torstai 6. lokakuuta 2022

Omintakeinen poliittis-aatteellinen vaihtoehto on kadonnut

Valta Suomessa on Sanna Marinin hallituksella vielä puolisen vuotta. Siksi on mielenkiintoista tarkastella Yleisradion tuoretta puoluekannatuskyselyä

Sen mukaan yksi maamme demokraattisen historian valtapuolueista eli Maalaisliitto/Keskusta on vaipumassa pienpuolueiden joukkoon. Sen gallupkannatus oli nimittäin historiallisen huono: Annika Saarikon johtama puolue sai mittauksessa vain 10,3 prosentin kannatuksen.

Yksittäinen mittaus on tietenkin aina varsin epätarkka, mutta puolueen pitkän aikavälin kannatus - vielä vuoden 2019 vaaleissa se sai 13,8 prosentin äänisaaliin - on kuitenkin vahvasti suuntaa antava. Eikä siinä mikään vihjaa muuhun kuin vanhan valtapuolueen alamäkeen. 

Ongelma on toki tiedostettu myös Keskustan itsensä piirissä. Siitä merkkinä vanha konkari Seppo Kääriäinen (kepu) kirjoitti kolumnissaan, että "Keskustan elinehto on ollut ja on se, että puolue on – ja se myös koetaan – itsenäiseksi ja omintakeiseksi poliittis-aatteelliseksi vaihtoehdoksi vasemmistolle ja oikeistolle". 

Eikä Kääriäinen jättänyt myöskään toteamatta sitä itsestäänselvyyttä, että "leimautuminen apupuolueeksi jompaankumpaan suuntaan on tuhoisaa. Joustava yhteistyöpolitiikka ei saa johtaa omintakeisuuden kutistumiseen eikä puolueen muuttumiseen osto- ja myyntiliikkeeksi."

Ja juuri tästä on nähdäkseni kyse Keskustan alamäessä. Puolue on Marinin hallituksessa siunannut talouden tosiasioista täydellisen ymmärtämättömän pääministerin vastuuttoman talouspolitiikan ja samaan aikaan puolueen ydinkannattajien eli maaseudun väestön tulevaisuudennäkymät ovat - pitkälti Marinin hallituksen ja EU-päättäjien ajaman vihreän siirtymän seurauksena - vaipuneet toivottomiksi

Nähtäväksi siis jää, kuinka suomalaisen poliittisen erikoisuuden eli suuren agraaripuolueen lopulta käy. Katoaako se lopullisesti pienpuolueeksi, vai keksivätkö Saarikko ja kumppanit vielä kerran keinon kääntää puolueensa suunta. 

12 kommenttia:

 1. Kepun ahdinko syvenee vaalien lähestyessä. Vajaassa puolessa vuodessa ei ehdi tehdä uskottavaa kuperkeikkaa politiikassaan ja ei taida vaalivauvaakaan olevan tulossa. Ke

  VastaaPoista
 2. hienosti on kepu kyllä onnistunu karkottaan kaikki muut kuin ääri keskustalaiset nykyisellä vasemiston pönkkäämisellään. Sattumalta oon useemman henkilön (joita olen pitänyt kepun ydin kannattajina maajusseilun, sukurasitteen...yms vuoksi) kannan ja se ei ole kepun kannalta ollut kovin kaunista kuunneltavaa.

  VastaaPoista
 3. Kepun ahdingon syvyyden ratkaisee nyt kuinka syvää kiilaa äänestäjien ja kepun väliin PS ja KD pystyvät lyömään. Ens talvena maaseudun pääasiassa omakotitaloissa asuvien elinkustannuksien nousua ja siihen syvästi vaikuttanutta hallituspolitiikkaa ei pysty edes Kääriäinen tai Pekkarinen oikeaksi selittämään ja kun Väyrynen vielä kertoo miten virheellistä Kepun politiikka on ollut niin kaikki ainekset PS kannatuksen reippaaseen kasvuun on kuin tarjottimella. Nyt tarvitaan PS ehdokkailta agressiivista politiikkaa!! 1. Osoita ongelma 2. Osoita syyllinen 3. Tarjoa pelastus.

  VastaaPoista
 4. Keskusta laskee, Perussuomalaiset nousee. Jälleen on se tilanne, että Suomessa on kolme isoa puoluetta.

