sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Hallituksen on kannettava poliittinen vastuunsa ryhtymällä toimitusministeristöksi

Suomen poliittinen johto päätti siirtää kuntavaalit kahdella kuukaudella eteenpäin siinä toivossa, että koronaepidemia pysähtyisi siihen mennessä. Siirtoa kannattivat kaikki eduskuntapuolueet Perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Vaalien siirtäminen vain muutamia viikkoja ennen niiden ilmoitettua ajankohtaa on tietenkin katastrofaalinen epäonnistuminen Suomen hallitukselta. Näin erityisesti siksi, päätöksen perusteluna käytetty COVID-19-pandemia ei ole liikkeelle lähdettyään ollut lainkaan niin yllätyksellinen kuin hallitus on antanut ymmärtää

Tämän totesi eilen professori Vesa Olkkonen, jonka mukaan Suomen hallituksen ja viranomaisten toiminta viruksen suhteen on ollut reaktiivista eli jälkikäteen toimimista, kun tehokas pandemian hoitaminen olisi perustunut taudin ymmärtämiselle perustuvalle ennakoivalle eli proaktiiviselle toiminnalle. Hallituksen syyllisyystaakkaa alleviivasi vielä se, että - Olkkosen mukaan - "sen kerran, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) uskalsi tehdä asiantuntemukseensa ja faktoihin perustuvan oikea-aikaisen ulostulon estääkseen ennakoivasti epidemiatilanteen voimakasta pahenemista, sosiaali- ja terveysministeriö otti THL:n johtajat puhutteluun ja komensi suut suppuun".

Tämä ministeriön röyhkeän itsetietoinen munaus kulminoitui jo siinä, että vaikka viruksen ns. brittimuunnoksen tiedettiin leviävän paljon tehokkaammin kuin alkuperäisen viruksen, ei maamme koronatoimille tehty mitään heti sen ilmaannuttua, vaan uuden taudinaiheuttajan annettiin levitä maassamme kaikessa rauhassa. Näin tehtiin siitä huolimatta, että kaikkien tiedossa on ollut huhtikuuksi suunniteltu vaalipäivä, jolloin ainakin vaalivirkailijoiden tiedettiin joutuvan lähikontaktiin lähes kaikkien suomalaisten kanssa. Viruksen leviämistehokkuuden laskeminenhan olisi ollut äärimmäisen yksinkertaista matematiikkaa sen jälkeen, kun sen tartuntafrekvenssi oli tullut tietoon.

Kaikkien hallituksen munausten jälkeen lienee kuitenkin hyvä, että vaaleja lopulta siirrettiin. Eihän siinäkään olisi järkeä, että myös nyt käsillä olleessa tilanteessa vain sinisilmäisesti toivottaisiin, että virus käyttäytyisi jotenkin muuten kuin se ilmiselvästi käyttäytyy. 

* * *

Hallituksen kyvyttömyyttä ei saisi tässä tilanteessa painaa villaisella, vaan siltä on syytä vaatia poliittista vastuuta tekemistään virheistä. Sen lisäksi hallituksen tulisi pyytää sosiaali- ja terveysministerin suulla julkisesti anteeksi THL:n johtajien puhuttelua vajaa kuukausi sitten. Myös pääministeri Marinin pitäisi tulla julkisuuteen ja pyytää anteeksi koko Suomen kansalta hallituksensa kyvyttömyyttä ihmisten terveyden turvaavien rokotteiden hankinnassa.

Vielä anteeksipyyntöjäkin tärkeämpää olisi kuitenkin hallituksen - mieluiten poliittista vastuunkantoa seuraavana toimitusministeristönä - ryhtyminen aktiivisiin toimiin järjestääkseen maahamme mahdollisimman pikaisesti sellaisia hyväksi osoitettuja koronavirusrokotteita, joita muualla maailmassa on ollut jo jonkin aikaa käytössä (esimerkki, toinen). 

