sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Rotat piilosilla

Yle kertoi eilen, että suomalaisen luontokuvaajan otos piilosta leikkivästä karhusta on hurmannut maailmalla. Kuva on kieltämättä hieno, kuten myös valokuvaajan harrastus.

Tiedelehti Science sen sijaan kertoi rotilla tehdystä tutkimuksesta. Siinä niitä oli opetettu leikkimään piilosta ihmisten kanssa.

Opetuksen kohteena olleista kuudesta rotasta kaikki oppivat etsimään piilossa olevaa parissa viikossa. Viisi niistä oppi myös olemaan piilossa ja vaihtamaan rooliaan tässä leikissä.

Etsiessään piiloutujaa nämä rotat turvautuivat näköönsä ja hyödynsivät muistikuvia aiemmista piilopaikoista. Lisäksi ne päästelivät etsimistilanteelle spesifisiä ääniä.

Piiloutuessaan rotat suosivat läpinäkymättömiä piilopaikkoja läpinäkyvien sijasta ja pysyivät paikallaan löytymiseensä saakka. Eivätkä ne pitäneet meteliä vaan olivat "hiirenhiljaa".

Tutkimus osoitti, että rottien kognitiiviset kyvyt ovat varsin kehittyneet - ja ettei ihminen ole ainoa elollinen, joka osaa leikkiä piilosta. Tutkijat arvelivatkin, että piilosilla oleminen on evolutiivisesti vanha leikki.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
DeepStack: tietokone, joka voitti pokeripelin
Älykkyyden evoluutiosta
Liikunta pidentää ikää!

3 kommenttia:

  1. Politiikasta minulla on sellainen kokemus, että kyllä ne rotat tulevat näkyville, kun arvelevat olevansa yhdessä vahvempia.

    VastaaPoista
  2. Vai arvelivat. Oliko tälle vanhuudelle tai ylipäänsä evolutiivisuudelle näyttöä? Montako vuotta on vanha? Kaikenlaista arvailua nykyään hyväksytäänkin tieteeksi. Aivan perusteissa on kamalia puutteita. Ei esim. ymmärretä, ettei tuloksia voi esittää yhdeksällä merkitsevällä numerolla, jos niitä numeroita ei oikeasti ole mitattu ja kun on aivan selvää, että ei ole mitattu. Tämäkin juttu olisi aivan hyvin voinut tyytyä toteamaan, että rotat näyttävät oppivan leikkimään piiloleikkiä. Terveisin kollegoiden välinpitämättömyydestä ja laiskuudesta mielensä pahoittanut tutkija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän nuo arvelivat, mutta eivät missään tapauksessa esittäneet totuutena. Tarkalleen ottaen tuo kohta oli kirjoitettu näin: "All rats learned hide-and-seek quickly and we wonder if role-play games are an evolutionarily old play capacity". Kyseessä oli siis sen pohdinta, mitä tutkijoiden tulokset saattaisivat tarkoittaa laajemmassa viitekehyksessä. Tuon pohdinnan tulosta voidaan tulevissa tutkimuksissa käsitellä testattavana hypoteesina.

      Tarkennettakoon, että tässä puheena olevat tutkijat eivät esittäneet tuloksiaan yhdeksällä merkitsevällä numerolla. Sinänsä olet kuitenkin oikeassa siinä, että tieteellisiä löydöksiä raportoiviin artikkeleihin liitetään aivan liian usein ylitulkintoja.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!