perjantai 5. marraskuuta 2021

Hyviä uutisia Glasgowsta ja muualta

Ilmastonmuutoksen torjunta lienee viime aikojen maailmanlaajuisen poliittisen keskustelun aihe numero yksi. Siksi oli mielenkiintoista lukea Helsingin sanomista, että tuoreen tutkimuksen mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu olisi pysähtynyt. 

Tämä palautti mieleeni toisen tuoreehkon tutkimustuloksen, josta media on vaiennut visusti. Kirjoitin aiheesta heinäkuussa, jolloin oli julkaistu ilmastotutkijoiden kannanotto. Sen mukaan ilmakehän vaste ilmakehän hiilidioksidimääriin on selvästi pienempi kuin aiemmin on arveltu.

Toisin sanoen kaikki ilmastomallit ovat liioitelleet hiilidioksidipitoisuuden vaikutusta maapallon ilmakehän lämpöön. Olisi luullut, että aiheesta olisi noussut paljonkin keskustelua, mutta sitä ei ole ainakaan suomalaisessa mediassa näkynyt, ei edes Glasgown ilmastokokouksen yhteydessä. 

Glasgown kokouksen yhteydessä on kuitenkin ollut syytä panna merkille, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti suomalaisen metsätalouden esimerkiksi muulle maailmalle. Hänen mukaansa "oma esimerkkimme osoittaa, että voimme hyödyntää metsiämme taloudellisesti samalla kun lisäämme myös niiden positiivisia ilmastovaikutuksia".

Metsiin liittyen Glasgowssa tehtiin myös erinomainen päätös metsien hävittämisen lopettamisesta vuoteen 2030 mennessä. Suomeen tällä ei liene suurempia vaikutuksia, koska meillä tämä vaatimus on ollut laissa jo vuodesta 1886. Tosin sitä ei ole kaikilta osin noudatettu, kuten esimerkiksi viime aikojen tuulipuistojen ja niiltä valtakunnanverkkoihin johtavien sähkölinjojen raivaaminen on osoittanut. Nähtäväksi jää, koskeeko Glasgown sopimus vuoden 2030 jälkeen myös niiden rakentamista.

Edelle kokoamiini hyviin ilmastouutisiin voidaan vielä lisätä arktisen napajään viime vuosia suurempi pinta-ala: lokakuussa se oli ajankohtaan nähden suurimmillaan sitten vuoden 2015 ja koko 2000-luvun tilastossakin 13. tilalla. 

Nähtäväksi kuitenkin jää, millä tavalla ilmasto kehittyy jatkossa. Sehän on kaoottinen järjestelmä, jonka käyttäytymisen ennakointi on vaikeaa - ellei suorastaan mahdotonta. Ja siksi on varsin todennäköistä, että tulevaisuuden ennustaminen on jatkossakin vaikeaa niin ilmastomallien kuin napajään pinta-alankin pohjalta. 

15 kommenttia:

 1. Itseäni ihmetyttää eniten, ettei ilmastoeskatologian psykohistoriaa käsitellä julkisuudessa enemmän.

  Tilannehan on koko "vihreän siirtymän" suhteen täysin naurettava. Ministerit kumartelevat nuorisokapinallisia jotka huutavat vähämielisiä iskulauseitaan tajuamatta että hallituksessa istuvat heidän omat tukijansa.

  Ja ajattelun tunnustuksellisuudesta johtuen kognitiiviset dissonanssit repävät valtavina. Samaan hengenvetoon vaaditaan tuulimyllyjä ja kulutuksen myllyjen pysäyttämistä, mutta halutaan avata rajat satojen tai tuhannen miljoonan kehitysmaalaisen kansainvaellukselle valmiit kulutusmahdollisuudet tarjoavaan Eurooppaan.

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan moni Glasgown kokouksen osallistujista ymmärtää, etteivät he ymmärrä koko asiasta yhtään mitään. He toistelevat heille annettuja fraaseja. Kuvaavaa on, että koko ilmastomuutoskeskustelun yksi avainhahmoista on 16-vuotias tyttö (vai 17-vuotias). Ei suinkaan moniääninen tutkimusryhmä, jolla olisi kokemusta laajasti niin valtameristä, ilmastohistoriasta, ilmastosta, astronomiasta, tietokonemallinnuksesta jne, joka oikeasti pystyisi avaamaan koko ilmastokeskustelun ja siihen liittyvän mallinnuksen heikkouksineen ja vahvuuksineen.

  VastaaPoista
 3. "Ja ajattelun tunnustuksellisuudesta johtuen kognitiiviset dissonanssit repävät valtavina. Samaan hengenvetoon vaaditaan tuulimyllyjä ja kulutuksen myllyjen pysäyttämistä, mutta halutaan avata rajat satojen tai tuhannen miljoonan kehitysmaalaisen kansainvaellukselle valmiit kulutusmahdollisuudet tarjoavaan Eurooppaan."

  Siinäpä sitä kognitiivista dissonanssia taas kerrakseen...