Samalla maamme poliittisten päättäjien olisi syytä panna tiukasti mieleensä se muinaisen Neuvostoliiton kaltainen tehottomuus, jolla Euroopan Unionin päätöksentekokoneisto on hoitanut rokote- ja muita asioita. Sekä muuttaa lammasmaista suhdettamme Unioniin sen mukaisesti.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rokote- ja koronaskeptikon valta
SARS-CoV-2 on muuttumassa virusfossiiliksi
EU:n hyödyllisyydestä suomalaisille

13 kommenttia:

 1. Se on just eikä melkein niin kuin Professori kirjoitti ! Tämä marinoidi hallitus on totaalinen epäonnistuja monessa muussakin asiassa kuin koronavouhotuksessa. THL:n ar-viot nyt ovat nekin p:stä, mutta ne onkin annettu nostamaan mennyttä rispektiä. Ja kaiken takana viime kädessä persujen pelko...

  VastaaPoista
 2. Ajattelemisen aihetta, rinnakkainen tukeva teksti proffan ajatuksille:

  https://www.talouselama.fi/uutiset/jos-suomi-olisi-halunnut-kansalaiset-olisi-rokotettu-jo-moneen-kertaan-tarkeampaa-olla-eun-mallioppilas-sanoo-sarjayrittaja-jyri-engestrom/2f7a55a3-1ce6-485c-83bb-2f2500ddde21

  VastaaPoista
 3. Missään nimessä ei vaaleja pidä siirtää niin kauan kun ihmiset saavat vapaasti käydä kännykkä yms. ostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaalien siirtäminen on demokratian vaarantamista ja -halveksimista!
   Näin oli ainakin vain aivan vähän aikaa , unkarin ja USA:N vaalien siirtämisuhan kohdalla (jotka eivät toteutuneet!
   Samaiset poliitikot olivat jo valmiina hampaisiin asti tuomitsemaan presidentti Trumpi sekä Orbanin ja julistamaan heidät diktaattoreiksi. Kaikkien näiden poliitikoidemme suureksi pettymykseksi he eivät päässeet loistamaan "demokratian puolustajina "!
   Mutta mitäpä siitä nyt on kun oma lehmä ojassa gallupit uhkaa heidän poliittista tulevaisuuttaan ja lisäksi miljardien lahjoitus diili pitää saada vietyä vihatun suomen kansan tuhoksi finaaliin , niin takki kääntyi nopeasti ja kukaan ei heistä ei muista sanoneen mitään päinvastaista aiemmin!

   Semmoisia kieroja, kuin korkkiruuvit ovat nämä jotka tätä maata hallitsee jo diktaattorin ottein.
   Niinhän siinä sitten kävi, että yksi sormi osoitti syyttävästi kohti unkaria ja yhdysvaltoja hiljattain mutta yhdeksän sormea heitä itseään kohtaan , syystä että he toimivat juuuri niinkuin he muita tuomitsivat!
   Melkoisia pellejä!!!

   Poista
 4. Ihan asiaa proffa kirjoittaa. Mutta en pidättäisi hegitystä moista ihmettä odotellessa. Kas kun tyhjän saa pyytämättäkin. Tähän sopinee eräs suvakkojen lempilause hieman muunnettuna: Ei kiurua hallitukseen, ei kiurua mihinkään. Samariinin voisi lähettää pysyväksi tissiesittelijäksi sinne Timeen ja Vogueen. Paitsi ne sit siellä vaatis kyllä parikymentä kuutiotuumaa lisää täytettä, että olis mitä esitellä.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
 5. Hallituksen ajautuminen törmäyskurssille THL:n kanssa irtoaa tosiaankin aika kauas siitä pandemian alkuvaiheessa omaksutusta roolista, jossa Marin nimenomaan korosti kaikkien toimenpiteiden perustuvan asiantuntijoiden suosituksiin.

  Pandemian talvisota on käyty. Nyt, kun pitäisis siirtyä jatkosotaan, kansa ei enää ole yhtenäistä. Mutta se ei ole pahinta -- pahinta on se että hallitus tekee kyvyttömyydestään hyveen.

