lauantai 11. heinäkuuta 2020

Onko poliittisen korrektiuden arvo suurempi kuin tieteen

James Watsonin ansiot tieteentekijänä ovat valtavat, sillä hän selvitti 1950-luvulla yhdessä Francis Crickin kanssa DNA:n rakenteen. Tästä hänelle myönnettiin vuonna 1962 Nobelin palkinto.

Vuodesta 1968 hän toimi yhden maailman parhaan tutkimuslaitoksen eli Cold Spring Harborin laboratorion johtajana. Tänä aikana laboratorion tutkijat ansaitsivat useita Nobelin palkintoja. Watson erosi sen johdosta vuonna 2007 herätettyään kohun ottamalla kantaa ihmisryhmien välisiin älykkyyseroihin. 

Tuore Science-lehti kertoi, että Cold Spring Harborin biologian laitoksen nimestä on poistettu James Watsonin nimi näiden ihmisryhmien älykkyyteen liittyvien näkemysten takia. Näyttää siis siltä, että nykyaikana poliittinen korrektius on amerikkalaisessa tutkimuslaitoksessa tärkeämpää kuin tieteellinen meriitti.

Ronald Fisher oli puolestaan keskeisessä roolissa nykyaikaisen tilastotieteen syntyessä 1900-luvun alkupuolella. Häntä on jopa sanottu neroksi, joka lähes yksinään loi nykyaikaisen tilastotieteen perustan.

Samainen Sciencen juttu kertoi, että myös Fischerin näkemykset rotujen välisistä eroista ovat johtaneet häntä esittäneen lasimaalauksen poistamiseen Cambridgen yliopistosta. Tämä osoittaa, että myös Iso-Britanniassa poliittinen korrektius on tärkeämpää kuin tieteelliset ansiot.

Edward Cope oli kolmas tutkija, jonka kunnia on viime vuosien poliittisen korrektiuden kiimassa vedetty lokaan. Hän oli amerikkalaisen paleontologian uranuurtaja, jonka nimestä jo johdettu arvostetun amerikkalaisen tiedelehden nimi, "Copeia".

Nyt tuo nimi on päätetty muuttaa muotoon "Ichthyology and Herpetology", koska poliittinen korrektius näyttää olevan lehden toimituksessa merkittävämpää kuin tieteelliset saavutukset, koska perusteluna oli Copen aikanaan esittämä näkemys, jonka mukaan muut ihmisryhmät kuin valkoiset ovat näitä apinamaisempia.

Edellisten lisäksi Sciencen juttu kertoi siitä, että eliöiden luokittelun perustaja Carl von Linnén nimi poistetaan Amerikan hyönteistieteellinen yhdistyksen järjestämän opiskelijakisailun nimestä, joka on tähän asti ollut "Linnaean Games". Syynä oli se, että Linné oli aikanaan liittänyt joihinkin ihmisryhmiin negatiivisia ominaisuuksia. Näin myös amerikkalainen tiedeseura on osoittanut näkemyksensä, jonka mukaan poliittinen korrektius on arvokkaampaa kuin tiede.

Lopuksi on vielä todettava, että Science lehti kertoi näistä muutoksista erittäin neutraalisti. Toisin sanoen se ei lähtenyt millään tavalla puolustamaan tieteen suurmiesten muistoa, vaan hyväksyi mukisematta näkemyksen, jonka mukaan tieteellä ei ole samanlaista arvoa kuin poliittisella korrektiudella.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kulttuurisia eroja
Miksei poliittisen korrektiuden hinnasta keskustella?
Tiede totuudenjälkeisen yksisilmäisten maailman poliittisena uhrina

11 kommenttia:

 1. Joopa, onhan meillä omastakin takaa esimerkki siitä, kuinka poliittinen korrektius pyrkii jyräämään tutkimuksen tulokset. Tarkoitan tietysti proffien Lynn ja Vanhanen tutkimusta "IQ and the wealth of nations" (vuodelta 2002). Tutkimusta ei ainakaan täällä arvioitu tieteellisin perustein, vaan oltiin vain suvakkimaisen pöyristyneitä varsinkin Afrikan maiden saamista matalista IQ -arvoista. Koko ajatusta, että kansakuntien keskimääräisessä älykkyydessä voisi olla eroja, pidettiin lähinnä kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Tietysti tutkimuksen menetelmissä oli kritisoitavaa, mutta suvakkien rääkymisessä ei löydy yhdenkään maan osalta perusteltua näyttöä siitä, että proffien laskelma olisi oleellisesti virheellinen.

  VastaaPoista
 2. Suomessa poliittinen korrektius ilmenee naistutkimuksen perustamisessa. Ääneen ei saa epäillä hankkeen mielekkyyttä. Mikään ei estänyt ennen kyseisen oppituolin perustamistakaan tutkimasta naisten "saavutuksia". Naistutkimuksella ei käsittääkseni ole edes mitään omaa menetelmällänsäkään, joka tekisi siitä itsenäisen tieteenalan. Poliittista feministien itsetunnon pönkittämispelleilyä koko touhu, jota vielä joudumme veroilla maksamaan. Naistutkimuksen voisi jättää gynekologeille.