  Ja johtukoon mistä johtuu, niin varsinkin tähän aikaan vuodesta ilmaston lämpenemistä on vaikeaa olla noteeraamatta, kun lumipeitettä alkaisi jo yksin pimeyden takia toivoa, ja saa jännätä ehtiikö se täällä maan eteläpuolella edes jouluksi. Enkä liioin toivo viime kesän turbohelteiden yleistymistäkään, kun lämpöä on yli 30 astetta yötä päivää, niin nukupa nyt edes jotenkuten siinä sitten...

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 4. Ihmisen päästämästä hiilidioksidista panikoitaessa unohtuvat monet jääkaudet. Ilmasto on siis silloin kylmentynyt niin paljon, että täälläkin on ollut muutama kilometri jäätä päällä, ja sitten taas lämmennyt nykyiselleen, täysin ilman ihmisen vaikutusta. Miten se olikaan mahdollista.
  Toinen merkillinen asia on, että nykyisiä lämpötilamittauksia vertaillaan "esiteollisen ajan" mittauksiin, jolloin jossain Afrikassa ja muilla kehittymättömillä alueilla ei vuorenvarmasti ole pystytty tekemään lähimainkaan nykyisiä vastaavia lämpötilamittauksia. Sitten kuvitellaan, että voidaan asteen kymmenesosien tarkkuudella verrata maapallon keskilämpötilaa tuollaisiin lukuihin. Jo ajatus, että koko maapallolle voitaisiin laskea yksi ainoa keskilämpötilaluku alati paikallisesti ja ajallisesti muuttuvista lämpötiloista, on absurdi.

  VastaaPoista
 5. Jos maailma olisi järkevä, niin yksikään tuolla ilmastokokouksessa olevista olisi mielisairaalassa.

  VastaaPoista
 6. Täälläkin on kuvailtu laskentamallien epävarmuuksia ja laskelmien poikkeamia mitatuista arvoista. Yleisesti kai tieteessä ilmoitetaan aina jonkinlaiset epävarmuuksista johtuvat virherajat erilaisissa ennusteissa. Ilmastotieteessä näin ei tunnu olevan. Mediassa ja kaikesta päättäen myös Glasgown kekkereissä tuollainen on turhaa. Kaikki on selvää: 1,5 astetta on jumalallinen luku, ja sen jälkeen tulee maailmanloppu ja heinäsirkat. Melkein päivälleen tiedetään, milloin se tapahtuu, jos ei nyt taivuta Gretan ja elokapinan tasoisten tietäjien vaatimuksiin. Kollektiivinen hysteria päällä, mitä nyt suursaastuttajat Kiina, Venäjä ja Intia nyt vähän lipsuvat, mutta ei se näissä karkeloissa paljon haittaa, pääasia että panikoidaan porukalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni Greta on kaikkien aikojen lapsitähti:

   hänelle ei käy kuin Shirley Templelle ja Inger Nilssonille, vaan hän pysyy iästään riippumatta koko elämänsä kymmenvuotiaana.

   Poista
 7. "Edelle kokoamiini hyviin ilmastouutisiin voidaan vielä lisätä arktisen napajään viime vuosia suurempi pinta-ala: lokakuussa se oli ajankohtaan nähden suurimmillaan sitten vuoden 2015 ja koko 2000-luvun tilastossakin 13. tilalla. "
  Juu heti alkoi glasgowin kokous vaikutttaa :P

  VastaaPoista
 8. Ukrainalaissyntyinen astrofysiikan ja sovelletun matematiikan professori emerita Valentina Zharkova haastaa IPCC:n ilmastomallin. Hänen mukaansa maapallon lämpötila johtuu kahdesta seikasta: auringon aktiivisuudesta, jonka määrää kaksi hiukan erivaiheista magneettista sykliä, sekä maapallon kiertoradasta, joka vuoroin lähenee ja loittonee auringosta. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lämpötilanmuutoksen seuraus eikä syy.

  Zharkovan mallista seuraa että lämpeneminen jota on jatkunut 1800-luvun puolivälistä on juuri nyt kääntymässä laskuun. Kylmää kautta jatkuu sitten vuoden 2050 paikkeille. Professorin ansiokas napajään seuranta näyttää meille siis lähivuosina onko oikeassa IPCC vai Valentina.

  Oululainen tiedekirjailija ja tutkija Edvard Dutton haastatteli Zharkovaa viime maanantaina: https://www.bitchute.com/video/TFvQboXjf6gc/

  VastaaPoista
 9. Erinomainen huomio Professorilta, tuo tuulivoimarakentamisen vaikutus metsiin ja verkkojen maapohjan pakkolunastuksien vaikutus maanomistajiin.

  VastaaPoista
 10. Iloisin uutinen Skotlannin ylämailta on karjakko Saarikon tuoma lähes miljardin lisämaksu veronmaksajille.
  Kuulemma Suomen osuus kehitysmaille maksettavasta "ilmastorahasta" eli toisinsanoen suora tuki lisäämään ko maiden väestöräjähdystä.
  Aina kun joku hallituksemme tytteli käy ulkomailla niin tuliaisena on yllättäen miljardilasku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petteri J. Järvinen havainnollisti miljardia laskemalla, että se on kilometrin korkuinen pino satasia. Näitä kilometrin sataspinoja nämä tyttelit jakavat sinne ja tänne melko kevyesti.

