keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Euroopan Federalistinen Unioni

Sanna Marin sopi Suomen puolesta EU-paketin ja oli yllättynyt kuinka hyvä lopputuloksesta tuli. Näin siitä huolimatta, että koronaelpymispaketista Suomi arvioi saavansa 3,2 miljardia euroa vuosina 2021–2023 ja maksavansa paketista 6,6 miljardia euroa vuosina 2021–2058.

Vähemmän yllättävästi hallituspuolueiden suunnasta on kuulunut lähinnä hymistelyä ja oppositiosta taas on ammuttu täyslaidallisia. Itseäni kiinnosti erityisesti, mitä asiaa kommentoineet suomalaistutkijat ovat sanoneet. Niinpä kokosin heidän eilisiä lausuntojaan tähän.

Tapausta kommentoi Twitterissä Turun yliopiston professori Matti Viren seuraavalla jutulla: "törmään Alkon nurkalla alkoholisoituneeseen ystävääni. Sanaillaan: ´Anna satanen, niin pääsen kuiville. Ei ole! Anna nyt. Ei ole, olen itsekin velkaa.´ Lopulta annan 50. Kotona kerron, että tein upean diilin, voitin 50 euroa. Miksi sanovat minua hulluksi?"

Eurooppa-tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta puolestaan totesi samassa yhteydessä päätetystä EU:n seuraavien vuosien budjetista, että "Suomenkin esillä pitämät tavoitteet budjetin uudistamisesta jäivät aikalailla saavuttamatta. Se on iso tarina, joka keskustelussa on jäänyt syrjään."

Koronapaketista hän totesi, että 100 miljoonan aluekehitystuella ja 400 miljoonan maataloustuella "ikään kuin ostettiin Suomen hyväksyntää". Samalla hän totesi muutamien maiden saamia jäsenmaksualennuksista, että "ei voi pitää erityisen hyvänä tavoitteena Suomen tai EU:n kannalta, että budjetin sisällä jatketaan tällaista kahden tason järjestelmää."

Politiikan tutkija Antti Ronkainen kiinnitti huomiota siihen, että "Unionin toimintaa on alettu rahoittaa velalla, ja sen lisäksi velalla on luotu kriisi-instrumentti. Ne ovat suuria, periaatteellisia päätöksiä." Hän kertoi myös, ettei paketti olisi toteutunut, mikäli Iso-Britannia olisi edelleen EU:n jäsen.

Professori Vesa Vihriälä totesi EU-sopimuksesta, että "se sisältää useampia ongelmia". Hänen mukaansa "iso periaatteellinen kysymys on, että nyt EU ryhtyy velkaantumaan ensimmäisen kerran merkittävästi itse. Aikaisemmin tämän on katsottu olevan mahdotonta perussopimuksen nojalla." Nyt tämä päätös tehtiin ilman siihen liittyvää periaatteellista ja laajaa keskustelua.

Vihriälä totesi myös sen itsestäänselvyyden, että sopimuksen suurimpia hyötyjiä olivat Italia, Ranska ja Espanja. Hän kuitenkin piti tärkeänä nyt nähtyä solidaarisuuden osoitusta näitä maita kohtaan, koska "Suomikin voi joskus olla sellaisen tuen tarpeessa".

Nähtäväksi jää, toteutuuko sovittu budjetti, vai tuleeko siihen vielä muutoksia. Mikäli se toteutuu - kuten on todennäköistä - olemme astuneet pitkän matkaa kohti Euroopan federalistista unionia, jossa kulkee säännöllinen rahavirta ahkerasta ja rankasti verotetusta pohjolasta koti etelää, jonka veteliä elintapoja joku suomalainen höpöhöpötoimittaja kertoi eilen ihailevansa. Tähän todellisuuteen sopii hyvin myös se, että maamme perustuslain antama suoja hallitsijoiden mielivallan edessä nollattiin samassa yhteydessä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sanna Marin oikeusvaltiota murtamassa
Mistä EU:n komission ehdottamassa elpymisrahastossa on kyse?
Merkelin/Macronin yhteisvastuulainan hinta olisi Suomelle kova

11 kommenttia:

 1. Pääministeri elää kuplassaan. Hän pitää Suomea vauraana maana, jonka kuuluukin maksaa etelän persreikämaiden löysä elämäntapa. Jos Marin itse onkin varakas, ei se tarkoita että kaikki olemme. Niin kauan kuin nämä etelän pellet maksavat vähemmän veroja kuin me, emme maksa heille mitään. Tätä pakettia ei pidä hyväksyä. Marin ulos ja uudet neuvottelijat tilalle.

  Itse tulen tästä lähtien kiertämään veroja niin paljon kuin pystyn, mikäli tuonne niitä rahoja aletaan syytää.

  VastaaPoista
 2. On tiestysti selvää, että pääministeri Marin kehuu tulosta koska ei pystynyt parempaan. Eihän sitä kukaan omia tekemisiään tai "ansioitaan" hauku.
  Totuus tai olla kuitenkin aivan toinen, suomalaiset maksaa - jälleen kerran - ja mitä tehdään Italiassa?

  Italiassa on perustettu Italexit puolue.
  Miksi EU ei miellytä heitä vaikka saavat suuret tukiaiset eli tekivät hyvän diilin?

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/8aeca01e-7257-485d-b6a1-c0d8eadaa11f

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen puoluehan takaa loputtomat rahavirrat, kun EU pelkää hajoavansa. Ja Suomen kannattaa maksaa, kun ne kiittävät tilaamalla rekallisen vessapaperia.

