torstai 5. tammikuuta 2023

Perussuomalaiset väkevässä nousussa

Eduskuntavaaleihin on nelisen kuukautta, joten puoluekannatusmittaukset ovat päivä päivältä mielenkiintoisempia. Tänä aamuna sellaisen julkaisi Yle, eikä tulos ollut vailla yllätyksiä. 

Sellainen oli jo Perussuomalaisten kannatuksen nousu lähes kahdella prosenttiyksiköllä, mutta silti varsinainen paukku oli kannatuksen syy. Nyt näyttää nimittäin siltä, että naiset ovat löytäneet Riikka Purran puolueen ja siirtyneet joukolla sen taakse. 

Tässä vaiheessa voimme vain arvailla miksi näin on käynyt. Onko kyseessä naisten taloudellinen herääminen Sanna Marinin (sd) hallituksen tuhottua Suomen talouden, vai kenties viime aikoina paljon esillä olleen maahanmuuttajarikollisuuden aiheuttama herätys - sekä ymmärrys siitä, että tämä on osoittanut Perussuomalaisten humanitaarisen politiikan muita puolueita järkevämmäksi? Vai onko kannatusnousun taustalla kenties vain puolueen puheenjohtajan onnistuminen median edessä? 

Tätä me emme vielä tiedä, mutta tämän gallupin mukaan on selvä, että purralaisten kannatus on tällä hetkellä väkevässä nousussa. Ja nähtäväksi jää, ohittaako se seuraavina kuukausina jopa Kokoomuksen suosion ja saavuttaako Riikka Purra sen seurauksena jopa hallitusneuvottelijan aseman. 

Mutta ei mennä asioiden edelle. Jos Ylen gallupin tulos olisi vaalitulos, tulisi Petteri Orposta edelleen pääministeri, mutta Perussuomalaisten syrjäyttäminen kokonaan hallituksesta olisi aiempaa vaikeampaa. Se ei kuitenkaan olisi este sinipunahallituksen muodostamiselle, sillä käytännössä maan toiseksi ja kolmanneksi suosituimmat puolueet ovat juuri nyt tasoissa. 

Myös Keskustan kannatus on noussut - niin ikään puolueen taakse siirtyneiden naisten ansiosta. Sen sijaan Kokoomuksen, RKP:n ja Kristillisdemokraattien kannatus on laskenut jonkin verran.

Muiden puolueiden osalta muutokset ovat pieniä, mutta myönnän, että itselleni tuotti jonkinlaista tyydytystä se, että sekä SDP:n, Vihreiden että Vasemmistoliiton kannatusten muutos alkoi miinusmerkillä. Ja että demarit putosivat Perussuomalaisten taakse maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. 

Tällä kertaa on syytä huomioida myös tulosten taustalla olevien mielipidekyselyiden ajankohta. Se on joulukuun 7. ja tammikuun 3. päivän välillä. Siten Rydmanin tapaus on epäilemättä ehtinyt vaikuttaa Kokoomuksen suosioon, mutta hänen siirtymisensä Perussuomalaisiin ei vielä näy, joten sen vaikutus on luettavissa vasta kuukauden kuluttua (ja ehkä jo sitä ennen ainakin osin Helsingin sanomien seuraavassa gallupissa). 

Edessä lienee siten poliittisesti kuuma kevät. Lisäpanosta sille tuo vielä se, että vuoteen 2024 tähtäävän presidenttipelin pakka on toistaiseksi aivan sekaisin, joten tärkeimmissä vaalikeskusteluissa onnistuneet henkilö voivat nostaa omia osakkeitaan myös siinä suhteessa. Uskoisin, että se panee maan korkeimmasta virasta haaveilevat yrittämään parastaan - ja mahdollisesti myös sortumaan kannatusta pudottaviin ylilyönteihin.   

