lauantai 18. kesäkuuta 2022

Maailmantilanne vaatii pystyviä johtajia

Charles Chaplin kuvasi 1930-luvulla elokuvaa Nykyaika, jossa hän katsoi tuolloin uudenaikaisten keksintöjen heikentävän kansalaisten elämänlaatua. Elokuvaa pidetään Chaplinin kannanottona pienten ihmisten puolesta modernisaatiota vastaan. Taustalla oli tietenkin vuoden 1929 pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. 

Sen aikanahan Yhdysvaltojen teollisuustuotanto vähentyi 47 ja bruttokansantuote 33 prosenttia. Weimarin Saksassa työttömyys taas nousi talvella 1929–1930 yli kahteen miljoonaan työttömään. 

Saksassa talouden romahtamista nopeutti se, että yhdysvaltalaiset pankit vetivät sieltä luottonsa pois. Siitä huolimatta sekä Yhdysvalloissa että tietenkin myös Saksassa koettiin suurtyöttömyys, jonka seurauksena muuan itävaltalaissyntyinen taiteellisia taipumuksia omaava herra onnistui nousemaan valtaan Berliinissä ja päätyi lopulta johtamaan maailman sen historian suurimpaan sotaan.

* * *

Nykyään ei enää ole Charles Chaplinia eikä Adolf Hitleriä, mutta edelleen löytyy kuitenkin henkilöitä, jotka kiinnittävät huomiota erilaisiin epäkohtiin. Ja niitähän riittää. 

Eniten on huomiota herättänyt Venäjän hyökkäyssota, jonka tavoitteena on tuhota 1930-luvulla valtaan nousseen itävaltalaissyntyisen herran tavoin kokonainen kansakunta. Pyrkimyksen seurauksena maailmaa uhkaa ruokapula.

Suomessa Valtiovarainministeriö taas totesi juuri, että maamme talouskasvu hyytyy, inflaatio kiihtyy ja julkisen velan korkomenot kasvavat nopeasti. Samalla myös yksityisten ihmisten lainanhoitokulut kasvavat siitä, mihin viime vuosien aikana on totuttu - eikä tämä voi olla vaikuttamatta etenkään suuria asuntolainoja ottaneiden nuorten ihmisten elämän edellytyksiin. 

Suomen energiansaantikin on jälleen vaarassa, koska Olkiluodon ydinvoimalan valmistuminen näyttää jälleen kerran viivästyvän. Sen seurauksena on vaarana, että energia loppuu ensi talven kovimpina pakkaspäivinä, koska sen tuonti itänaapurista ei vallitsevassa tilanteessa ole mahdollista. 

Eikä tässä kaikki. Kaupungistuminen on vaarantanut terveytemme tekemällä mikrobistostamme liian yksipuolisen. Lisäksi - syystä tai toisesta - länsimaisten miesten siemennesteen laatu on mennyt niin heikoksi, että heillä on vaikeuksia saattaa naisensa raskaaksi. 

Hyvät ratkaisut ovat siten kullanarvoisia sekä kansainvälisen että kotimaisen politiikan saralla. Nähtäväksi jää, löytyykö maailmalle johtajia, jotka pelastavat meidät tästä tilanteesta vähäisemmin vaurioin kuin 1930-luvun laman jälkeisen Saksan piällysmies.

* * *

Onneksi olemme juuri tällaisia tilanteita varten valinneet eduskuntaan mielestämme päteviä henkilöitä huolehtimaan maamme tulevaisuudesta. Yksi sellainen on kansanedustaja Suldaan Said Ahmed (vas), joka on ottanut asiakseen lasten oikeuksista huolehtimisen. Eikä minkä tahansa lasten, vaan useamman kuin kahden vanhemman perheiden ja transihmisten jälkeläisten. 

