torstai 18. maaliskuuta 2021

Voi että me naurettiin...

Pääministeri Sanna Marin (sd) nauratti eduskuntaa kertomalla, että Nesteen Rotterdamiin suuntautunut investointipäätös on osa vihreää siirtymää ja "sitä on syytä tukea". Edelleen pääministerin mukaan "me tarvitsemme ratkaisuja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi, ja Neste on yksi maailman johtavia yhtiöitä sen suhteen, millä tavalla näitä ratkaisuja kehitetään".

Lähes samaan aikaan kansantaloustieteilijä Johnny Åkerholm varoitti Suomen heikon talouskasvun seurauksista. Hänen mukaansa Suomesta saattaa nykymenolla tulla niin sanottu banaanivaltio, joka vie lähinnä raaka-aineita ja niidenkin on suhteen riippuvainen vain muutamista tuotteista.

Åkerblom huomautti, että "kasvua pitäisi nyt saada aloille, jotka perustuvat ennen muuta osaamiseen". Siis juuri sellaiseen, jota Neste aikoo jatkossa harrastaa Hollannissa. 

Pääministerille ja muille Suomen päättäjille hän lähetti viestin, jonka mukaan "raaka-aineiden vienti on noussut jopa 88 prosenttia. Vastikään kuuntelin uutisista, että sahatavaran vienti olisi elpynyt hienosti. Iloitsemme siis siitä, että viemme ulos samaa tavaraa kuin 150 vuotta sitten."

Nämä ovat vakavia sanoja. On kuitenkin hyvä muistaa, että viemällä lautojen, lankkujen ja sellun kaltaista bulkkitavaraa ulos syntyy Suomeen kuitenkin rahavirtaa, jonka varassa voidaan tehdä tutkimusta ja tuotekehitystä, joiden ansiosta bulkin viennistä voidaan aikanaan siirtyä arvokkaampien tuotteiden valmistukseen ja vientiin. 

Tälle on vain yksi rajoite: mikäli arvokkaampien tuotteiden valmistaminen ei ole Suomessa yhtä kannattavaa kuin muualla, ei niitä tulla jatkossakaan tekemään Suomessa, vaan me viemme myös jatkossa raaka-aineita investoijien kannalta kilpailukykyisempiin maihin. Pahimmillaan jopa niin, että niihin tehdyt investoinnit perustuvat Suomessa tehtyyn tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Näin yksinkertaista se on, rouva pääministeri. Eikä siinä auta railakaskaan naurattaminen, vaan maamme kilpailukyvyn nostaminen sellaiseksi, että jatkojalostusinvestoinnit kannattaa tehdä Suomeen - huolimatta maamme syrjäisestä sijainnista. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Epäonnistuiko Sanna Marinin hallitus tärkeimmässä tehtävässään?
Pääministeri Marin otti sulan hattuunsa, mutta vihreät nikottelevat
Uutta Nokiaa odotellessa

9 kommenttia:

 1. PM Marin on varmaankin oikeassa: vihreään siirtymään sijoitetut resurssit eivät työllistä Suomessa, kuten eivät tuulivoimalatkaan luvatulla tavalla.

  VastaaPoista
 2. Marinin puheet paljastavat, että on ollut aivan turhaa odottaa, että hallitus olisi tehnyt jotain investoinnin saamiseksi Suomeen. Hänen mielestään on aivan oikein, että se tehdään Rotterdamiin, koska me olemme osa suurta globaalia suunnitelmaa nimeltä Vihreä siirtymä. Silloin ei ajatella oman maan parasta, vaan lähinnä EU:n etua, mitä myös fanaattinen EU-tukipaketin ajaminen edustaa. Ihminen, joka kehuu saavutuksenaan sitä, että saamme takaisin omia rahojamme 2,1 miljardia kun maksamme 6,6, ei ole oikea henkilö pääministeriksi. Hulluja täynnä koko hallitus, varsinainen viides kolonna.

  VastaaPoista
 3. Eilen Volkswagen ilmoitti rakentavansa 10-12 akkutehdasta ja kaksi niistä Ruotsiin. Koska mineraalit saa Suomesta.

  Aikaisemmin Northvolt harkitsi aakutehdasta Suomen ja Ruotsin välillä. Se ja 2.000 työpaikkaa meni Skellefteoon. Yrityksellä tärkein kriteeri valinnassa oli nopea lupa- ja valtuskäsittely. Ruotsissa se tiedetään tarkkaan, mutta Suomessa jo aloitettu projekti voidaan keskeyttää vuosiksi uuden valituksen takia. Kuten Kalasatama seisoi kolme vuotta turhaan. Näillä mennään, eikä hyvältä näytä.

  VastaaPoista
 4. "Suomesta saattaa nykymenolla tulla niin sanottu banaanivaltio, joka vie lähinnä raaka-aineita ja niidenkin on suhteen riippuvainen vain muutamista tuotteista". Tässä on paukuteltu henkseleitä Suomen mainioista koululaistoksesta ja hyvinvointivaltiosta ja muusta vastaavasta. Smaan aikaan Pisa-tulokset ovat olleet laskussa vuodesta 2007 asti, talous laskussa vuodesta 2008 asti, tuotannon jalostusarvo on laskussa. Luulisi tälläisen alamäen herättävän huolestuneisuutta ja kysymyksiä siitä, opettaako koulumme oikeita asioita ja oikeita asenteita ja minne opetuksemme on ylimalkaan menossa mutta joku tuntuu lyöneen vastuulliset porukat sokeudella ja itsetyytyväisyydellä.

  VastaaPoista
 5. Noinhan se menee Nesteenkin kohdalla kuten proffa sanoi. Tuotekehitys tehdään täällä meillä Porvoossa johon TK-investointeihin satsataan. Kamat tehdäänkin sitten ihan muualla. Palmuöljy Indinesiassa ja missä lie.
  Huru-ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huru, moro. Luuletko, että Porvoossa pitkään suunnitellaan Rotterdamin jalostamon prosesseja ja tuotteita?

   Porvoosta tulee hiipuva öljykaupunki, joka piehtaroi tsaarinvallan muistoissa.

   Poista
 6. Sanna Kaarisade on astunut estraadille. Tukekaamme mustaa huumoria, onhan Suomella siihenkin varaa.

  VastaaPoista
 7. Ehkä yksi Åker liikaa kun herrat Holm ja Blom mittelevät älyjensä miekkoja?

  Eli siis Åkerholm & Åkerblom esiintyvät molemmat tekstissä.

  Yritykseni olla vitsikäs lie tuomittu epäonnistuneeksi, kuten yleensä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!