tiistai 14. heinäkuuta 2020

Srebrenican verilöylyn siemen kylvettiin jo lähes sata vuotta aiemmin

Helsingin Sanomat muistutti pääkirjoituksessaan Srebrenican verilöylystä 25 vuotta sitten. Silloin serbit surmasivat yli 7 000 bosniakkia osana Jugoslavian hajoamissotien kauhuja.

HS:n mukaan Srebrenica oli pohjimmiltaan seurausta rasistisesta sorrosta, jota edelsi etnistä vihaa lietsova propaganda. Ja siten etninen rasismi ja nationalismi.

On tietenkin totta, että Jugoslavian hajoamissodan taustalla oli nationalismi: entinen sosialistinen liittovaltiohan koostui moniin eri slaaviryhmiin ja uskontoihin kuuluvista ihmisistä, joita suurin ryhmä eli serbit pyrkivät hallitsemaan Josip Broz Titon sosialistihallinnon kaaduttua.

Siinä tilanteessa muut kansallisuudet lähtivät hakemaan tasavertaisuutta ja lopulta itsenäisyyttä, mitä maan serbijohto tietenkin vastusti - ja teki sen lopulta väkivaltaisesti. Tämä kierre johti sitten sisällissotaan, joiden kulku ei liene koskaan ollut kovin sivistynyt eikä puhtoinen. Ei myöskään Suomen sisällissodissa 1500-luvun lopulla tai vuonna 1918.

Jugoslavia oli toki vapaaehtoisesti yhteen liittyneiden eteläisten slaavikansojen muodostama liittovaltio. Sen taustalla oli kuitenkin jo alun alkaen itsenäinen Serbia, johon muut Jugoslavian osavaltiot aikaa myöten liitettiin. Siten serbien ylivallalle oli vankat historialliset syyt.

Itse asiassa Jugoslavia lienee yksi niistä harvinaisista esimerkeistä, joissa monikulttuurinen yhteiskunta on näyttänyt toimivan kohtuullisesti pitkähkön aikaa. Todennäköisesti kuitenkin lähinnä siksi, että ennen toista maailmansotaa maa oli vielä nuori - ja kuten todettu - vapaaehtoisen slaavikansojen yhteenliittymä. Tosin tyytymättömyys serbeihin alkoi kasvaa jo ennen toista maailmansotaa.

Sotien jälkeen Jugoslaviaa piti yhtenäisenä Titon ankara sosialistinen diktatuuri, jossa hallitsemisessa noudatettiin kepin ja porkkanan taktiikkaa. Wikipedian mukaan "Tito puhdisti maata vastustajistaan, erityisesti... yhteistyötä miehittäjien kanssa tehneitä... tapettiin tuhansittain ilman oikeudenkäyntiä, mutta vainojen uhreiksi joutui myös muun muassa kuningasmielisiä četnikkejä ja muita Titon hallintoa vastustaneita ideologiasta tai sodanaikaisesta taustasta riippumatta... Tito tyrehdytti aikaisemmin serbijohtoisessa Jugoslaviassa kyteneet kansallisen itsemääräämisoikeuden vaatimukset kaikki slaavilaiset väestöryhmät huomioineella vallanjakopolitiikallaan ja myös pienempien väestöryhmien oman kulttuurin edistämistä tuettiin. Toisaalta Jugoslaviaa vastustavia kansallismielisiä pyrkimyksiä ei kuitenkaan sallittu."

Kuten edeltä voidaan lukea, ei jugoslavialainen kansallismielisyys seurannut varsinaisesti mistään erityisestä etnisestä rasismista tai nationalistisesta vihapuheesta, vaan se oli läsnä koko liittovaltion olemassaolon ajan. Erityisesti sitä ruokki vahvimman kansan eli serbien hankkima asema maan johdossa.

Siksi HS:n näkemys kansallismielisyydestä monikulttuurisen liittovaltion hajoamisen taustalla pitää sinänsä paikkansa, mutta analyysi jää vajaaksi eikä tavoita perimmäistä syytä. Se oli kylvetty jo liittovaltiota synnytettäessä eli Srebrenican kauhut johtuivat ennen kaikkea monikulttuurisen valtion luomisesta noin sata vuotta aiemmin - ja tuon valtion epäonnistumisesta uuden jugoslavialaisen identiteetin ja kulttuurin luomisessa. Etniset identiteetit olivat sittenkin vahvempia kuin lähes sadan vuoden yhdessäolo tai sosialistinen keppi ja porkkana.