19 kommenttia:

 1. SDP syrjäytti yhden edustajan enemmistöllä Perussuomalaiset edellisestä hallituksesta. Kun polittisia lehmäkauppoja tehdään mikään ei ole varmaa. Toisaalta uuden hallituksen tehtävä vaikuttaa suorastaan utopistiselta ja siinä laittaa itsensä leijonien luolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos äänestäjät sen suovat, seuraavassa hallituksessa astuvat esiin vastuunkantajat ja he alkavat laittamaan maan taloutta kuntoon tämän velanoton jäljiltä.
   Toki se varmaan näkyy suosion menetyksenä mutta nyt on velanoton loputtava ja elettävä tulojen mukaan. Menot ei voi olla jatkuvasti suuremmat kuin tulot.

   Poista
  2. ei onnistu, yksi tämänkaitainen suvakki-vassarihallitus pystyy tuhlaamaan näköjään 40 miljardia yhdellä hallituskaudella, ja saamaan lähes kaiken myös epäkuntoon maassa.

   tollasen umpeenkuromiseen tarviis olla 4 vastuullista halliitusta vähintään peräjälkeen, mikä ei tule toteutumaan

   Poista
 2. Kyllähän siellä Orpon ja Mykkäsen vatsat ovat aika kuralla, kun odottelevat, mikä vaikutus on Rydmanin siirtymisellä perussuomalaisiin. Ei kerinyt varmaan vielä täysivoimainen vaikutus tähän galluppiin, oli se vaikutus sitten suuntaan tai toiseen. Toivottavasti kuitenkin persujen eduksi. Saattaapi olla jopa viimeinen niitti kokoomuksen ylimielisesti hehkuttamaan vaalivoittoon. Orpo ja Mykkänen tekivät todennäköisesti täydellisen virhearvioinnin heittäessään ns. Wille Rydmanin susille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että Orpo kaatuu kun ruvetaan puhumaan maahanmuutosta. Vaimo bisneksessä mukana, itse lausuu käsittämättömiä rasismista.

   Poista
 3. Taitaa olla niin, että teemat ratkaisevat. Ja eikös valtamediapuolue päätä, mitkä ne teemat ovat. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, kenelle annetaan eniten ns näkyvyyttä. Ja olen melko varma, että esim ps:n suuntaan nähdään vielä joku likainen kampanja.

  VastaaPoista
 4. joo, siis vähän vajaa 3 kuukautta on näihin EK vaaleihin, jos tämän Halituksen toiminnasta huolimatta suomi on viellä pystyssä..

  Kylhän ny jokainen vähänkin älykäs ja suoraselkäinen kansalainen näkee, kuinka perssiistä on Petturi Orvon toiminta Ryydmaninkin tapauksessa. Mainostoimiston johtama mielikuva puolue, jolla vain se pohja puuttuu.

  Tapaus Rydman, ennakoisin että noin 1 pros siirtymä pois Kikkareista PS puolueeseen nin gallupeissa kuin vaaleissakin.. siis vähintään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille kokoomusnaisille ei taida sopia punavihreä puppelipoika seuraavaksi presidentiksi. Arvo-orpon persuvastaisuus ja vasurityttöjen suosiminen kolahtaa vielä pahemmin keväämmällä.
   Parikin persuskandaalia on valmisteilla vasurimediassa.

   Poista
 5. Somessa liikkuu viestejä, joiden mukaan vihreiden Maria Ohisalon aviomies olisi myynyt veronmaksajien omistamalle Exillion- yritykselle 73 miljoonalla eurolla firmansa energialiiketoiminnan, jonka liikevaihto oli 19000 euroa. Ja tämä myyntihinta 73 miljoonaa olisi jaettu Ohisalon aviomiehen lähipiirille osinkoina. Eli siis veronmaksajat olisivat lahjoittaneet Ohisalon aviomiehelle ja kumppaneille kyseisen hinnan arvottomasta firmasta.
  Löytyykö asialle vahvistusta ? Olisi erittäin kiinnostava tieto näin vaalien alla.

  VastaaPoista
 6. Pilkkeitä kommenteista:

  "Vanhana kokoomuslaisena joudun äänestämään persuja jottei Marinista tule valtiovarainministeriä uuteen hallitukseen."

