keskiviikko 1. kesäkuuta 2022

Kolmijalkainen eläin

Hämähäkillä on kahdeksan jalkaa, muurahaisella taas kuusi. Selkärankaisilla on puolestaan neljä jalkaa paitsi jos kaksi niistä on erikoistunut pyrstöksi, käsiksi tai siiviksi - tai surkastunut kokonaan pois. Sen sijaan millään eläimellä ei tiedetä olevan kolmea jalkaa muuten kuin onnettomuuden takia.

Näin on tähän asti ajateltu. Nyt on kuitenkin julkaistu tutkimus, jossa oli tarkasteltu erään papukaijalajin käyttäytymistä sen kiipeillessä. Sen mukaan tutkitut linnut käyttävät syklisiä kolmijalkaisia ​​askeleita kiivetessään - ja niissä nokka toimi kolmantena jalkana. 

Tällöin nokan synnyttämät voimat olivat suuruudeltaan yhtä suuria tai suurempia kuin ihmisten ja kädellisten eturaajojen pystysuoran kiipeämisen aikana synnyttämät voimat. Toisin sanoen ne toimivat pystykiipeilyn aikana kolmantena jalkana. Ja siten papukaija - vaikka ei olekaan kolmijalkainen eläin - toimi aivan kuin se olisi sellainen. 

Taustalla on siten poikkeuksellinen evolutiivinen kehityskulku, joka on mahdollistanut papukaijan sujuvan liikehtimisen pystysuoralla pinnalla ilman rungolla hyppimistä. Tässä suhteessa sen kiipeäminen poikkeaa esimerkiksi tikoista, jotka myös liikkuvat sujuvasti puiden rungoilla, mutta hypähtelemällä. 

Jatkotutkimuksissa selvinnee kuinka papukaijojen hermosto ja lihaksisto ovat muuttuneet mahdollistamaan niiden omalaatuisen kolmijalkaisen kiipeilyn. Ja tulevat miljoonat vuodet kertovat, onko kyseessä sellainen evolutiivinen keksintö, jonka seurauksena funktionaalisesti kolmijalkaisista eläimistä tulee tavallinen näky maapallon eläimistössä.

8 kommenttia:

 1. Jos kolmijalkaisuus olisi todella toimiva, kai se olisi jo muutamaankin kertaan keksitty silmän tavoin. Tässä on nyt se fundamentaali ongelma, että _kaksipuolisuus_, bilateraalisuus, syntyi kehityksen varsin varhaisessa vaiheessa.Jos sen haluaisi muuttaa, olisi lähdettävä lähes jostain kambrikauden alusta.

  "Bilateral symmetry, which is also called plane symmetry, exists in 99 percent of animals. Most phyla are included in this, such as Arthropoda, Annelida, Chordata, Nematoda, Platyzoa, and the majority of Mollusca."
  https://www.reference.com/science/advantages-bilateral-symmetry-animals-9224fa1fea57d185

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin elimiä on pariton määrä esimerkiksi yksi, mutta se lienee väärää ajattelua ja oikeaa on, että elimiä tai vastaavia on jokin kakkosen potenssi (2^0 = 1).

   Poista
  2. Muistan nuoruudessani lukeneeni tieteisromaanin, jossa esiintyi ulkoavaruudellisia olioita, jotka olivat kolmijakoisia siinä kuin me maan asukit pääosin bilateraalisia. En muista mikä tai kenen teos oli kyseessä.

   Poista
  3. "Tripodien aika" oli se kirjasarja. Ihan ok nuorisoscifiä.

   Poista
 2. Ylöspäin kiivettäessä kolmas tarttumaelin voi tosiaan olla hyödyllinen. Tai norsun kärsä kätenä.

  VastaaPoista
 3. No entäs se hirvi, se jonka joku oli kuvannutkin? Kolme jalkaa ja vain yksi korva. Mihin kategoriaan tuo kuulunee? Saaliseläimiinkö?
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kysyä sudelta. Luultavasti maistuu.

   Poista
  2. No kysytään. Suzu Hukkanen, miltä maistuu kolmijalakinen yksikorvainen hirvi?
   Huru-ukko

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!