* * *

Jugoslavian sisällissodasta olisi paljon oppimista myös monikulttuurisuuteen punavihreän hallituskabinetin johdolla pyrkivässä Suomessa. Ennen kaikkea olisi ymmärrettävä, ettei monikulttuurinen yhteiskunta voi olla tavoite, vaan sen sijaan yhteen saatetut ihmiset olisi aina saatava identiteeteiltään, kulttuuriltaan ja tavoiltaan niin samankaltaisiksi, ettei eri ryhmien nationalismin kytemiselle ja aikanaan liekkeihin leimahtamiselle olisi syytä eikä sytykkeitä.

Tämä tehtävä on tietenkin mahdollista vain, mikäli tulijoita on niin vähän, että heidän on pakko sulautua valtakulttuuriin. Ja siinäkin tapauksessa ainoastaan silloin, kun tätä sulautumista ei pyritä torjumaan tukemalla kunkin tulijaryhmän omia kulttuurisia tapoja ja käytänteitä, vaan sen sijaan korostetaan valtakulttuuriin sulautumisen etuja. Valitettavasti Jugoslavian historia osoittaa tämänkin tien vaikeuden.

Jostain käsittämättömästä syystä Suomen johdossa asia on kuitenkin nähty toisin päin. Tulijoille saarnataan heidän oikeuksistaan ja rahaa jaetaan runsaasti maahanmuuttajien omien kulttuureiden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

Jopa työelämältä vaaditaan sopeutumista tulijoiden kulttuurisiin vaatimuksiin sen sijaan, että pidettäisiin itsestäänselvyytenä palkansaajien velvoitetta noudattaa työnteon kannalta luontevia ratkaisuja esimerkiksi pukeutumisessaan.

* * *

Eräänlaisen varoittavan esimerkin meille tarjosi eilinen Iltalehti kertoessaan vihamyrskystä, joka oli nostatettu sosiaalisessa mediassa tarkastajien pysäytettyä liputta matkustaneen tummaihoisen nuorukaisen pakomatkan. Väitteen mukaa häntä kohdeltiin eri kriteerein kuin valkoihoista kaveriaan, joka matkusti niin ikään ilman matkalippua.

Näiden kahden tapauksen välillä oli kuitenkin selvä ero: valkoinen henkilö antoi tarkastajille henkilötietonsa, kun taas tummaihoinen lähti karkumatkalle. Tästä huolimatta hän itse ja lisäksi sosiaalisessa mediassa metelöivä joukko IL:n mukaan väittivät tapauksessa ilmenneen rasismia.

Tällaiset tapaukset ovat paljon vakavampia kuin väitetty rasismi. Sen sijaan ne nimittäin kielivät maahanmuuttajiemme integroitumisen epäonnistumisesta ja maailmalta tulleen tummaihoisten ihmisten ryhmäidentiteetin houkuttelevuudesta yli suomalaisen integraation. Tämä johtunee siitä, että maahanmuuttajien uhriutuminen on kerta toisensa jälkeen tuonut heille etuja.

Tämä on kuitenkin juuri se kehityssuunta, joka ei saisi Suomessa muuttua valtavirraksi mikäli haluamme välttää "suomalaisen srebrenican". Erityisoikeuksien sijaan kaikkia ihmisiä pitäisi kohdella tasavertaisesti kaikissa tilanteissa (kuten tässäkin tapauksessa IL:n kuvauksen mukaan tapahtui) eikä kenellekään tule suoda etuoikeuksia minkäänlaisen ihonvärin perusteella.