  "Persujen kannatusta nostaa sisäisen turvallisuuden huononeminen. Sen ovat kokeneet etenkin naiset.
  Suurin ongelma on kuitenkin kehnosti hoidettu talous. IMF:n mukaan Suomi on nyt Euroopan viimeinen velkasuhteen kehityksessä."

  "Uutta verta tarvitaan maan monien ongelmien ratkaisemiseksi. Halltus on tekonsa tehnyt kansan arvioitavaksi, joten muutosta pukkaa."

  VastaaPoista
 7. Yle tänään

  Tukholmassa jälleen räjähdys – asuinrakennuksen rappukäytävässä räjähti

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-131483

  Artikkelista poimittua

  Kyseessä on toinen lyhyen ajan sisällä tapahtunut räjähdys Farstassa, jossa tapahtui räjähdys myös viime viikolla.
  Poliisin mukaan ei ole vielä selvää, liittyikö tämän aamun räjähdys viime viikon tapahtumiin jollain tapaa.

  Tukholmassa on viime viikkoina tapahtunut useita räjähdyksiä ja ampumisia, joista ainakin osan poliisi on kertonut linkittyvän jengirikollisuuteen.
  --------------------

  Jos Suomessa halutaan välttää tällaiset tapahtumat, äänestetäänkö vihervasemmistoa vai persuja?

  Vaalit on sunnuntaina huhtikuun 2. päivä.

  VastaaPoista
 8. Kuuluuko valtiovallan suojella elinkeinoa vai kuten vihreät yleensä - valitetaan hallinto-oikeuteen?
  Saa nähdä miten nyt käy?

  Yle tänään

  Sudet tappoivat jälleen satoja poroja Kuusamossa

  Riistakeskus on myöntänyt yhdeksän suden kaatolupaa Kuusamoon. Lauantaina kaatui Paljakassa yksi susi.

  https://yle.fi/a/74-20011588

  Artikkelista poimittua

  Vuonna 2021 maasuurpedot tappoivat Kuusamon neljässä paliskunnassa Paliskuntain yhdistyksen tilaston mukaan lähes tuhat poroa.

  VastaaPoista
 9. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun kuulin jonkun asiantuntijan mainitsevan, että muutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään. Näin siis tässä tapauksessa, kun on tarve selitellä pois Perussuomalaisten kannatuksen kasvua. Kaikkihan ne näissä kuukauden välein toteutetuissa gallupeissa tapahtuvat muutokset ovat lähes järjestäen virhemarginaalien sisässä – nyt tuli vaan aika mainita siitä.

  VastaaPoista
 10. matu-neekeri rättis ongelma ei ole mikään vain vaaliteema, vaan raakaa todellisuutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Siitä todellisuudesta vaan ollaan suoraan sanoen valehdeltu ideologia edellä.

   Poista
 11. Ministerit Sarkkinen (vas) ja Kiuru (sdp) -
  tämäkö on teidän hyvinvointivaltionne?

  Toivottavasti seuraava hallitus osaa priorisoida menoja ja rahankäyttöä.

  HS tänään

  Uuden lastensairaalan tilanne kiristyi vaikeaksi: Lasta ei voi enää jättää yksin hoitoon

  Uuden lastensairaalan tilanne on mennyt niin vaikeaksi, että lasta ei voi jättää sairaalaan ilman läheisiä.

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009304698.html

  Artikkelista poimittua

  ”Me olemme todella väsyneitä. Työvuoron jälkeinen vapaapäivä ei enää riitä siihen, että toipuisi seuraavaan vuoroon.”
  Näin kertoo haastattelussa HS:n kyselyyn vastannut kokenut hoitaja Uudesta lastensairaalasta.
  Hän sanoo, että ohut hoitajamiehitys aiheuttaa läheltä piti -tilanteita. Hänestä nyt pitäisi olla huolissaan potilasturvallisuudesta, enemmän kuin työtaistelujen aikana.
  ...
  ...
  Uuden lastensairaalan ongelmat ovat olleet syksyllä paljon esillä. Eniten on puhuttu lasten teho-osastojen vakavasta henkilöstöpulasta,
  jonka vuoksi leikkausjonot esimerkiksi sydänleikkauksiin ovat venyneet kohtuuttomiksi.

