tiistai 29. joulukuuta 2020

Onnistumisen ei pitäisi olla vaikeata Marinin hallitukselle

Suomi on velkaantunut rajusti koronapandemian aikana, mutta selvinnyt kuitenkin taloudellisesti - ja myös terveydellisesti - paremmin kuin monet muut valtiot. Päättymässä olevan vuoden viimeisellä neljänneksellä talouskasvu oli (BKT) vain 2,3 prosenttiyksikköä tappiollinen. 

Positiivista on myös se, että Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoi eilen maamme elinkeinoelämän luottavan tulevaisuuteen.  Teollisuusyritysten luottamus nousi selvästi, mutta palvelualoilla oltiin kuitenkin pessimistisiä.

Tilastokeskus kuitenkin kertoi kuluttajien luottamuksen suhtautuvan tulevaisuuteen pessimistisesti. Nähtäväksi siis jää kummat osaavat nähdä tulevaisuuden paremmin: teollisuuden toimijat vai tavalliset kaduntallaajat. 

Joka tapauksessa Helsingin sanomat nosti tänä aamuna esille inflaatiopeikon. Väestö ikääntyy kaikkialla ja samalla säästämisaste laskee, julkisen sektorin kulut kasvavat ja työvoiman tarjonta kutistuu. Palkatkaan eivät enää nouse, koska tuotantoa ulkoistetaan kulujen vähentämiseksi. 

Lehden mukaan tämä saattaa johtaa inflaation kiihtymiseen ja korkojen nousuun, jolloin raskaassa lainalastissa olevien ihmisten, yritysten ja julkisten toimijoiden kuten valtioiden tilanne käy vakavaksi, koska pienikin korkojen nousu muuttuu merkittäväksi lainanhoitokulujen kasvuksi. 

Suomi ei ole tässä tapauksessa poikkeus, vaikka kansainvälisessä vertailussa valtiomme lainataakka onkin Marinin hallituksen hulvattomasta menosta huolimatta suhteellisen pieni. Väestömmehän vanhenee erittäin nopeasti ja julkisen sektorin kulut ovat jo valmiiksi suuret.

Näyttääkin siltä, että muutaman päivän kuluttua alkavasta vuodesta 2021 tulee talouspoliittisesti erittäin mielenkiintoinen. Toivoa sopii, että teollisuusmiesten optimismi on perustellumpaa kuin tavallisten kuluttajien tai erkkomedian toimittajien pessimismi. 

Varmaa on kuitenkin se, etteivät ongelmat poistu pelkästään ihmeitä odottamalla tai olemassa olevaa rahaa uudelleen jakamalla, vaan ainoastaan maailmanluokan tuotekehityksellä, tulevaisuuteen luottavilla investoinneilla, taitavalla yrittämisellä ja ahkeralla työnteolla sekä niihin kannustavalla talous- ja veropolitiikalla. 

Näistä vain viimeksi mainitut ovat poliitikkojen vastuulla, joten onnistumisen ei pitäisi olla liian vaikeata Sanna Marinin (sd) hallitukselle. Eihän?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suvaitsematonta fanatismia
Yhteiskuntavastuu ja verokiila
Talouden toimintaperiaatteet hukassa

8 kommenttia:

 1. Takerrun nyt ehkä kirjoituksen kannalta mitättömään pikkuseikkaan, mutta kun se minua hämmästyttää. Tässäkin toistetaan, että väestö ikääntyy.

  Eläkeläiset ovat suurta ikäluokkaa. Heitä on paljon, he nostavat väestön keskimääräistä ikää ja he ovat nyt "kuolinvuorossa". Kun paljon ikääntynyttä väestöä kuolee, niin väestön keskimääräinen ikähän laskee. Väestö ei ikäänny, vaan nuortuu.

  Olenko minä nyt ymmärtänyt jotain väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väestön vanhenemisongelma syntyy siitä, että eläköityvät ikäluokat ovat suurempia kuin työelämään siirtyvät.

   Poista
  2. Viinan hinta puoliksi ja tämä ongelma ratkeaa itsekseen. (Tämä nyt oli puoliksi vitsi.)

   Poista
 2. Tuhka arvvelee että EKP printtaa kaiken rahan ja lainaa annetaan miinuskorolla maille.

  Kun katsotaan galluppeja hallituspuolueilla on kannatusta. Aika normaalia kun rahaa on jaettavissa ei yleensä tule ongelmia.

  Euroopassa (ja muualla maailmassa) rahaa printaamalla ongelmat saadaan lykättyä.

  VastaaPoista
 3. Viime yönä räntäsateessa ajaessani mietin, millä ihmeen logiikalla me kylmässä puurtavat napamaan asukit joudumme maksamaan Välimeren lämmössä kylpeville tuhlareille tukiaisia, jotta he pääsisivät vielä vähän nuorempina eläkkeelle hörppimään viiniä terassille auringon (vieläkö muistatte sen) syleilyyn. Vain orjamieliset ja alistetut ressukat suostuvat tuollaiseen älyttömään varojen ryöstöön. Kyllä keskiverto suomalainen duunari saa kaivaa syvältä sitä työmotivaatiota, kun nykyisellä nettopalkalla ei tee yhtään mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marinin, Ohisalon, Saarikon ja Tuppuraisen logiikalla. Oman kansan edun ajatteleminenhan on haitallista. Kyllä meillä on koossa kaikkien aikojen idioottien hallitus.

   Poista
  2. Esim. Espanjassa elinkustannukset ovat selvästi alle Suomen, että sekin vielä.

   Poista
  3. "Oman kansan edun ajatteleminenhan on haitallista."

   Niin ainakin ylikansallista rikollista
   "eliittiä" palvelevien ja oman hillotolppansa tavoittelun ykkössijalle priorisoivien petturipoliitikkojemme mukaan. Todellisuus on toisenlainen:

   "EU-paketti ei elvytä vaan kurjistaa – Tuomas Malinen ja Ville Tavio arvioivat erittäin kriittisesti rahan kylvämistä etelän maihin",
   https://www.suomenuutiset.fi/eu-paketti-ei-elvyta-vaan-kurjistaa-tuomas-malinen-ja-ville-tavio-arvioivat-erittain-kriittisesti-rahan-kylvamista-etelan-maihin-video/

   "Veikko Vallin moittii rajua velkaantumista: Euron ja EU:n piti olla siunaus Suomelle, mutta aitoa talouskasvua ei ole ollut yli 10 vuoteen",
   https://www.suomenuutiset.fi/veikko-vallin-moittii-rajua-velkaantumista-euron-ja-eun-piti-olla-siunaus-suomelle-mutta-aitoa-talouskasvua-ei-ole-ollut-yli-10-vuoteen/

   Vahinko, ettei kansattoman-isänmaattoman Kokoomuksen PettUri Orpo syksyllä 2015
   vastaanottaessaan avosylin runsaat 32000 "hädänalaista" Suomen veronmaksajien elätiksi tullut käyttäneeksi puoluetoveriltaan Kataiselta tuttua ilmaisua "me tienataan sillä":

   https://www.suomenuutiset.fi/professori-maahanmuutto-tuottaa-ruotsissakin-tappiota-yhteiskunnalle/

   Kalergi-suunnitelma

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!