Toisin sanoen kaikkia maassamme eläviä ihmisiä tulee kannustaa - ja velvoittaa - kehittämään omia asenteitaan, taitojaan ja kykyjään sellaisiksi, että yhteiskunnassa vastuun ottaminen omasta elämästä on mahdollista. Ja painottaa, että juuri - ja vain - sitä kautta voi löytää hyvän tulevaisuuden itselleen ja jälkeläisilleen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Verikoston kieltävä sopimus
Paavo Rautio osoittaa syvällistä ymmärtämättömyyttä
Likaista peliä terrori-iskun liepeillä

12 kommenttia:

 1. Kansallisuuksien, kielten ja uskontojen nimet pienellä alkukirjaimella: serbit,suomalaiset, kurdit; suomi, serbokroatia; islam,hindulaisuus.

  VastaaPoista
 2. Sikäli kun joku ei vielä tiedä, tuon liputtoman afrikkalaisen äiti oli sama zimbabwelainen, joka syytti pari vuotta sitten Åbo Akademin sukupuolentukimusken laitosta rasismista ja homonationalistisesta gangsterismista.
  Tämäkin juttu tulee takuuvarmasti menemään täysin överiksi.

  VastaaPoista
 3. IL "uutisella" tavoiteltava päämäärä määrää kirjoituksen sisällön,,ei tapahtuman todellinen kulku,,,näinhän opetti jo prof Nordenstreng Treen vähemmistöaatteiden yliopistossa.

  VastaaPoista
 4. Yksinkertaiset ihmisyyttä koskevat tosiasiat jäävät ymmärtämättä. Kun yhteisö ja yksilö taantuvat symbioottisen perusnarsismin asteelle, elpyy uhriajattelu. Se on symbioottisuudessaan eniten narsistia voimaannuttava rooli-identiteetti.

  Ei suinkaan ole sattumaa että aikamme kulttuurinen narsismi nostaa pintaan nimenomaan samaistumisen uhreihin. Tässä psyykenkuviossa on spektriä laajalti, takerrutaan kaikkeen mikä vahvistaa "objektina olemisen" tajunnallista lokaatiota. Tiedollinen ajattelu on vain uhri-identiteettien erilaisia projektioita, joiden keskinäisiä kognitiivisia dissonansseja ei pystytä edes havaitsemaan saati korjaamaan. Sama yksilö saa voimaantumista taistelusta "koko maailmaa uhkaavaa ilmastonmuutosta" vastaan ja samaan hengenvetoon tuntee empatiaa "turvapaikanhakijoita" kohtaan ja on valmis avaamaan Euroopan rajat kehitysmaalaisten kansainvaellukselle.

  Punavihreään narsismiin tämä maailma kaatuu. Kun uhriajattelu vain vahvistuu, ihmisyyden perustotuuksia ei enää pystytä hahmottamaan. Ainoa mikä koukuttaa ovat alitajunnan ansat -- ja symbioottinen imu on itse itseään ruokkiva kierre, joka ei pysähdy vaikka esimerkiksi reaktiivista "loukkaantumisherkkyyttä" kasvatettaisiin vielä nykyistä paljon naurettavimpiin mittalukemiin.

  Monikulttuurisuus on sairas arvo ja vaarallinen hanke. Se on varmin tie tuhota ihmisistä kaikki ihmisyys -- jättää jäljelle vain projektiiviset tuhovoimat.

  VastaaPoista
 5. Tervehdys, pessimistinä täytyy todeta tuosta Jugoslaviasta, että siellä oltiin kuitenkin kaikki suurinpiirtein samanlaisia ja samanvärisiä eurooppalaisia. Ei tarvittu paljonkaan, kun yhtäkkiä entiset naapurit olivatkin turkkilaisia tai tshetnikkejä ja kaikkea muuta, ja 500-vuotta vanhat kaunat tulivat pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän ne kaunat silloin 500 v aiemmin mahtoi saada aikaan?

   Poista
 6. " Jostain käsittämättömästä syystä Suomen johdossa asia on kuitenkin nähty toisin päin. Tulijoille saarnataan heidän oikeuksistaan ja rahaa jaetaan runsaasti maahanmuuttajien omien kulttuureiden ylläpitämiseksi ja edistämiseksi."

  Ja tämän tajuaminen betonoi minulle lopullisesti etnonationalistisen kantani.

  Ei se voi olla niin, että tänne voi tulla mistä tahansa maasta etnoilemaan veronmaksajan kustannuksella, mutta kantaväestön kansallistunne on olevinaan jotain natsismia!