Epäselväksi minulle kuitenkin jäi, mitä hän tarkoitti. Siis ovatko kansanedustajan huolen aiheena polyamoristen suhteiden ja sukupuoli-identiteetiltään epävakaiden henkilöiden omat intressit vai heidän jälkeläistensä hyvinvointi. Epäilen ensimmäistä, vaikka toki Ahmed mainitsikin ajavansa nimenomaisesti jälkimmäisten oikeuksista. 

Vielä epäselvemmäksi minulle on jäänyt se, millä tavalla Ahmed aikoo ratkoa edellä esille nostamiani päälle vyöryviä akuutteja ongelmia. Toivottavasti hänen kannattajansa ja puolueensa johtonaiset ovat asiasta minua paremmin selvillä.

13 kommenttia:

 1. Kesti hetken hoksata, mitä asiaa Somaliasta tullut muslimi ajaa. Hän tarkoittaa tietenkin oman maansa moniavioisuuden hyväksymistä Suomessa. Nythän nämä avioliitot perustuvat sharia-lakiin ja suurperheen naiset joutuvat olemaan yksinhuoltajia Suomen lain mukaan. Mutta mutta. Jos perheet yhdistetään Suomen lain mukaan, vähenevät heidän saamansa sosiaalituet. Joten tuskin somalit muuttaisivat käytäntöjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatat hyvinkin olla oikeassa. Vaikka toisaalta vaatimus on elimellinen osa Vasemmistoliiton agendaa.

   Poista
 2. Kun kuuluisa isis-henkinen vihaa saarnaava imaami Khaleed Yasin kävi Roihuvuoressa moskeijassa Ahmed rekrytoi kuulijoita paikalle feisbukissa 2012.

  VastaaPoista
 3. Millä perusteella Putini haluaa tuhota Ukrainan kansan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman ja hallintonsa usean julistuksen mukaisesti sodan tavoite on tuhota Ukraina ja sen kansa.
   Vai jättääkö Medvedejevin viime viikkoinen lausunto "kahden vuoden päästä Ukrainaa ei enää ole maailmankartalla" jotain tulkinnanvaraa?

   Poista
  2. Siis tavoitehan on monella tavalla ja monesta suustakin ilmaistu: siksi että Venäjä tekisi loistavan paluun suurvalta-asemaan.

   Mielikuvat suurvalta-asemasta ovat kuitenkin jälkijättöisiä, militaarisia ja tavattoman raakoja. Niissä ei ole päämäärärationaalisuudesta häivääkään -- niissä elävät vain lapsenasteiset "kaikkiallisuuden" ja "kaikkivaltaisuuden" tunnot.

   Oikeasti Venäjällä -- varsinkaan Putinilla ja hengenheimolaisillaan -- ei ole muulle maailmalle mitään tarjottavaa. He ovat täysin kyvytön ja osaamaton kansakunta. Ainoa mitä heillä on on raaka voima. Viime kädessä he ovat valmiita tuhoamaan koko maailman, ettei tämä heille liian kipeä totuus paljastuisi.

   Poista
 4. .. Halusko Yhdysvallat tuhota Irakilaiset, kun hyökkäsi 2000-luvun alussa sinne, Ukrainan sodassa on kyse energiasodasta, niin kuin monessa muussakin mitä Suurvallat ovat tehneet ja globaali valtapeli..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, mikä näkyy siinä, että Irak on edelleen olemassa.

   Poista
 5. Toivotaan Suomeen runsasta satoa ja lauhaa talvea. Saatetaan täältä somalit kotimaahansa, joka on turvallinen, koska siellä voi lomailla ja pitää vaikka kuinka monta akkaa ja siittää kersoja mielin määrin.

  VastaaPoista
 6. Tokihan Said Suldaan ajaa somaliperheiden etua joilla useampi lapsi. Heitto transihmisistä oli vain savuverho jollaisella nykyisin saa tukea koska on osannut lausua oikean taikasana, ja tässä tapauksessa se ei ole asylum.

