Ihmistä jännittävät monenlaiset asiat. Yksi sellainen on oman ajatuksen eli kirjoituksen asiallisten argumenttien pysyvyys sen jälkeen, kun se on saatettu julkisuuteen.
Juuri nyt minua jännittää se, kuinka käy pohjoisen napajään. Onhan nimittäin niin, että viimeksi kun sen koosta kirjoittelin, se oli parissa kuukaudessa supistunut merkittävästi oltuaan sitä ennen vuodenaikaan nähden suurempi kuin aikoihin.
Edellisellä kerralla kirjoittaessani näytin myös kuvan, jossa ilmastonmuutoksen tai ainakin napajään sulamisen vuodenaikaisvaihtelu näkyi selvästi. Muutos on talvisin pieni tai jopa olematon, kun taas kesällä ja etenkin alkusyksystä aina lokakuulle saakka sulaminen on ollut vuosi vuodelta vauhdikkaampaa. Siten jonkinlainen jään sulamisen nopeutuminen suhteessa aiempiin vuosiin oli hyvinkin odotettavissa.
Nyt napajään sulaminen on kuitenkin edennyt aivan poikkeuksellisen vauhdikkaasti ja juuri tällä hetkellä pohjoisen merijään laajuus on merkittävästi pienempi kuin vastaavana ajankohtana kertaakaan vuodesta 1979 alkaneessa mittaushistoriassa. Itseäni jännittävä kysymys on siten, että jatkuuko tämä ennenäkemätön tai ainakin aiemmin mittaamaton sulaminen aina syyskuun lopulle asti ja saammeko jälleen ihmetellä mittaushistorian pienintä napajäätä. Edellinen ennätyshän tehtiin kahdeksan vuotta sitten eli syksyllä 2012.
Samalla voimme jännittää sitä, että syntyykö napajään pinta-alan ja Mauna Loalta mitatun ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden välille jälleen tilastollisesti merkitsevä korrelaatio aiempaa lyhyemmässä ajassa kuin edellisellä kerralla asiaa tarkastellessani. Näin oma pitkäaikainen ilmastonmuutoksen ja kasvihuonekaasujen falsifiointiyritykseni kääntyisi taas ainakin hiukan paremmin yhteensopivaksi ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kanssa.
Yksi iso kysymys tietenkin liittyy tuon pohjoisen napajään sulamisen syihin. Miksi juuri nyt ja miksi vielä niin nopeasti sen jälkeen kun se vielä äskettäin näytti olevan laajenemassa lähes entisiin mittoihinsa. Tähän muutokseen lienevät syynä Siperian ennätykselliset lämpötilat ja niihin liittyvät valtavat metsäpalot arktikselle asti leviävine ja jään sulamaista nopeuttavine nokilaskeutumineen.
Onko siinä sitten kyse ilmastonmuutoksen etenemisestä vai satunnaisesta ekstreemivuodesta? Jääkäämme siis jännittämään kuinka Siperian, napajään sekä Elmon, Suomen ja Kainalniemen käy. Ja tietenkin jääkarhujen, jotka uusimman tiedon perusteella ovat häviämässä miltei kokonaan sukupuuttoon tällä vuosisadalla.
Ja niin. Onko skeptisyyteni ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen siis sittenkin vailla pitäviä perusteita?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Huhtikuussa jää sulaa
Helmikuussa napajää oli suurempi kuin vuosina 1980-1982
Kasvihuonekaasut eivät liity napajään koon muutoksiin
-
Eikö meneillään oleva vuosi ole ihmisen mahdollisesti aiheuttamien vaikutusten suhteen muutenkin poikkeava -- mikä lienee esimerkiksi koronan rooli. Luulisi senkin jossain jotenkin näkyvän.
VastaaPoistaItse olen pitkän elämäni varrella nähnyt "from scratch" kuinka kylmän sodan ja maanpäällisten ydinkokeiden imisissä aiheuttama pelko institutionalisoitui sarjaksi "vihreitä" maailmanlopun eskatologioita, jotka mitä ilmeisimmin vetoavat ihmismielen syviin perusominaisuuksiin ja -tarpeisiin. Ilman tällaisia joukkotietoisuudessa vaikuttavia suuria uhkakuvia ihminen -- alusta alkaen ja läpikotaisin sosiaalinen olento -- ei voi elää.
Niinpä näen tuon "vihreiden" eskatologioiden sarjan, jossa jatkuvasti on etsitty "tiedollisesti" aina enemmän kritiikkiä kestävämpää versiota maailmanlopusta lähinnä jonkinlaisena joukko-olennon pakollisena ajattelun taustakuviona, jossa sitten yhtä kumoamaton kuin todistamaton "ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos" on nykyinen versio. On vain hyväksyttävä tällaisen eskatologian tarve -- maallistuneessa länsimaailmassa "uskottava" maailmanlopun uhka ei voi enää tulla mistään maagisista opeista, vaan tarvitsee nimenomaan "tiedollisen ajattelun" kulissit.
Nimeäni klikkaamalla enemmän.
Eikös tuo ongelma ole helposti ratkaistavissa kansainvälisen tilastoinnin tapaan: professori on hyvä ja jättää huomiotta tuon ikävän yksittäistapauksen ja jatkaa tilastointia entiseen tapaan.
VastaaPoistaVoihan Gretan leiriin tietystikin pyrkiä, mutta sisäänpääsymaksut taitavat olla formulakuskien tasolla.
Greta on maailmanlopunjulistuksissaan jäänyt vahvasti hopealle. Nyt jyllää koronahysteria.
VastaaPoistaJossain tulevaisuudessa häämöttävä ilmastonlämpeneminen ei vaan vedä vertoja koronalle joka vaanii joka paikassa.
Greta on niiiiinn yesterday, nyt on korona in.
Gretan kannattaisi purjehtia vaikkapa Madagaskarille möykkäämään ja vääntelemään naamansa. Siellä on myös koronan lisäksi ruttoa. Pelkkää win win hommaa.
Itse luotan ilmastonvaihtelun syklisyyteen. Nyt saattaa olla hieman lämpimämpi jakso, mutta kyllä ne lämpötilat taas laskevat isoissa ja pienissä sykleissä niin kuin on tähänkin saakka tapahtunut.
VastaaPoistaJospa napajäätikkö on muinainen ilmastohäiriön tulos ja sen kuuluukin hävitä.
VastaaPoista