  Hus on ilmoittanut itse asiasta valvontaviranomaisille loppusyksystä. Joulukuun lopussa ratkaisua etsinyt työryhmä esitti toimenpiteitä kriisin ratkaisemiseksi.
  Niissä esimerkiksi pyrittäisiin ostamaan sydänleikkauksia muista Pohjoismaista sekä siirtämään riskisynnyttäjiä muihin yliopistosairaaloihin, joihin tarvittaisiin myös lasten tehohoidon paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Uskomatonta. Ja taisi tulla joku laki tms, että maahanmuuttajat ohi jonojen.

   Poista
 12. Milla-Riikka on tehnyt osansa hoitajien vähenemiseen riehumalla kuin norsu posliinikaupassa. Kuka enää koskaan haluaa hoitajaksi, kun alan ylin puolestapuhuja on julistanut työn aivan viheliäiseksi maailmanlopun alaksi. Maine muidenkin silmissä onnistuttiin tuhoamaan kiristämällä tehohoitopotilaiden hoidon lopettamisella.

  VastaaPoista
 13. Yle 7.1.2023

  Päivystyksiin jää jumiin vanhuksia, eikä kaikkia voida auttaa vessaan – silti yksi hyvinvointialue aikoo vähentää jatkohoitopaikkoja

  https://yle.fi/a/74-20011417

  Artikkelista poimittua

  Päivystyksen todellisuus on tällä hetkellä esimerkiksi Oulussa tällaista:

  ”Omaiseni on edelleen päivystyksessä ja odottaa paikkaa vuodeosastolle, odottanut jo puolitoista vuorokautta. Paikkoja jatkohoitoon ei vain yksinkertaisesti ole.
  Päivystyksessä jumiin jääneet ovat ilman kunnon ruokaa, tarjotaan vain kylmiä välipaloja. Lääkelistan mukainen lääkehoito jää toteutumatta.
  Olen joutunut viemään päivystykseen omaiselleni lääkkeitä ja lämmintä ruokaa. Kylmätiloja ruokien säilyttämiseksi ei ole.
  Omaiset eivät saa osallistua hoitoon. Vessaan tai alusastialle ei ehditä auttaa.”
  ...
  ...
  Oulun yliopistollisen sairaalan päivystyskeskuksen johtaja Matti Martikainen vahvistaa, että kertomus kuvaa päivystyksen nykytilaa.

  – Voi olla että vessaan tai alusastialle ei ehditä auttaa. Tämä on erityisesti ongelma iäkkäiden potilaiden osalta,
  joiden terveydentila ei välttämättä vaatisi päivystykseen tulemista, sanoo Martikainen.

  Päivystykseen ohjautuukin paljon potilaita, joiden ongelmaa ei pystytä hoitamaan lähipalveluna terveyskeskuksissa tai muussa hoidossa.

  Suurin ongelma on ikäihmisten jatkohoitopaikoissa, joiden puute kuormittaa Oulun yhteispäivystyksen lisäksi muitakin maan päivystyksiä.
  Väestön ikääntyessä paine vain kasvaa. Yle uutisoi ongelman laajuudesta jo elokuussa.
  -------------------------

  Vanhusten tilanne on jo pitkään ollut tiedossa.
  Vihervasemmisto on profiloitunut pienen ihmisen auttajana. Tätä on jatkunut jo pitkään. Miksi ei tehdä mitään?

  Väestön ikääntyminen Suomessa on fakta. Mikä on valtiovallan suunnitelma selvitä ikäihmisten hoidosta? Vai tuleeko taas Kiurulle hätäpaskat housuihin?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!