   Poista
 11. Eräs naishenkilö muisteli, että ennen talvet olivat paljon kylmempiä kuin hänen vanhoilla päivillään. Hän toteaa kuinka Pohjois-Suomessa ”vanhanaikainen talvielämä nykyään on mahdollista vain muutamina talvina. Edes joulukirkkoon ei enää päästä reellä, helisevin kulkusin. Nuori polvi on saanut tottua sateeseen ja lokaan joulun aikana, aivan kuin Etelä-Suomessa”. Muori ei ollut höppänä puhuessaan reestä, sillä hänen muistelmansa julkaistiin tammikuussa 1928 Kotiliesi-lehdessä.

  Niin ikään Kotiliedessä, tammikuun 1939 numerossa on Helsingin modistiopiston mainos ”Saammeko lunta ja pakkasta?” Siinä kerrotaan: ”Sateisena ja lämpimänä syksynä ajattelee jo, ettei tänä vuonna oikeita talvivarusteita tarvitakaan. Mutta joka vuosi tähän asti on sentään tammikuu tuonut lunta ja pakkasta, enemmän tai vähemmän. Paras siis on tänäkin vuonna varautua ajoissa, ettei pakkanen pääse pahasti yllättämään meitä.”

  Turkulainen hovioikeudenneuvos Petter Jusléen teki muistiinpanoja 1700-luvulla viidenkymmenen vuoden ajalta. Niistä ilmenee muun muassa, että vuosina 1723-26 talvet olivat lauhoja ja satoi paljon. Vuonna 1726 Turussa jäät lähtivät jo tammikuussa. Leutona talvena 1735 Uskelan seudulla järvien jäät eivät kantaneet. Pikku vihan aikana 1742 Suomea miehittäneet venäläiset päästivät hevosensa laitumille jo 1. päivänä toukokuuta. Vuosien 1772-75 kesät olivat hyvin kuumia ja kuivia. Syksy 1775 oli niin lämmin, että hän sai tuoreita papuja puutarhastaan vielä lokakuun 22. päivä. Saman kuun 27. päivä syksyllä kylvetty talviruis oli kasvanut kyynärän mittaiseksi (noin puolimetriseksi).

  Pitäisikö tosiaan julistaa elokapinallisten vaatima ilmastohätätila, kun ovat nuo talvet niin oikukkaita? Aina on ollut leutoja talvia, vaikka itse muistan lapsuudesta lähinnä lumiset talvet. Tosin 1972 joulu oli niin lämmin, että Pohjois-Pohjanmaalla kotimme kukkapenkissä kasvoi orvokki. Lapsuuden muistot ovat pettäviä, sillä ajantaju on silloin niin erilainen. Silloin kouluviikkokin tuntui yhtä pitkältä kuin nyt koko syksy. Jos lunta olikin vaikka polveen asti ”kauan aikaa”, niin ehkä aikuisesta sitä oli vähän yli nilkan muutaman päivän, kunnes seuraava suojakeli sen romahdutti jäämatoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei enää hätätilat auta vaan kunnon hysteria ja lompakko auki.

   Poista
 12. Jaha. Nyt siis ilmasto palaa "normaaliin" (mikä se sitten lieneekään) Ja lopettaa muuttumisensa!


  Epäilen hyvin vahvasti että näillä ihmisten tekosilla ja päätöksillä ei ole yhtään mitään tekemistä ilmaston muutoksen säätämisen kanssa!

  Jumala on luomistyössään säätänyt nämä ilmastojutut kohdalleen .
  Nykyinen antikristillinen Jumalan vastainen maailmanlaajuinen kapinahuippu joka näyttää saavuttavan pian kliimaksinsa ja lopullisen tuomionsa , siihen toki liittyy monia luonnonmullistuksiakin .
  Niitä kuitenkin ei ihminen estä tekivät poliitikot mitä päätöksiä hyvänsä.
  Senpuoleen terve luonnonsuojelu ja kaikenlaisen ahneen ja vastuuttoman luonnonvarojen ryöstämisen hillitseminen on toki oikein. Joskin sekin puoli on aika ontuvaa (esim polttomoottorista-akkuteollisuuteen - ei tätä ole).

  Tämä maailmamme on kaikesta päätellen loppusuoralla tätä aikakautta missä eletään.
  On tulossa Jumalan valtakunta jonka hallitsija on Jeesus Kristus!
  Ihmisten tärkein asia olisi laittaa Jumalan kanssa asiat kuntoon! Vain sitä kautta ihminen saa rauhan ja voi olla varma turvallisuudestaan .
  Tämä sovinto Jumalan kanssa ja rauha löytyy ainoastaan anteeksiantamuksesta Jeesuksen Kristuksen kautta!
  Nämä on ilmoitettu raamatussa .
  Monet nauraa kyllä tälle. Mutta sitä ennen
  Kannattaa kuitenkin ensin Asiat tutkia raamatusta .

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!