perjantai 24. kesäkuuta 2022

Juhannusuutisia Ruotsista ja Suomesta

Helsingin sanomat tarjosi juhannusaaton kunniaksi mielenkiintoisen uutisen Ruotsista. Sen mukaan "eräs ruotsalainen uintiseura on kieltänyt naispuolisilta uimareiltaan bikinien käytön harjoituksissa... Sanotaan, että näyttää epäammattimaiselta ja että tyttöjä ei kunnioiteta, jos he uivat bikineissä. Lisäksi poikien väitetään olevan vaikea keskittyä".

Jutussa kerrottiin myös, että samaisessa seurassa on ollut jo aiemmin ongelmia, sillä seuran 19-vuotias miesuimari sai tuomion alaikäisen seksuaalisesta häirinnästä. Lopputuloksena häiritty tyttö vaihtoi seuraa 19-vuotiaan jatkaessa molskimistaan vanhan tiiminsä väreissä. 

Kertomatta kuitenkin jäi mistä uimaseurasta on kysymys. Ja jopa se, missä päin Ruotsia seura toimii. Niinpä itse kukin voinee pohtia omassa mielessään, mistä seikasta tässä uutisessa on syvimmältään kysymys.     

* * *

HS julkaisi juhannusaaton kunniaksi toisenkin mielenkiintoisen uutisen. Sen mukaan kaikkien aikojen lämpimintä juhannusta vietettiin 87 vuotta sitten Ähtärissä. Tuolloin lämpötila kohosi peräti 33,8 asteeseen. 

Nyt saamme siis jännittää johtaako tälle juhannukselle ennustettu helle uuteen ennätykseen. Ja antaako se samalla pontta ennusteille, joiden mukaan maapallomme ilmasto on lämpenemässä peruuttamattomasti. 

Outoa on vain se, että vuoden 1935 ennätyksen lyömistä on jouduttu odottamaan näinkin kauan. Onhan maapallon keskilämpö kohonnut jo keskimäärin 1,1 astetta esiteollisen ajan lämpötiloista - ja Suomessa tuon muutoksen suuruus on vieläkin suurempi. 

Näillä juhannusjuttujen kera - tai niistä huolimatta - toivotan hyvää juhannusta kaikille lukijoilleni! Nauttikaa helteistä ja uikaa minun puolestani bikinit, uimahousut tai kokonaan peittävä uimapuku päällä - tai vaikka ilman rihman kiertämää, jos siltä tuntuu. 

Miehet kuitenkin varokoon veneilyä sepalus avoimena ja naimattomat naiset katselkoot alastomina kaivoihin, lampiin tai lähteisiin nähdäkseen sulhaskandidaattien kuvia - mutta suhtautukoon siellä näkyviin tyyppeihin kuitenkin epäillen. 


5 kommenttia:

 1. Niin, liekkö proffa kuullut näistä nykyajan juhannustaioista, kuten: jos juhannusyönä nousee veneessä seisomaan pissiäkseen laidan yli, voi rannalla nähdä tulevan leskensä.

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää ja rauhallista juhannusta myös Professorille.

  VastaaPoista
 3. Länsimaailmassa ja kaukoidässä pukeutumisen historiaa esittelevissä kirjoissa on kymmenen tuhatta sivua ja satatuhatta kuvaa. Siellä missä naisten kaapuun kietominen on ollut kulttuurinen perusratkaisu, nuo kirjat olisivat kovin ohuita. Toki eurooppalaisen keskiajan kohdalta myös oma historiamme jää vähiin sivuihin.

  Uuden ajan individualismi loi oman "minämme" ja itseidentiteettimme, ja tietysti pukeutumisemme vaihtuvat muodit kertovat siitä, että ihmisen alkulaumoja läpäissyt kaikkiallinen "valta" on voinut meissä jalostua yksilön kokemukselliseksi "tahdoksi". Ehkä puolet naisen persoonasta voi olla pukua, ihan samalla tavalla kuin puolet miehen persoonasta on autoa.

  Aika ihmisiä siis, nämä nykyiset aikaihmiset. Siellä missä pukeutumisesta tulee päällimmäinen elämänongelma, jokin on pahasti pielessä. Se kertoo siitä, ettei sitä omaa "tahtoa" oikeastaan ole.

  Ehkä nakuileminen kulttuuri-ilmiönä, monine merkityksineen, on yleisinhimillisesti tärkeä. Juhannustaiatkin taitavat kertoa paljon yleisinhimillisempää tarinaa kuin mitä niiden harrastajat tietävätkään.

  Juhannussauna, kuten myös joulusauna, ovat meillä kulttuuri-ilmiöitä, joita voidaan tarkastella syvätasolla, ja ehkäpä on syytä olla noista perinteistä ylpeäkin.

  Ihan siinä hengessä, ja Hannu Salaman tapausta muistellen, hyvää Juhannusta kaikille.

  VastaaPoista
 4. Huono itsehillintä ja keskittymiskyky noilla nykyajan ruotsalaisilla. No, juhannussalot pystyssä kuitenkin. Hyvää grillijuhlaa kaikille possun syöjille.

  VastaaPoista
 5. Sitähän Hesari ei koskaan tee mutta olisivat voineet kirjoittaa suoraan tässä olleen kysymyksessä vain ja ainoastaan se, että kyseisessä uimaseurassa on näitä joilla ns "laajempi käsitys seksuaalisuudesta" kuten meille eräskin edistyksellinen nainen on tietänyt kertoa.
  Mitä tuomittu seksuaalirikollinen tekee uimaseurassa jossa on alaikäisiä tyttöjä? USA:ssa ei moinen tulisi kuuloonkaan, mutta Ruotsi...huoh, tuntuu että he tekevät kaikkensa saattaakseen alaikäiset tytöt ja muslimit samaan tilaan.

  Tulinpa minäkin juhannukseksi Suomeen Palmasista palelemasta (yli viikon ollut 22° ja pilvistä) ja tekemään juhannustaikoja.
  Olen muuten aina pitänyt järveen virtsaamista pyhäinhäväistyksenä. Tehkää tuo juttu vaikka erilliseen astiaan, tosin kaikkein parasta olisi pysytellä kuivalla maalla jos alkoa veressä. Muistakaa, että vedet ovat vielä verrattain kylmiä helteestä huolimatta. Kevät ja alkukesä ovat olleet todella viileitä.

  Kaunis kiitos professorille laatublogista ja oikein hyvää juhannusta 🌞 ja sama toisella kotimaisella(ni) - Feliz Noche de San Juan! Tómatelo con calma! Hasta luego! 👋

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!