perjantai 12. maaliskuuta 2021

Kansan ajatuksissa on jälkiä poliittisesta propagandasta

Maaseudun tulevaisuuden teettämän uuden mielipidekyselyn tulokset olivat erittäin valaisevia sen suhteen, kuinka poliittinen propaganda puree ihmisiin. Niinpä päätin kirjoittaa tähän blogiin omat havaintoni kyselyn tuloksista.

Ensimmäisenä asiana on huomattava, että kyselyn mukaan peräti joka viides suomalainen pitää Perussuomalaisia äärioikeistolaisena puolueena. Tämä on räikeässä ristiriidassa puolueen omien kannattajien näkemyksen kanssa. 

Näiden mukaan Perussuomalaiset on nimittäin Kokoomuksen jälkeen toiseksi oikeistolaisin puolue maassamme. Jälkimmäistä näkemystä tukee se, että vaalikonevastausten perusteella Perussuomalaiset on oikeisto-vasemmisto-akselilla hyvin lähellä keskustaa - ja siten kaukana äärioikeistosta.  

Toinen samankaltainen median uutisoinnin aikaansaama vääristymä koski Vihreitä. Puolue miellettiin maamme toiseksi keskustalaisimmaksi poliittiseksi liikkeeksi, vaikka vaalikonevastausten perusteella se sijoittuu selvästi vasemmistoon. Siten median puolueesta ylläpitämä kuva jonkinlaisena epäpoliittisena poliittisesta liikkeenä on löytänyt varsin tehokkaasti tiensä kansalaisten tietoisuuteen.

Vihreään puolueeseen liittyvät mielikuvat ovat kuitenkin varsin hajanaisia, eli propaganda ei ole purrut kaikkiin suomalaisiin. Tästä kertoo se, että MT:n kyselyn perusteella seitsemän prosenttia suomalaisista sijoitti sen äärivasemmistoon. Sen vasemmalle puolelle jäi vain Vasemmistoliitto, joka oli sekä kaikkien suomalaisten että omien kannattajiensa mielestä maamme äärivasemmistolaisin puolue.

Mielipidekysely valaisi mielenkiintoisella tavalla myös Kokoomuksen dilemmaa, joka räiskähteli jälleen kerran puolueen valitessa pormestariehdokasta pääkaupunkiin. Sen kannattajat nimittäin kuvittelivat puolueen sijoittuvan oikeammalle kuin muu kansa. 

Toisin sanoen oikeistolaisesti ajattelevat ihmiset äänestävät puoluetta, koska kuvittelevat sen politiikan oikeistolaisemmaksi kuin mitä se todellisuudessa on - puoluehan on vaalikonevastausten perusteella kuitenkin lähinnä keskustaoikeistolainen puolue. Toisaalta on niin, ettei oikeistolaisesti ajatteleville edes ole varteenotettavaa vaihtoehtoa, koska mikään eduskunnassa edustettu liike ei ole vapaan markkinatalouden kannalla, vaan ne kaikki ovat esimerkiksi pohjoismaisen hyvinvointivaltion kannalla.  

Nähtäväksi jää, kuinka ihmisten mielikuvat suomalaisista puolueista vaikuttavat tulevien kuntavaalien tulokseen. Joka tapauksessa äänestyspäivän siirryttyä parilla kuukaudella eteenpäin on ihmisillä entistä enemmän aikaa vaihtaa ehdokkaitaan ja mielipiteitään - ja siihen tarttuvat epäilemättä kaikki ne poliittiset toimittajat, joilla on halu vaikuttaa lopputulokseen. 

Kysymys tosin kuuluu, että kuinka poliittinen propaganda enää tehoaa, kun ihmiset yhä laajemmalla rintamalla saavat tietoa myös suoraan ehdokkailta esimerkiksi Twitterin kaltaisten sosiaalisen median kanavien kautta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Piia Elonen listasi puolueita järjestykseen
Vaalikoneet äänestyspäätösten manipuloinnin työkaluina
Vihreät on luovien mielikuvien mestari

4 kommenttia:

 1. Nuo vaalikonevastausten tulkinnat ovat mitä ovat. 2015 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vastauksista tehdyissä yhteenvedoissa minut oli sijoitettu äärioikeistoon yhdessä Elina Lepomäen kanssa. Kun Elina on muuttunut Bilderberg-kokouksen jälkeen, olisin siellä yksin edustamassa äärioikeistoa.

