita oikeita kelpoisuusvaatimuksia koska maailma monimutkaistuu ja asiat vaikeutuvat.
  Voidaanko enää sallia ministerin olla pelkkä kaikenkarvainen leukojen lonksuttaja?

  Pitäisiköhän perustuslakiin lisätä ministerien vaatimuksiin esim. ministeri-ajokortti?

  Kirjallisissa kokeissa voitaisiin tehdä esim. älykkyystesti ja sen läpäiseminen edellyttäisi tiettyä pistemäärää.
  Ajokokeessa voisi kokelasta ajattaa ristiin rastiin Kainuun korpea, jotta tulee näkemys kansallisomaisuudestamme.
  Varmaan muitakin kriteereitä olisi syytä harkita mutta tässä näin alkajaisiksi.

  Tämä ajokorttihan ei tietenkään oikeuta ministeriauton ajamiseen vaan ainoastaan istumiseen ministeriauton takapenkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tämä ajokorttihan ei tietenkään oikeuta ministeriauton ajamiseen vaan ainoastaan istumiseen ministeriauton takapenkillä."

   Tästä tulikin mieleeni joskus kuulemani arvoitus: Millä paikalla istuu ministeriauton viisain mies?

   Poista
 6. Vanha kansa joskus muinoin sanoi, että joka kirvestä säästää, hän metsäänsä vihaa. Nykyiset hakkuu-ohjeet tavoittelevat maksimaalista kasvua, jos niitä myöhästytetään niin seurauksena on kasvun pieneneminen, josta seuraa hiilinielun väheneminen, josta seuraa, että on ennallistettava enemmän koska nielut vähenee. Voisiko peliteollisuus kehitellä vihreille simulaatiopelin jolla voisi testailla eri metsänkäsittely metodeja, esim. miten 60-v metsästä tehdään jatkuvan kasvatuksen metsikkö?

  VastaaPoista
 7. Kyllä vihreä maksattaa yhteiskunnan kassasta satasen siitä hyvästä että kansalaiselle tulee kahdenkympin tappio ...

  VastaaPoista
 8. Ilmastofanatismi sumentaa järjen täydellisesti. Ohisalohan on muutenkin täydellisen irtaantunut reaalimaailman kahleista.
  Öljykauppiaana toimineen rikkaan aviomiehen rinnalla ei tarvitse miettiä, miten erilaiset loistavat ideat vaikuttavat muun yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten toimeentuloon. Minkäänlaista loogista ajattelukykyä ei ole. Vihreät on tämän yhteiskunnan syöpä.

  VastaaPoista
 9. No, minä tässä epäilinikin Ohosalon olevan spedestisen yhteiskuntatanhuamisen tohtori, uniopistosta, hörhölogian laitokselta.

  VastaaPoista
 10. IL 13.1.2023

  VTT: Mahdollinen rahasade metsänomistajille – jopa 9 000 euroa hehtaarilta, jos hiilinieluista aletaan maksaa
  VTT selvitti julkisuudessa puhutun hiilihyvitysmallin mahdollisuutta. Malli toisi metsänomistajille isot tulot, mutta olisi teollisuudelle kallis.

  https://www.iltalehti.fi/talous/a/b57ead5c-22b0-4fd2-953b-5ecfc3f38089

  Artikkelista poimittua

  Tutkijan mukaan halvempaa olisi keskittyä päästövähennyksiin ja hiilen talteenottoon.
  ...
  ...
  – Missään tapauksessa me emme ehdota tätä, mutta asiaa on tärkeä selvittää, koska jonkinlaisen hiilihyvitysmallin käyttöönottoa on esitetty eri tahoilla.
  Olemme tulleet siihen tulokseen, että tällä olisi liian radikaalit vaikutukset, ja negatiivisia asioita on vaikea kompensoida.

  Esimerkiksi vihreistä on ehdotettu mallin mahdollisuutta metsien hiilinielujen lisäämiseksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!