maanantai 1. marraskuuta 2021

Jussi Saramo puhui muunneltua totuutta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo väitti sosiaalisessa mediassa, että Suomen  veroaste olisi matala verrattuna muuhun Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan. Väite on helppo tarkistaa. 

Näin siksi, että Veronmaksajien keskusliiton nettisivulta löytyy OECD:n keräämä tilasto ja sen mukaan Tanskan, Ranskan, Belgian, Ruotsin, Italian ja Itävallan kokonaisveroasteet ovat tosiaan hiukan korkeammat kuin Suomen. Sen sijaan hänen mainitsemansa maantieteellisen alueen maista Norjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Saksan, Islannin, Portugalin, Espanjan, Iso-Britannian ja Sveitsin veroasteet ovat matalammat.

Toisin sanoen OECD:n tilaston mukaan Suomen veroaste ei ole, toisin kuin Saramo - epäilemättä vastoin parempaa tietoaan - väitti, matala verrattuna muuhun Länsi- ja Pohjois-Eurooppaan, vaan pikemminkin kohtuullisen korkea. Samalta nettisivulta löytyvän tilaston mukaan Suomen veroaste on myös ollut nousussa vuosina 2020 ja 2021 eli Marinin kabinetin valtakaudella. 

Edellä olevan faktantarkastuksen jälkeen olisikin mielenkiintoista esittää Jussi Saramolle kysymys siitä, miksi hän tahtoi valehdella julkisesti asiasta, jonka kuka tahansa saattaa helposti tarkistaa. Ja jatkoksi tiedustella, että miten hän arvelee tällaisen valehtelemisen vaikuttavan hänen puolueensa ja ylipäänsä politiikanteon luotettavuuteen?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jatkuvatko ekonomistien vieroksumat punavihreät bileet?
Punavihreät vievät ja Keskusta vikisee
Onko hallitukselta unohtumassa oleellinen?

10 kommenttia:

 1. Minun luottamustani politiikan luotettavuuteen Jussin valehteleminen ei horjuttanut, koska se on aikoja sitten kuollut ja kuopattu. Meidät vietiin laittomasti EU-vapaamuurarikomission käskyvallan alle. Emme edes voi vaikuttaa kyseisen eliittielimen koostumukseen. Silti jotkut vielä haluavat uskoa, että elämme demokratiassa. Buaahahahahhaaa! Irti EU:sta.

  VastaaPoista
 2. Tähän sopii taannoin lukemani vitsi: Milloin kommunistit ovat viimeksi puhuneet totta? Gestapon kellarissa 1944.

  VastaaPoista
 3. Saramon populistiset heitot eivät lisää eivätkä vähennä vasemmistoliiton luotettavutta, joka on olematon.

  VastaaPoista
 4. Kommunisti on lähtökohtaisesti valehtelija, koska jos uskoo noin katastrofaaliseksi osoittautuneeseen oppiin, valehtelee kaikille, ja eniten itselleen. Ei ole vaikkapa huomannut, että kommunistit ovat tuhonneet esim Venezuelan kahdessakymmenessä vuodessa, vaikka siellä on maailman suurimpiin kuuluvat öljyvarat.

  VastaaPoista
 5. Verokeskusteluja pitäisi käydä siitä lähtökohdasta, että mitä niillä verorahoilla tehdään. Siitä lähtökohdasta, että vain järjestäytynyt ja sisäisesti sosiaalisesti ehyt yhteiskunta voi toimia selleaisen päätöksenteon alustana, jossa sovitaan mitä toimia ja palveluja maksetaan yhteisestä kassasta, mikä taas jää yksilöiden omaan päätösvaltaan.

  Verotusaste ei itsessään merkitse mitään. Jos verorahoilla ei rahoiteta esimerkiksi syöpätutkimusta vaan miljardit menevät yli rajojen Suomeen seikkailleiden kansainvaeltajien elättämiseen, silloin kansa on pahasti hakusessa ja hajalla.

  Niinkuin maamme nyt alkaa olla. Ja siinä ei missään puolueessa sikiävä narsistinen uhriajattelu nyt saa aikaan muuta kuin sosiaalisen hajoamisen syöksykierteen.

  VastaaPoista
 6. Proffa on väärässä, saramo puhuu ihanaivan tyätyttä totta. Mutta se on totuus vain heidän omassa porukassaan. Vain ja ainostaa siellä. Ja omiensa keksukuudeesa jussi on lyömätön nero.(ei oo kukaa vetänyt turpiin)
  VIELÄ!
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 7. Soisin, että sukupuolen-, kulttuurin- ym katkeruustutkimukset tehtäisiin itse kerätyin lahjoitusvaroin syöpätutkimuksen tapaan. Koska näemme Ruskeat tytöt keräyslippaineen liikkeellä?

  VastaaPoista
 8. Kouluja käymätön moukka vain valehtelee saadakseen kannatusta omalta eturyhmältään.

  Valitettavasti poliittinen järjestelmämme päästävät nämä aina välillä tekemään päätöksiä.

  VastaaPoista
 9. Saramon faktat on twitterissä haastettu moneen kertaan eikä kukaan ole löytänyt niistä virheitä. Jopa kokkareiden verkkouutiset on näemmä joutunut taas muuttamaan juttuaan, vaikka se kyllä on yhä propagandaa.

  Kannattaa lukea tämä ketju, josta lainaus alla:

  https://twitter.com/jussisaramo/status/1457033420425601028

  EU:n viimeiset tilastoidut luvut (2020) kokonaisveroasteelle verrokkimaissa ovat siis seuraavat (Suomen veroaste tulee VM:n arvion mukaan hieman laskemaan ollen 42,0 hallituskauden lopulla 2023).

  Denmark 47,6
  France 47,5
  Belgium 46,2
  Sweden 43,4
  Italy 43
  Austria 42,6
  Finland 42,2
  Germany 41,5
  Netherlands 40,2
  Norway 38,8

  Erohan tuonne kärkeen on aivan valtava eikä todellakaan "hieman korkeampi". Sattuuko totuus noin pahasti?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!