lauantai 26. joulukuuta 2020

Leikkimielistä nimittelyä

Helsingin Sanomat antoi suomalaispoliitikoille diplomit poikkeusvuoden kunniaksi. Nämä diplomit olivat seuraavat: vuoden aktivisti, vuoden kontrolloija, vuoden symppis, vuoden messias, vuoden irtiottaja, vuoden pokerinaama, vuoden työn sankari, vuoden yrittäjä, vuoden oikeustaistelija, vuoden horroksesta herännyt, vuoden itsensä löytäjä.

Joukossa näyttäisi olevan erittäin positiivisia ilmauksia kuten vuoden symppis, vuoden messias, vuoden yrittäjä ja vuoden oikeustaistelija. Nämä nimikkeet päätyivät valtiovarainministeri Matti Vanhaselle (kepu), tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle (kepu), elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kepu) ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille. Siis hallituksen ei-sosialistisille ministereille.

Mukana oli myös positiivissävytteisiä diplomeja, joihin ainakin omassa mielessäni liittyy kuitenkin myös joitakin varaumia. Niitä olivat vuoden aktivisti, vuoden kontrolloija, vuoden irtiottaja, vuoden pokerinaama ja vuoden työn sankari. Nämä nimikkeet jaettiin HS:n toimituksessa tasavallan presidentille sekä pääministeri Sanna Marinille, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonille (vas), sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd) eli maan päämiehelle ja hallituksen vasemmistosiiven edustajille.

Kolmas diplomien luokka olivat selvästi negatiivissävytteiset ilmaukset eli vuoden horroksesta herännyt ja vuoden itsensä löytänyt. Nämä kuolleista nousseet olivat Perusuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ja Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok), joiden tittelin taustalla lienee keväällä tehty päätös antaa hallitukselle työrauha koronapandemian kuriin saamiseksi.

Koska kyse on tietenkin vain HS:n leikkimieleisestä nimittelystä, ei tuo jako ole varmaankaan tarkoitettu vakavasti otettavaksi poliittiseksi vaikuttamisyritykseksi, vaan kieli poskessa tehdyksi poliittiseksi sanaleikiksi. Mehän elämme vapaassa maassa, jossa erilaisten leimojen lyöminen poliitikkoihin on täysin sallittua. Sitä paitsi näin joulunajan hengessä on meidän toki uskottava, että molempien mukaan otettujen oppositiopoliitikkojen joutuminen tuohon negatiivissävytteisten diplomien ryhmään oli pelkkää sattumaa. 

Koska blogikin on eräänlainen media, en malta olla tarttumatta tähän sananvapauden mahdollisuuteen ja olla lisäämättä muutamaa muuta diplomia. Siis sellaisia, joiden saajien teot kuluneen vuoden aikana olisivat hyvinkin ansainneet tulla lisätyksi HS:n listaan.

Niistä ensimmäinen - vuoden vainottu - kuuluu selvästi positiivisten nimitysten luokkaan. Se menee kansanedustaja Päivi Räsäselle (kd), jonka kujanjuoksu valtakunnan pääsyyttäjän esille kaivelemien vanhojen raamattuun perustuvien lausuntojen perusteella jatkuu jatkumistaan.  

Toinen listalle nousun ehdottomasti ansainnut diplomi on puolestaan negatiivissävytteinen vuoden hanhi. Se menee ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr), joka sai moitteet eduskunnan perustuslakivaliokunnalta, mutta ravisti ne päältään puolueensa tukemana kuin hanhi veden selästään. 

Edelleen lisäisin yhden negatiivisluonteisen diplomin, jonka voisi nimetä vuoden kimpassa omaan pesään kuseskelijoiksi. Sen jakaisin diplomin nimen mukaisesti yhteispalkintona viidelle suomalaiselle europarlamentaarikolle, jotka pyrkivät ansiokkaasti tuhoamaan maamme metsätalouden. He ovat Sirpa Pietikäinen (kok), Silvia Modig (vas), Ville Niinistö (vihr), Heidi Hautala (vihr) ja Alviina Alametsä (vihr).

Listaa voisi toki jatkaa ja suosittelenkin sitä kaikille lukijoilleni tapaninpäivän ratoksi. Poliitikkojen leikkimielinen nimitteleminen on nimittäin hauskaa, ja google-hakuja käyttämällä palauttaa mieliin jo ehkä unohtuneita kuluvan vuoden merkkitapahtumia. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sanna Marin: luokkataistelija ja harhaanjohtaja
Onko tämä sattumaa vai Yle-tutkimuksen aihe?
Ovatko ihailluimmat suomalaiset mediapimennossa?

