torstai 23. kesäkuuta 2022

EU-kansalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia - mikäli siitä ei joudu maksamaan

Venäjän hyökkäyssodan aikana ovat Euroopan Unionin jäsenmaat tukeneet hyökkäyksen kohteeksi joutuneita ukrainalaisia asetoimituksin sekä asettamalla talouspakotteita Venäjälle. Perustelu näille toimille lienee jotain sen suuntaista, ettei aggressiivisen voimapolitiikan tahdota enää nykyaikana antaa johtaa voittoihin. 

Eilen uutisoidun eurobarometrin mukaan Venäjän hallitukselle, yrityksille ja yksityishenkilöille asetettuja pakotteita kannattaa 80 prosenttia eurooppalaisista, mikäli niillä ei ole vaikutuksia energian tai elintarvikkeiden hintoihin. Jos vaikutuksia kuitenkin tulee - kuten tietenkin tulee - peräti 60 prosenttia eurooppalaisista vastaajista jättäisi asettamatta pakotteita. 

Toisin sanoen suurin osa EU:n kanalaisista ei viime kädessä ole valmis maksamaan eurooppalaisesta rauhasta, vaan antaisi sotilaallisen väkivallan johtaa voittoihin. Tai sitten he pitävät venäläisten hyökkäystä Ukrainassa oikeutettuna ja toivovat näiden onnistuvan hyökkäyksessään. 

Näyttää siis siltä, ettei länsimaisten arvojen ja rauhan puolustaminen ole kovin suuressa huudossa EU:n alueella, vaan ne jäävät auttamatta ihmisten henkilökohtaisen elintason varjoon. Tai sitten ihmiset arvelevat, ettei Venäjän hyökkäys voisi koskaan kohdistua EU-maihin itseensä. 

Nähtäväksi jää, vaikuttaako kyselyn lopputulos Ukrainaan toimitettavaan sotilaalliseen tukeen. Uutinen ei nimittäin kertonut oliko sillä EU-kansalaisten hyväksyntä, mutta koska aseapukin on jossain vaiheessa korvattava eri maiden omille asevoimille, kohdistuu senkin loppulasku viime kädessä eurooppalaisille kuluttajille. 

Suomessa ihmisten asenteet olivat varsin mielenkiintoisella tavalla erilaiset kuin muualla EU:ssa. Peräti 89 prosenttia kannatti pakotteita ja noin 70 prosenttia olisi myös valmis sekä energian että ruuan hintojen nousuun niiden seurauksena.

Ehkäpä tähän asenteeseen vaikuttaa se, että me olemme tunteneet venäläisten uhan vuosisatojen ajan, ja olemme epäilemättä yksi potentiaalinen Venäjän seuraavan aggression kohde. Nyt nähdyn kyselyn perusteella näyttää kuitenkin siltä, että mikäli maahamme kohdistuisi samankaltainen aggressio kuin Ukrainaan, emme voisi luottaa edes EU-maiden kansalaisten vähäiseen tukeen, vaan omakin taistelumme olisi käytävä ilman varmuutta ulkoisesta avusta - siis samaan tapaan kuin aikanaan käytiin talvisota. 

Näin ainakin siihen asti, kunnes meille on myönnetty jäsenyys Pohjois-Atlantin puolustusliitossa eli NATO:ssa. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nuoleeko pääministeri Marin Putinin persettä vai näytteleekö hän tarkoin varjeltua näytelmää?
Venäjän Ukraina-aggressio paljasti maastamme vätyksiä ja jämäköitä ihmisiä
Tsaarintekele on lukenut Stalininsa

21 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yksityiskohta, että Suomessa asenteet ovat erilaisia kuin muualla EU:ssa. Varmaan Venäjän läheisyys on yksi tekijä tässä tapauksessa. Mutta samanlainen vastuunkanto on jotenkin suomalainen ominaisuus myös monessa muussakin EU-asiassa. Suomalaiset ovat aina valmiina uhraamaan omat etunsa yhteisen hyvän vuoksi. Muut välttämättä eivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi ei ole ainoastaan lähellä Venäjää, vaan täällä on myös paljon venäläisiä ja kokemuksia heistä.

      Poista
    2. Varmasti parempia kokemuskia Venäläisistä, kuin somaleista tai arabeista

      Poista
  2. Eihän tässä mitään ongelmaa ole. Venäjä on raunioina ja sortuu huomenna. Ukrainalaiset ovat kohta Moskovassa, Putin on kuolemansairas, ja Venäjä pilkotaan ja jaetaan. Homoparaatit marssivat idästä länteen ja pronominit sinkoilevat. Tämä on meille moneen kertaan kerrottu. Mikä nyt on muka huolena?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä ennustus lopputuloksesta, josta ei ole epäilystäkään. Homot voi jättää omaan arvoonsa, mutta kai se vapaus heillekin sitten Venäjällä. Olet oikeassa, ei mitään huolta, aikaa menee vähän vielä.

      Poista
  3. Jos Ukrainan sota haluttaisiin taputella nopeasti, länsi aseistaisi Ukrainan järeillä, pitkänkantaman aseilla. Vaan kun ei muka uskalleta. Miksei? Panee miettimään, kuka tästä sodasta hyötyy ja miten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun Venäjä nyt käy "sotaa" toinen käsi taskussa ja edes mitenkään mobilisoimatta, niin mitä se länsi muka voisi tehdä? Mitä se voisi antaa? Sotatoimialueen ulkopuolinen Ukrainahan on lähes koskematon. Junat kulkevat, kännykät toimivat, infraan ei ole mitenkään kajottu. Haluaako länsi muuttaa tämän tilan? Varmaan haluaa.

