torstai 24. helmikuuta 2022

Nuoleeko pääministeri Marin Putinin persettä vai näytteleekö hän tarkoin varjeltua näytelmää?

Tuoreiden uutisten mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti maansa aloittavan Ukrainassa sotilasoperaation, minkä vahvistavat sieltä raportoidut ohjusiskut ja maihinnousut. Näin Putin on osoittanut, ettei EU:n pakotteilla tai kansainvälisillä sopimuksilla ole vaikutusta Venäjän toimiin. 

Suomi on Ukrainan tavoin Venäjän naapuri, jonka on etenkin nyt nähtyjen tapahtumien jälkeen huomioitava erityisen tarkasti itäinen uhka. Toki tämä on tehty jo aiemminkin. 

Sotien jälkeisestä ajasta 1990-luvulle asti maamme selviytymiskeinona oli suomettumiseksi kutsuttu nöyristely itänaapurin edessä. Sen karusta todellisuudesta kertoi lapsena kuulemani vitsi, jonka mukaan pääsihteeri Leonid Brezhnevin perseen tiedettiin tehdyn puusta, koska suomettumispolitiikan luojan presidentti Urho Kekkosen kielestä löytyi tikkuja. 

Myöhemmin Suomi on liittynyt läntiseen talousliittoon eli Euroopan Unioniin saadakseen siltä mm. turvallisuustukea sekä vahvistanut omaa sotilaallista voimaansa. Ensimmäinen on ollut pelkkää toiveajattelua ja jälkimmäisenkin osalta on tunnustettu se realiteetti, ettei viiden miljoonan ihmisen kansa voi voittaa Venäjää vastaan käytävää sotaa, vaan ainoastaan tehdä maan valloittamisesta niin kallista, ettei kukaan järkevä taho ryhdy sellaiseen. 

Nyt nähdyt tapahtumat Ukrainassa osoittavat kuitenkin, ettei Venäjän johto ole järkevissä käsissä. Tämä asettaa suomalaisen turvallisuusratkaisun uuteen tilanteeseen, koska 30 vuotta käytetty turvallisuusratkaisumme on mitä ilmeisimmin perustunut virheellisiin premisseihin, koska siinä ei ole huomioitu itänaapurin ajautumista järjettömiin käsiin. 

Tässä tilanteessa olisi Suomen johdon katsottava peiliin ja todettava rehellisesti, että Suomen turvallisuuden varmistamiseksi on vain kaksi ratkaisumallia. Niistä ensimmäinen on paluu edellä mainittuun Putinin perseen valmistumateriaalin päivittäiseen testaamiseen ja toinen turvallisuustakuiden hakeminen läntisestä sotilasliitosta, jonka aseiden voima on moninkertainen Venäjään nähden.

Tätä taustaa vastaan oli järkyttävää kuulla, kun pääministerimme Sanna Marin (sd) ilmoitti, ettei Suomi ole juuri nyt edes keskustelemassa niin sanotun NATO-optiomme käytöstä, mutta ilmoitti samalla maamme hyväksyvän aseviennin Ukrainaan. Toisin sanoen pääministerimme ei aio ryhtyä Putinin perseennuolijaksi, vaan on päättänyt luottaa siihen jo virheelliseksi osoittautuneeseen premissiin, että Putin olisi järkevä henkilö.

Tässä tilanteessa on syytä toivoa, ettei pääministerimme tilannetaju ole niin heikko kuin edelle kirjoittamastani voisi kuvitella, vaan että käynnissä olisi sittenkin tarkoin varjeltu näytelmä, jonka lopputuloksena Marin ja presidentti Sauli Niinistö ilmoittavat lähitulevaisuudessa yhdessä Naton Jens Stoltenbergin kanssa Suomen liittyneen kaikessa hiljaisuudessa läntiseen sotilasliittoon saadakseen turvan Venäjän uhkaa vastaan.
 

43 kommenttia:

 1. Kun minä olen ollut siinä käsityksessä, että Naton kenraalit ovat toistuvasti varoittaneet siitä, että heillä _ei_ ole mitään todellista voimaa. Ei ole ollut pitkään aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiasia on, ettei Venäjä ole koskaan hyökännyt NATO-maahan, vaikka muuten onkin sotinut monissa maissa. Joku syy tälle valikoimiselle täytyy olla.