9 kommenttia:

 1. Eikös valehtelijoiden klubi sopisi tuolle hallitukselle ..

  VastaaPoista
 2. Vuoden narsistisin uhriajattelija on varmaan sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, joka uskoo siihen, että kun terrorismiin taipuvaisia tyyppejä tarpeeksi uhrautuvasti palkitsee, "heidän ei tarvitse turvautua sellaisiin keinoihin".

  Vuoden kammottavimman kognitiivisen dissonanssin diplomi menisi myös virhreiden puheenjohtajalla, koska hän pitää laumaansa siinä käsittämättömässä uskossa, että on mahdollista torjua "ilmastonmuutosta" samaan aikaan kun kokee oikeaksi kannustaa määrrättömiä kehitysmaalaisten joukkoja vaeltamaan hyvät kulutusmahdollisuudet tarjoavaan Eurooppaan.

  Vuoden sammakko -palkinnon saisi niinikään Ohisalo, joka jo ensimmäisessä koronatiedotustilaisuudessa muistu pullauttaa suustaan -- ministeritoveriensakin yllätykseksi -- muistutuksen siitä, että Suomeen "turvapaikahaku on yhä mahdollista".

  Vuoden korruptoituja voisi myös olla tämä sama ministeri, joka vihreiden aiemmin julistamia periaatteita härskisti pilkaten kohta virkakautensa käynnistyessä runnoi omana poliittisena virkanimityksenään samoin ajattelevan Kirsi Pimiän ministeriönsä kansliapäälliköksi.

  Ja samanlaista oman jengin yhteishenkiä hän osoitti tavassa jolla sulki silmänsä ministeritoverinsa Haaviston harjoittamalta omankädenoikeudelta. Ehkä tästä myönnettävän palkinnon pitäisi olla sellainen, että nimestä kävisi ilmi tuo "vihreä nyrkkisääntö" -- että mitä enemmän uhrirooleihin samaistutaan, sitä enemmän ollaan valmiita ottamaan laki omiin käsiin.

  Jäiköhän minulta nyt montakin diplomia vielä myöntämättä? Tunnustan, etten jaksa seurata valtalehtien otsikoita kovin tarkkaan. En katso enää edes kuvia, ne kun suurimpina esittävät juttuja rusnailevia toimittajia. Kaikessa narsistisessa pönäkkyydessään.

  Kyllä päivänpolitiikan sijaan on pakko päästä miettimään vähän syvällisempiä kysymyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdyn täydestä sydämestä noihin kaikkiin esittämiisi Ohisalon "diplomeihin."

   Sanat ei riitä kertomaan.. niin paljon pöyristeltävää on juuri tuon blondi-ministerin puheissa.

   Poista
  2. "Vuoden intersektionaalinen feministi", joka opetti tietämättömille, että noin sairas ihmisten kastijärjestelmä on jossain kieroutuneissa aivoissa onnistuttu kehittämään, ja että nykyhallitus sitä kannattaa.

   Poista
 3. Vähemmän leikkimielistä mutta tarpeellista täydennystä professorin listaan:
  ylewatch.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Itäisen maan kolme tietäjää ansaitsevat kultaa ja mirhamia. Nämä kolme ovat talouselämän ylipappeja, jotka ratkaisivat koronaepidemian leviämisen estämiseen liittyvät ongelmat. Jutusta voi tarkalla sihdillä löytää viittauksia myös vaikutuksista talouasioihin (ei kuitenkaan talousongelmien ratkaisuun).

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/talousviisailta-kova-ulostulo-hallituksen-koronalinjasta-ilmeinen-riski-etta-tartunnat-nousevat-muiden-eu-maiden-tasolle/f16e8ec9-81f8-4b4f-87c9-896354521208?ref=iltalehti:31f3&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi

  Mutta eletään toivossa, epidemian hiivuttua he varmastikin paljastavat, miten epidemian seurauksena syntyneet talousongelmat olisi pitänyt hoitaa epidemian riehuessa.

  Pitäisikö valita vaikkapa kolme virologian, epidemiologian ja biologian professoria ja/tai nobelistia kertomaan, miten koronan aiheuttamat taloushäiriöt saadaan ehkäistyä ja korjattua, jottei aivan elintason romahdukseen ajauduta, sillä silloin emme kykenisi avaustamaan eteläisten maiden hädänalaisia kansoja.

  VastaaPoista
 5. Pienikokoisten homomiesten rehellisyys palkinto. Kommunisti isä ja lesbo äiti palkinto, ja sitten tietysti Wanha Wihtahousu-yhdennäköisyyspalkinto, jonka teatterimiehet helposti arkarialta löytää. Hyvää viimeistä joulua.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!