  Kun lueskelee Pauli Vahteran blogikirjoituksia siitä kuinka paljon erilaisia tukia maahanmuuttajat, ja etenkin runsaslapsiset perheet saa, alkaa näin nettoveronmaksajaa huimaamaan. Samoin tuollainen nakertaa halua maksaa veroja saati raataa 16-tuntisia työpäiviä pienyrittäjänä kuten itse olen tehnyt.

  Onneksi tuo kaikki on nyt osaltani ohi ja nykyinen sijaintini on jokin muu kuin Suomi. Vaan jos joku luulee, että yle-verosta pääsee eroon muuttamalla ulkomaille, asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Tämän sain karvaasti kokea alkukeväästä.
  Ahne verottaja laskee sinut ulkomailla asuvaksi vasta kun 3 täyttä kalenterivuotta on kulunut sekä sen vuoden loppukuukaudet milloin pois olet muuttanut. Toisin sanoen, itse muutin viime vuoden marraskuussa. Maksan siis yle-veroa aina vuoden 2024 loppuun saakka.
  Ei siis kannata muutta vuoden 1. päivänä. Silloin rahoitat tuota propaganda-tuuttia käytännössä 4 vuotta. Ylehän ei meille ulkomaille asuville tarjoa yhtään mitään verolle vastineeksi. Nettisivut joo, mutta toisaalta en seurannut Yleä Suomessakaan.

  Oliko tämä Said Suldaan muuten vihreä? Googlen avulla tietty löytyisi, mutta olen hieman katveessa signaalin suhteen täällä jossain Telden kukkuloilla.

  VastaaPoista
 7. Ahmedin puolue on Vasemmistoliitto, nousi Ahrinmäen tilalle Eduskuntaan. Mitä muuten Razmyarkaan siellä muuta teki kuin vaati maahanmuuttajille lisää oikeuksia ja syytti suomalaisia rasismista?

  VastaaPoista
 8. Aika harva tajuaa millainen kognitiivisten kykyjen hajoaminen euooppalaisen kulttuurin piirissä on nyt meneillään. Transitiiviverbien hallitseminen on katoamassa, yhä useammat tajunnalliset jäsennykset tarvitsevat esineiseksi substantivoituja mielteitä, ja se, mikä ensimmäiseksi häviää, on kyky ymmärtää yksilötasolle palautyumattomia sosiologisia tosiasioita, ja se, millä tämä kyvyttömyys yritetään korvata, on yksilöidentiteettien täysin järjetön käsitemäärittely.

  Tosiasiat, joiden kuvaamiseen tarvittaisiin verbien hallintaa ja joiden selittäminen voi tapahtua vain syysuhteita jäljittämällä, ovat tajunnastamme katoamassa. Tavallaan käy niin kuin Fromm ilmaisee: "olemisen" monet muodot tiivistyvät "omistamiseksi", ja ne kohteet, jotka tajuntamme kokee "omistettaviksi" -- kuten, sanotaanko, vaiklka "identiteetti" -- käyvät yhä epäämääräisemmiksi.

  Juuri kukaan ei tajua, miten täydellistä käsitesekaannusta esimerkiksi lakipykälät "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" tai "uskonrauhan rikkomisesta" ovat. Niiden sisältöä yrittää syyttäjärouva järjestämissään näytösoikeudenkäynneissä -- de facti noitaoikeudenkäynneissä -- täsmentää, mutta ne eivät ole täsmennettävissä.

  Yhteiskunnallinen keskustelu on jokseenkin laidasta laitaan pelkkää stiiknafuulaa, ja todellisuudessa yhteiskuntamme taantuvat kohti järjestelmiä, joita olemme nimittäneet totalitarismeiksi. Emme tällä hetkellä edes näe itseämme Venäjän peilissä, vaikka tilaisuus itsekritiikkiin ja itseymmärryksen kasvattamiseen olisi nyt nenämme edessä.

  Yleistä hyvää rousseaulaisessa merkityksessä ei enää ole, on vain yksityisten hyvien summa. Sillä ei lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen olento tule olemassaolon taistelussa selviytymään.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!