  Mitään kritiikkiä EU:n suuntaan ei tietenkään ole sanottu julki. Vaikutelma on se että oman kansan kohtalo ratkeaa jossain muualla kuin oman hallituksen kokouksissa. Yksittäiset ministerit, jotka alusta alkaen ovat päästäneet suustaan oman agendansa mukaisia sammakoita, kuten Ohisalo, jonka mielestä ilmeisesti pandemian huonoin puoli on se ettei maahan enää vaella "turvapaikahakijoita". Tai keskustalaiset, joiden puolueensisäinen valtataistelu nousee päärooliin vaikka maailma elää koskaan ennen näkemättömässä tilassa.

  Kuinka tällainen hallitus muka pystyisi nyt ryhdistäytymään ja omaksumaan toimitusministeriön roolin? Kun se ei alun alkaenkaan pystynyt omaksumaan edes koko kansan etua ajavan hallituksen roolia?

  Luulen, että kansan taisteluväsymys ja pandemiaa vähättelevät voimat tässä perivät voiton. Se merkitsee käytännössä sitä ettei tautia tulla kukistamaan vaan sen yhä uusista muunnoksista kasvaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta rajusti leikkaava tekijä. Liian moni kansalainen haluaa uskoa taudin vaarattomuuteen ja vertaa sitä niihin vitsauksiin joista jo on kokemuksia. Vähän niinkuin sotilaat aina käyvät mielessään sitä edellistä sotaa.

  VastaaPoista
 6. Tunnettu asia taitaa olla, että helppoina aikoina organisaatioiden johtoon pääsee henkilöitä, joilta puuttuvat kriisien hoitoon tarvittavat kyvyt. Näin taisi käydä armeijassakin ennen sotaa, ja sodan aikana korkeita upseereita jouduttiin sitten siirtämään vähemmän vastuullisiin tehtäviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. “Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”

   Poista
 7. Olen kysynyt aikaisemminkin; miksi Suomi seuraa Ruotsia kuin hai laivaa?

  VastaaPoista
 8. Suomea on johdettu muualta jo kauan. Luhtasaaren piti ennakkokyselyiden perusteella päästä pressanvaaleissa toiselle kierrokselle, mutta bidenmäisesti ylivoimaisella äänivyöryllä pressaksi valittiin joku ruusuritarikunnan vapaamuurari. Nyt ollaan varastamassa persuilta jättipottia kunnallisvaaleissa. Kohta PS julistetaan ääriryhmäksi, jolloin ainoalta globalistien demokraattiselta uhalta leikataan siivet. Sitten onkin aika tarttua kättäpitempään.

  VastaaPoista
 9. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta keväällä 2020: "Minulla on käsitys, että tässä liikkuu herkkyyksiä, jotka eivät liity itse epidemian hoitoon, vaan ovat muuten yhteiskunnallisia. Asia voi olla jollain tavalla esimerkiksi politisoitunut. Tässä voi olla näkökulmia, jotka eivät ole vain tieteelliseltä tai tietopohjalta ratkaistavia."

  Edelleen ajankohtaista asiaa hän siis sanoi silloin.

  VastaaPoista
 10. Voi vähättelemättä virusta ja sen muotoja aprikoida silti, mikä on enää ylin arvomme, mikäli kansanvallan toteutuminenkin voidaan siirtää? Olematta edes porttiteoreetikko, mikähän lie seuraava peruste ainakin väläytellä vaalien lykkäämistä, eli ennakkotapausta ei soisi tulevan tästä.

  VastaaPoista
 11. Hallitus on epäonnistunut epidemian hallinnassa. Oikeusministeriö on epäonnistunut vaalien järjestämisessä. Molemmat ovat epäonnistuneet vastuun ottamiseesa. Selittelyjä ja vastuun pakoilua kyllä on piisannut senkin edestä. Kun on kyllin paksu nahka, selkäranka käy tarpeettomaksi. Onko kyseessä pelkkä kyvyttömyys vai kvasidemokratioille ominainen vaalien manipulointi on sitten oma kysymyksensä. Suomen demokratian alennustila on kuitenkin käynyt häpeällisen selväksi. Kekkosen poikkeuslaille oli sentään ulkopoliittiset perusteet, mutta tämä pohjanoteeraus on aivan omaa sisäistä tuotantoa.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!