maanantai 16. tammikuuta 2017

Rasismin määrä julkisessa liikenteessä on nyt mitattu

Silloin tällöin näkee väitettävän, että julkisissa liikennevälineissä esiintyisi yleisesti rasistista käytöstä. Minkäänlaista kvantitatiivista dataa en ole asiasta kuitenkaan havainnut.

Länsiväylä kertoi, että espoonunkarilainen insinööri olisi saanut rasistiset haukut bussissa. Väite perustui insinöörin omaan kertomukseen, eikä sitä ole vahvistettu esimerkiksi silminnäkijähavainnoin. Uskon väitteen kuitenkin olevan tositapahtumiin perustuva.

Tavallista mielenkiintoisemmaksi jutun teki se, että Länsiväylä oli liittänyt siihen mielipidetiedustelun, jonka aiheena oli rasistiseen käytökseen törmääminen liikennevälineissä. Tätä kirjoitettaessa 57% eli 836 vastannutta ei ollut sellaista havainnut kun taas 43% eli 621 oli törmännyt rasismiin.

Kyselyssä ei oltu asetettu aikarajaa "rasismiin törmäämiselle", joten vastaukset perustuvat koko eletyn elämän ajalle. Siten kyselyn tulos osoittaa selvästi rasismin olevan kohtuullisen (ellei suorastaan erittäin) harvinaista julkisissa liikennevälineissä.

Tätä johtopäätöstä tukevat sekä omat, että insinöörin havainnot. Itse en ole törmännyt julkisessa liikenteessä kertaakaan rasismiin. Eikä ollut myöskään Länsiväylän jutun lähteenä ollut espoonunkarilainenkaan ennen jutussa kerrottua tapahtumaa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Räp-artistin äidin uhriutumiskohtaus osoittautui valheeksi
Karin Creutz ja rasistinen huutelu
Vähäinen viharikos Ranskassa

2 kommenttia:

  1. Eihän tuossa kertomuksessa ollut mitään rasistisia elementtejä. Normaalia loukkaantumista vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidat olla oikeassa. Oleellista tässä kuitenkin on se, että mielipidekysely kuitenkin koski nimenomaisesti rasismia.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!