   Poista
  2. On hyvä muistaa, että maailmassa on ollut kaksi maailmansotaa. Molemmilla kerroilla on sodan kulku muuttunut kun USA:n armeija on valinnut puolensa ja liittynyt sotaan. USA ja sen liittolaiset ovat voittaneet ja voitollaan lopettaneet molemmat sodat. Ei se kyky mihinkään ole hävinnyt.

   Poista
  3. Usa voitti Toisenmaailman sodan euroopassa Neuvostoliiton avulla ..

   Poista
  4. Se oli sillooin se. Nykyään USA ei ole samanlainen teollisuusjätti kuin silloin. Valmistus on siirretty koneineen Aasiaan, ammattitaitoista väkeä ei enää ole. JOpa teräs tehdään kierrätysromusta kun rautakaivokset on suljettu joko kannattamattomina tai ne ovat ehtyneet. Sama koskee kuparia ja muita värimetalleja. Tietokoneiden sirut ja muistit ovat tuontitavaraa kuten kaikki. Jos menee supermarkettiin niin kaikki on tuontitavaraa made in china tai ruokatarvikkeissa produce of mexico.

   Poista
  5. No, eipä se NL omin voimin sotinut, vaan amerikkalaisten valtavan aseavun turvin.

   Poista
  6. Etpä osannut lukea, luki että Neuvostoliiton avulla

   Poista
  7. Neuvostoliiton apu oli tekniikan puolesta ilmeisen vähäistä, sotamiehiä sen sijaan kaatui hyvin paljon. Yhdysvallat aseisti ja muonitti Neuvostoliiton. Neuvostoliitto toimitti tykinruuan.

   Poista
 2. Ei kai nykyinen tilanne -- tuo mainittu 30 vuoden aika -- mikään uusi ole. Kaikki sitä edeltänyt "suomettuminen" lähti myös liikkeelle sen tosiasian julkilausumattomasta tunnustamisesta, että meillä on naapurina täydellisen järjettömyyden vallassa elävä hallinto.

  Suomettumisen illuusioita ylläpitämällä me vaurastuimme ja meistä tuli Kekkosen kaudella "maailman amerikkalaisin maa". Puolueettomuus oli luja selkäranka. Sen sijaan itänaapurimme tosiasiallista kehitystä on kuvannut parhaiten Immanuel Wallerstein, joka N-liiton romahdettua totesi, että se oli maailman taloushistorian toistaiseksi tehokkaimmin varallisuutta harvojen käsiin kerännyt de facto kapitalistinen valtio.

  Oligarkit ponnahtivat valtaan, koska heille oli valmis kattaus ja toimintamekanismit. -- Mikään ei siis ole sen maan hallinnossa tosiasiassa muuttunut. Siellä jatkuu ihan se sama, täsmälleen sama ahneiden arvaamattomien valtataistelijoiden voimainmittely kuin minkä sosialistinen N-liitto puhtaaksiviljeli.

  Ja kun me nyt mietimme omia asenteitamme ja ratkaisujamme, niin olivatpa ne mitä tahansa, ihan aluksi olisi mielestäni hyvä "nähdä maailma oikein", nähdä vaikka edes aluksi oma historiamme oikein, ja olla itse sortumatta ensimmäisiin halpoihin puolenvalintoihin.

  Napoleon on jälleen valloittamassa laajaa venäjänmaata, tällä kertaa ikään kuin sisältä käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuo on se nuolemisvaihtoehto. Turvallisuusongelma syntyy, jos sekä jätämme nuolematta että liittoutumatta. Ja juuri tähän Marin näyttäisi syyllistyneen.

   Poista
  2. Niin, mun mielestä Suomen hallinnon kannattaisi pitää turpansa kiinni nyh ainakin parin vuoden ajan

   ja vahvistaa asevoimia, ja myös jotenkin yrittää lisätä suomalaisten, siis suomalaisten syntyvyyttä pidemmän ajan hyötyä ajatellen

   Poista
  3. Vähän ihmettelen tuon tunnevaltaisen käsitteen "nuoleskelu" käyttämistä.

