maanantai 20. kesäkuuta 2022

Transnaisille oma sarja

Helsingin sanomat kertoi, että kansainvälinen uimaliitto on näyttänyt pitkää nenää wokeltajille. Se on nimittäin päättänyt rajoittaa transihmisten osallistumista kilpailuihinsa siten, että naisten joukkoon pääsevät kilpailemaan vain ne henkilöt, jotka ovat muuttaneet sukupuolensa kahteentoista ikävuoteen mennessä ja heidän testosteronitasonsa ovat riittävän alhaalla. 

Samalla se päätti perustaa avoimen sarjan, johon mieheksi syntyneet transihmiset saavat osallistua. Näin liitto mahdollistaa kaikkien ihmisten osallistumisen omiin kilpailuihinsa. 

Itse asiassa uimaliitto teki useita muitakin päätöksiä. Niiden mukaan esimerkiksi kaikkien uimareiden on todistettava sukupuolikromosomistonsa koostumus, jotta he voisivat osallistua kilpailuihin.

Miesten kilpailuihin voivat osallistua kaikki miehet, joilla on Y-koromosomi. Siis myös ne, joiden sukupuolielimistön kehitys ei vastaa kromosomistoa. Miesten kilpailuihin saavat osallistua myös naisesta mieheksi sukupuolensa muuttaneet, mutta lajit, joissa on loukkaantumisvaara, edellyttävät liitolle vastuuvapauden antavan lomakkeen täyttämistä.

Naisesta mieheksi muuttumisprosessinsa kesken jättäneet urheilijat saavat osallistua naisten kilpailuihin, mikäli testosteronihoito on kestänyt enintään vuoden ja heidän testosteronitasonsa ei poikkea normaalista. Lisäksi hoidon anabolisten vaikutusten on pitänyt kadota. 

Nähdäkseni päätökset ovat kohtuullisen hyvin perusteltuja ja mahdollistavat jatkossa myös normaaleille naisille mahdollisuuden menestyä urheilussa. Nähtäväksi kuitenkin jää, mitä koko urheilumaailman merkittävintä tapahtumasarjaa järjestävä kansainvälinen olympiakomitea päättää transsukupolisten urheilijoiden kohdalla. 

Erityisen mielenkiintoisen vivahteen asiaan tuo se, ettei KOK halua kasvattaa urheilijoiden määrää kilpailuissaan. Jos nyt kuitenkin kävisi niin, että myös urheilun huipputapahtumaan lisättäisiin uintiin - ja ehkä muihinkin lajeihin - transsukupuolisten vapaa sarja, poistettaisiinko ohjelmasta saman lajiryhmän kilpailuja?

Vai osuisiko vähennystarve muihin lajiryhmiin? Siis esimerkiksi jo muutenkin vaakalaudalla olevaan yhdistetyn hiihtoon. 

Varmaa lienee kuitenkin, että kansainvälisen urheiluyleisön kiinnostus transgendereiden kisoihin tulisi olemaan merkittävästi pienempi kuin miesten ja naisten kilpailuihin. Eikä tämä varmaankaan ole KOK:n intresseissä. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, minkälaiseen painostuskampanjaan wokeltajat asian suhteen lähtevät. Ja taipuuko KOK mahdollisesti syntyvän paineen alla. 

 

9 kommenttia:

 1. On vain miehiä ja naisia. Jos näihin sarjoihin ei mahdu, niin voi voi. Sokeatkaan eivät osallistu näkevien kisoihin, koska elämä ei vain ole reilua ja tasa-arvoista, vaikka kuinka wokelluttaisi ja potkisi maassa selällään märisten.

  VastaaPoista
 2. Haluaisin tasa-arvon nimissä muutosta triathlonin. Tällainen hyvä- mutta ei huippukuntoinen urheilija saisi ajaa kilpailun pyöräilyosuuden (180km) sähköpyörällä. Pari kertaa saisi vaihtaa akunkin matkalla. Lisäksi juoksuosuuden (42km) haluaisin suorittaa tavallisella pyörällä. Näin minullakin olisi mahdollisuus menestyä kisassa, mikä olisi tasa-arvon toteutumista mitä suurimmassa määrin.

  VastaaPoista
 3. Jos Suomen jääkiekon naisten maajoukkue häviää harjoitusottelussa 11-0 TPS:n 14-15 -vuotiaille pojille ja muissakin vastaavissa häviää lähes poikkeuksetta, ei ole ihme, ettei katsojia kiinnosta. Vielä vähempi luulisi erilaiset transumittelöt kiinnostavan, mutta odottakaa vaan, niin kohta itketään, miksi ei saada tukea ja rahaa! Ja kun otetaan keppihevosiksi tasa-arvo ja ihmisoikeudet, niin johan irtoaa!

  VastaaPoista
 4. Jäävätkös tämän transuimarin ennätykset voimaan?

  VastaaPoista
 5. Onko näillä transnaisilla kikulit vai ei? Vaikea ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin olen pohtinut, mutta jahka joku selittää, niin en usko olevan vaikea ymmärtää.

   Poista
  2. Onhan niillä:

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/transnaisen-kaskettiin-poistua-naisten-pukuhuoneesta-kuntosalilla-johtaja-sanoi-ettei-miehia-sallita/7211814#gs.3lgx45

   Minä se olen tyhmänä luullut, että transihmiset tuntevat valtaisaa ahdistusta ja tuskaa ollessaan väärän kehon vankina, mutta eivätpä ne vastakkaisen sukupuolen elimet vaikutakaan olevan niin paha asia.

   Poista
  3. Nykyäänhän ne tuolla suuressa maailmassa itkee, että kun oikeat naiset syyttää näitä mulkullisia naisia raiskauksista oikeiden naisten pukkareissa. Ja suvakit sanoo ettei pidä paikkaansa ja naiset, että kylläpäs.
   Eikös se jenkeissä joku isä ottanut oikeuden käsiinsä kun tämmöinen ns. raiskasi hänen tyttärensä koulun naisten/tyttöjen vessassa ja koulu sanoi ettei voi pitää paikkaansa. Isä kilahti ja kävi näyttämässä ns. että mistä kana kusee ja on syytettynä pahoinpitelystä.
   Huru-ukko

   Poista
 6. Transnaisten omat sarjat olisivat ehkä yhdessä suhteessa kiinnostavia: kovat poliittisesti korrektit sponsoritulot, maksavia katsojia vähän tai vielä vähemmän. -jussi n

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!