  Mikä minut tekee äärioikeistolaiseksi? Ensisijaisesti se, että olen aina ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, että jokaisella on ensisijaisesti itse vastuu omasta elämästä. Ja samaan hengenvetoon, että yhteiskunta auttaa heitä, jotka eivät omillaan ja oman perheensä tukemana selviä. Tästä tulee myös maahanmuuttokriittisyyteni, joka tietenkin tulkitaan äärioikeistolaisuudeksi.

  Jokainen, joka minut tuntee henkilökohtaisesti, tietää että olen valovuoden päässä äärioikeistolaisuudesta. Siitä kertoo myös se, että olen maailmalla kulkiessani ystävystynyt lukuisten eri kansallisuutta edustavien kanssa niin Afrikassa kuin Kuubassa, Iranissa ja Pohjois-Koreassakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pauli Vahtera: Oikeastaan aito kansallismielinen puolustaa myös muitten kansojen oikeutta omaan itsenäiseen kansallisvaltioon. Siksi aito kansallismielinen on täysin loogisesti vaikkapa Israelin ystävä, toisin kuin median propaganda väittää. Ja se taas taitaa olla globalistivasemmustolle täyttä myrkkyä=äärioikeistolaisuutta.

   Pitäisi muuten noissa kyselyissä vaatia vastaajilta luettelemaan esimerkiksi 3-5 piirrettä, joita he väittävät PS:ssa "äärioikeistolaisuudeksi"...

   Poista
 2. Kulttuurisen narsismin vahvistuessa ja politiikan muuttuessa yhä leimallisemmaksi identiteettipolitiikaksi, jossa varsinaisilla asioilla ei enää ole edes selvää käsitteellistä muotoa, ihmiset äänestävät yhä enenevästi jotakin vastaan, ei jonkin puolesta.

  Esimerkiksi kehitysmaalaisten kansainvaellukseen ei enää päästä edes käsitteellisesti kiinni -- kielteiset seurausilmiöt, joista nytkin on esimerkkinä koronan leviäminen nimenomaan vieraskulttuurisen väen keskuudessa, joko vaietaan tabuina tai sitten käsitellään täysin harhaan johtavilla kiertoilmauksilla. Kuten yleisesti käytössä olevalla yliyleistävällä yleiskäsitteellä "maahanmuutto".

  Tabut ja kiertoilmaukset muodostavat ajatteluun valkoisia tabuaukkoja, ja kun asiat käyvät yhä epämääräisemmiksi, ainoa tapa jolla ihmiset voivat enää tavoitella varmuutta on määritellä asiat "kielteisestä käsin". Eli äänestetään vain jotakin vastaan, ei niinkään minkään puolesta.

  Ja niin syntyy se "negatiivisten kulttien" maailma, jossa me jo elämme. Ihmiset reagoivat vain enää leimasanoihin, jotka nimeävät jonkin "pahuuden" pesäkkeen. Kukaan ei enää pysty kertomaan kansalle, että vaikka tuo leimallinen pahuus joskus oikeasti saataisiin kiinni ja tuhottaisiin maailomasta täydellisesti, silti itse ajatusmekanismi jäisi jäljelle ja kohta olisi jo toinen "paha" rasistijahdin kohteena.

  Jos poliittisia kantoja kysytään, kuka saisi annettua sen koko taantunutta yhteiskuntaa koskevan vastauksen, jossa sanottaisiin, että kaikkihan me olemme ääri-ihmisiä, jotka osaavat enää vastustaa äärimmäisen voimakkaasti jotain valtamedian meille syöttämää "pahuutta".

  Orwell kääntyilee haudassaan. Totalitarismiin sorrutaan myös tai juurikin totalitarismin vastustamisen nimissä. Niin se käy.

  VastaaPoista
 3. Jos luulet puolisosi huijaavan, ja sinun on palkattava todellinen hakkeri tarkkailemaan / hakkeroimaan puhelintaan, palauttamaan varastamasi bitcoin / mikä tahansa muu kryptovaluutta tai hakkeroimaan tietokanta, jolla on taattu yksityisyys, ota yhteyttä easybinarysolutions@gmail.com tai whatsapp: +1 3478577580, ne ovat tehokkaita ja luottamuksellisia.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!