   Ei kai Paasikivellä ja Kekkosella ollut mitään hinkua nuoleskella ketään. Kaikki sellainen olisi merkinnyt sellaisten valintojen tekemistä, jotka itänaapurin omien sisäisten valtataistelujen seuraavassa käänteessä olisivat kääntyneet hirttäytymiseksi henkilösuhteisiin.

   Ei kai Kekkonen luottanut siihen, että siellä sama poliitikko olisi aina vallassa. Hän muotoili ystävyyspolitiikan niin, ettei se romahtaisi N-liiton sisäisiin valtakamppailuihin. Samaa periaatetta hän noudatti myös pitäessään ulkopolitiikan langat tiukasti omissa käsissään -- omat puoluepukarimme keskinäisine kärhämineen oli pakko pitää idänsuhteiden hallinnan ulkopuolella.

   Kekkosen aika on vielä käsittelemättä. Meillä ollaan vielä siinä historian vaiheessa, jossa kissat ovat päässeet pöydälle tanssimaan, ja juuri tuollaisia "nuoleskelun" ja "suomettumisen" kaltaisia käsitteitä heilutetaan ihan kostonhimoa huokuvalla revanssihengellä. "Kekkonen" on kirosana, johon personoituu kaikki mahdollinen pahuus.

   Paasikiven kehotus tosiasioiden tunnustamisesta voisi tarkoittaa myös sitä, että kehitysvaihettaan elävien valtioiden rajoittuneisuus otettaisiin realiteettina, ja tehtiinpä mitä tehtiin, ainakin valtiojohdon pitäisi olla selvästi tietoinen siitä missä oikeasti mennään. Nyt vähän epäilen tätä.

   Kun esimerkiksi Putin heti ensimmäisessä uheessaan vetoaa kaikille omankädenoikeuteen tarttuville tyypillisellä tavalla uhriajatteluun, sen pitäisi heti soittaa hälytyskelloja niiden mielissä, joille tuollainen uhrirooleihin samaistuminen on humanismiksi koettu ja kuviteltu hyve.

   Poista
  4. Nuoleskelu tarkoittaa ja tarkoitti suomettumisen aikana sitä, että kieltäydyimme puhumasta niistä asioista, joiden arvelimme ärsyttävän Venäjää. Se oli sinänsä viisasta, mutta nuoleskelua samassa mielessä kuin se, ettei poikaporukan heikoin lähde ärsyttämään vahvinta ja ilkeintä, koska vaarana on, että saa turpaansa. Nuoleskelemalla voi sen sijaan kuvitella saavansa tarvittaessa apua.

   Poista
  5. Proffa Kekkonen ei kuvitellut saavansa apua, taistolaist ehkä, Kekkonenhan vihasi oikeastaan Neuvostoliittoa ..

   Poista
 3. _Millä lailla_ Venäjän hallinto on "järjetön"?
  Urbaanin länsimaisen liberaalin mielestä se voi sitä olla, mutta se kertoo enemmän liberaalin kyvystä kuin asiantilasta itsestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin, kun mun mielestä sen järjettömämpää halliintoo tuskin voi olla mitä Suomen ja Euroopan suvakkihallinto

   Poista
  2. Milläkö lailla Venäjän hallinto on järjetön.

   Ihan sillä samalla lailla, jolla urbaanin länsimaisen liberalismin parisataavuotinen vaikutusaika on eurooppalaisella uudella ajalla syntyneen ja kehittyneen kartesiolaisen järjen vaikutuksesta tuottanut maailmaan ja ihmisen elinehtoihin muutoksen, joka on miljoonakertainen verrattuna ihmissuvun koko aiemman miljoonan vuoden kehityshistorian aikana tapahtuneeseen muutokseen.

   Jos tämä on liian järkevä ajatus, voin antaa nyrkkisäännön. Järjen määrä ja käyttö on kääntäen verrannollista aseiden määrään ja käyttöön. Tämä sääntö ei rajaudu eurooppalaisen uuden ajan aseiden tulivoimaan, vaan pätee ihan yleisinhimillisesti miljoonan vuoden kehitysperspektiivillä.