  Tuo matkaliputta matkustaneen juttu pitää ehdottomasti seurata loppuun saakka! Ajatelkaa, että hänen äitinsä pitäisi olla oppinut ihminen ja opettaa normaaleja käytöstapoja myös lapsilleen!  t: V-tuuntunut Stadilainen

  VastaaPoista
 7. Brysselin Pravdan takapirun Antti Herlinin globalistinen, mm. kansallisvaltioiden kuten Suomen tuhoamiseen tähtäävä Bilderberg-agenda kuultaa läpi tämän päivän pääkirjoitussivuillakin: otsikon "Euroopan silmien edessä" alla erityisesti lause
  "Srebrenican joukkomurha on yhä vakavampi muistutus siitä, mihin etninen nationalismi ja rasismi voivat johtaa".

  Pravdan pääkirjoitussivujen ensimmäisen artikkelin sekä otsikon "Puola pysyy EU:n ongelmamaana" että sisällön perusteella voi sanoa, että Pravda koki vaalitappion Puolassa kuten Ylewatch-blogistin mukaan samoin

  "YLE KOKI JÄLLEEN VAALITAPPION, NYT PUOLASSA
  Ylen uutistoimituksen tunnelma on ollut alavireinen sen jälkeen kun Puolan istuva presidentti Andrzej Duda voitti sunnuntaina järjestetyt presidentinvaalit. EU-mielisen keskusta-liberaali Rafał Trzaskowskin puolesta voimakkaasti kampanjoinut Yle elätteli toiveita voiton puolesta vielä viikonloppuna, mutta vaalipäivänä Puolan kansa päättikin äänestää toisin kuin Yle olisi halunnut. Yleisradion ties monesko viime vuosien vaalitappio alkaa olla selvä viesti siitä, etteivät kansat ole halukkaita äänestämään Ylen markkinoimien globalistien puolesta.

  Valtion mediamonopolin näkyvin EU-politrukki, pahamaineinen Brysselin morsian Susanna Turunen, sylkee myrkyllistä sappeaan "väärälle voittajalle" tuoreessa mielipidekolumnissaan Puolan presidentti Andrzej Duda voitti jatkokauden täpärästi – pystyykö hän yhdistämään jakautuneen kansan? "Analyysissään" Turunen katsoo etenkin Dudan vaalikampanjan jakaneen maan kahtia, vaikka liberaali Trzaskowski on hyökännyt länsimaisilla rappioarvoillaan aggressiivisesti perinteitä ja kulttuuria ylläpitävää Puolaa vastaan:

  Varsovan pormestari tuskin jää kuitenkaan hiljaiseksi. Trzaskowskin nopea nousu laajempaan kansan suosioon antaa oppositiolle varmasti uutta puhtia ajaa muutoksia maan politiikkaan. Vaatimukset avoimemmasta ja liberaalimmasta Puolasta eivät voi kuulua aivan kuuroille korville.

  EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen ei edes yritä olla uutisoinneissaan objektiivinen, vaan hän paasaa täysin pidäkkeettä liittovaltioideologiaansa. Tätä varten Ylen johto hänet tehtäväänsä nimittikin. Siksi ei ole myös yllättävää, että Eurooppalainen Suomi ry. valitsi Turusen tänä keväänä ensimmäiseksi Vuoden eurooppalaiseksi Suomessa. Asiasta kertoi Yle uutisessaan Ylen EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen on Suomen ensimmäinen Vuoden eurooppalainen. Jutusta käy ilmi mikä asia on Suomen sijaan lähiten hänen sydäntään:

  Susanna Turunen on pitkän linjan EU-toimittaja. Hän työskenteli ensimmäisen kerran Ylen Brysselin-kirjeenvaihtajana vuosina 2007–2012. Sen jälkeen Turunen oli Ylessä EU-erikoistoimittajana, kunnes aloitti jälleen Ylen EU-kirjeenvaihtajana Brysselissä viime syyskuussa.

