lauantai 7. marraskuuta 2020

Miksi niin monet virukset tarttuvat lepakoista ja jyrsijöistä ihmisiin?

Tanskalaiset ovat päättäneet tappaa miljoonia minkkejä, koska koronavirukseen on sikäläisissä turkistarhoissa syntynyt mutaatio. Sen vaikutusta taudin ilmenemiseen ei tunneta, mutta ainakaan se ei ole estänyt virusta tarttumasta ihmisiin. 

Tämä uutinen toi mieleeni jokin aika sitten julkaistun tutkimuksen, jossa oli selvitetty ihmiseen tarttuvien virusten yleisyyttä eri eläinryhmissä. Taustalla siinä oli tietenkin se, että monet viime aikoina huomiota herättäneet virukset - kuten ebola ja mahdollisesti myös SARS-CoV2 - ovat ilmeisesti tarttuneet lepakoista ihmiseen. Toisaalta myös jyrsijöiden tiedetään levittävän hanakasti erilaisia viruksia ja siipikarja puolestaan tuottaa meille yhä uusia influenssakantoja.

Näiden takia on esille noussut kysymys siitä, onko esimerkiksi lepakoissa jotain sellaista, miksi juuri siinä esiintyvät virukset kehittyvät sellaisiksi, että myös miehiin ja naisiin tapahtuva tartunta on mahdollista. Siksi tutkijat keräsivät kirjallisuustietoja eri eläinryhmissä esiintyvien virusten määristä sekä tietoja siitä kuinka usein juuri niistä on siirtynyt taudinaiheuttajia meihin ihmisiin.

Itse tutkimuksen tulos oli yksiselitteinen, sillä ihmistä tartuttavien virusten määrä kasvaa suorassa suhteessa kunkin eliöryhmän ylläpitämien virusten kokonaismäärään. Ja se taas liittyy kuhunkin ryhmään kuuluvien eläinlajien lukumäärällä. Siten zoonoosien lukumäärään ei liity mitään ihmeellisiä fysiologisia eroja, vaan niiden syntyminen on isäntäneutraalia.

Siten lepakot levittävät ihmisiin usein viruksia, koska noin 20% maailman nisäkäslajeista on lepakoita. Jyrsijät ovat vieläkin yleisempiä, koska peräti 42% nisäkäslajeista kuuluu niihin. Ei siis ihme, etteivät esimerkiksi lajiköyhät kissaeläimet ole yleisiä zoonoosien lähteitä.

Usein sanotaan, että totuus on tarua ihmeellisempää. Tässä yhteydessä asia on kuitenkin toisin, sillä ainakin omasta mielestäni tässä referoimani tutkimuksen perusteella totuus on kyllä ihan oleellisesti tarua tylsempää. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tappajavirukset kehittyvät tulevaisuudessa yhä todennäköisemmin Afrikassa
Punkit leviävät koirien mukana
Kyykärmes on terveellinen

9 kommenttia:

 1. Prosenttilasku ei ole tylsää ollenkaan. Päinvastoin. Tuo lopputulos oli ällistyttävä, koska ainakin itse kuvittelin satunnaisuutisten perusteella lepakoiden ja jyrsijöiden olevan varsinaisia tautipesiä.

  Otetaan toinen esimerkki prosenttilaskun ihmeellisyyksistä. Muistaakseni 38% yhdysvaltalaisen poliisin pidätyksen yhteydessä ampumista ihmisistä on mustia. Mustia on USA:n väestöstä 13%. Mustia on vankiloiden asiakaskunnasta n. 50%. Kumpaan väestöosuuteen tuota 38% pitää verrata, jos halutaan saada selville, ampuvatko poliisit mustia liian hanakasti?

  Prosenttilasku on paitsi helppo, myös uskomattoman mielenkiintoinen matematiikan ala.

  VastaaPoista
 2. Siis rikollisista puolet on valkoisia, mutta heidän määränsä ammutuista on 62%.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtamedian mukaan pitäisi ilmeisesti olla vielä suurempi tuo valkoisten ammuttujen osuus, etteivät mustat kärsisi niin paljon mystisestä rakeenteellisesta rasismista, joka saa tumman kansanosan tahtomattaan kaikin tavoin perseilemään.

   Poista
  2. Feministisen intersektionaalisen laskentakaavan mukaan vasta sitten on tasa-arvo toimielimissä, kun naisilla on 100 % edustus.
   Joten intersektionaalisen teorian mukaan vasta 100% osuus valkoisia ammutuista on oikeudenmukaista.
   Hehheh.

   Poista
 3. Koronan varjolla varmaan kohta Suomessakin tuhotaan turkistarhaus, ja taas on vihreet yhtä askelta lähempnä määränpäätään..

  VastaaPoista
 4. Päivystävä tilastoautisti haluaa huomauttaa, että tutkimuksen tulos on aivan liian yleistävä; esimerkiksi valaiden lahkoon kuuluvia nisäkäslajeja on useita erilaisia, mutta niistä tarttudeiden tautien osuus lienee olematonta mittaluokkaa ^^

  VastaaPoista
 5. Ylen ankia priha uutisoi aiheesta:

  https://yle.fi/uutiset/3-11635689

  "Pelko minkkien koronatartunnoista levisi Suomeen – kymmenkunta koronatartunnan saanutta ulkomaalaista odottaa turkistarhoille töihin pääsyä

  Toistaiseksi Suomen minkkitarhoilla ei ole todettu tartuntoja."

  "Minkkitarhojen vierastyöntekijöiden tartuntojen kautta on paljastunut, että ministeriöiden välillä on eri käsityksiä, mitä kaikkia reittejä työntekijöitä Suomeen voi tulla."

  "Hallituksessa tietokatkoja työvoiman maahantulosta.

  Ulkomaisen työvoiman kanssa tekemisissä on ollut useita eri ministeriöitä. Oleskeluluvat kuuluvat sisäministeriön alaiselle Migrille. EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten maahantulosta päättää ulkoministeriö.

  Asiaa hoitamassa on ollut myös työvoima- ja elinkeinoministeriö. Maa- ja metsätalousministeriö taas on ollut määrittelemässä esimerkiksi aloja, joilla kausityövoimaa on voitu käyttää.

  Epidemian hallinnasta vastaavalle sosiaali- ja terveysministeriölle taas näyttää tulleen yllätyksenä, että ukrainalaisia työntekijöitä virtaa maahan kaiken aikaa."

  Voitte mennä levollisin mielin illalla nukkumaan, poliitikot takaavat asiantuntijoina turvallisuutenne.

  VastaaPoista

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!