   Poista
  3. Tuon laskukaavan mukaan siis USA on noin kaksi kertaa niin järjetön.

   Poista
  4. Tässä yhteydessä tarkoitin Venäjän järjettömällä hallinnolla sitä, ettei kyseinen hallinto välitä siitä hinnasta, joka sen ja sen johtaman kansan on teoistaan maksettava - oli se hinta kuinka korkea tahansa. Sivistyneet hallinnot toimivat tai ainakin pyrkivät toimimaan toisin.

   Poista
 4. Tämä kaikki on evoluutioteorian mukaista. Ihminen on eläin (kuulemma) ja eläinkunnassa vahvimmat syövät heikommat. Näin kehitys etenee kohti täydellisyyttä.

  Kohta on niin kivaa, ettei ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
 5. On leikki kaukana tästä touhusta, mun vakava suositus on, et maailman luonnon kannalta ja muutenkin tuhoisa kehariapu on lopetettava täällä ja siis ostettavat satoja uusia Leopard tankkeja tai mitä sotilasjohot siis suosittaa, niillä samaisilla rahoilla

  Yleinen mamutus on myös lopetettava ja ne rahat voi pistää osittain vaikka velkaanutmisen lopettamiseen ja vaikka sairaanhoitoon

  VastaaPoista
 6. Putin suuttui, kun Venäjä hävis Suomelle jääkiekon olunppiafinaalissa..ja Neprukin keskeytti 30 kilsan naisten hiihdos...

  eli seuraus, "voi paskat" hyökkään Ukrainaan!..juuh..viimmenen ol triggeröivä niitti noi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tässäkin ikävässä hetkessä huumori on hyvä asia.

   Poista
 7. Silloin kun venäjällä alettiin valkopesemään Stalinin rikoksia, olisi pitänyt jo ymmärtää
  minkälaisesta miehestä on kyse.
  Pietarin lähellä on joukkohautoja joista on jo
  syytetty Suomalaisia, kyllä susi syitä löytää
  Jne.

  VastaaPoista
 8. Putler on omin sanoin lähtenyt tyhjentämään agressiivista Ukrainaa aseista ja NATSEISTA.
  Saman se tulee tekemään liittoutumattomattomalle Suomelle, väittävätpä Suomen luttamunapolitiikot ja puttefanit mitä hyvänsä.
  Jokainen liittoumaton ryssän rajanaapuri on nyt vapaata riistaa.
  Suomessakin on jonkin verran sakkia joille puten joukkojen paraati Senaatintorilla olisi unelmien täyttymysä.
  Tämä käy selväksi kun lukee vaikkapa tämän aamun aviisien kommenttipalstoja.
  Nyt vaan se NATO-anomus vetämään,putler tulee hyökkäämään tänne jokatapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja joppos odottelee housut märkänä, millon se hyökkää ? :)

   Poista
  2. Kyllä Joppoksen näkemys on tässä asiassa varteenotettava mahdollisuus ainakin jollain aikavälillä. Ja NATO-optio on siksi syytä käyttää niin pian kuin mahdollista. Ellei nyt, niin ainakin heti tilanteen hiukan rauhoituttua.

   Poista
  3. Näille joppoksen kaltasille elämän ainoa tarkoitus on se kun odottavat että Venäjä hyökkää jonakin päiväna Suomeen, samanlaisia on usarissa nämä Putkiset ja majurit sun muut, sitten jos ei hyökkääkään, niin niiltä menee elämäntarkoitus ..

   Poista
  4. Sinä olet jo tullut käsillesi kun fanittamasi putler hyökkää Ukrainaan. Toivotan isoja tappioita.
   Jää meille vähemmän ammuttavaa.

   Poista
 9. Mitä tuohon blogistin otsikossa esittämään kysymykseen tulee, ainakaan meneillään olevan tiedotustilaisuuden perusteella en näe aihetta vihjailla siihen suuntaan että valtiojohtomme nuoleskelisi mitään.