      Poista
    2. Ainakaan aseteollisuuden omistajat eivät halua että tämä sota taputellaan loppuun. Loistava bisnes ainakin niin kauan kuin kuolleita amerikkalaisia on nolla. Ehkä kauemminkin? Eikä yrittänyttä laiteta. -jussi n

      Poista
    3. Mm. "jussi n:lle": Se paha aseteollisuus on ensinnäkin monissa maissa, valtion omistamaa. Toiseksi, ilman aseteollisuutta Suomessa puhuttaisiin tänään venäjää. Näet aseet ovat ovat pienten kansojen ainoa mahdollisuus pärjätä isompia vastaan. Jos talvisota olisi käyty nyrkein, Suomi olisi hävinnyt maailmankartalta.

      Poista
  4. Arvot ja periaatteet myydään kun tulee sopiva hinta tai niiden ylläpito käy liian kalliiksi.

    Kun tavalliset kansalaiset euroopassa ajattelevat näin, ne myös valitsevat poliitiikkoja jotka toimivat niin.
    Ei lupaa hyvää Suomelle ja muille itä-euroopan maille.

    VastaaPoista
  5. Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto sai niin valtavan avun länneltä, että ilman sitä olisivat Siperian takana vieläkin. Esim. ajoneuvoja lähes 400 000 kpl, 10 000 lentokonetta jne. ja loppumaton elintarvikeapu. Ukrainan länneltä saama apu ei ole edes verrattavissa siihen. Että kovasti se Putin pullistelee voitonpäivänä ja onhan se todettu, että suurvalta armeija ilman ydinaseita on tosiasiassa pilipaliarmeija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten Yhdysvallat, joka joutu lähteen 70-luvulla mm Vietnamista peräedellä, vaikka oli silloinki maailman suurin asevoimat

      Poista
    2. Tuosta toisen maailmansodan aseavusta Neuvostoliitolle, sillä Yhdysvallat sääst omia joukkojaan satojatuhansia, aseistamalla ja sotimalla Neuvostoliiton miehillä sillosta Saksaa vastaan, sen ovat jopa Yhdysvallat myöntänyt..

      Poista
  6. Länsimaiset arvot?
    Mene helvettiin niiden länsimaisten arvojesi kanssa.
    Hyvin on bolshevikki eu:n propaganda uponnut.

    VastaaPoista
  7. Länsimaiset arvot ovat oikeasti historiallisesti olemassa, ne vaan eivät ole ihan sellaisia mitä tämä nykyinen arvoliberaali "älymystö" väittää niiden olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä näin termin "human rights anal democracy" ja nauroin tunnin.

      Poista
  8. Venäjä on nyt usealla suulla ilmoittanut, että välirikko lännen kanssa on peruuttamaton. Se rahojen varastaminen oli todella paha juttu. Länteen ei nyt luota kukaan enää koskaan.
    Venäjä ei enään välitä lännestä, se on sille samantekevä, ja _se näyttää onnistuvan siinä_.
    Kikkeliskokkelis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsepä on välirikkonsa aiheuttanut. Täytyy vain toivoa, että kyseinen rosvomaa voitaisiin eristää muusta maailmasta mahdollisimman täydellisesti ja niin pitkäksi aikaa kuin on tarve. Jos länteen "ei luota nyt kukaan" niin eläisimme maailmassa, jossa kukaan ei enää luota kehenkään. Onneksi ei vastaa todellisuutta tuollainen käsitys.

      Poista
    2. Veikkaan, että tässä nimim. Catlina on paremmin oikeassa kuin ano 13.45
      On valaisevaa tutustua myös muuhun saatavilla olevaan tietoon kuin näihin iltalehtiin.
      Sakhalin-2 on yksi maailman suurimmista integroiduista, vientiin suuntautuneista öljy- ja kaasuprojekteista sekä Venäjän ensimmäinen offshore-kaasuprojekti.

      Sakhalin-2 projektissa on esim. Japani mukana (Mitsui ja Mitsubishi). Shell on 'pumpattu' pihalle Siperiasta.

      Googlaa seuraavaksi: ONGC

      Oil and Natural Gas Corporation. Tämä on intialainen öljyn ja kaasun etsintä- ja tuottajayhtiö.
      Tämä yhtiö on nyt myös mukana Venäjän öljykentillä. Ota mukaan tähän myös kiinalaiset etc.
      Nämä korvaavat länsiyhtiöt.

      Näistä saat tietoa ihan googlaamalla eikä siinä ole mitään 'putinismia'. Vielä saat tietoa, että Venäjällä on 12 800 km jäämeren rantaa. Siellä on mahtavat raaka-ainevarat. Löytyy harvinaisia maametalleja, joita tarvitaan mikropiiriteknologiassa. Löytyy palladiumia ja vaikka mitä.

      Tämmönen löytyy Youtubesta. Siinä on ihan hyvää analyysia.
      Europe’s Path to Self-Destruction: Following U.S. as Global Order Comes Apart
      https://www.youtube.com/watch?v=vM_XxdyHS60

      Poista
    3. Joo, diktatoriselle kehitysmaalle sopii käydä käydä kauppaa toisten diktatoristen kehitysmaiden kanssa. Ei siitä laulua synny, eikä elintasoa.

      Poista
  9. Venäjällä ja monella muulla kehitysmaalaisella roistovaltiolla on noita resursseja. Minkäs teet ja hyvä heille. Siltikin ne pysyvät kehitysmaina, joihin harva normaalijärkinen länsimaalainen haluaisi muuttaa asumaan. Lännen on alettava pitämään omiensa puolia paremmin ja ennenkaikkea omavaraisemmin, mikäli se haluaa olla vapaa, hyvinvoiva ja sivistynyt vielä tulevaisuudessakin. Ensi askeleena se saisi lakata hyysäämästä vihamielisiä kehitysmaalaisia omall maaperällään.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!