  Edes Euroopan Unionin synnyttämä velkakriisi ja toimettomuus koronaviruksen hoidossa eivät saa Turusta menettämästä luottamustaan EU:n "yhteistyöhön":

  – Selkeästi on ollut vaikeuksia löytää yhteistä säveltä siitä, miten tästä selvitään yhdessä eteenpäin. On osoittautunut todeksi, että oikeastaan juuri kukaan ei selviä tästä yksin eteenpäin.

  Selkokielellä sanottuna yhdessä eteenpäin meneminen tarkoittaa alistumista pienen epädemokraattisesti valitun Euroopan komission tahtoon. Toisin kuin Turunen uskottelee, eurooppalaista yhteistyötä voidaan tehdä itsenäisten kansakuntien välillä, siihen ei tarvita Brysselissä toimivaa kalergilaista klikkiä, jolla ei ole Euroopan vapaiden kansojen keskuudessa mitään legitimiteettiä. Puolan presidentinvaalien tulos antaakin lisätoivoa kansakuntien Euroopan vahvistumisesta."
  http://ylewatch.blogspot.com/2020/07/yle-koki-jalleen-vaalitappion-nyt.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronatodellisuutta: näin EU-diktatuuria täydellistetään ja Suomea ilmeisesti ollaan työntämässä syvemmälle sen syövereihin ja lisäämässä sen suhteellistakin nettomaksuosuutta:

   ”Europarlamenttiedustaja Hakkarainen: EU-federaatiota rakennetaan koronaelvytyksen varjolla”,
   https://www.kansalainen.fi/europarlamenttiedustaja-hakkarainen-eu-federaatiota-rakennetaan-koronaelvytyksen-varjolla/

   Suuresti ylistetyn viherkommunisti-hallituksen taitamattomuutta vai tarkoituksellista maanpetoksellista toimintaa?

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 8. Jossain määrin Jugoslaviaa/Serbiaa/Balkanin tuntevana debytoin tälläkin palstalla. Professori huomauttaa hienosti ja aivan oikein, että Jugoslavian hajoamissotien verisyys periytyy kaukaa. Periaatteessa jälkiä voi palauttaa aina traumaattiseen ottomaanivalloitukseen sekä Balkanin kansojen, lukuisimpana kenties serbien, toistuviin kansannousuihin.

  Lisäisin Srebrenicaan ja yleisesti näkökulman kentältä. Ensinnäkään Srebrenica ei ollut ensimmäinen serbien piirittämä kylä/kaupunki (eikä toisinpäin, siitä toiste). YK:n suojasta huolimatta iskut ja taistelu serbejä vastaan eivät laantuneet. Mitä kukin komentajana tekisi, odottaisi sormet ristissä?

  Sitä, kussa Serbian rajan pitäisi kunkin mielestä kulkea, ei kannata pohtia tässä. Tähdennän sitä seikkaa, että valloitettuaan Srebrenican serbit eristivät musliminaiset ja lapset nuorukaisista ja miehistä. Eittämättä taustalla välkkyi yltiönationalismia, mutta samalla unohtuu puolen ja toisen asevoimien epäselvä koostumus.

  Bosniassa ei mikään eikä kukaan taannut, etteikö 14-vuotias siinä missä 60-vuotias tarttuisi aseisiin. Kuka vain saattoi siis olla vihollisen taistelija tai sellaiseksi sittemmin ryhtyä. Kuinka siis koko miespuolisesta väestöstä voi erottaa puhtaat siviilit VS varsinaiset taistelijat?

  Niin julmaa kuin seurannut massasurmaaminen olikin, ei pidä unohtaa, että olihan myös alaikäisiä serbejä oikeudetta surmattu, vaikkakaan ei yhtäläisessä määrin. Tämä ei tietenkään puolusta eikä perustele massasurmia Srebrenicassa, mutta kv. oikeuden kulmasta uhrimäärä on toissijainen - yksikin on liikaa. Bosniassa ei 1992-1995 suureksi tragediaksi toki muutenkaan uskollisesti seurattu sodan lakeja.

  VastaaPoista
 9. Maassamme eläviä laittomia tarhapaikkaa hakevia partalapsia pitää rohkaista palamaan kotimaitaan kehittämään niin, että siellä on hyvä olla itsellä ja oikeilla lapsilla.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!