   Poista
 3. Mitäpäs merkillistä tuossa kaikessa on. Jo primitiiviset ihmiset tanssivat toteemin ympärillä ja kokivat että sen maagiset taikavoimat ulottuvat koskettamaan kaikkia asioita. Ei tilien ympärillä tanssiminen ole sen kummempaa.

  Joku ehkä kaipaisi kauas tulevaisuuteen siirretylle velanmaksulle jotain reaalista vakuutta. Ehdottaisin että vakuudeksi pantaisiin alueita -- tontteja -- kuusta tai muista taivaankappaleista. Ne voitaisiin hinnoitella samsassa suhteessa kuin astronauttien tuomat kuukivet on hinnoiteltu suhteessa maan kiviin. Kuussa hyvin pienikin tontti voi olla hyvin arvokas.

  Ja eikö muka muuta reaalista katetta tälle tanssille toteemin ympärillä ole? Eikö muka esimerkiksi naisministerien täynnä miellyttämistarvetta olevat hymyt ole reaalisia tosiasioita? Helmihampaat. Helman heilahdus.

  Turhaan kantavat kansalaiset huolta ihan imaginaarisista numeroista. Ei niitä kukaan koskaan maksa kenellekään, koska eivät ne varsinaisesti -- reaalisesti -- ole kenenkään mihinkään reaaliseen omaisuuteen kiinnitettyjä. Taikavoimia. Vähän niinkuin metrit tai manttaalit -- ei niitä kukaan omista, mutta kaikki kokevat että ne ovat objektiivisen reaalimaailman mittoja.

  Hohhoijaa. Tulisipa korona ja apuharvennus kansalaisten joukoissa. Ai niin, mutta sehän tuleekin.  VastaaPoista
 4. Sanna Marin (sd.) on liian kiltti puolustamaan Suomen etuja härskien rohmuajien keskellä. Ei riitä, että tukka on hyvin ja sen alla laupias katse.

  Italian mafian miljardiluokan osuus mahtunee hyvin oikeusvaltioajatteluun.

  VastaaPoista
 5. Miksi typerät trollit jatkuvasti viittaavat ministereiden hyvyyteen ja kauneuteen? Kannattaisi pysyä asialinjalla, koska vakavista asioista on kyse ja käytetty kieli vaikuttaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Valtamedian pitäisi tuntea vastuunsa ja lopettaa näihin tunneseikkoihin vetoaminen. Ministereitä pitää käsitellä asiallisesti, eikä pelkästään ihaillen ja kritiikittömästi.

   Poista
  2. Jos kieli merkitsisi, kardinaalilukusanat eivät voisi toimia talouden lauseissa subjekteina. Nyt ne voivat. Kun yhteensulanut raha- ja pankkijärjestelmä luo numeerisia summia, ne ovat toimijoita kokonaan omassa kategoriassaan -- niiden varaan rakentuu automotorisesti toimiva taloustotalitarismi, joka näennäisiksi "päättäjikseen" tarvitsee nimenomaan ja vain ulkoisilla avuilla kannatusta kerääviä identiteettipoliitikkoja.

   Onko tämä vakava asia? Sanoisin että kun pintaa syvemmälle raapaisee niin on. Taloustotalitarismille ihmiset ovat toissijaisia, tai tuskin sitäkään -- itse asiassa ihmiset ovat taloustotalitarismille pelkkä rasite. Nyt rahanluonnin kulissina toimi korona, mikä on irvokasta jokaisen silmissä joka ymmärtää miten julman kyynisiä rahanluonnin mekanismit ovat.

   Poista
 6. Koko elvytyspaketti on pelkkää kaivoon kannettua vettä. Hoidetaan oiretta, kun ei voida mitään itse taudille. Elvytyspakettineuvottelut olivat pelkkää teatteria, tehtiin pikkusäätöä, että jokainen neuvottelija pystyi sanomaan saaneensa tavoitteitaan läpi. Kokonaispotti säilyi samana, isompi osa on vain muka lainaa, mutta onkohan saajilla aikomustakaan koskaan maksaa sitä muutenkaan takaisin. Koronat tulevat ja menevät, mutta rahan syytäminen pohjoisesta etelään vain jatkuu niin pitkään, kun verojärjestelmiä ja talouksia ei saada kuntoon. EU:n synnynnäinen paha valuvika ei korjaannu kuin tunkemalla koko unioni takaisin rukkaseen ja laittamalla alulle uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronapaketti on näytelmä, jonka päätavoite on pönkittää EU:ta ja koeponnistaa uusia rahastusmuotoja, vaikka ne sotivat oikeusvaltioperiaatteita vastaan. Puola ja Unkari lahjottiin pysymään mukana toivoen, että ne voidaan myöhemmin kiristää samaan tuhoisaan väestö- ja epädemokratiakehitykseen Länsi-Euroopan kanssa. Toivottavasti nuo maat pitävät jatkossakin oman päänsä, jotta Euroopassa olisi edes joitakin täysjärkisiä maita.
   Näytelmän näyttelijöillä oli rooliasunaan kasvomaskit, jotka riisuttiin pois kotimatkalle lähdettäessä.

   Poista
 7. Velkainen ihminen, joka ei suoriudu lainoistaan, on pankin orja, joutuu myymään omaisuutensa kuka halvimman tarjoaa (ulosotto), kenelle Suomi myydään? Kenen omaksi päätyy, vaikka pelataanko Zimbabve-peliä? Mutta kenen taskuun rahat siinä tapauksessa, kuka nauraa nukkumaan mennessään?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!