lauantai 28. tammikuuta 2023

Ukrainan toinen sota

Kuten kaikki suomalaiset tietävät, käy Ukraina parhaillaan äärimmäisen raakaa sotaa maahan tunkeutuneita venäläisiä valloittajia vastaan. Ja saa siihen arvokasta tukea monilta länsimailta - myös Suomelta. 

Helsingin sanomat kertoi tänä aamuna toisestakin Ukrainan maaperällä käytävästä sodasta. Se on korruption vastainen taistelu. 

Ukrainahan on osa entistä Neuvostoliittoa, jossa virkamiehistö oli läpeensä korruptoitunut. Tämä perinne elää maassa edelleen vahvasti, vaikka siitä onkin aika ajoin pyritty pääsemään eroon. 

Nyt tätäkin sotaa johtaa presidentti Volodomyr Zelenskyi. Ja sen seurauksena on kuluneella viikolla eronnut peräti yksitoista hallinnon virkamiestä joko omasta tahdostaan tai hallituksen päätöksellä. Nähtäväksi siis jää, millä tavalla tämä Zelenskyin toinen taistelu etenee ja mihin se johtaa. 

Korruption vastaiselle sodalle on ainakin kaksi erittäin pätevää syytä. Niistä ensimmäinen on Venäjää vastaan käytävä taistelu: eliitin korruptiohan ei millään tavalla edistä kansan valmiutta itsensä uhraamiseen maansa puolesta. Ja siksi sitä vastaan on taisteltava näyttävästi ja mielellään myös tehokkaasti. 

Toinen motivaatio liittyy Ukrainan tulevaisuuteen - siis aikaan, jolloin maa siirtyy jälleen rauhaan. Ja pyrkii pois neuvostoaikaisesta perinnöstään osaksi läntistä maailmaa. Ja pidemmällä tähtäimellä myös Euroopan Unionin jäseneksi.

Jälkimmäisen osalta askelmerkit ovat selkeät. Läpikorruptoituneella maalla ei ole edellytyksiä jäsenyyteen eikä EU:n tarjoamaan vetoapuun jo yli sata vuotta jatkuneesta köyhyydestä nousemiseksi. Siitä tarjoavat Unionin päättäjille varoittavan esimerkin sen muutamat aiemmin tekemät erehdykset korruptoituneiden maiden jäseneksi ottamisesta. 

Niinpä Zelenskiyllä ja Ukrainalla on käsissään kaksi sotaa, joista kummassakaan ei ole varaa hävitä. Niistä ensimmäiseen he saavat länsimaiden yhä tehokkaammaksi käyvää apua ja tullevat siksi selviämään siitä lopulta voittajana. 

Sen sijaan korruption ukrainalaiset joutuvat kohtaamaan käytännössä yksin. Eikä voittoon riitä pelkästään hallinnon määrätietoinen politiikka, vaan ratkaisutaistelu käydään niiden ukrainalaisten pään sisällä, jotka nyt ja tulevina vuosina ovat sellaisissa asemissa, joissa korruption mahdollisuus on todellinen ja houkutteleva. 

Eli onnistutaanko maassa muuttamaan käytäntö, jossa asiat etenevät voitelemalla sen sijaan, että noudatettaisiin lain ja asetusten määrittämää toimintatapaa kulloinkin esillä olevassa asiassa. Ainakin alkuvaiheessa tämä edellyttäisi virkamiesten kieltäytymistä todennäköisesti kerta toisensa jälkeen tarjolle tulevista vanhan käytännön mukaisista ehdotuksista, joilla omaa elintasoa olisi helppo kohottaa. 

Korruption kitkemistä auttaisi myös se, jos asioitansa edistettäväksi haluavat ihmiset ymmärtäisivät vähentää tarjontaa eli osaisivat olla tarjoamatta voitelurahaa niiden liikkeelle saamiseksi? Myös silloin, kun asiaa hoitava henkilö sellaista ehdottaa. 

15 kommenttia:

 1. Voi olla että Zelenskyille ampuu joku kuulan kalloon tai muulla tavalla nirhataan, Ukrainassa on kulissien takana käymässä kova valtataistelu, tosin ei ennenkuin sota loppunut ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistuihan siihen sotaan nykyisen jenkkipressan poikakin, tosin siellä korruptiopuolella.

   Poista
  2. Mistä aloituksen tiedot, Pavel?

   Poista
 2. Suomi on maailman vähiten korruptoitunein maa! Tätä hokemaa kuulee liiankin usein, mutta jos otetaan hyväveli tapa mukaan tähän laskentaan, niin Suomi sijoittuu sinne Afrikan maiden keskitasolle. Jos vielä lasketaan mukaan täysin ansaitsemattomat tulospalkkiot ja optiot, vaikka (valtion) firmat tekisivät miljarditappioita, niin sitten ollaankin jo aika rupusakissa.