  Itse asiassa -- niin paljon kuin näitä ympäripyörittelijöitä muissa yhteyksissä -- kuten suhtautumisessa kansainvaellukseen ja monikulttuurisuuteen -- voidaan moittia, tässä nyt eskaloituvassa kriisissä he pystyvät ainakin toistaiseksi pitämään jalat maassa. Sen sijaan toimittajien lauma oli levoton kuin varisparvi varautuessaan lentoon lähtöön.

  Mutta ajatelkaas miten kauhea tilanne nyt olisi, jos valtiojohtajanamme olisi joku noista Kekkosen aikaisista riekkujista: Ehrnrooth, Junnila, Vennamo...

  VastaaPoista
 10. Tuhkaa jäi mietityttämään että Ukrainassa esitettiin laki joka mahdollistaisi aseenkannon ja itse-puolutuksen kansalaisilleen.

  Tässä on jotain isompaa USAn tyylinen aseenkanto oikeus, näinköhän itä-euroopassa tätä aletaan ajamaan. Pitäisiköhän suomessakin muuttaa perustuslakia?

  VastaaPoista
 11. Kekkonen ei suomettunut, mutta perässähiihtäjät sitten senkin edestä. En lähtisi tuomitsemaan Marinia aamupäiväisen esiintymisen johdosta. Hänestä saattaa pilkistää väinötannerimainen eurodemari, joka pystyy nousemaan Vapaussodan kostojuoksuhaudasta.

  VastaaPoista
 12. Uskoani Mariniin lisää hänen näkemyksensä siitä, että Covidin syynä on ilmastonmuutos. Onneksi sentään Krista Mikkonen huolehtii sisäisestä turvallisuudesta.

  VastaaPoista
 13. Ne lukuisat kiinteistöt ym., joita venäläiset ovat ostaneet Suomesta strategisten paikkojen läheltä, pitäisi äkkiä pakkolunastaa valtiolle. Se on kai mahdollista?

  Joku pitkän tähtäyksen suunnitelmako siellä taustalla on, ei kai niitä muuten olisi haalittu venäläisten omistukseen. Käsittämättömän sinisilmäistä, että sen on annettu tapahtua.

  VastaaPoista
 14. Kyllä on paskamainen tilanne. Itse en pidä Natosta enkä Putinista.

  VastaaPoista
 15. Kaiken huippu oli, kun asiantuntijana MTV:llä esiintyi aamulla kommunisti Merja Kyllönen, joka toisti hokemaa, että ei saa hötkyillä Natoon liittymisen kanssa, ei ole oikea aika. Kokoomuksen Jukka Kopra esitti kysymyksen, että milloin on se aika, jos ei nyt? Kyllönen horisi jostain ammattiarmeijan perustamisesta eli käytännössä oli pihalla kuin lumiukko. Ihmettelen, että Suomessa on tällaisen tilanteen aikana vielä Kyllösen kaltaisia typeryksiä. Uskon, että jos nyt äänestettäisiin liittymisestä, liittyminen Natoon olisi varmaa.

  VastaaPoista
 16. Vastaukset
  1. Ruotsissahan tätä yritettiin hetken, kunnes tosiasiat pakottivat palauttamaan kutsunnat.

   Poista
 17. Valtiojohdon tulee tehdä päätös NATO jäsenyyden hakemisesta salaisesti. Missään tapauksessa ei pidä horista isoon ääneen kansanäänestyksestä. Noista NATO aikeistahan se Ukrainankin sota sai alkunsa. Mikäli alettaisiin valmistella kansanäänestystä asian tiimoilta, niin siitähä Putin riemastuisi ja toisi rautaa rajalle ja se siitä NATO jäsenyydestä sen jälkeen. NATOon heti ja salaisella valmistelulla ja päätöksellä Suomen päättäjät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep kansahan on niin tyhmää ettei se saa päättää mitään ..

   Poista
  2. .. vähän niinkuin Suomen liittäminen Euroonki..

   Poista
 18. Tämänkin ketjun hyvä puoli ollut ettei yhtään muistuta A-talkia. Eikä muitakaan nimihirviöitä. Vain hirviömäisen epäkorrekteja mielipiteitä. Kauan eläköön epäkorrektius! -jussi n

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!