  VastaaPoista
 5. Hyvä, hyvä! Nykyisen epädemokraattisen hallituksen tukijalka pettää. Samalla saa punaviherporukka luisua oppositioon. Seuraavassa eduskunnassa pitää palauttaa istumajärjestys entiselleen, muistattehan sen persujen kiusaksi toteutetun tuolileikin? RKP:lle ei ainuttakaan salkkua ja pakkoruotsi pois.

  VastaaPoista
 6. Suomessa keskusta ja hallituspuolueet ovat hyviä puhumaan diipa daapaa mutta ratkaisujen esittäminen ongelmiin on se mitä ihmiset johtajiltaan kaipaavat.
  Ihan aiheesta poliisikin on vaalien lähestyessä julkituonut oman huolensa:

  IL 1.10.2022

  Suomen poliisin järjestöpomo vaatii: Hallituksen täytyy herätä jengirikollisuuden kasvuun – ”Olemme Ruotsin tiellä”
  Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne on huolissaan jengirikollisuuden kasvusta Suomessa.

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6874c92c-223a-40ef-b451-6cc4fbb6fd6b

  Artikkelista poimittua:

  – Järjestäytynyt rikollisuus voi uhata demokratiaa. Silmämme aukesivat Venäjän suhteen hyökkäyssodan alettua, ja myös tässä asiassa pitää Suomessa reagoida. Olemme Ruotsin tiellä, Rinne sanoo.

  Rinne kertoo, että Suomessa toimii 11 katujengiä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Jäseniä niissä noin 200.
  Rinteen mukaan yli 90 prosenttia jäsenistä on täysikäisiä ja 95 prosenttia heistä nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia.

  Järjestäytyneitä rikollisryhmiä arvellaan Suomessa olevan noin 90. Niihin liittyviä rikosilmoituksia on tehty kuluvana vuonna 200.
  Suurin osa ryhmien rikoksista on pahoinpitelyrikoksia. Niihin liittyvät usein myös huumeet, väkivalta sekä laittomat ampuma-aseet ja teräaseet.

  Rinteen mukaan huumekauppa rahoittaa jengejä, ja vaurastuminen näkyy Ruotsissa muun muassa jengiläisten sosioekonomisen aseman nousuna.
  ------------------------

  Kaikki puolueet: Mikä on ratkaisu jengiongelmaan ja sen laajenemisen estämiseen?

  VastaaPoista
 7. Keskustan kannattajien väheneminen on osin luonnollista seurausta maanviljelijäväestön vähenemisestä, ja luultavasti myös sen sisällä tapahtuvasta rakennemuutoksesta. Pienviljelykset lopettavat vanhan keskustalaisen ikäluokan siirtyessä autuaammille viljelysmaille, ja jäljelle jää kokoomuslaisia ökytiloja.
  Toinen asia on sitten keskustan nykyisen johdon vihervasemmiston aatemaailmaa myötäilevä politiikka, johon on kuulunut maailmanhalaukseen liittyen mm turpeen alasajo, mikä on varmasti osunut pahasti keskustan luonnolliseen kannattajakuntaan. Puolue kaipaisi lisää Hoskosen kaltaisia totuudentorvia, joilla on vielä arvot kohdallaan ja suomalaisten kansallinen etu mielessä.

  VastaaPoista
 8. Eipä ne Saarikon eväät riitä puolueen suunnan kääntämiseen; onhan se jo nähty. Muita? Väyrynen, no joo. Onhan miehellä kokemusta ja näkemystä, mutta tuskin ketään muuta poliitikkoa tässä maassa inhotaan yhtä paljon. Tuulitariffi-Pekkarinen? Ei helvetissä! Puliveivausvoitot kotiin ja suvulle -Sipiläkö? Älkää naurattako! Ainoa varteenotettava tekijä näyttäisi olevan puolustusministeri Kaikkonen. Mies ei nyt ainakaan vielä ole kovin ryvettynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko Nuorisosäätiön puliveivaukset unohtui?

   Poista
  2. No ei; siksi sanoinkin, että ei k o v i n ryvettynyt.

   Poista
  3. Näin on. Vain 5kk ehdonalaistuomio,,kyllin rehellinen ministeriksi.

   Poista
  4. Vaan kelpaako presidentiksi asti?

   "Hänestä on kulisseissa ryhdytty puhumaan keskustan mahdollisena presidenttiehdokkaana..."

   "Suljetko pois presidenttiehdokkuuden?
   – Sitä pidän nyt aika kaukaisena ajatuksena.
   Ovi on siis kaukaisuudessa, mutta se ei sulkeutunut."

   Lähde: https://www.is.fi/politiikka/art-2000009117686.html

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!