  VastaaPoista
 3. Ennen sanottiin, että Neuvostoliitto on maa, jossa mikään ei toimi, mutta kaikki voidaan järjestää, joka viittasi tietysti voiteluun. Ukrainan korruptiosta taas asiantuntijat ovat kertoneet, että jos Venäjä on Italia, niin Ukraina on Sisilia. Mikä kertoo jo aika paljon. Unkarissa matkaopas kertoi taannoin arkipäivän korruptiosta, että esim synnytyssairaalan vastaaville henkilökunnan jäsenille on hyvä antaa pientä tippiä ihan vain, jotta asiat sujuisivat normaalisti.
  Syvään juurtuneen korruption kitkeminen on valtaisa projekti, jossa koko kansan ajattelutapa pitäisi saada muutettua. Kyllä siinä varmaan näyttäviä potkuja tarvitaan, mutta tietysti vain aiheesta.

  VastaaPoista
 4. Jaa-a. Olisiko liian kärjistettyä todeta, että zelenskyin henki on ns hiuskarvan varassa. Siis venäjän sekä omien puolesta. Tuosta korruptiosta tulikin mieleen, että muistan vuosien takaa joukkotappelun ukrainan parlamentissa. Nykyinen Kiovan pormestari, entinen raskaansarjan mestari, Vitali Klitshko veteli turpiin niitä korruptotuneita maanmiehiään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea uskoa, että Ukrainan korruptiokleptomaanit haluaisivat Ryssän voittavan;
   ei heidän elämänsä olisi Putlerin silmissä yhtään arvokkaampi kuin muidenkaan ukrainalaisten.
   Kyllä heillä on päinvastoin kaikki mahdolliset syyt pitää Zelenskyi hengissä voittamaan sota ja johtamaan Ukraina EeUun jäseneksi.

   Poista
  2. Ja Qroquius Kad heräs nähtyään unta, Ukraina ei tule olemaan koskaan EU:n jäsen ja mistä tiedät mitä Urkainan mafian tai oligarkkien mielet ...

   Poista
  3. Zelanskyi on ostanut kalliin huvilan Kaliforrniasta, mistähän lie johtunee ..

   Poista
  4. Ja Pavel jatkaa.

   Poista
 5. Onhan somaa, kun Ylen toimittajat, joista usean sotilaskoulutus on Lapinjärven vapaaopiston kurssi, miettivät Ukrainalle annettavaa aseapua.

  VastaaPoista
 6. """"Läpikorruptoituneella maalla ei ole edellytyksiä jäsenyyteen eikä EU:n tarjoamaan vetoapuun""""

  Höpö höpö, EU on korrruptiossaan ihan yhtä samaa kakkaa erivärisessä paketissa!

  EU:n jäsenyys ketään autuaaksi tee. EU vie itsenäisyyden ja lopulta tuhkatkin pesästä niinkuin täällä meille suomessa on käymässäö maanpetturien runsaalla avustuksella!

  Jos Ukraina joskus pääsee Venäjän sorrosta , sen tulisi tarkkaan harkita kannattaako toiseen sortajan liekaan itsensä kahlita!

  Luulempa ,että siihen mennessä on jo toisennäköiset maailmankuvat vallalla ja tämä naiiiiiivi "EU-pelastaa ja autuuttaa ikuiseen onneen" narratiivi on historiaa .

  VastaaPoista
 7. Syksyllä 2021 länsimediat olivat kovin huolissaan Zelenskyin korrputoituneisuudesta. Nyt, kun siitä on tehty ei vain kansallis- vaan maailmansankari, se käy sankarinviitta hulmuten korruptionvastaiseen taistoon.

  Vaikka myötätunto olisi kuinka Ukrainan kansan puolella, tämä Zelenskyyn kohdistuva henkilönpalvonta on vastenmielistä ja erittäin alentavaa jokaiselle ajattelevalle ihmiselle. Ukrainan kansa ansaitsisi paremman presidentin.

  Ja ei, en ole mikään Pavel vaan ihminen jonka muisti on pidempi kuin hiirellä.

  VastaaPoista
 8. "Ukrainahan on osa entistä Neuvostoliittoa, jossa virkamiehistö oli läpeensä korruptoitunut"

  Harva ymmärtää, että suomi oli viimeinen maa joka "erosi" neuvostoliitosta, eikä noita korruptioituneita virkamiehiä eikä neuvosto edustajia ole siivottu mihinkään päinvastoin niiden valtaa on kasvatettu..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!