  VastaaPoista
 3. Siinä, että "poliittinen korrektius", ilmenipä se miten typeränä ajatusten amputoimisena tahansa, vaikuttaa aina vahvemmin kuin mikään "tieteen" arvovaltaan perustuva tiedollinen ansio, ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Niin lajin kuin yksilön kehityksessä "moraali" syntyy ensin ja muodostaa yhteisön ja yksilön koko perustan, kun taas "tieto", ja varsinkin se eurooppalaisella uudella ajalla erityisen "kartesiolaisen paradigman" varaan rakentunut "tieteellinen tositieto", on suhteessa inhimillisen kehityksen kokokuvaan yhtä nuorta ja ohutta kuin lehtikulta ratakiskoa koristamassa.

  Psyyken syvät ja kipeät voimat jylläävät. Yhteisöjen sisäinen kriisiytyminen -- juurikin monikulttuuristumisen seurauksena -- taannuttaa kaiken ajattelun, myös "tieteellisen" ajattelun. Toistan: siinä ei ole mitään ihmeellistä. Se on ollut ennakoitavissa jo pitkään. Sanoma, viesti, ei vain koskaan ole mennyt eikä tule menemään perille -- siis että monikulttuuristumisen seurauksena ei ole vain sosiaalinen, taloudellinen ja terveydellinen romahdus, vaan myös kognitiivisten kykyjemme romahtaminen.

  Kulttuurinen narsismi länsimaissa on jo tosiasia -- sitä vastaa yksilökehityksen käpertyminen perusnarsismin. Yksilöt jäävät "objektin rooliin", vaikutusten ja vaikutelmien vastaanottajiksi, eikä tervettä objektirakkauteen avautuvaa toimijasubjektia enää kehity. Kaikkien "uhriroolien" tavaton puhuttelevuus perustuu siihen, että niihin samaistuminen vahvistaa ja voimaannuttaa narsistista minuutta.

  Ja kun toiseen vaakakppiin pannaan oma kulttuurinen narsismimme ja toiseen juuri narsisteja puhutteleva seurusteleminen vieraskulttuuristen kanssa -- ei siinä ole muuta vaihtoehtoa kuin edessä oleva. koko eurooppalaista uuden ajan tiedollista sivistystä koskeva romahdus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti pelkkä seurusteleminen vieraskulttuuristen kanssa ei riitä, vaan kuvioon kuuluu näiden täysimittainen ylläpito ja elättäminen hamaan hautaan asti, joka jää ainoan varteenotettavan toimijasubjektin, eli valkoisen heteromiehen vastuulle.

   Poista
  2. Valkoisesta heteromiehestä kuten -naisestakin on tullut kovasti uhanalainen laji, kuten esim. meitä "edistyksellisempien" Ruotsin ja Saksan kouluikäisiä koskevat etnistä koostumusta osoittavat tilastot osoittavat.

   Esim. viherkommunisteille on paljon tärkeämpää saada ankaran rauhoituslain avulla kaikki metsämme täytettyä ihmisille ja kotieläimillemmme vaarallisilla susilla ja karhuilla kuin kantasuomalaisten suojeleminen avoimina pidettyjen rajojen yli tunkeutuvilta barbaareilta.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. "Allah akbar -mies ryösti eläkeläisen ja sotki ulosteella",
   https://www.kansalainen.fi/allah-akbar-mies-ryosti-elakelaisen-ja-sotki-ulosteella/

   Mitä muuta tuollaiset ertyisesti Ohisalon ja muiden viherkommunistien suloiset sydänkäpyset ovat kuin raakoja barbaareja?

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 4. Näissä tapauksissa on kyse tieteellisen ja uskonnollisen ajattelun törmäämisestä. Uskonnollinen ajattelu perustuu ennalta määrättyihin totuuksiin, joita ei saa kyseenalaistaa. Tieteellinen ajattelu perustuu totuuden etsimiseen ja kriittiseen ajatteluun. Niinpä tieteen harjoittaja joutuu poliittiseen korrektiuteen törmätessään usein väistymään ja itsekseen jupisemaan, että "se pyörii sittenkin". Aikoinaan, sitten joskus myöhemmin, naureskellaan niille poliittista korrektiutta edustaneille paaveille ja kardinaaleille. Mutta silloin ovat pinnalla uudenlaiset poliittiset korrektiudet ja uudet paavit.

  VastaaPoista
 5. Taistolaisuus, feminismi, haitta maahanmuutto, nykytaide, vasemmisto ja YLE. Pikaisesti ajateltuna nämä toimijat ovat moottorina tyhmyydelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haittaava maahanmuutto, piti kirjottaa

   Poista
  2. Yle ja Hesari täyttävät propagandajulkaisun tunnusmerkistön ihan heittämällä nykyään.
   Esim. voiko lehti,joka julkaisee tarkoitushakuisia mielipiteitä uutisina olla uskottava.

   Poista
 6. "Yleisen petoksen aikoina totuuden kertomisesta tulee vallankumouksellinen teko". Orwell-

  Olen ollut siinä uskossa, että nuo tiedemiespiirit ovat olleet hyvinkin hanakoita puolustamaan tiedettä. Näköjään kun oma asema on kyseessä, niin lampaaksi muuttuu moni. Ja anteeksi lampaat, koska te käyttäydytte kuin lampaiden kuuluukin.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!